2014-08-26 959 瀏覽
早前經常睇到雜誌介紹沖繩海鹽雪糕, 一直都覺得好奇怪,無特別去試,今日行開MEGA BOX,係完全無為意嘅情況下見到,一場黎到就試一試啦~不過門口指示得唔太清楚,唔知係邊個位置買,問一問待應,佢先再帶我入去轉彎位置,終於見到啦~一間藍藍紅紅色既小屋,入面有部雪糕機,旁邊位置放有6款不同味道嘅海鹽海鹽雪糕 ($18)先試一口雪糕,味道帶微咸亦有點牛奶香,感覺怪怪的,不過幾新奇,味道都尚可接受,試完之後就急不及待地加入不同味道嘅鹽試下啦~一共有6款口味, 橘子,抹茶,苦瓜,芥末,咖哩同辣椒芝麻橘子:聽落較為正常,所以第一款就選擇咗佢,呈橙色,其實味道不算濃,咸道亦可接受,要加好多先突顯到橘子味苦瓜:然後試下苦瓜味,撒多一點感覺到苦瓜嘅味道,帶微甘抹茶:感覺上一定最好食,但好可惜,食唔出有綠茶味. . .只係見到雪糕上好似抹茶粉嘅鹽⋯芥茉:又係另一種食唔出嘅味道,完全無芥茉"供鼻"嘅感覺辣椒芝麻:味道依舊不太突出,但口感帶脆,總算有少許不同咖哩:甘多隻之中,最惹味嘅一款,真係會明顯食得出咖喱味~後記:不停試完甘多款口味後,對我嘅味蕾來說,真係一種懲罰. . .雪糕本身已經咸,還要不停加入多種
意嘅情況下見到,一場黎到就試一試啦~
海鹽雪糕 ($18)
一共有6款口味, 橘子,抹茶,苦瓜,芥末,咖哩同辣椒芝麻
苦瓜:然後試下苦瓜味,撒多一點感覺到苦瓜嘅味道,帶微甘
芥茉:又係另一種食唔出嘅味道,完全無芥茉"供鼻"嘅感覺
辣椒芝麻:
味道依舊不太突出,但口感帶脆,總算有少許不同
咖哩:甘多隻之中,最惹味嘅一款,真係會明顯食得出咖喱味~

後記:
不停試完甘多款口味後,對我嘅味蕾來說,真係一種懲罰. . .雪糕本身已經咸,還要不停加入多種鹽作調味,試完只有一種感覺,就是好咸!好咸!而且一次吃下大量鹽分也不太健康吧. . .之後就甘食完杯雪糕就算,新事物,還是試過就算了
2014-08-24