2022-08-18 534 瀏覽
星期五晚,諗住即興去土瓜灣間地中海餐廳Lamees食飯,當然係FULL BOOKING,轉陣過了九龍城,呢一間係我之前經過,好想試下嘅印度咖哩。兩個人,點了一個前菜,兩個咖哩,兩個烤餅,一杯飲品,埋單$312,抵食!前菜係印度脆球餅 - 餡料似係一啲薯仔+煮淋左嘅豆豆,menu上寫個汁有羅望子,好期待,但食落無乜羅望子味,配合個脆球都還可以嘅,但唔推介。反而下次想試佢嘅咖哩角。印度香料羊肉咖哩 - 上菜時,果咖哩唔夠熱,有點失望,個汁就一般,的確係香料味重嘅咖哩,唔辣。蕃茄牛油咖哩 (配芝士) - 叫左個香料重嘅,就諗住要個帶酸的咖哩中和下,唔使咁膩。呢個咖哩等左好耐,侍應不時眼望望我哋,之後更主動走埋黎問我哋滿唔滿意食物,原來佢一直唔記得仲有一碟菜未上,只懂講英文嘅侍應仲好堅定咁「問」我係咪叫左masala chicken,我話唔係,佢先去再check單,之後離遠比左個「收到」嘅眼神我,再等左~10分鐘,終於上菜啦!  熱辣辣,特別好味,餡料其實係masala chicken,一粒芝士都無.... 我都無再要求了,因為其實蕃茄咖哩又真係好好味,雞肉都好食!另外,點了兩款烤餅︰ROTI
印式脆球

香料羊肉

蕃茄咖哩

另外,點了兩款烤餅︰ROTI 同 NAAN,兩款都好好食,ROTI面粉味好香,NAAN嘅質地煙韌,大愛!
飲品係mango lassi,正常發揮,唔似粉開
聽隔離枱的三位男仔講,佢個印度香飯係必食菜,下次再黎可以一試!
2022-07-22
蕃茄咖哩