今晚我們去咗旺角朗豪坊嘅「南小館」食晚飯!我們叫咗百步香蔥大餅係用一個小鐵鍋載著上碟,賣相都幾精緻,表面好金黃酥脆,餅質好香甜鬆軟,入面嘅餡料相當惹味同豐富!鮮帶子小籠包嘅味道都幾鮮味,湯汁都幾多,但皮就略嫌厚身咗啲,帶子有啲過咗火,肉質就「嚡」咗啲啲!水煮龍脷魚雖然好辣,但味道都幾惹味,龍脷魚嘅肉質好嫩滑!清燉牛𦟌麵嘅湯底味道都幾清甜,牛肉嘅肉質相當鬆軟嫩滑,肉味好濃郁,因為麵同湯係分開上,唔係一直浸住,所以麵質好煙韌彈牙,而且都幾幼身!排骨擔擔麵嘅排骨炸得都幾金黃香脆,炸粉唔會太厚身,肉質亦好鬆化,香辣嘅湯底味道好惹味醒胃!金網生煎鍋貼係將三隻鍋貼放喺網底一齊煎,賣相好特別,而且皮脆肉嫩,真係幾好味!甜品:麥提莎糯米糍咬開一半見到入面係香甜嘅麥提莎同煙韌軟滑嘅糯米糍,感覺好香甜惹味!香芒奇緣有香芒同蘆薈感覺好清新!椰汁紫米紅豆小丸子嘅小丸子相當煙韌彈牙,紫米同紅豆夾埋一齊食,感覺都幾特別,椰汁嘅味道亦唔會過甜!
表面好金黃酥脆,餅質好香甜鬆軟,入面嘅餡料相當惹味同豐富!
紫米同紅豆夾埋一齊食,感覺都幾特別,椰汁嘅味道亦唔會過甜!
鮮帶子小籠包
水煮龍脷魚