2020-11-19 743 瀏覽
#Flashback 難得一家人聚會,趁仲可以六個人食飯時,咁就一齊去食個中餐團下。靚媽鍾意食上海菜,尤其係小籠包,喺銅鑼灣想坐得好啲,價錢又唔貴, 又要一次過可以食多款上海菜,又唔會趕人走,咁就揀咗世貿呢一間翡翠拉麵小籠包,貪佢夠隔涉🤣我哋叫咗好多嘢,食完真係好飽,好滿足😊前菜:- 陳醋西芹黑木耳 : 酸酸地,又唔太酸,開胃- 口水雞: 得個樣,唔太入味🙃- 蘿蔔酥餅:外殼係幾脆嘅、但餡料少咗啲- 上海小籠包:一食一咬,入面充滿汁- 山東手抓餅:好香蔥味,夠脆主食:- 例湯 : 都多料嘅正常- 雪菜蝦仁炒飯:清淡之選、味道偏淡- 上海粗炒:對比起炒飯,呢一個濃味好多👍🏻- 蟹粉豆腐:味道唔錯- 京蔥爆牛肉:夠火喉,但肉少咗啲,得面個d甜品:- 鴛鴦高力豆沙:呢個又幾特別喎,平時係食開原味,今次有新芝麻味,感覺都唔差- 仲有個唔記得咩名,普通only 整體來講:食物中規中矩,唔會話太差,但又唔會話好impressive。不過上菜時間慢咗啲。
#Flashback

我哋叫咗好多嘢,食完真係好飽,好滿足😊

前菜:
- 陳醋西芹黑木耳 : 酸酸地,又唔太酸,開胃

- 口水雞: 得個樣,唔太入味🙃

- 蘿蔔酥餅:外殼係幾脆嘅、但餡料少咗啲

- 上海小籠包:一食一咬,入面充滿汁

- 山東手抓餅:好香蔥味,夠脆

主食:
- 例湯 : 都多料嘅正常

- 雪菜蝦仁炒飯:清淡之選、味道偏淡

- 上海粗炒:對比起炒飯,呢一個濃味好多👍🏻

- 蟹粉豆腐:味道唔錯

- 京蔥爆牛肉:夠火喉,但肉少咗啲,得面個d

甜品
- 仲有個唔記得咩名,普通only

• 上海小籠包
  • 上海粗炒