2024-04-14 336 瀏覽
🥰 近日收到 Senti 電話短訊, 五週年大酬賓, 原來幾年前食過兩三次午餐, 體驗唔錯嘅, 可惜遺忘了.🥢 今日相約 “小秘書” 探店, 點咗 Tasting Menu, $980+10%, 要預訂, 否則只可以散點, 另配酒 $428+10%.Hokkaido King Crab TianScallopMaine LobsterLobster CappuccinoFrench PigeonStrawberry Sorbet🏘️ 餐廳L形樓面, 大約二十個位, 深沉色嘅裝修, 開放式廚房, 單邊落地玻璃, 斜望 “大館”.🦀 Hokkaido King Crab Tian. Caviar, Cucumber, Lime Sorbet. 雪葩帶領清新嘅感覺, 但食唔到皇帝蟹嘅鮮味, 略欠一體感, 合格吧. 🥂 配清酒, 麻麻地.🐚 Scallop. Pancetta, Cauliflower, Light Curry, Capers. 帶子面皮香脆, 做到啱啱熟. 🥂 配以色列白酒, 聞落飲落都味淡, 只能說: 有趣.🦞 Maine Lobster. Daikon, Grape. 藍龍

Scallop
🦞 Maine Lobster. Daikon, Grape. 藍龍蝦, 肉質滑捋捋, 口感少似瀨尿蝦, 牛油香草嘅配汁犀利囉, 點蒜蓉包嚟食, 一流! 🥂 配法國勃根第白酒, 提升龍蝦鮮味, 唔錯!
Maine Lobster
🦞 Lobster Cappuccino. Melon, Preserve Lemon. 龍蝦味道濃郁, 唔會 “渴撻撻”, 隻杯又夠熱, 大滿足.
Lobster Cappuccino
🤗 French Pigeon. Thyme Jus. 主菜: 牛, 鴿, 魚, 三揀一, 揀咗法國菜穩陣嘅乳鴿. 沒有脆皮, 肉質粉嫩入味, 建議師傅玩兩個做法, 食落冇咁單調. 🍷 配法國勃根第紅酒, 幽香嘅草莓味, 雖有誠意, 但飲落薄身, 襯唔到乳鴿.
French Pigeon
🍓Strawberry Sorbet. Yoghurt Charlotte, Mixed Berry Compote. 主席位係士多啤梨雪葩, 配角乳酪口感軟綿, 正常發揮.🍹 配法國甜酒, 夠誠意, 多謝唒, 我覺得甜酒唔襯酸嘅雪葩, 哈哈.
Strawberry Sorbet
🤗 總結: 餐廳環境舒適, 今晚兩枱客, 經理一腳踢, 服務合格. 論食物, 交足功課, “藍龍蝦” 同埋 “龍蝦湯” 十分驚喜, 配酒五杯, 誠意十足. Senti 用心製作, 價錢合理, 值得一試.

📖 開心大発現, 原來 Senti 同近期爆紅嘅 “文苑飯店” 屬同一飲食集團 😱.