2024-04-14 529 瀏覽
🥰 近日收到 Senti 電話短訊, 五週年大酬賓, 原來幾年前食過兩三次午餐, 體驗唔錯嘅, 可惜遺忘了.🥢 今日相約 “小秘書” 探店, 點咗 Tasting Menu, $980+10%, 要預訂, 否則只可以散點, 另配酒 $428+10%.Hokkaido King Crab TianScallopMaine LobsterLobster CappuccinoFrench PigeonStrawberry Sorbet🏘️ 餐廳L形樓面, 大約二十個位, 深沉色嘅裝修, 開放式廚房, 單邊落地玻璃, 斜望 “大館”.🦀 Hokkaido King Crab Tian. Caviar, Cucumber, Lime Sorbet. 雪葩帶領清新嘅感覺, 但食唔到皇帝蟹嘅鮮味, 略欠一體感, 合格吧. 🥂 配清酒, 麻麻地.🐚 Scallop. Pancetta, Cauliflower, Light Curry, Capers. 帶子面皮香脆, 做到啱啱熟. 🥂 配以色列白酒, 聞落飲落都味淡, 只能說: 有趣.🦞 Maine Lobster. Daikon, Grape. 藍龍

Scallop
🦞 Maine Lobster. Daikon, Grape. 藍龍蝦, 肉質滑捋捋, 口感少似瀨尿蝦, 牛油香草嘅配汁犀利囉, 點蒜蓉包嚟食, 一流! 🥂 配法國勃根第白酒, 提升龍蝦鮮味, 唔錯!
Maine Lobster
🦞 Lobster Cappuccino. Melon, Preserve Lemon. 龍蝦味道濃郁, 唔會 “渴撻撻”, 隻杯又夠熱, 大滿足.
Lobster Cappuccino
🤗 French Pigeon. Thyme Jus. 主菜: 牛, 鴿, 魚, 三揀一, 揀咗法國菜穩陣嘅乳鴿. 沒有脆皮, 肉質粉嫩入味, 建議師傅玩兩個做法, 食落冇咁單調. 🍷 配法國勃根第紅酒, 幽香嘅草莓味, 雖有誠意, 但飲落薄身, 襯唔到乳鴿.
French Pigeon
🍓Strawberry Sorbet. Yoghurt Charlotte, Mixed Berry Compote. 主席位係士多啤梨雪葩, 配角乳酪口感軟綿, 正常發揮.🍹 配法國甜酒, 夠誠意, 多謝唒, 我覺得甜酒唔襯酸嘅雪葩, 哈哈.
Strawberry Sorbet
🤗 總結: 餐廳環境舒適, 今晚兩枱客, 經理一腳踢, 服務合格. 論食物, 交足功課, “藍龍蝦” 同埋 “龍蝦湯” 十分驚喜, 配酒五杯, 誠意十足. Senti 用心製作, 價錢合理, 值得一試.

📖 開心大発現, 原來 Senti 同近期爆紅嘅 “文苑飯店” 屬同一飲食集團 😱.
2024-04-13 402 瀏覽
今日試下dining city lunch set. 這家樓上餐廳的環境不錯,裝修雅緻又有單邊窗戶,感覺都幾開揚。午餐$248,有前菜、主菜及甜品,包咖啡或茶。先送上homemade bread, 橄欖油法包入口香脆鬆化,帶橄欖油清香,暖暖的,味道不錯。Lobster bisque 蟹肉龍蝦湯這蟹肉龍蝦湯味道真好,有着濃嘅龍蝦味,當中又真蟹肉,味道非常鮮美,湯嘅稠厚度剛剛好,天氣炎熱,口感香滑唔會好膩口。香煎迷你蟹餅這蟹餅有絲絲蟹肉和洋蔥,真材實料,蟹肉餅味道鮮美,炸得不油膩,配上清新嘅香甜芒果粒粒,味道不錯。主菜選挪威三文魚這三文魚是魚柳部份,完全冇骨;而且一啲都唔腥,雖然煮到差唔多熟晒,仍口感軟滑,唔會鞋口,味道係OK。Honey 選M7 Wagyu ribeye 這M7 和牛肉眼扒煮至medium rare, 雖然牛扒份量十足,但有部份帶筋,不能吃;整體而言,牛扒有肉味,煮得比較熟,味道可以,但前菜更出色。烏龍茶雪糕配海鹽泡芙這個是它們的signature, 個雪糕真係唔錯味道帶啲烏龍茶嘅幽香,加上自家製嘅黑芝麻薄脆,再配上香滑嘅忌廉同脆脆嘅夏威夷果仁,再配上冰凍嘅雪糕,整體味道

今日試下dining city lunch set.

這家樓上餐廳的環境不錯,
裝修雅緻又有單邊窗戶,感覺都幾開揚。

午餐$248,
有前菜、主菜及甜品,包咖啡或茶。

先送上homemade bread,
橄欖油法包入口香脆鬆化,帶橄欖油清香,暖暖的,味道不錯。

Lobster bisque
蟹肉龍蝦湯

香煎迷你蟹餅

主菜選挪威三文魚

Honey 選M7 Wagyu ribeye

這M7 和牛肉眼扒煮至medium rare,

烏龍茶雪糕配海鹽泡芙

這個是它們的signature, 個雪糕真係唔錯
味道帶啲烏龍茶嘅幽香,加上自家製嘅黑芝麻薄脆,再配上香滑嘅忌廉同脆脆嘅夏威夷果仁,再配上冰凍嘅雪糕,整體味道清爽香滑,口感滑溜冰涼,味道輕甜,好吃!

Tiramisu

這Tiramisu也不錯,口感香滑,質地比較輕盈,略帶奶香和朱古力味,質感口感幼細又滑溜。

Cappuccino

泡沫咖啡口感香滑,有豐厚嘅泡沫,咖啡味比較溫和。
2024-04-13
2024-06-10 0 瀏覽
今天閨蜜安排了在中環「SENTI」和我吃慶生晚飯,因為她說這間餐廳在OpenRice內有很多好評,值得前往一試。今天行程精彩,去完姜濤灣打卡,又在世貿中心「Tomacado 花廚」享受了一頓開心下午茶時光,現在來到中環晚餐,完全是一個闊太的生活模式👍(一日咁多啦😅)。閨蜜告訴我,餐廳和她確認訂位的時候要求她先付$400訂金,令她非常驚訝😮,心想今時今日很多香港人已捨棄香港餐廳而改往北上消費,而這一間「SENTI」 竟然自信滿滿,還要收訂金?應該唔簡單🤔!後來她與餐廳負責人確認不會甩底,才免去先付訂金這個手續👍。我們也很明白有一些客人因為種種原因而沒有前往已預訂的餐廳,又沒有取消訂位,這樣的確會浪費了餐廳已準備的食材,確實不該。餐廳負責人亦一早通過WhatsApp 傳送了餐牌給我們選擇菜式,我們選擇了$980(+10%)/ 一位的Tasting menu。我們差不多7:15到達餐廳,星期四的晚上餐廳竟然也有八成入座率,有一枱更是有八人,另外的都是二人。我們內心暗暗叫好,證明這一間餐廳的水準應該不遜,確實有捧場客👏。 餐廳地方不是太大,餐枱擺放位置大約是L型,入門口就見到一個吧枱,亦是開放

我們差不多7:15到達餐廳,

餐廳地方不是太大,餐枱擺放位置大約是L型,入門口就見到一個吧枱,亦是開放式廚房;
餐廳的裝修以啡色為主,深棕色的天花和餐椅,木紋長地板,黑色雲石紋餐桌,沒有枱布 (易於清理),配合柔和的黃燈,燈光不是太明亮,讓客人感覺溫暖;在這樣的氛圍下和朋友共進晚餐,或情侶融融細語,確實溫馨🥰。

我們被安排坐在轉彎長行靠窗邊的二人座位,
從窗邊往外看就可以看到雲咸街和大館;
因為我們已一早預訂了tasting menu,餐廳亦很細心把Happy Birthday 及我的名字 打印了在餐單上,很窩心哦🥰。
我們入座後餐廳經理給我們遞上 wine list。在我來說,飲酒是必然的,但是閨蜜只喜歡淺嘗,喝一杯已經足夠,而wine list上所有酒類都是一瓶的價錢,於是我們詢問餐廳的負責人是否可以每一杯酒計算?此時餐廳負責人說 tasting menu是包括每人一杯酒的;這正合我們意思,我們二人當然高興,不過在餐單上沒有註明,負責人訂位時也沒有說過有免費紅白酒贈送呢!

其實一杯紅餐酒我也已經足夠,但是如果沒有餐酒配美食,那麼用餐的氣氛就沒有那麼完美了!

餐廳提供的這一款紅葡萄酒 RECANATI Jonathan Red 2020 (Cabernet Sauvignon/Shiraz) 🍷 餐廳正價賣$560,是產自Israel (Upper Galilee) 產區的,顏色是年份較輕的深紫色,我喜歡的紅酒顏色;入口感覺酸度較為柔和,質地柔滑,有點果香和黑胡椒的味道。個人第一次品嚐到以色列的紅葡萄酒, 最重要是沒有刮口澀味,我們二人均相當喜歡👍。
RECANATI Jonathan Red 2020(Cabernet Sauvignon/Shiraz)
(後來上了餐廳的網站看謎底才解開, 原來是 SENTI  慶祝5 週年, 所以晚餐時段:每2位客人,光顧晚市Tasting Menu $980/up,可獲贈送1支,紅/白餐酒🍷(375ml)。
或許餐廳沒有半支份量的紅酒,所以就當作我們那兩杯餐酒份量就等於375ml 吧! 目測兩杯份量應該不夠375ml, 不過反正是免費👏。)
此時主角出場:
~ King Crab Tian🦀
豐富的蟹肉加上青瓜汁墊底,中間放上欖球狀青檸雪葩,topping 用魚子醬和一些菊花花瓣作為裝飾。
King Crab Tian
一般吃 fine dinning,會於吃主菜前提供一小口青檸雪葩,用以徹底清空前菜和湯的豐富味道,為稍後上場的主菜做好準備。
這個Tasting menu的第一道前菜就已經用上青檸雪葩,雪葩很快溶化,酸味混合青瓜汁和蟹肉,亦蓋過了青瓜汁的青澀味,感覺頗為清新,亦中和了魚子醬的鹹味,口感豐富😋。

(「LEB EAT」 也有一道前菜是牛油果蟹肉配青檸雪葩。我自己有時候在家也會用牛油果配蟹棒,牛油果需要用上熟成的,雖然蟹棒不是新鮮蟹肉,但混合在一起卻非常配合,家中沒有牙齒的老人家最喜歡。)
~ Hokkaido Scallop
第二道頭盤是我喜歡的北海道元貝,相當大粒又夠厚肉的北海道元貝表面煎過有少少脆,熟度剛好,味道相當鮮美; 椰菜花墊底;topping 用了杏仁片, 脆脆地有口感;淡咖喱雖然我自己個人不太喜歡, 但這一個 sauce 卻味道適中,出奇好味;
Hokkaido Scallop
裝飾配菜還有幾粒細細粒的青提子,好得意。
~ Lobster🦞
名貴菜式藍龍蝦出場。藍龍蝦用牛油汁煎過,味香濃,肉質鮮甜彈牙;深綠色羽衣甘藍脆口養眼;
Lobster
藍龍蝦下面有一片厚切白蘿蔔可減低牛油的膩;
我們把餐廳自家製蒜蓉包蘸上碟底的牛油汁來吃, 所有汁料都給我們蘸光,美味美味😋。
自家製麵包
~ Lobster Cappuccino
緊接着藍龍蝦出場的龍蝦 Cappuccino。不要小看這一小杯的龍蝦Cappuccino,廚師採用了龍蝦頭等熬製而成,我估計廚師為了保持龍蝦的鮮味所以不能製作一大杯龍蝦湯,所以巧妙地利用了泡沫的形式上枱;而這一杯龍蝦Cappuccino真是驚為天人,入口熱呼呼的,龍蝦鮮味滿滿,內裏還有一些龍蝦肉,增加了層次感,就連不喜歡喝龍蝦湯的閨蜜也讚口不絕,連聲說好, 還很快把這一小杯龍蝦Cappuccino喝完👍。(因為她曾經喝過有腥味和只是暖和的龍蝦湯,令她有對龍蝦湯有誤解,自此以後她就不喜歡喝龍蝦湯了😅。)
~ M9 Wagyu Beef Picanha🥩
終於到主菜出場,我選的是M9和牛里脊,有露筍和半個大啡菇伴碟。我要的熟程度是medium rare,廚師也掌握得非常到位, 里脊有肉味,需不算入口即溶,配合紅酒汁我也非常滿意。
M9 Wagyu Beef Picanha
~ Patagonian Toothfish🐟
閨蜜不吃牛,所以選了白鱈魚,(學名: 小鱗犬牙南極魚), 主菜伴碟也是露筍和半個大啡菇,香草汁。白鱈魚肉質爽滑,細嫩無骨,脂香滿溢,很多餐廳都會採用。我吃了一口,感覺肉質白而嫩,吃起來口感爽滑,味道極為鮮美。

而且此魚不易因過熟而變得乾柴,就算在家中亦能輕鬆烹調,我記得以前也介紹過,大家有興趣也不妨買一些回家烹調給家人享用。👍
Patagonian Toothfish
~ Oolong Tea Ice-cream🍨
結尾的甜品是中西合璧的烏龍茶雪糕,伴海鹽焦糖泡沫及芝麻餅,還有 一些hazelnut。指定動作許個生日願望吹埋蠟燭,再打卡;才開始享受這個有少少鹹味嘅雪糕,很喜歡芝麻餅做得很薄很脆,餐廳經理還幫我們拍了很多合照。
Oolong Tea Ice-cream
總的來說「SENTI」的每一道菜都經過廚師的精心設計,味道有層次,食物質素及烹調技巧都非常高,可以媲美五星級酒店,而價錢比酒店便宜,非常值得推介👍。

不過可能餐廳的地方有限,樓底亦不高,牆身裝修亦是以木和石磚為主,靠窗一邊全是玻璃 (全部都是非吸音的材料) 。因此聲波的反射非常明顯,我們入座時部份客人可能已酒醉微醺,說話的聲浪不期然加大,令餐廳環境非常嘈吵,好像去了歡樂時光的酒吧一樣🙄。差不多整個晚餐時段,我和閨蜜也要大聲說話,才能聽得到對方的說話內容;這樣的嘈雜環境下吃這個法式 Tasting menu 確實有點格格不入🤦‍♀️。 個人認為這是餐廳唯一美中不足的地方,希望有一些比較豪放客人在晚餐時段可以盡量控制一下聲浪,以免影響他人享用晚餐的氣氛就更完美啦✌️!

晚上九時多有大部份客人已經結帳離開,頓時令餐廳環境變得清靜,我們二人趁此機會也享受了半小時的寧靜時光。👍
題外話/補充資料: 回家路上通過雲咸街,從LKF TOWER 到達蘭桂坊,沿着斜路往下離開。 很久沒有踏足蘭桂坊,星期四的晚上,見所有酒吧夜市都不甚熱鬧,蘭桂坊人流相當稀少,感覺唏噓😔! 可能今天只是平日,我想到了Happy Friday 和週末應該會有較多的人流。
2024-04-18
Lobster
M9 Wagyu Beef Picanha
Patagonian Toothfish
Oolong Tea Ice-cream
2024-06-03 0 瀏覽
今日去完大館 意外發現哩間餐廳本身以爲係普通西餐廳點知食物質素 服務都好好💯環境係可以望到大館 裝修雅致每一道菜上後 staff都會介紹一下我地order咗生牛肉他他as starterbeef tartare會撈埋quail egg個sauce啱啱好非常開胃main course係黃油雞同紅蝦意粉黃油雞非常嫩 連雞胸都好滑 皮就香脆staff介紹時話係slow cooked紅蝦非常鮮pasta al dente我地非常喜歡我地坐chef table一路食嘅時候一路聞住煮嘢香味再望住廚師係我地面前煮🥰甜品我地order tiramisu同烏龍茶雪糕烏龍茶雪糕配搭海鹽焦糖foam同黑芝麻薄脆烏龍茶雪糕有濃濃茶味 唔會太甜配上海鹽foam 甜度剛剛好tiramisu就可以 我地比較喜歡烏龍茶雪糕我地非常滿意今次dinner性價比非常高係用心製作❤️
今日去完大館 意外發現哩間餐廳

2024-06-01
紅蝦意粉
oolong  ice  cream
Tiramisu
每道菜都用不同材料調味嗰醬汁配搭材料好新鮮又有創意,擺盤都好靚試左tasting menu 每道菜都好好食每上一道菜都會介紹👍細節加分最後加咗個紅蝦意粉超好味😍大大隻紅蝦 成個意粉都好濃蝦油蝦膏味雖然價錢唔貴,但係服務同態度都非常之好,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻
每道菜都用不同材料調味嗰醬汁配搭
材料好新鮮又有創意,擺盤都好靚
試左tasting menu 每道菜都好好食
每上一道菜都會介紹👍細節加分
最後加咗個紅蝦意粉
超好味😍大大隻紅蝦 成個意粉都好濃蝦油蝦膏味
雖然價錢唔貴,
但係服務同態度都非常之好,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻
Carabinero  pasta
Carabinero  pasta
2024-04-12 247 瀏覽
When I was having my cafe latte and waiting for my dessert today at Senti the manager chat with me about how the food was. I asked him if the steak tartare is a signature dish and he told me it was good and asked if I want to try a little and he can hold off my dessert. I told him just a little bit to try is fine. I did not expect he ordered a full order of the steak tartare appetizer and charge me for it. Why would I want to order a steak tartare after I finish my entree and already having my cafe latte? He was offering me to try a little but not telling me he will place a full order of an appetizer AFTER I finished my meal and having my cafe latte! This is terrible service. Watch out at the other restaurants under the same ownership, namely Oyster More, Donovan, and Man Yuen Restaurant.
2024-04-12
我同老婆呢幾年食過兩次午餐,今次再黎試下晚餐。第一次寫食評,因為好想呢間性價比咁高但超水準既 非米芝蓮餐廳可以生意興隆,咁我地先可以繼續有得黎食。上次食午餐已經覺得超級好食,性價比又好好。所以今次慶祝都無去食米芝蓮,反而過黎試下晚餐。呢度環境望住大館夜晚好chill,服務員用廣東話解釋每道菜好貼心(服務員幾年都仲係果個好親切既叔叔)。其實佢食物比得上米芝蓮二星三星,除左tasting menu 外,我地仲加左個魚,雞翼,Scallop... 所有野都好好味。尤其是龍蝦主菜,仲配左啲焗得超香既牛油法式麵包貼龍蝦個汁,野味到爆。個scallops 好新鮮清新。和牛都好有水準。之前午餐黎我地食過紅蝦意粉同埋牛扒,都係煮得超級出色,價錢又相宜。

2024-02-29
2024-01-27 717 瀏覽
Senti 係2023年9月已開始夜晚有A la cart menu ,但始終未約到朋友去試食。今晚家姐生日,終於可以有藉口去食😊我哋ordered 幾個small bite 去share. All are so so good. 最後再encore 多一個beef tartare, 就轉食main course。We ordered 3 main courses, mussels 、黃油雞、toothfish。之前午餐已食過fish and chicken as main course, 每次都好滿足,很少會失敗。今晚一樣都係咁好食😋因為家姐唔食diary products ,大廚做了一個特別嘅wine sauce for mussels 俾我哋, we all like it🥰For the dessert, we ordered 3 to share. Of course their signature oolong tea ice cream is one of these. 其實家姐大多數同朋友會食中菜,西餐係甚少。不過佢好鍾意Senti 嘅食物質素、presentation
其實家姐大多數同朋友會食中菜,西餐係甚少。不過佢好鍾意Senti 嘅食物質素、presentation 及 招呼周到😍
希望Senti 新嘅一年,更上一層樓。做多些新嘅菜式俾我哋食😋😋
Beef  tartare
Garlic  prawn
Mussels
Yellow  chicken
2024-01-06 604 瀏覽
放完大假,又到要返office「覓食」嘅日子。今日個friend想去中環食lunch,search search下,見倒其他人介紹嘅間法式餐廳,見個friend話有時間hea下,心諗啱哂~位置算方便,由石板街上,到頂後轉左再行一陣就到。餐廳有吧枱同靠窗位置可坐,窗外面向大館,景觀算開揚~午餐選擇算豐富,雞牛羊豬海觧都有~最後,前菜揀左他他,主菜揀左牛面豬登同羊肉卷~最欣賞係個薯片,似係刨出嚟嘅薯片再拎去焗,香脆但唔油膩。他他上面有隻大陽鵪鶉蛋,如果係生蛋會更好。整體上好食😋主菜我地share,擺盤幾靚。牛面豬登好嫩,羊肉卷味道很好👍🏻最後咖啡或茶~總括黎講,環境味道幾好,但CP值唔高,成$300一個set lunch應該有更多選擇,但不失為一個幾好嘅用餐體驗。

午餐選擇算豐富,雞牛羊豬海觧都有~

最後,前菜揀左他他,主菜揀左牛面豬登同羊肉卷~

生牛肉他他

繪和牛面頰
澳洲羊肉卷

2024-01-04
生牛肉他他
繪和牛面頰
澳洲羊肉卷
2023-12-05 527 瀏覽
因為不太就腳,有一段時間少去Senti。知道佢哋出咗特式A la carte menu ,睇落好吸引,所以約開朋友食飯就試吓。發覺small bites 性價比很高,種類多,每份不大份重,但食物質素高,有新意也好好味!叫吓叫吓差不多所有snacks 都試哂。細食的食完snacks都半飽!再加main course share 就真的夠,絕對值得再去👍🏼
Suckling  pig
Scallop  tempura  with  cuttlefish
Scallop  &  tiger  prawn  tartare
Camera  tomato
Crab  meat  croquettes
  confit  duck  tart
Clams  with  wine  sauce
M5  wagyu  picanha
Oolong  icecream
2023-11-30 385 瀏覽
Dinner. Restaurant belongs to chef Donovan’s group of restaurants, been meaning to try for sometime.Went for the 5-course tasting menu.Comprehensive wine list. Ordered a bottle of Burgundy red.Here’s what we had. Scallop carpaccio in Passion fruit dressing. Garnished with slivers of watermelon, cucumber and radish.Suckling pig- slow cooked then roasted. Served with tangy Pineapple sauce and Blood orange gel. Skin was delightfully crispy.Restaurant’s signature Dish: Lobster topped with deep fried

Here’s what we had.

Restaurant’s signature Dish: Lobster topped with deep fried Seaweed on a slice of Daikon. The accompanying smooth buttery sauce made with Grapes, sweet wine and white wine vinegar accentuated the natural sweetness of the lobster.

We were given some focaccia to finish the sauce.

Cappuccino of Lobster bisque cooked with lobster head etc. Chunks of lobster in it.

M7 wagyu beef wellington with Truffle sauce.

Local yellow chicken thigh and breast with panfried foie gras. Served with Mushroom sauce. Very flavorful.

Dessert: White peach sorbet with matcha foam, Lemon meringue and Rose wine jelly.

In summary: expertly cooked meal with impeccable balance of flavors.
Lunch menu is sooo good!!Yellowfin tuna + Iberico pork rack + cappuccinoprofessional and caring service❤️ All served with heart ❤️
yellowfin tuna
Iberico pork rack
2023-11-16 355 瀏覽
冬天嘅感覺越來越濃,食慾自然大增。今日天氣又清涼又乾爽,所以又去我嘅至愛餐廳😊之前係這餐廳食過嘅oyster tempura,今日竟然又重遇,當然要ordered. 今次食比起舊年,更加juicy, 更加好味。加上同事唔食得生嘢,所以這個oyster tempura, 正合佢心意😋另一款appetizer, 就ordered 了seafood napoleon. 我哋第一次係這餐廳食這個頭盤,龍蝦汁做sauce,都非常香濃。 今次ordered 了豬鞍及 Dover Sole 做主菜。這餐廳嘅Dover Sole 嘅質素,比起其他餐廳好得多。無論質感,味道都係中上。真係直得一識😍這間餐廳2020開始直至現在,食了很多很多次,只有一次走了少少位。每次都另我開心哋回味。

Seafood  napoleon

Dover  Sole
Pork  rack
  • Oyster  tempura
2023-04-20 1896 瀏覽
行遠啲慢食午餐同朋友share以下菜式 LUNCH MENUVITELLO TONNATO rocket .capers。shaved parmesan吞拿魚醬薄牛仔肉GRILLED OCTOPUS glaze onion.romesco sauce扒西班牙八爪魚配香辣紅椒汁LOCAL YELLOW CHICKEN mushroom fricassee香煎本地三黃雞$ 268 GRILLED IBERICO PORK RACK chimichurri sauce西班牙黑毛豬$ 278 有餐包加餐飲
行遠啲慢食午餐

同朋友share以下菜式

LUNCH MENU

有餐包加餐飲

2023-04-16 1262 瀏覽
四月係好朋友生日所以一早約左去食晏慶祝,因為大家都係中環度返工所以我就鎖定中環做搵食目標, 突然之間好想去食法國料理所以用open rice 搵左幾間,最後係價錢,位置同食評比較過之後就搵左依間位於中環力巴大廈SENTI, 用埋OpenRice 訂位功能真係好方便。間餐廳仲有whatsapp我問我有無咩特別節日慶祝真係好周到😛一去到餐廳睇個餐牌價錢都真係幾實惠頭盤叫咗吞拿魚醬薄牛仔肉同下西班牙八爪魚,主菜叫左一個香煎本地三黃雞同埋一個西班牙黑毛豬。因為朋友唔食得生野所以無點到牛排。呢個法式麵包烤得好香,真係唔錯等咗冇幾耐就上咗個頭盤,賣相都真係認真唔錯,望落都好有食慾。食完之後就更加覺得一流,真心講好想試埋另外嗰幾款頭盤。輪到主菜,擺盤依然係好吸引,你知道香,但係肉汁依然係度,食落都幾滑,個皮煎得好脆,真係好食過其他餐廳。黑毛豬都係啖啖肉煮得啱啱好唔會鞋口,兩個主菜啲配菜都係我最鍾意食嘅。呢間餐廳啲嘢完全唔油,好健康又好食。因為我本人唔太喜歡食醬汁,所以兩個主菜嘅醬汁都係另外上,但我都有試過真係幾match。最後當然唔少得甜品啦,Tiramisu同埋焙茶雪糕,兩款甜品都唔太貼,但係份量

一去到餐廳睇個餐牌價錢都真係幾實惠

呢個法式麵包烤得好香,真係唔錯
最後當然唔少得甜品啦,Tiramisu同埋焙茶雪糕,兩款甜品都唔太貼,但係份量都幾足最重要係用優惠價就可以加黎食。

呢間餐廳我諗我會再嚟幫襯,因為魚嘢食又好食環境又舒服,最重要係價錢係法國菜來講都算好實惠。即係冇諗過中環會有咁抵食嘅法國餐廳個朋友都食得好開心。
2023-04-06