餐廳: 翠亨邨 (新世界大廈)
資訊:

請國內同事食lunch, 一早訂了位, 且同事早左去拿位, 所以唔使等 (不過在門口聽到有人話: we still need to wait though we have booked a table long time ago... )好彩早d叫人來jar!!! 如果唔係, 一行13人都幾麻煩!一來到好快就有野食 (因為我地一早fax 左個order 到酒樓, 醒!)鎮江肉排 : 一份有6-8件左右.... 所以冇食到.... 以10x的價格來說, 好似真係貴左d... 不過同事話都幾夠味燒味併盤 : 有差燒同燒鴨, ,不過差燒過火左, 幸好個鴨都合格, 有彈性, 可以一試荷葉飯: 上面有5隻蝦, 都爽口, 但沒有鮮味; 飯乾身, 可惜沒有荷香..... 可以不叫蒜片牛柳: 這個是小菜中較出色的. 牛粒味濃, 肉汁豐富, 入口嫩滑, 推介! 咕嚕肉: 不脆, 幸好肉的質地軟濡令它加了一點分數. 最怕不脆但原來卻過火的咕嚕肉呢!燒腩仔 vs 化皮乳豬: 前者如果是8分, 後者我會給5分.... 原因: 1. 性價比: 價錢差不多但份量是2:1; 2. 燒腩仔的皮是鬆化的, 反而化皮乳

燒腩仔 vs 化皮乳豬: 前者如果是8分, 後者我會給5分.... 原因: 1. 性價比: 價錢差不多但份量是2:1; 2. 燒腩仔的皮是鬆化的, 反而化皮乳豬是脆的, 且超咸.... 不知道是我誤會還是化皮乳豬真該如此, 只是小女子膚淺不了解?

相比起來, 這裡點心雖然種類少, 但比小菜和主食出色, 例如蝦餃, 又彈牙味鮮, 又有不可缺少的筍! 味道比得上蓮香居; 差燒包也夠鬆, 差燒較大粒, 鬆較面包配上彈牙肉感, 口感不錯; 燒賣正常, 比其他酒樓的大粒

另外, 同事亦有叫其他食物, 不過我沒有試, 所以亦不予批評, 只知整體來說大家都是滿意的

埋單$2,400, 算是不貴呢!
同事們, 辛苦你們了~
2011-05-27
  • 蒜片牛柳