今早在中環覆診睇驗身結果📃,指數全部正常,終於放下心頭大石😌,決定中午去食餐好啲去慶祝一下🤗,行到歌賦街附近,見到一間食OMAKASE 嘅日本餐廳 ---“淡路”,今日一於善待一下自己先🥰。~竹~ $9801️⃣前菜2️⃣刺身3️⃣煮物4️⃣揚物5️⃣食事6️⃣吸物7️⃣甘物前菜:白魚苗伴玉子豆腐這道菜結合咗白魚苗嘅清爽🤗和玉子豆腐嘅滑嫩🥰。這兩種食材的口感結合起來,呈現咗一種獨特的風味😋。吞拿山藥伴水雲酢水雲醋酸味清新,口感清爽,能夠有效地平衡山藥嘅黏性🥰,兩者結合,再加上炙過的吞拿魚🐟,呈現出了一種獨特的口感和味道,增進食慾😋,作為前菜非常適合😍。刺身:長崎縣鮫魚嘅魚皮略略煎過🔥,上面加咗少少柚子皮🍊,之後師傅教我先榨幾滴青檸汁🍋,之後配上淡路島洋蔥🧅一齊食,口感複雜,非常好味。鹿兒島鰹魚脂肪含量較少,口感較為爽口清新🥰,蘸上自家調配嘅豉油,味道顯得相輔相成🥰。伴菜之一嘅淡路島洋蔥🧅,味道甜美唔嗆喉,生食都唔會有一般洋蔥嘅辛辣口感😍。師傅見我咁欣賞啲洋蔥🧅,俾多一小碟淡路島洋蔥俾我食,今次生洋蔥上面加咗土佐醋,完全提起洋蔥嘅鮮美,非常好食😋。煮物:味煮穴子穴子肉質纖細,清甜味鮮😋,配上豆腐皮和日本菜心🥬,

~竹~ $980

吞拿山藥伴水雲酢

刺身

煮物:
味煮穴子
穴子肉質纖細,清甜味鮮😋,配上豆腐皮和日本菜心🥬,十分好食😋。

揚物:
螢光魷魚雜錦天婦羅
螢光魷魚 - 天婦外表酥脆,魷魚🦑肉身多汁煙韌。
牛蒡天婦羅 - 炸成金黃酥脆嘅外皮,一口咬下香味四溢,非常好食😋。
樹菜 - 🥬有獨特嘅苦味和澀味,但營養非常豐富。
淡路島洋蔥 - 洋蔥🧅表面炸得金黃酥脆,但裡面還保留了豐富嘅蔥肉汁🥰,甜味被凝聚封鎖在其中😍。

食事
手握壽司5️⃣貫+海膽杯
1. 兵庫縣手釣池魚 - 魚肉較為結實,味道濃郁😍,上面加了柚子皮🍊和薑🫚,加強了層次和口感🥰。
2. 瀬戶內海魴鮄魚 - 肉質紮實,味道清甜。師傅無添加任何醬油,只用山椒葉來提味,已經十分好食😋。
3. 鰤魚 - 肉質鮮甜、脂膏豐富,上面放了柚子🍊胡椒🧂和燒過的紫菜,呈現了多重口感🥰。
4. 伊佐木 - 即香港叫的雞魚,味道鮮甜彈牙,師傅將魚皮炙燒🔥過,加上少少醬油,再將炒過的洋葱🧅和少量Wasabi放係面,提升了層次感🥰,非常好食😋。
5. 拖羅卷 - 紫菜中間夾住件厚拖羅,上面放上了竹炭盬、日本溫室芽葱和Wasabi莖,食落非常惹味😋。
6. 海膽杯 - 海瞻分別來自北海道口岸、根室和宫城 ,再加了少許柚子皮🍊、醬油和Wasabi,海膽味道甘甜,幾乎入口即溶🤤。

吸物
清湯 - 入面有米通,賣相唔錯🤗,師傅話不用麵豉湯 原因係食完OMAKASE,飲啲清清地嘅嘢可以清下個腸胃🥰。

甘物
静岡縣蜜瓜 - 🍈又甜又多汁,為這餐OMAKASE完美作結😍。

總括而言,食材非常新鮮,服務十分貼心,多謝Simon師傅用心嘅製作和講解,令我有一個難忘的OMAKASE 體驗。另外餐廳有3️⃣間獨立4️⃣人房,必要時仲可以打通變成1️⃣2️⃣人房間添,一班人開Party都得🥰。

2023-03-16