2011-02-27 125 瀏覽
星期六上班,倍添唏噓。最近因為工作關係,多左機會返中環,波記,是其中一間十分懷念的,還記得當年的窮小子,仙都唔仙下,遇著中環消費指數高,中午十次有九次都係黎波記解決,不怕有點惡劣的環境,每次都食到成身油煙味返公司。上次特登黎食,竟然遇著整路/整煤氣;第二次黎,則剛好是劫後餘生,仲未開番檔。今天,算是第三次黎光顧這一間老相好鐵廬,終於再一次見到那一班相熟的阿姐。如果你見到波記的好評,以為波記達到大酒樓水準,我諗你想太多了,呢度炒碟飯都唔駛一分鐘,鑊氣飯是這裡的特色,而且價錢公道,當真是窮人福音。今天,再叫我的最愛,椒鹽豬扒飯,唔駛三分鐘,色香味俱全。最美味其實是那個汁,用辣椒蒜頭爆香而成,撈飯一流。豬扒切件,既薄且瘦,呢度用料唔會十分好,始終是一分錢一分貨,靠的,是鑊氣搭夠。我還記得,當年跟同事見到大廚單手不怕火熱單手拋鑊之絕技,驚為天人,更加幫佢起了個朵叫「麒麟臂」。今天,這個阿叔仲係度,中間那一位大廚已經換過了人。想想已經有十年了,很多謝你服務左中環一眾窮鬼十年有多,感恩。
星期六上班,倍添唏噓。

三顧鐵廬
椒鹽豬扒飯