2022-10-27 2707 瀏覽
#波記大排檔 一直都想去依度試吓,之前都有人介紹話依度 #乾炒牛河 好食。十一點半開門,準時去到已經有幾個客,牛河話咁快就到。望落色水好似一般,而且唔覺有煙出,唔通中伏🤔一夾開河粉,煙就係咁攻出來👍 果然係鑊氣十足,食落口都好正,河粉味道唔會過咸,而且夠滑身,食落仲有少少甜味🤪牛肉都好食,有大有細,夠滑唔會乾柴烈火,食落質感同一般牛河有分別,牛味夠,正❤️唯一要挑剔係傳統做法比較多油,多食無益。依類排檔買少見少,唔嫌環境真係可以一試,中環$42食到大碟好食牛河好抵👍波記(大排檔)中環士他花利街@foodiehck2022 #港飲港食平靚正 #中環美食 #小店 #大排檔 #香港特色
#波記大排檔

唯一要挑剔係傳統做法比較多油,多食無益。

波記(大排檔)
中環士他花利街

2022-05-25 2478 瀏覽
中環波記大排檔 X 水記先去完水記Omakasee, 太座要去ZAXX 振興經濟,有半粒鐘偷跳,相信所有男士都會認為今次仲唔係「飛雲」「笑」 , 依家要喺港島區搵到一間午市可以即叫即炒大排檔格局真係唔易搵,橫掂都要食味精,我梗係做返個淑女揀番個靚地方「食景」啦、仲要佢有冷巷格局、加上今日烏雲密佈,完全係一個杜琪峰大排檔。格局贏晒,我就鍾意有四個婆婆好有士氣地坐鎮和藹親切多過坐喺高級地方Fine Dine,食得自在舒服今日叫咗個男人的浪漫、椒鹽火腩飯加隻燶邊太陽蛋炒底、好唔好食其次,(J) 完 相之後熱力仲十足,食落去熱辣辣、炒飯粒粒分明,燒腩個皮仲要有少少脆邊,略帶肥肉,再加上啲椒鹽、佐飯朋友,幾唔好食都會變得好食、天時地利人和全部都齊、盛惠$56,雖然後尾加咗張美珍香牛肉乾,30分鐘的浪漫320,通脹關係,我相信男士們的30分鐘浪漫現時不只320 ( 笑)
中環波記大排檔 X 水記

這天,剛好經過中環街市附近某條後巷,看到爐火洪洪,十零度低溫之下廚師穿短袖炒到身水身汗,炒出來的炒粉麵飯鑊氣騰騰,就知道,即使環境像水記一樣惡劣,也要一試。乾炒牛河 $40 (8.5/10)吃過不少中高價的乾炒牛河,用什麼靚牛肉,都不外如是。乾炒牛河這種小炒,很簡單,不外乎就是鑊氣,鑊氣,鑊氣。河粉炒得乾爽,條條分明。每條河粉、牛肉、芽菜,都充滿火辣的鑊氣。即使下了很多油,底部也不會「油浸」,因為新鮮出爐,即叫即炒即食,油連慢慢沉底的機會也沒有。返樸歸真,乾炒牛河就是這麼簡單。總評:中環原來也有$40的堂食。鑊氣十足,質素不俗,乾炒牛河更勝中高價餐廳出品。

乾炒牛河 $40 (8.5/10)

返樸歸真,乾炒牛河就是這麼簡單。

2021-12-27
乾炒牛河
天氣開始涼番啲就可以喺街邊食嘢,去左一間隱藏喺樓梯裏面嘅大排檔,見到大廚一個已經覺得好有鑊氣🤪呢度主要都係食各式嘅碟頭飯,價錢經濟實惠,喺中環已經係買少見少呢一啲大排檔🥲最好坐當然係廚房上面嘅位置,但每一次去到都係坐滿左,所以只可以坐廚房下面嘅位置但係油煙味就比較重。買外賣嘅人都會好多,你間大排檔喺中上環區都算好受歡迎,因為性價比好高🤩炒底椒鹽豬扒飯($55)生蒜頭🧄辣椒🌶️洋蔥🧅豆瓣醬,四樣都好重口味嘅嘢加埋一齊,炒出鑊氣,加埋炒左底嘅飯同豬扒,真係好好食😝。豬扒好濕潤,飯亦都唔會過淋,加埋啱啱好,不過如果個飯可以在乾啲同成碟熱翻啲嘅話會仲好食。我諗應該都係炒好放左陣先上枱🥲乾炒牛河($40)之前食呢個乾炒牛河會有菜心就冇芽菜,而今次食呢個款就有芽菜冇菜心🥬,真係幾隨心😂每一條河粉都令立立充滿油,初初食落口都幾好味,但係食到中段開始覺得有啲油膩感,牛肉同埋河粉口感都係正常發揮。其實兩碟都好大碟,如果細食嘅女仔絕對一點可以兩份食😂但係我就自己食晒一碟🤪推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️好食,但係衛生情況一般,不過公司喺附近就建議買返公司食。另外,如果想去食嘅話要留意番時間因為佢下晝同晚上係唔開嘅。

炒底椒鹽豬扒飯($55)

乾炒牛河($40)

2021-11-25
2021-10-30 1335 瀏覽
突然發現人生未試過食大牌檔碟頭飯,有日咁啱要去中環,就順便搵間大牌檔試試佢😛呢間波記喺樓梯中間,地方唔算大、廚師都係得一個,但好多「西裝友」喺度等外賣,相信啲食物都唔錯,而且平均$40左右就有交易,感覺性價比幾高👍🏻作為碳水化合物嘅終極愛好者,我揀咗蝦醬炒飯($42),一炒起已經聞到陣陣香味,加埋大大個火爐令我非常期待呢碟鑊氣十足嘅炒飯🤩炒飯嘅料有火腿、蛋、蔥同辣椒,第一啖已經感受到滿滿嘅咸香,辣味亦令炒飯更豐富😋可惜蝦醬味唔重、而且鑊氣好似爭咗啲,米飯略嫌未夠乾身,但勝在粒粒分明,咸味亦唔會不斷累積😉而且每碟都好大份,細食嘅女士可以叫少飯,不過難得放肆,當然要食盡情啲,唔洗10分鐘清曬成碟🤪朋友叫咗乾炒牛河($40),竟然有大大條菜心,而且冇芽葉,只有少量韭菜,口感比較單一,似菜遠牛河多啲😂河粉偏甜、冇咩咸味,顏色亦偏淺,調味料上可能需要調整下(雖然大牌檔都係好隨意🤣)牛肉同河粉嘅質地就正常👌🏻

蝦醬炒飯

2021-10-27
2021-06-14 1201 瀏覽
來到波記,當然要食留一客乾炒牛河!大排檔風味,味道就是「隨心」,今次食,FEEL到廚子既甜,應該糖既比例多了。加埋廚子的一個「噴嚏」,點滴在心頭。今次失望,但也期待下次吃回當初的味道!
  • 乾炒牛河
2021-02-02 1692 瀏覽
一眼就望到大廚既鍋同大火,就知道我黎啱咗地方,唔晒審,一定係人人都讚有鍋氣的波記大排檔!一坐低,非常友善的老伙計就行過黎遞餐牌。我好快就決定嗌椒鹽豬扒飯➕炒底。等左一陣,終於上菜。哇 首先,上菜之前,我已經發現其他人嘅乾炒牛河同埋芙蓉煎蛋。應該係熱點。同埋我個位,正正可以睇到大鍋+大廚手勢+大火,果然名不虛傳,信心十足。又講反我眼前既椒鹽豬扒。豬扒係再用辣豆瓣醬炒過,味道到位,可惜炒底唔夠熱,相信先前已經炒好放一邊。 不過,佢係好值得推介既舊式大排檔。份量勁大,一個飯/麵可以兩個人食。我見好多人都食唔嗮,有滴浪費好可惜。大家下次要去食,記住帶飯盒,可以打包拎走。順便提倡環保意識一定會再黎幫襯!下次要拉同事一起來食乾炒牛河+芙蓉煎蛋!
份量勁大,一個飯/麵可以兩個人食。
順便提倡環保意識
一定會再黎幫襯!下次要拉同事一起來食乾炒牛河+芙蓉煎蛋!
2021-02-02
  • 椒鹽豬扒飯(炒底)
2020-12-05 1133 瀏覽
今日放lunch諗唔到,食咩行行吓見到依間大排檔都幾多人食,就諗住試吓,見佢鑊氣都好似幾足就叫咗個咖喱炒飯。嗌完之後,唔使2分鐘就上碟。果然適合繁忙嘅中環人。可能因為午市要炒得多,我見佢30秒炒一個飯都冇停過手。食第一啖覺得鑊氣都幾夠咖喱味都重但係啲飯就濕咗少少。但係以40蚊嘅價錢來講。係依一區都尚算抵食。環境服務就唔好要求太高當嘗試一下香港本地風味都幾好。
2020-11-17 954 瀏覽
中上環的小巷隱藏了為數不少的大排檔,也是屹立於香港的多年的老店,見證香港的時代變遷。每日只做三小時,星期日休息,即使是附近上班也未必知道這間店。在疫情期間就不在大排檔光顧,而是外賣回公司吃。環境:完全保留舊時代的痕跡,木桌膠椅,不過沒有多大的油煙,應該是裝了抽油煙機,雖然見到廚師在大炒大起,但不見有任何油煙瀰漫的情景。廚房正在小巷的中間,座位就在樓楊間,有幾把大陽傘遮光擋雨。乾炒牛河$40主要提供炒粉麵飯,只有一碟頭,份量充足,絕對吃到飽足。牛肉炒得保持幼嫩,掌握火候的時間很好,但放得太多油了,畢竟現在是講究健康時代,吃完後見到一層油,吃到最後是感到油膩。雖然是乾炒,但河粉依然是濕潤,炒得不夠乾,雖然是很香帶有鑊氣,但油太多的緣故,河炒就疊在一起了。不過在這此地區,以一個那麼便宜的價錢飽餐一頓,絕對性價比高。

廚房正在小巷的中間,座位就在樓楊間,有幾把大陽傘遮光擋雨。

乾炒牛河$40

主要提供炒粉麵飯,只有一碟頭,份量充足,絕對吃到飽足。
吃完後見到一層油,吃到最後是感到油膩。
2020-11-17
3 分鐘 (外賣自取)
2020-06-15 1647 瀏覽
今日同朋友出去搵野食,佢話不如去中上環食大排檔,露天既。熱死辣辣搞啲咁既野 .. 不過朋友話想慳d 錢,冇計就跟佢走番轉。去到橫巷就見到呢間大排檔,原來有幕遮頭,而且有把大風扇,坐得浪爽,唔會曬到。見到個廚炒野,已經feel 到陣鑊氣,即刻點番個乾炒牛河試試。上菜,河粉望落唔會油"鈴鈴",份量都夠。食落河粉夠入味,辣椒醬一般,牛就都係落得太多鬆肉粉。整體我覺得好okay, 呢碟河粉好過好多茶記多多聲。埋單$40,真係抵到爛,又唔洗等位。推薦係中環中心附近既人黎食,外賣堂食都得!

2020-06-15
  • 干炒牛河
2019-04-23 3081 瀏覽
請原諒把紅色太陽遮搞到張相變左紅色😂呢間大排檔一路都想去朝聖一下估唔到我偏偏揀左咁熱嘅今日🌞建議大家天氣陰d涼d先去💁/本身自己鍾意食椒鹽豬扒🐖見網上啲人推介要叫炒底 意思姐係白飯就變炒飯💲54黎到一睇就覺得非常吸引😍豬扒好細心切到一條條 好方便放入口 唔驚整到成臉污糟炒飯粒粒分明 啲蛋又幾香☺️/不過呢度嘅椒鹽豬扒係比較濕嘅🐷比較多汁 餸飯好岩👍中間仲有少少蒜頭 炒得好香😋但我本身預佢係乾身 所以都有小失望不過呢個價錢黎講 算係幾高質🤔😁👍我今日唔好彩 仲有人係度食煙吹晒過黎🤢黎開呢頭可以試下 但就唔需要特登黎食喇🙆‍♀️/中環 - 波記
請原諒把紅色太陽遮搞到張相變左紅色😂
黎開呢頭可以試下 但就唔需要特登黎食喇🙆‍♀️
中環 - 波記
椒鹽豬扒炒底
椒鹽豬扒炒底
朋友問如果有外國訪客想搵地道嘢食🥢係中環有乜推介🤨 結果做咗個上晝,整完個舒特拉的名單📜 反而漏咗呢間係舊公司經常買外賣既 波記⚽大隱隱於市,波記係中環中心後面上山既小巷,只係簡單既鐵皮檔😮加幾張圓枱,就係條小小斜路開檔👍👍香港人特色係艱險我奮進,困乏我多情(好似係中大校訓至真😋)波記出名炒嘢,同中環區一樣,幾個老人家開檔,上得呢條樓梯,基本都係幫襯佢,未上到去已經問你「今日想食乜」💞呢啲溫馨又係無價嗌咗個椒鹽豬扒飯 - 識叫一定加「炒底💛💙💜」,等咗唔駛5分鐘,聽住啲{呼呼墳}既炒嘢聲後已經起錨⚓ 再落埋低兩級樓梯既果汁加杯蘋果雪梨汁🍎🍐番到公司打開佢,實唔會好賣相😉 但啲豬扒多到蓋滿面,搵唔到飯,吉野家都唔得啦🙄蛋炒飯底👍 飯同蛋唔會黏起一大舊,小彈既係無用隔夜飯,炒飯係要用隔夜飯先好😏豬扒鬆,醬汁濃,係典型既佬飯條件,波記係完全做到👏👏但係少咗條菜🤣🤣 講真佢既鑊氣真係無得彈,有興趣可以試下佢既乾炒牛河,天口唔熱可以坐低係度體現生活,諗起早幾日,903林海峰出場,「年青人,係乜嘢驅使你係暴雨天下番工呀。。。」波記,正正係唔同界別既佬,地盤佬,裝修佬,基金佬等既開飯選擇🤣🤣 炒埋個

炒底

椒鹽豬扒飯炒底

講真佢既鑊氣真係無得彈,有興趣可以試下佢既乾炒牛河,天口唔熱可以坐低係度體現生活,諗起早幾日,903林海峰出場,「年青人,係乜嘢驅使你係暴雨天下番工呀。。。」波記,正正係唔同界別既佬,地盤佬,裝修佬,基金佬等既開飯選擇🤣🤣 炒埋個底都係收52,今時今日仲想點😎

2019-01-04
5 分鐘 (外賣自取)
2018-04-21 3784 瀏覽
波記位於士他花利街下半段斜路上,平常經過威靈頓街時總會被這大排檔食物的香味吸引。前陣子天氣不冷不熱,坐在室外吃飯最適合不過,正是到訪大排檔的好時候。由於飯桌的位置相當斜,坐著時要較小心。看著廚師大叔起勁的炒菜,火光洪洪很吸睛,於是和朋友分別點了蝦醬炒飯及乾炒牛河。等了數分鐘後炒飯及河粉便上桌了。在這涼快的天氣下吃著熱騰騰冒著煙的鍋氣炒飯炒河真幸福。蝦醬炒飯份量非常多,飯炒得均勻之餘粒粒分明,不會過鹹同時帶有蝦醬香味,味道不錯。乾炒牛河不會太過油膩,每條河粉都沾到醬汁及顏色平均,牛肉亦頗嫩滑。份量十足的鍋氣炒飯麵每碟只需$38,大件夾抵食之餘又美味,不失為中環午膳的好選擇。

蝦醬炒飯

乾炒牛河

充滿香港風味, 夠哂鑊氣嘅大排檔天氣涼返D, 終於可以過來試下大排檔!!睇住佢大大火, 夠哂鑊氣咁炒, 真係好咁有鑊氣, 當然叫返個至愛嘅<<干炒牛河>>每一條河粉都上到色, 唔會一餅嘢咁!炒得乾身而又唔會油淋淋! 牛肉夠多夠嫩滑又入味! 夠水準而且有特色!!果然好選擇錯!!另外, 朋友仔就叫咗<<生炒排骨飯>>未上枱已經聞到香味.生炒骨夠熱夠香, 唔係大排檔邊有咁好鑊氣整?!份量十足, 而且粒粒都立立令!!加埋D芡汁簡直令人欲罷不能呀!! 兩個人SHARE來食, $72埋單, 響中環區邊到搵呀!難怪未夠12點已經FULL HOUSE, 仲要有長長外賣人龍.仲連遊客都識攞住旅遊書搵到來食!!
充滿香港風味, 夠哂鑊氣嘅大排檔

天氣涼返D, 終於可以過來試下大排檔!!

睇住佢大大火, 夠哂鑊氣咁炒, 真係好

咁有鑊氣, 當然叫返個至愛嘅<<干炒牛河>>
干炒牛河
每一條河粉都上到色, 唔會一餅嘢咁!
炒得乾身而又唔會油淋淋!

牛肉夠多夠嫩滑又入味!
夠水準而且有特色!!
果然好選擇錯!!

另外, 朋友仔就叫咗<<生炒排骨飯>>
生炒排骨飯
未上枱已經聞到香味.
生炒骨夠熱夠香, 唔係大排檔邊有咁好鑊氣整?!
生炒排骨飯
份量十足, 而且粒粒都立立令!!
加埋D芡汁簡直令人欲罷不能呀!!

兩個人SHARE來食, $72埋單, 響中環區邊到搵呀!
難怪未夠12點已經FULL HOUSE,
仲要有長長外賣人龍.
仲連遊客都識攞住旅遊書搵到來食!!
2017-11-06
干炒牛河
生炒排骨飯
這束美美的鮮花很漂亮吧!收到的應該很開心吧。如流出的不是感動的眼淚,大概是形容不了的苦吧!在所有人眼中的快樂,快樂嗎?放下花束,獨個兒往街外走,就在前一個街口,忽然傳來很大的煙火味,那種煙,猛得就像垃圾桶起火。但這種香味,是吸引你探一探頭看的動力本應會繼續向前行的我停頓下來,戰戰兢兢的走進這條小小的街。忽然好想坐下來。隨便吃一個路邊的好東西。這裏就是波記,據說在這區柱立了幾十年啊!這裏的鑊氣很夠,由下而上的散發到威靈頓街。這裏有著幾十年的影子,那種在橫街小巷內開的兩個爐頭,讓我想起了很多從前的電影情節。如果你只喜歡高級餐廳食府,這裏絕對不是你的茶!火爐的風聲,聽着也別有一番風味!我就坐在一大群沒着衫的男人中間,但他們其實真的很有禮貌。雖然用了奇怪的眼光望着我,可能在想為何這個女孩子穿着高踭鞋在大排檔食野?哈,沒關係吧!我點了炒麵,不知道為何會點這個。最後我叫了這個。我叫了的是超級扣底,我只想坐在這裏感受着一息間的空隙。這裏的姨姨說叫點肉吧,最後豉油王炒麵就變了斑腩炒麵多汁。。。。哈哈!扣了底的斑腩炒麵還是很多,斑腩10分大嚿還有美味的炸豆腐,不能輸的是這裏的鑊氣!已經沒有太多地方有這些
這束美美的鮮花很漂亮吧!收到的應該很開心吧。
如流出的不是感動的眼淚,大概是形容不了的苦吧!
在所有人眼中的快樂,快樂嗎?

扣了底的斑腩炒麵還是很多,斑腩10分大嚿還有美味的炸豆腐,不能輸的是這裏的鑊氣!已經沒有太多地方有這些充滿鑊氣和香味的炒粉麵飯。
還有菜心份量絕不少,炒麵每一條都沾滿了醬汁,10分美味又有回憶,我不想記得在那裏吃個一個豉油王炒麵令我印象如此深刻,令我喜歡上吃這種炒麵。

這裏的鑊氣真的很粗獷,不要看他們很像很粗魯,真的10分有禮貌啊!我很喜歡這種沒壓力沒水份的老香港,那種歷盡滄桑的鐵皮屋,那比年華洗禮卻風韻猶存的味道。這些是無價的!

$35 的精彩,吃的是那種只有喜歡才喜歡的路邊味道,感覺的是那種不能再續牌的老香港感!這裏絕不比高級餐廳比下去,這就是上環中西新舊混合帶出的味道。

這時,我忽然記起一個深交跟我說過的一句話: 你呀,怕傷別人就傷自己,想別人開心就寧願自己不開心,你有考慮過自己嗎?

這次我答: 如果我做了,至少一個人會開心,總好過我不做,大家都不開心。

鮮花。與。炒面