2016-02-25 3194 瀏覽
友好嘅合作伙伴邀請我地今日食個Lunch,挑選咗離工作地點好近嘅名人坊高級粵菜度嘆~平時附近嘅平民食店就去得多,呢家中環蘭桂芳酒店嘅出品作又係點呢,確實OK期待嘅。九道菜嘅Lunch, 重點介紹幾樣啦!蘿白糕拼琵琶豆腐(/5為滿分)賣相:豆腐炸到金黃色,唔似塊蘿白糕煎到燶 咗,都吸引到食慾嘅。味道:平時大家食開蘿白糕同琵琶豆腐嘅味道囉~不過個糕多粉咗少少!幸好兩件東東都算夠料!燕窩釀鳳翼(/5分為滿分)賣相:金黄色嘅雞翼睇落好香脆,雞翼好飽滿,食燕窩食飽。香味:炸香嘅雞……皮味囉。味道:東東嘅味道嚟自啲雞皮,好彩有呢個僅餘嘅鹹香,如果唔係太多嘅燕窩只會顯得呢道心機菜矜貴而無味。最好最好,下次留返啲雞肉俾我就好嘞!頭抽皇焗蠔(.5/5分為滿分)賣相:上色上得好好,金黃色(又?!一篇野出現咗幾次!但做到金黄而唔燶係好難!)同埋啲蠔好大隻~~(心心眼)香味:香!味道:本人超級鍾意食蠔(生食除外),呢隻蠔無鐵銹味,上層炸到脆卜卜,咬落去腍唔un, 算係咁。家鄉蒸龍躉腩(.5/5分為滿分)賣相、香味無咩特別,正常喺街見嘅模樣。至於味道,龍躉肉由皮到肉都好靭如橡筋,勝在啲豉油汁夠麻油香,一

九道菜嘅Lunch, 重點介紹幾樣啦!

蘿白糕拼琵琶豆腐(
/5為滿分)

燕窩釀鳳翼(
/5分為滿分)
賣相:金黄色嘅雞翼睇落好香脆,雞翼好飽滿,食燕窩食飽。

香味:炸香嘅雞……皮味囉。

頭抽皇焗蠔(
.5/5分為滿分)

香味:香!

家鄉蒸龍躉腩(
.5/5分為滿分)
賣相、香味無咩特別,正常喺街見嘅模樣。至於味道,龍躉肉由皮到肉都好靭如橡筋,勝在啲豉油汁夠麻油香,一碗白飯吖唔該(其實未飽)!

焗釀蟹蓋(
.5/分為滿分)
飽滿嘅蟹蓋好重洋蔥味,蟹肉有好多好多,仲食到殼添,證明應該係人手拆肉拆得好唔小心,但又好真材實料feel!

招牌蟹肉炒飯(
/5分為滿分)
竟然食到尾先食到好野。炒飯炒得好乾身,每口飯都有齊配料,蟹肉呀蛋呀,蟹肉呀蛋呀,飽足!

薑汁湯丸(
/5分為滿分)
薑汁系列嘅糖水最忌唔重薑味,不過呢個非常重,good job! 加上兩粒細粒晶瑩剔透嘅黑芝麻味湯丸,粉糰同料1:1, 滿足啦!

總評:
/5分為滿分