2023-12-23 980 瀏覽
今日去了中上環一帶行街,途經擺花街,見到有間新開的點心外賣專門店,張燈結綵。見佢門面乾淨企理,標榜住食物是由中環製造的,叫咗啲外賣打包。店員態度殷勤,送餐速度快,聽他說隔離有自設廠房,所以點心每日都由師傅手工新鮮製作。鮮蝦餃果然皮薄餡靚,蝦大隻爽口。蝦餃皮唔會黐牙。蟹皇蒸燒賣超巨型,除咗有蝦豬肉仲有蟹籽。鮮蝦滑腸粉共有三條,每條有兩隻大蝦,腸粉皮不過不失,雖然未做到晶瑩剔透。已算合格。鮮蝦腐皮卷包裝見心思,用鋁膜袋包好,盡量保溫,腐皮卷如果唔係即刻食當然冇咁香脆,不過材料實在豐富,除咗有蝦,豬肉,仲有菜、西芹做餡料。叉燒焗餐包餐包做到好鬆化,外面甜甜的裏面鹹鹹的感覺唔錯,叉燒餡料啱啱好不多不少。咖喱魷魚不過不失,不算太淋身,有少少趙口。懷舊雞包仔出邊比較少食到,除咗雞肉,仲有啲薑蔥和少許菜,真係有懷舊的味道。香芒奶皇卷食返個甜品,芒果香濃而且新鮮,外面的皮好煙韌,加咗少許椰絲好香口,兩樣夾雜着一起吃十分不錯。
鮮蝦餃
果然皮薄餡靚,蝦大隻爽口。蝦餃皮唔會黐牙。

蟹皇蒸燒賣
超巨型,除咗有蝦豬肉仲有蟹籽。
鮮蝦餃, 蟹皇蒸燒賣
鮮蝦滑腸粉
鮮蝦滑腸粉
咖喱魷魚
不過不失,不算太淋身,有少少趙口。
咖喱魷魚
懷舊雞包仔
懷舊雞包仔
香芒奶皇卷
2023-12-09
5 分鐘 (外賣自取)
鮮蝦餃, 蟹皇蒸燒賣