2020-09-15 41 瀏覽
太耐無出街,今日同阿仔出去旺角行下,旺角靜左好多,想行下女人街,點知d街檔直頭無開,以前只會望見行緊個邊的食肆,而家反而突顯左兩邊的食肆,見無野行,於是去左一間試業的新糖水店買外賣返屋企消夜。呢間舖頭個名幾特別~仁芝初=杏仁露、芝麻糊同搓湯丸🤔我係咁諗😆呢度舖仔細細,裝修簡潔,牆上以超人為主題作粉飾。而個甜品餐單簡單直接,設計上卻見心思,無論封面的插畫,至內頁以繪畫形式介紹糖水,真的不簡單,呢兩位創業的年輕人,我真心欣賞。最後,我由旺角坐巴士返慈雲山,三碗外賣糖水一漏不漏,熱的糖水仲係暖嘅,最欣賞係個蓋,令倒汗水不會滴返落碗糖水度。熱生磨芝麻糊~芝麻糊夠香,夠滑,無得彈。熱夠薑蕃薯糖水~夠薑,夠辣,係我至愛的蕃薯糖水口味。凍楊枝甘露~滿口的芒果香味,加上金柚,更突甘甜,阿仔至愛。香港的糖水市場都爭得好利害,以「仁芝初」小店經營,希望可以努力生存下去。

熱生磨香滑芝麻糊

熱生磨芝麻糊~芝麻糊夠香,夠滑,無得彈。
熱夠薑蕃薯糖水

熱夠薑蕃薯糖水~夠薑,夠辣,係我至愛的蕃薯糖水口味。
楊枝甘露

凍楊枝甘露~滿口的芒果香味,加上金柚,更突甘甜,阿仔至愛。

2020-09-15
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)
熱生磨香滑芝麻糊
熱夠薑蕃薯糖水