2017-06-09 337 瀏覽
大坑一向係覓食嘅好地方,入夜之後氣氛寧靜,無咗銅鑼灣的熱鬧,但唔少好味的,隠世的,低調的餐廳都選擇喺大坑落戶。最近工作上有啲突破,覺得又有藉口可以慶祝一下,於是就黎左近排有幾個吃貨老友推薦嘅Bovini食飯。呢度嘅餐牌簡單,主要有3款set dinner。其實deluxe 已經夠食,不過侍應話個ossobuco係煮左6個鐘先完成的,好似好勁咁,我地又心思思想試埋,於是就叫左個premium (絕對係眼闊肚窄!)一開始先來一個沙律。沙律菜新鮮爽脆,撈咗份量適中嘅醬汁,係一個幾開胃的前菜。然後就到湯同餐包。個包有驚喜!唔係一般烘熱咗嘅餐包咁簡單,而係烘熱咗嘅蒜蓉包! 包是外脆內軟的,加上蒜蓉,真係好味,同某高級酒店扒房的蒜蓉包有得揮呀!呢個龍蝦湯又係好正,真材實料,味道濃郁,但又唔會過咸,真係飲到停唔到口呢個蘑菇湯望落平平無奇,但其實好有驚喜。個湯味道好復雜有層次,而且非常之smooth。忍唔住問下侍應係點煮的,佢話個湯由多種蘑菇打埋一齊的,上台前再加cream打多次,唔怪得覺得咁足料但又唔會食到一粒粒菇啦!跟住,就到另一驚喜傑作!個蟹餅煎得好香,切開之後,真係見到好多好多嘅蟹肉,食落每一

呢度嘅餐牌簡單,主要有3款set dinner。

(絕對係眼闊肚窄!)

一開始先來一個沙律。
Classic  Caesar  salad

沙律菜新鮮爽脆,撈咗份量適中嘅醬汁,係一個幾開胃的前菜。

然後就到湯同餐包。

蒜蓉包

龍蝦湯

蘑菇湯

跟住,就到另一驚喜傑作!
蟹餅

個蟹餅煎得好香,切開之後,真係見到好多好多嘅蟹肉,食落每一啖都係蟹肉嘅鮮味,真係非常足料,非常好味。侍應話佢哋嘅大廚係洲際酒店出身嘅,唔怪得呢個蟹餅咁有高級酒店扒房出品嘅風範啦

其實食到呢度,已經飽左一半!

好戲在後頭,之後嚟嘅主菜,又係好高質素嘅出品。

Roasted  whole  lamb  rack

呢個燒全羊架份量十足,大廚燒得好好,一啲都唔會硬或者韌,外面香脆,入面好juicy

睇下呢個迷人的粉紅色,肥美的羊肉近乎冇羶味,而且鮮嫩無渣,好羊之人不能錯過

Risotto

壓軸的risotto大得驚人

牛膝煮得軟腍入味,risotto 充分吸收醬汁,味道非常濃郁

可惜我哋實在太飽,將大半兜risotto都打包了。

呢個晚餐真係食得非常滿意,幾樣野食都有驚喜,而且食得出大廚好有誠意好用心去製作,而價錢就比酒店高級扒房平一截,下次要食好嘢,有嘢要慶祝嘅時候可以再黎啦

臨走發現呢度有set lunch,價錢更加經濟實惠!
2017-06-09
Classic  Caesar  salad