小雪今次係第一次去 Greyhounds Café,去的是為於中環國金中心 (ifc) 分店,唔知係唔係星期日既關係呢!在外等既人都唔少,好彩朋友仔一早訂左位即。店內景觀開揚,而且果日天氣好好,感覺好舒服。 天氣甘熱,小雪梗係整返杯 Greyhounds Café 既特色凍檸茶,因為冰是用檸檬茶整成既,所以絕對唔會有越飲越淡既情況,而且茶味、檸檬味同甜度岩岩好,真係超讚,推介~薄切三文魚片配泰式辣汁依個係朋友仔既推介呢!新鮮既三文魚配上開胃既泰式辣汁,味道好似食泰式生蝦甘,但口感當然不一樣,好軟滑,而且蒜片既味道剛剛好,食完之後唔會成口蒜頭味,嘻嘻~脆炸粟米蟹肉餅配甜酸醬香口鬆脆既前菜,有粟米粒係到,感覺無甘熱氣,配埋甜酸醬,又一開胃菜。鮮蝦牛油果沙律沙律醬入面應該加左少少 Wasabi,所以食落會有少少攻鼻;鮮蝦彈牙,牛油果都好好味,不過小雪好怕火箭菜的辛辣感,如果可以轉其他沙律菜就更好。來到主菜,小雪選了酸酸辣辣既泰式河蝦冬蔭公湯河粉河蝦好大隻,不過河粉量太少,女士可能免強還可以,男生就一定不夠了;不過冬蔭公湯既酸辣度岩岩好,唔會好辣。鮮蝦炒金邊粉碟邊放著芽菜、花生碎及辣椒碎,小雪
店內景觀開揚,而且果日天氣好好,感覺好舒服。

Greyhounds Café 特色檸檬茶
鮮蝦牛油果沙律
鮮蝦牛油果沙律
來到主菜,小雪選了酸酸辣辣既泰式河蝦冬蔭公湯河粉
泰式河蝦冬蔭公湯河粉
鮮蝦炒金邊粉
碟邊放著芽菜、花生碎及辣椒碎,小雪喜歡再加上少少青檸汁,味道甜甜酸酸;份量同配料都好夠,有蝦、枸菜、蛋絲同乾豆腐,惹味又開胃。
鮮蝦炒金邊粉
叫左兩個以蝦為主既主菜,來一個泰式雞肉意大利麵先
意粉熟得岩岩好,煙煙 un un唔太淋,少少辣能惹味,不過小雪就覺得咸左 D,而且雞肉煮得有點過火,又乾又硬,有待改善喇!
泰式雞肉意大利麵
有女生就當然有甜品,先來個新鮮椰子千層蛋糕
蛋糕中間夾左好多椰子肉,而表面既 Cream亦有清新既椰子味;D Cream入口即溶,滿口清新既椰子香味,真係好食到停不了。
新鮮椰子千層蛋糕
野莓千層蛋糕
蛋糕內外有著原粒野莓,酸酸甜甜,多吃也不膩。
芒果芭菲
上層是清新既椰子雪芭,雪芭入面都有椰子肉呢!
中間係新鮮粒粒芒果肉,又甜又香。
最底既竟然是微暖的椰汁糯米,驚喜又好吃。
2014-04-27
Greyhounds Café 特色檸檬茶