2024-05-03 436 瀏覽
咪以為 #小秘書 淨係鍾意 #打邊爐 😏 其實我周不時都會同屋企人到 #酒樓 嘆茶☕️ 比自己好好享受吓難得嘅慢活🌱 屋企兩老幾乎每日中午都會出去 #飲茶,所以要搵好嘅點心,一定要請教佢哋🤭 阿媽話近排同老竇去「星海」飲過親戚嘅婚宴,食物唔錯之餘,裝修又幾骨子,而且地方夠晒大又乾淨,可以諗諗‼️既然有人搵埋地方,飲完茶我又可以順路去附近嘅 #Outlet 同 #工廈尋寶,梗係照跟啦🤭🤭嚟到「星海」,剛好係下午茶時間☕️ 估唔到平日嘅 #下午茶時段 都會咁墟冚😅 成朝無食過嘢嘅我,個肚已經餓到打鼓😅 本來諗住先叫幾個 #點心 頂住先,點知就被隔離枱嗰碟 #薑蔥桶蠔 嘅香氣吸引住💨💨 所謂人一世物一世,想食就食… 照跟‼️肥美嘅 #桶蠔 由鐵板上,未上枱遠遠已經聞到蠔香,si le sa la 聲不斷… 彷彿好似喺度叫我哋「食我啦 食我啦!」🤭🤭 熱到燙口嘅蠔肉非常鮮味,夾埋啲薑蔥一齊入口,份外惹味🤤 另外我哋點嘅 #點心 味道同質素都唔錯,成粒乒乓波咁大嘅 #蝦餃王,一啖咬落去幾乎都係蝦仁,餡料十分豐富🤤 #鮑魚燒賣 造型夠晒精美,至啱識食嘅我哋🤤 值得一讚嘅係佢哋嘅 #瑤柱花膠灌湯餃,湯底好鮮

肥美嘅 #桶蠔 由鐵板上,未上枱遠遠已經聞到蠔香,si le sa la 聲不斷… 彷彿好似喺度叫我哋「食我啦 食我啦!」🤭🤭 熱到燙口嘅蠔肉非常鮮味,夾埋啲薑蔥一齊入口,份外惹味🤤 另外我哋點嘅 #點心 味道同質素都唔錯,成粒乒乓波咁大嘅 #蝦餃王,一啖咬落去幾乎都係蝦仁,餡料十分豐富🤤 #鮑魚燒賣 造型夠晒精美,至啱識食嘅我哋🤤 值得一讚嘅係佢哋嘅 #瑤柱花膠灌湯餃,湯底好鮮甜,#灌湯餃 皮薄足料,就連腌尖嘅阿媽都比個like佢呀🤭🤭 最後我哋點咗個 #子薑皮蛋酥 做甜品,入口鬆化,味道甜甜地又有子薑嘅獨有味道,原來傳統嘅甜點又真係幾好食㗎喎🤩

📍 星海 星海薈 (觀塘)開源道79號鱷魚恤中心2樓
2024-05-02