2009-09-21 154 瀏覽
尚興係我屋企人飯堂之一。每次我地一定會每道餸叫,因為黎餸速度快過打針。通常會先叫一碟滷水鵝片,一碟滷水鵝頸鵝翼,同埋一碟滷水鵝肝鵝腎鵝腸。哇,個醋校得好好,正到暈! 跟住就會叫韮菜鵝紅同煎荀果,係我爸爸favourite!!! yummy!!! 好多時都會外賣1打荀果走(不過係蒸左而未煎既)。有時我地都會叫幾隻韮菜盒大家分,因為如果一人一隻就會覺得好"溜"。我屋企既老人家好喜歡食炸野,所以有時會叫普宁豆腐(純粹個人口味,我食普宁豆腐係會用點滷水鵝嗰個醋)食完一系列既頭盤,如果係特別日子我地就會食紅燒魚翅!!! mmm... 真係好食到dum幾聲^O^! D翅又粗個湯又夠濃,加2-3b滴Brandy重會好香添,簡直係無得彈!尚興既海鮮都好正架。我個人最欣賞屋企人食粉絲底蒸蟹,因為我自己敏感唔食得蟹,所以冇得食蟹,但係就可以食到有蟹味既粉絲。 我契婆就好鍾意食腌制蟹。我係家中既小霸王,被人寵慣,所以當大家食海鮮時,我爸爸一定會叫我既至愛川椒雞同煎蠔餅比我食。契公喜歡食蒸魚,一邊食白粥,我就會同哥哥叫蠔仔粥(我地覺得白粥冇味),又係值得一讚甜品我地就一定係食老細文少親自下廚既三寶(白果
尚興係我屋企人飯堂之一。

每次我地一定會每道餸叫,因為黎餸速度快過打針。

食完一系列既頭盤,如果係特別日子我地就會食紅燒魚翅
 我契婆就好鍾意食腌制蟹。我係家中既小霸王,被人寵慣
),又係值得一讚

甜品我地就一定係食老細文少親自下廚既三寶(白果,芋頭,甜蕃薯)

各位未去過尚興既朋友真係要去試下。大家唔洗驚環境不潔,因為尚興新舖好靚(紀香姐同城城最近都有幫親過新舖),唯一係洗手間比我扣左少少分。
  • 滷水鵝片,滷水鵝肝鵝腎鵝腸,煎荀果,紅燒翅,川椒雞,蠔仔粥