2021-08-01 642 瀏覽
之前已經去過井巷子 ,但只有四個人試唔到好多菜式。今次叫咗多啲朋友陪我,食到捧住個肚走!先來四小碟,款款都好啱我口味!辣子牛舌我本身好鍾意食牛舌,炸牛舌就比較少見。粉漿唔算厚,牛舌炸至金黃香脆,內裡保持軟腍,辣辣哋好香口!🌶黃金白玉涼瓜 呢款都係炸嘅,好似黃金條好吸引😍炸得乾身唔油膩,涼瓜帶微微甘苦,滲出鹹蛋黃香氣💛鴛鴦蒜泥白肉座上各位都想encore嘅一道菜🤤豬肉片肥瘦均勻,口感爽嫩,醬汁香辣但唔會蓋過肉香。向日葵甘栗豚叉燒 燒味之中最愛就係叉燒😍厚切叉燒少少燶邊帶焦香,肉質嫩滑鬆化,有蜜香。呢度嘅片皮鴨特別之處係除咗配青瓜、京蔥,亦有金奇異果、哈密瓜,食落更清新。另外,第一次食片皮鴨會見到鴨髀,啖啖肉好滿足!熊本手釣英倉魚貳食:廿五年黑醋頭腩拆肉酸辣羹酸辣羹材料豐富,有冬菇絲、木耳絲、筍絲等,仲加咗英倉魚肉更添鮮味。井巷子版本嘅水煮魚並沒有重慶風味嘅油膩感,加入幾種青辣椒,湯底辣中帶麻香。今次用上英倉魚,肉質細嫩滑溜,更吸引我嘅係索盡精華嘅手製紅薯粉。第一次食新鮮杞子,眾人不禁大叫:「嘩!好大粒呀!」,杞子食落脆卜卜,微酸,莧菜亦好爽脆。絕對是全晚重點⭐️⭐️⭐️一上枱已經香氣四溢~~用
先來四小碟,款款都好啱我口味!

辣子牛舌

廿五年黑醋頭腩拆肉酸辣羹

成都青湯水煮魚
上湯鮮杞子時蔬
脆皮茅台雞
絕對是全晚重點⭐️⭐️⭐️一上枱已經香氣四溢~~用上新鮮三黃雞,皮脆肉嫩又多汁,驚喜之處係內藏新鮮雞雜!雞肉同內臟都非常入味,散發住茅台嘅醇香。(茅台雞製作需時,需要兩天前預訂)
皺皮椒酸菜牛肉酸辣米線
自家製米線配鹿兒島A5和牛,頓時覺得矜貴咗哈哈😆米線比較爽口,和牛軟嫩,湯底辣度不高。
麻辣花膠撈飯
食到呢一刻已經好飽,每人分少少當過吓口癮。花膠爽彈,配上麻辣汁更惹味。
芒果土紅糖冰粉
食埋甜品先叫圓滿,芒果土紅糖冰粉舖滿台灣愛文芒,香甜多汁,配上花生碎、杞子乾,唔會好甜膩。
成都青湯水煮魚
脆皮茅台雞