2011-01-29 1043 瀏覽
星期六, 11-15c, 早上寒冷, 天晴乾燥, 新界地區氣温再低一兩度.早上0930在大學集合, 然後坐船去欣賞新界東北沉積岩園區地質公園內 ( www.geopark.gov.hk) 各種不同的岩石和地貌, 包括鬼手,鴨洲, 荔枝窩, 吉澳 … 等.午餐安排於益民茶樓 :白粥: 飢寒交迫下, 熱呼呼的白粥分外好吃.雞 : 油亮亮, 肉滑滑, 大家吃得津津有味!白灼椰菜: 加點蠔油, 一點也不油膩, 很健康!白灼蝦 : 白裏透紅, 味道鮮甜 , 食完一隻又一隻.清蒸墨魚和白飯魚: 好軟腍, 充滿海的味道, 伴飯很好吃.西蘭花肉片 : 西蘭花炒得很爽.墨魚丸 : 鳴謝同枱團友讓我好好拍照, 隔離枱一上已被搶吃一空! 墨魚丸大如乒乓球, 味道新鮮彈牙. 排骨 : 細細粒, 肥瘦適中, 加上紅辣椒絲, 很惹味.䱽魚 :估唔到幾百蚊一圍(10人份量) 有雞, 有海鮮, 又有魚, 很豐富啊! 䱽魚肉質鮮嫩, 一點魚腥味也沒有.傳統客家人勞動多, 食物多油多鹹, 但這午餐實惠便宜, 煮法也較簡單, 味道我很喜歡. 由於部份團友身體抱恙未能出席, 我們不想浪費食物 , 努力地吃, 超

欣賞各種不同的岩石和地貌
午餐安排於益民茶樓 :
白粥: 飢寒交迫下, 熱呼呼的白粥分外好吃.
雞 : 油亮亮, 肉滑滑, 大家吃得津津有味!
大家吃得津津有味!
白灼椰菜: 加點蠔油, 一點也不油膩, 很健康!
一點也不油膩, 很健康!
白灼蝦 : 白裏透紅, 味道鮮甜 , 食完一隻又一隻.
食完一隻又一隻.
清蒸墨魚和白飯魚: 好軟腍, 充滿海的味道, 伴飯很好吃.
伴飯很好吃.
西蘭花肉片 : 西蘭花炒得很爽.
西蘭花炒得很爽.
鳴謝同枱團友讓我好好拍照.
排骨 : 細細粒, 肥瘦適中, 加上紅辣椒絲, 很惹味.
很惹味.
肉質鮮嫩.
傳統客家人勞動多, 食物多油多鹹, 但這午餐實惠便宜, 煮法也較簡單, 味道我很喜歡. 由於部份團友身體抱恙未能出席, 我們不想浪費食物 , 努力地吃, 超飽 !

行程繼續, 沿途附近小店食物新鮮, 價錢吸引
老遠嚟到, 大家有錢出錢, 有力出力.
兩個人買咗好多嘢, 有熱維x奶, 客家甜品, (茶果, 雞屎藤…), 傳統零食 (花生糖, 炒米餅, 米通…) 仲有海味 (螺頭, 白飯魚…) 等等, 好開心!
飯後客家甜品
地產霸權由千篇一律的石屎森林殺入千山萬水的大自然, 財團 "支持"不能活化經濟, 相反, 實幹的小商戶被趕盡殺絕, 消費者只有忍受壟斷下無止境的加價 , 食物和服務質素每下愈況.

如果每一個小市民行多幾步, 我相信環境保育和經濟發展可以抬起頭來.

你, 會走多遠?

大家吃得津津有味!
肉質鮮嫩.
食完一隻又一隻.
欣賞各種不同的岩石和地貌
鳴謝同枱團友讓我好好拍照.
飯後客家甜品
伴飯很好吃.