2021-08-26 1071 瀏覽
今日想食泰國菜🇹🇭,所以揸車去九龍城,朋友介紹我去金蘭花,去到門口要等幾個先可以入。呢兩年,封關冇得去旅行,唯一食下泰國菜止痕啦😎1. 冬陰公湯,非常好飲,夠酸夠辣,酸辣平衡得好好,飲一淡,會品嘗到香茅,青檸葉嘅香味。2. 沙嗲串(牛,雞,豬),唔好食,首先醃肉底味唔夠香,再加上覺得佢係蒸熟後先再燒。3. 菠蘿炒飯,炒得几香,每一啖飯都食到新鮮菠蘿香味,我覺得佢加咗菠蘿汁落飯到一齊炒,睇上去有微微金黃色,非常有食慾🥰,材料都好豐富,有肉鬆,雞肉,提子,蛋等….4. 馬拉盞炒通菜,非常之掂,鑊氣十足!5. 青咖喱雞配手抓餅,微辣,椰奶重手,唔係太岩我口味,不過欣賞佢個咖喱食落,散發出一種金不換/斑斕葉嘅香味,同青咖喱非常之夾😝

呢兩年,封關冇得去旅行,唯一食下泰國菜止痕啦😎

4. 馬拉盞炒通菜,非常之掂
,鑊氣十足!