2022-03-23 99 瀏覽
習慣了群體生活 疫情下都無分別。每日如常返office🗄office都幾多人….Lunch依舊一班人…真係好耐好耐冇自己一個。呢日揀咗平日請日假,放慢腳步,選擇自己一個去間小清新cafe☕️為左佢仲專登過海🌊當你以為平日加上疫情下嘅cafe會冇人,誰不知…上到去爆場!!真係咁啱有1個1人座位,總算唔使等入到去…不過就直至關門前,都keep住就有客人等位+入座☕️喺呢個艱難嘅時期,見到小店如此受歡迎👏🏻應該要高興🥳.*""*.·°∴ ☆…·…·…·…·…·…·…·☆·°*""*. .*""*.·°∴ ☆…·…·…只有一個人,我都目不轉睛的盯著蛋糕櫃的甜品🍮實在難以挑選🍰最後,決定一個人食2件蛋糕🥰都唔算貪心吧?◻️玄米茶豆腐慕斯蛋糕 $55大家知我係 #抹茶控 加 #芝麻控 🥸但應該唔係好多人知我都係一個 #豆腐控 🤣豆腐味甜品真係神級好食呀🤍一食第一啖已經有好香濃 好香滑嘅豆腐味 清清地 又少少甜 好!清!新!🌬覺得呢件蛋糕同呢間cafe環境 100%match😂都係全白帶有清新感覺!另外,切開後,入面就係玄米茶mousse😳茶香味同豆腐味好夾呀!滿分💯!🍰鐵觀音巴斯克芝士麻糬蛋糕 $55呢

只有一個人,我都目不轉睛的盯著蛋糕櫃的甜品🍮實在難以挑選🍰
最後,決定一個人食2件蛋糕🥰都唔算貪心吧?

◻️玄米茶豆腐慕斯蛋糕 $55

玄米茶豆腐慕斯蛋糕
玄米茶豆腐慕絲蛋糕

🍰鐵觀音巴斯克芝士麻糬蛋糕 $55

呢個就係第一件決定要嗌嘅甜品😋因為麻糬呀!😍巴斯克芝士蛋糕好香滑 由於呢款蛋糕同麻糬都係比較漏嘅嘢 所以佢選擇推出茶味係好好👍🏻鐵觀音味能中和整件蛋糕的漏 中間一層鋪滿麻糬 實在抵擋不了煙韌口感的誘惑😍😍😍
因為呢款食到一半有啲漏 就一啖鐵觀音,一啖豆腐蛋糕咁食,係一個人的快樂呀🥳🥳
鐵觀音巴斯克芝士麻糬蛋糕

🍵𝑲𝒚𝒐𝒕𝒐 𝒀𝒖𝒈𝒆𝒏 - 𝑼𝒎𝒐𝒏𝒋𝒊 (Cold) $55

抺茶當然少不免了 雖然有點貴🥲開頭睇menu唔識分佢嗰2款抹茶🍵然後職員話一款係澀味重啲,另一款鮮味重啲。其實本身想揀澀啲 不過好似鮮味重啲特別啲~就揀呢款。
雖然凍飲冇拉花💚但佢嘅分層造得好靚😍漸變色的💚🤍首先冇攪勻試一啖先🥄鮮味抹茶有種好清新嘅感覺 只有好少苦澀 回甘不錯~再攪勻佢飲🥄香滑牛奶🥛配鮮味抹茶,兩者平衡,質感香滑😍
Kyoto Yugen - Umonji

呢間cafe無論甜品定飲品的價格都偏高,不過又的確高質✨都值得一試☕️
玄米茶豆腐慕斯蛋糕
玄米茶豆腐慕絲蛋糕