【 與閨蜜在雲海上享受美食 】🍰今日同閨蜜去咗嘆下午茶,難得有metime當然要揀間有靚景有美食嘅餐廳享受下啦!「Café 100」就啱哂我哋喇,餐廳位於圓方上面嘅Sky 100,係全港最高地標,擁攬360度景觀,視野廣闊,令人放鬆心情。 🍧我哋揀選了「Café 100 和風下午茶」,Tea set 總共有4款甜點和4款咸點。✅宇治綠茶紅豆泡芙泡芙酥化,綠茶忌廉香濃,內餡滿多的,啖啖都食到。✅日式焙茶奶凍,士多啤梨脆米焙茶味香濃,加埋脆米一齊食,一滑一脆,口感特別。✅青森蘋果白桃蛋糕蘋果配白桃蛋糕,好特別的配搭,感覺好清新。✅英式鬆餅配士多啤梨果醬乙及奶油忌廉High Tea必食之一,鬆餅外脆內軟,配搭奶油忌廉一齊食,真係好正!✅日式“拉麵風”豚肉及粟米迷你麵包,醬油蛋黃醬豚肉+粟米+ 醬油蛋黃醬好豐富的味道。✅櫻花醃製煙三文魚千層薄餅配 海藻粉薄餅捲住充滿鹹香的煙熏三文魚,加埋海藻粉,十分美味。✅炙燒味噌茄子芝士撻撻底係脆皮的,配搭茄子和半熔芝士,好特別。✅炸魚丸子配日式咖喱汁炸魚丸子外脆內軟,蘸上咖喱汁十分惹味。🥂有一望無際的香港景色,又可以同閨蜜盡情打卡,嘆下美食,飲杯茶,真係好
【 與閨蜜在雲海上享受美食 】

✅宇治綠茶紅豆泡芙
泡芙酥化,綠茶忌廉香濃,內餡滿多的,啖啖都食到。
✅日式焙茶奶凍,士多啤梨脆米
焙茶味香濃,加埋脆米一齊食,一滑一脆,口感特別。
✅青森蘋果白桃蛋糕
蘋果配白桃蛋糕,好特別的配搭,感覺好清新。
✅英式鬆餅配士多啤梨果醬乙及奶油忌廉

✅日式“拉麵風”豚肉及粟米迷你麵包,醬油蛋黃醬
豚肉+粟米+ 醬油蛋黃醬好豐富的味道。
✅櫻花醃製煙三文魚千層薄餅配 海藻粉
薄餅捲住充滿鹹香的煙熏三文魚,加埋海藻粉,十分美味。
✅炙燒味噌茄子芝士撻
撻底係脆皮的,配搭茄子和半熔芝士,好特別。
✅炸魚丸子配日式咖喱汁
炸魚丸子外脆內軟,蘸上咖喱汁十分惹味。

🥂有一望無際的香港景色,又可以同閨蜜盡情打卡,嘆下美食,飲杯茶,真係好開心好滿足。

2024-03-09
下午茶