平時Omakase和鐵板燒就食得多,但係真係第一次食席前天婦羅,但估唔到有驚喜咁依間「Ikigai Concepts」除咗有鐵板燒、Omakase之外,仲有席前天婦羅,串燒和意大利菜這些,咁未試過席前天婦羅,咁今次咁難得梗係要去試吓咁我和同行人士分別叫咗一個赤(天婦羅8貫$380)和一個椈(天婦羅10貫$480),師傅會先準備好食材比我哋打完卡先開始烹製,好多都係平時去食普通天婦羅唔會見到嘅食材,真係未食已經先興奮😆天婦羅蝦 咁一開始會比咗個沙律,他們的沙律放醋汁,令你更加開胃;咁第一款出場嘅就係平時都會見到的天婦羅蝦,他們的炸皮唔會好厚,唔會食一啖就覺得好油膩,不過蝦本身冇咩味,所以師傅會提議點少許岩鹽,而且也食到蝦本身嘅彈牙爽口,整體來講都唔錯另外蝦頭炸到好脆,而且師傅落咗鹽,唔需要再自己調味,好似食緊薯片咁沙咀魚本身依隻魚就冇咩魚味,唔擔心會腥,而且可以配咖喱鹽一齊食,有少少似食咖哩魚仔嘅感覺,而且肉質好鮮嫩,冇骨,啖啖肉,好適合我依啲懶人食意大利翠玉瓜比平時嘅翠玉瓜更加juice 就算炸完都係好多汁,所以食嘅時候師傅都會提你小心熱,因為真係好juice,完全係咬落去爆汁嘅程度冬

天婦羅蝦

沙咀魚

意大利翠玉瓜

冬菇釀蝦滑

配上紫蘇葉和酸汁,可以中和小小油膩感,而且蝦滑唔少,而且好彈牙,同冬菇都幾配

大葉包蝦肉和鯊魚軟骨(梅水晶)

食落味道比較濃,鯊魚軟骨有少少似雞軟骨,脆脆哋,有少少外脆內軟嘅口味,另外可以配少少青檸汁一齊食;這個好特別,我和同行人士都非常鐘意依個,食完覺得可以再食多一個( °ω° )

檸檬青瓜啫喱

食完重口味嘅嘢,食依個比你清一清味蕾,一開始檸檬味比較特出,最底會有啲切到好細粒嘅青瓜粒,但係青瓜味唔重,就算唔鍾意食青瓜嘅人都可以接受嘅程度,幾清新

慕容菇

菇味比較重,上面咬落去口感比較脆,配咖喱鹽一齊食,好似食緊咖喱薯片,下面菇味比較重,配天婦羅汁一齊食

炸金鯛

也是我和同行人士再想食多一件嘅菜式,配上洋蔥忌廉汁,食嘅時候連埋魚鱗一齊食,好脆,再配埋汁一齊食,一絕🤤🤤而且個汁好好食,好食到我覺得配咩野食都好食

炸帶子

師傅炸到五成熟,因為係刺身級帶子可以半生熟,食落肉質鮮甜彈牙

炸鰻魚 (上)

油份比較重,就算炸完都唔會好乾身,要配多啲咖喱鹽一齊食,好香口

炸番薯 (下)

師傅由我哋開始食就開始炸,大約炸咗40分鐘,同Dondi番薯同一個品種,所以就一定係好甜,而且佢咁樣做法有少少似燴番薯,食落好軟糯,而且比起平時嘅一片一片,咁樣一大嚿一齊食,滿足感大好多

三文魚籽烏冬(上)

最後嗰主食有烏冬和蕎麥麵可以選擇,咁我今次揀咗烏冬,不過就要撈勻一齊食,如果唔係會好鹹,而烏冬比起蕎麥麵更加掛湯,整體味道比較濃,再加上三文魚籽和炸蝦碎,炸碎是師傅在我們差唔多食完嘅時候先炸,所以食嘅時候仲好脆

日本鮮蛤清湯(左下)

鮮蛤冇沙,而且好鮮甜,但又唔會好似水咁冇味 好適合中和之前天婦羅嘅油膩感

牛奶雪糕 (右下)

奶味好重,好似飲緊牛奶,但唔係好甜,幾好食

整個用餐過程當中都好愉快,有咩問題師傅都好願意解答,而且一開始已經比咗天婦羅汁、青檸、岩鹽和咖喱鹽,可以比你因自己喜愛調味,幾值得一試

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請原諒