2024-04-28 588 瀏覽
呢間在灣仔的傳統上海菜餐廳,據說訂位都唔容易,總是座無虛席。感恩朋友喺食大閘蟹嘅季節帶咗我去試下。我逐一講吓每一道菜嘅食口感~茶香燻蛋:外層包裹著茶葉的香氣,讓整個蛋散發出濃郁的香味。蛋黃鮮嫩滑潤,口感非常順滑,簡直是一個完美的開胃菜。五香鴨舌:(利申我自己唔太食,聽朋友講)鴨舌經過五香的調味,口感鮮嫩多汁,帶有微微的辣味和香料的香氣。蟹腿扒蘭度:蟹腿肉質鮮美,搭配著煙燻的味道,而芥蘭的口感爽脆,整道菜啖啖肉之餘又有一種清爽的感覺。如果你同我一樣喜歡蟹膏,蟹膏炒粉皮絕對是一道不能錯過的菜式:蟹膏的鮮味與粉皮的軟滑完美結合,每一口都充滿了濃郁的蟹香,讓人欲罷不能。蟹粉小籠包亦都係必點:這些小籠包外皮薄軟,內餡豐富,充滿了蟹粉的香味和鮮嫩的肉汁,一口咬下去,讓人感受到滿滿的滿足和幸福。蟹粉豆腐:都係季節限定菜式,豆腐嫩滑細軟,蟹粉的滋味與豆腐完美融合,帶來一種濃郁的口感和豐富的層次感,絕對是蟹粉愛好者的首選。蟹粉鍋飯:招牌主食之一,鍋飯口感濕潤且帶有豐富的蟹香味。每一口都讓人感受到滿滿的滿足和濃郁的口感。清炒蝦仁:新鮮蝦仁經過快速的翻炒,保持了鮮嫩的口感,味道鮮美。生煎鍋貼:經典上海點心,

我逐一講吓每一道菜嘅食口感~

如果你同我一樣喜歡蟹膏,

蟹粉豆腐

生煎鍋貼:經典上海點心,外皮煎至金黃酥脆,內餡鮮嫩。

炒鱔糊:傳統的上海菜,鱔魚肉質細嫩,經過炒煮後,口感鮮美。

火腿奶油津白:津白菜的清爽口感與濃郁的湯汁完美結合,帶來了豐富的味道和滑順的質地。

煎八寶飯:是一道精緻的甜品,這道飯菜使用多種不同的果乾、果仁和糖漿,經過煎煮後,讓飯粒與配料充分融合,口感鬆脆,甜而不膩。

香蕉高力豆沙:香蕉的清甜和高力豆沙的濃郁相互襯托,不過太飽都係食唔晒。
茶香薰蛋
  • 小籠包
  • 蟹粉炒粉皮
  • 茶香燻蛋
2024-01-15 1715 瀏覽
蟹羔炒粉皮,蟹腿扒蘭度,蟹粉鍋巴,蟹粉大排翅和蟹粉小籠飽都是我的至愛😋😋😋每年大閘蟹季節都非常期待。昨晚應該是季尾最後-擊。大閘蟹宴始終都是留園足料,每次食都有幸福的感覺❤️❤️❤️

大閘蟹宴始終都是留園足料,每次食都有幸福的感覺❤️❤️❤️

蟹羔粉皮
蟹腿炒蘭度
蟹粉大排翅
2024-01-14
$2000 (晚餐)
蟹羔粉皮
蟹腿炒蘭度
蟹粉大排翅
  • 蟹膏粉皮
2024-01-05 1230 瀏覽
印象深刻!這家滬式飯堂,再次令我喺味道上大開眼界👀。頭盤嘅花雕醉雞,醉意正中!雞肉吸飽左花雕酒精華,唔會苦澀,反而酒香撲鼻,好入味。辣子雞丁脆口得來,辣勁兒十足,夠晒夠勁兒,油但不膩,一啖接一啖🌶️。老醉蝦,賣相普普通通,但夠晒惹味,蝦仁鮮甜,回味無窮。當紅炸子雞嘅皮香脆無比,肉質鮮嫩多汁,咀嚼間肉汁四溢,頂級享受!小籠包,皮薄餡多,湯汁溫熱滋味,滋滋哋~ 令人滿足。晚餐總結:這次滬式饗宴,實在太正👌!會令每個嚸到前黎嘅食客心滿意足地走。下次,我會繼續探索更多他們家嘅美食!
2023-12-18 1256 瀏覽
Dinner. Here’s what we had.茶醺蛋陳醋海蜇頭四喜烤夫醉熟蟹- generally not a fan of crab but I found mine difficult to eat- the roe was hard and tasteless. Maybe I didn’t know how to correctly dismember the bits…油爆蝦- very crispy. Supposedly you could chew and swallow the shells as well but I didn’t anyway.蟹羔粉皮- this was very good. 蟹腳蘭度- first time to try deshelled crab legs mixed with veggies. Not bad.火丁甜豆蟹粉砂鍋飯- yum yum.蟹粉麵- yum yum yum. 百頁結烤肉蔥爆花膠- maybe I was too slow to try but was unable to find any 花膠.油淋雞- g
Dinner. Here’s what we had.
茶醺蛋

陳醋海蜇頭

四喜烤夫

蟹羔粉皮- this was very good.

火丁甜豆

蟹粉砂鍋飯- yum yum.

蟹粉麵- yum yum yum.

百頁結烤肉

油淋雞- good, especially with the sauce.

蜜汁火方- very big portions; didn’t try.

清炒豆苗
生煎飽- unfortunately was cold by the time I got to it.

高力豆沙- mmmm…disappointing.

In summary: the 蟹粉 alone was worthy of a return visit. Friendly and nice service.
2023-12-05 3981 瀏覽
留園雅敘 地址: 灣仔駱克道54-62號博匯大廈3樓#yauyau_灣仔  推薦指數:8.5/10同女朋友嘅度過佢第二個生日,今次繼續食女朋友最鍾意既上海嘢,呢間餐廳環境幾好,雖然啲枱放到好近,但係啲燈同啲座位好warm好舒服,姐姐會就住你叫幾多嘢食就提醒夠食唔會浪費,另外記得一定要提早訂位先有靚位。 🥚🥚薰蛋 $50 蛋黃香濃滑嫩,個薰香味好濃,勁夾蛋黃香,同埋個蛋白好鬼滑。 🥠🥠小籠湯包 $80 小籠包肉質飽滿,湯汁好鮮甜。我覺得佢係我喺香港食過第二好食嘅,佢輸係個肉質度,喺個材料上嘅問題。 🐟🐟松子桂魚 $650 松子桂魚色澤金黃,外皮酥脆,魚肉鮮嫩多汁。松子酸甜醬食落清爽,冇整到太酸遮住桂魚嘅鮮香,要條魚靚廚師又炸到啱唔好先得,炸魚可以到呢個水平係好勁。 🍜🍜上海粗炒 $150 口感豐富,色香味俱全,鼓油香味好出,女朋友食得好開心。 🫖🫖茶芥加餐前小食 ~$80/2ppl埋單連加一茶芥都係千一,抵過去Morton呀ruth Chris食扒。味道: 4.8/5 服務: 4.5/5 環境: 4.5/5 番兜: 5/5 #灣仔美食 #美食 #好吃 #instafood #foodst
留園雅敘
地址: 灣仔駱克道54-62號博匯大廈3樓
#yauyau_灣仔  推薦指數:8.5/10

🥚🥚薰蛋 $50
蛋黃香濃滑嫩,個薰香味好濃,勁夾蛋黃香,同埋個蛋白好鬼滑。

🥠🥠小籠湯包 $80

🐟🐟松子桂魚 $650
松子桂魚

🍜🍜上海粗炒 $150
口感豐富,色香味俱全,鼓油香味好出,女朋友食得好開心。
上海粗炒

🫖🫖茶芥加餐前小食 ~$80/2ppl

味道: 4.8/5
服務: 4.5/5
環境: 4.5/5
番兜: 5/5

#灣仔美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #hongkong #hkfood #灣仔上海菜 #上海菜 #留園雅敘 #留園
2023-09-21
紀念日
松子桂魚
2023-11-23 1657 瀏覽
入坐佢話用餐時間兩小時,無問題 但係我食左20分鐘想加野,佢同我講呢樣又要一個鐘嗰樣又要整一個鐘,唔夠時間唔比我叫…無言啲經理呀姐態度仲要衰衰格格,明白老店係咁,不過都叫服務業,少少服務都要有吧。食物質素係有嘅,不過真係食到谷晒氣 。。。。。。我都好少寫食評,不過有時望住呢啲老店都會有啲感嘆,雖然好多係比時代淘汰,但係佢哋自己本身嘅質素都每況愈下。 一句講晒啲嘢食係幾好嘅,除咗個菜有啲鹹 但係食到趕客咁就冇乜意思囉! 😪 限時兩個鐘,我食左20分鐘就唔比加野,點都唔合理吧。
入坐佢話用餐時間兩小時,無問題

食物質素係有嘅,不過真係食到谷晒氣 。。。。。。

2023-08-31 3210 瀏覽
一次過訂三盒月餅,講到明係送畀三家人,要三個月餅袋, 但結果都係一個袋。再三爭取,阿姐先肯俾多一個!問阿姐如果我分開三次買,係唔係會每次買一盒就可以有一個袋?阿姐無言以對!小事一椿,但心情已壞!

小事一椿,但心情已壞!
2023-07-04 4584 瀏覽
友人早想來此餐廳食上海菜,所以早就預訂吃午餐。到達時即聽到一個像是高級點的經理拒絕一台沒有訂位的客人不能坐卡位,但後來遇到熟客,即使沒有訂位也旋即帶他們到卡位就坐,整個過程真是耐人尋味。來到上海菜館必叫的小籠包,皮算是薄的;但是肉餡的汁略嫌不夠多,加些醋可以說是收到增添汁液之效。點心之外,也叫了陳醋海蜇頭開一開胃。海蜇尚爽,惜陳醋味太過單薄,未夠醒胃。蜜汁火方除了有常見的夾包及火腿,中間還有一層脆脆的炸腐皮,吃下有層次,較為出色的變奏版。清炒河蝦仁用上細細粒的蝦仁,感覺很正宗,蝦肉爽彈滑溜,調味亦佳。火腿津白是正常發揮,鹹香的金華火腿影襯出津白的甜美,唯一美中不足的是湯太少了。嫩雞燴麵的雞湯不夠濃香,不知是雞絲或雞粒的雞肉細碎,而且麵頗糊口,是一碗試過便算的湯麵。又不是樣樣都好食,加上店員的態度如此差勁,雅聚之所,完來只是留給熟客的。如此這般,倒不如做會員制,根本沒必要再來。

小籠包的內餡

• 嫩雞燴麵
  • 清炒蝦仁
  • 小籠包
2023-06-29 3501 瀏覽
有一個來自上海的老前輩曾經和我說, 在香港的最正宗滬菜酒家, 就是雪園, 豫園和留園. 可惜的是這老三家已經不在, 而雪園的繼承老雪園同樣已經結業, 打著豫園名號, 在銅鑼灣開設的同名餐廳, 水準就是一般, 反而高層的美景才是主打. 留園雅敘作為留園的分支, 能夠堅持到現在, 還受到米芝連加持, 下場可算是比較甜美的. 對我而言, 留園雅敘的生煎包是香港最出色的一家, 底部甘香香脆, 包面濕潤鬆化, 內餡爆汁有肉香, 平均要二十元一個也是必點的項目.紅燒元蹄和松子桂花魚也處理得十分出色, 前者皮腍肉嫩, 骨肉一切即分, 特別欣賞其醬汁濃香甘甜, 層次豐富, 豬皮上的毛刮得相當乾淨, 這道菜前期工作要花的心機和時間, 就是出色的要素. 後者外皮香脆, 就算淋上醬汁也沒有影響其酥脆, 魚肉鮮香, 比用黃花魚口感更為紮實, 少了魚油自然少了一分油膩. 用上香脆的松仁作配菜, 強化口感之餘也更貼題. 砂鍋雲吞雞的湯汁鹹鮮, 雲吞精細皮薄, 沒有糊化的感覺, 當然也比市面吃到的更為出色.Liu Yuen Pavillon is the Michelin started Shanghai styl

Liu Yuen Pavillon is the Michelin started Shanghai styled restaurant in HK that is the branch of famed but closed Liu Yuen restaurant. The pan fried pork bun is one of the best in the town with crispy lower skin and soft upper skin. Extremely juicy so need to be cautious when have your first bite. The braised pork knuckle and the deep fried fish with sweet’n’sour sauce are also the best in the town.
  • 生煎包
  • 紅燒元蹄
2023-05-10 3953 瀏覽
結婚週年紀念日👩‍❤️‍👨,選擇了這家米芝蓮一星⭐️價錢比較相宜既上海餐廳慶祝。餐廳環境不大, 但尚算優雅,而檯與檯的空間也可以接受。 當天星期一,餐廳約七成滿。🥘食物唔洗等太耐,上檯都係熱辣辣🍲。訂檯時預訂左燻蛋🍳同埋煙燻乳鴿🐣。食物口感都比較細膩味道剛好👅上檯速度唔錯。待應姐姐態度十分有善及殷勤🌝。可能星期一晚上比較清閒💫。環境優雅燻蛋  聞起來有淡淡煙燻味, 食落煙燻味更濃, 加上流心黃, 絕配!醉雞  酒味濃郁, 肉質實淨煙燻乳鴿  只有淡淡的煙燻味, 肉質唔錯, 唔會太乾, 兩個人叫一隻就夠架喇!蜜汁火肪  鹹香厚重既火腿與香甜既蜜汁互相輝映, 加上鬆趣既炸腐皮同軟熟既包, 真係好好味百頁結烤肉  唔算係入口即溶, 但味道剛好, 不會太咸小籠包  熱辣辣, 明顯係啱啱蒸好。皮薄餡靚, 夾既時候要小心爆汁!香蕉高力豆沙  唔會太甜, 劃上完美既句號
待應姐姐態度十分有善及殷勤🌝。可能星期一晚上比較清閒💫。
環境優雅
燻蛋
醉雞
醉雞  酒味濃郁, 肉質實淨
煙燻乳鴿
百頁結烤肉
百頁結烤肉  唔算係入口即溶, 但味道剛好, 不會太咸
香蕉高力豆沙
香蕉高力豆沙  唔會太甜, 劃上完美既句號
2023-05-08
紀念日
醉雞
煙燻乳鴿
2023-05-03 2809 瀏覽
⏩清炒蝦仁 ,脆皮素鴨蝦仁沒有很強的調味,單純的新鮮蝦肉炒至玻璃感,咬落十分嫩滑爽脆。喜歡的可以搭配鎮江醋沾來吃,別有一番滋味!⏩蘿蔔絲鰂魚湯湯呈奶白色,含有十分濃的魚香味,每啖都在喝魚的精華一樣。魚處理得好,不用擔心有魚骨。而且配料很豐富,為湯水加添不同層次。⏩樟茶雞因為沒有事前預定,所以只能點樟茶雞。雞肉毫無疑問非常嫩滑,不過茶味不太明顯。⏩上海炒年糕用上欖菜去炒的上海年糕味道很特別!唯一缺點是侍應服務態度一般,對街客愛理不理,而且下單時顯得不耐煩,令進餐感覺扣了分數。
⏩清炒蝦仁 ,脆皮素鴨

⏩蘿蔔絲鰂魚湯

⏩樟茶雞

⏩上海炒年糕

用上欖菜去炒的上海年糕味道很特別!

今日去食lunch,原來已經無點心紙,對上一次去食晏都差唔多兩年前,都仲可以跟點心紙叫嘢食,雖然選擇唔多,好過無!留園啲嘢食係好食嘅,熱燻好夠熱,味道唔會過鹹👍🏻 係一間好食的上海菜菜館。只不過招呼係奇差!有時真係唔係好明,如果你地係只照顧熟客,點解唔轉做私房菜?!咁自然無生客,無over expectation!或者佢地唔憂做,有一班固定熟客,生客可以唔洗點理!好彩灣仔仲有其他中餐廳選擇,呢間又Out了!
好彩灣仔仲有其他中餐廳選擇,呢間又Out了!
2022-12-20 3378 瀏覽
首先唔講食物素質,我真係要講咗服務態度先!服務態度真係令我唔想再有下次😓我係第一次到訪留園雅敘,事前都知道服務態度一般,但我估唔到話哂一星餐廳點解服務態度可以咁有待改善🫠隔離兩條街新榮記服務真係pro過佢多多聲!基本上我入門口到坐低個刻就已經感覺唔對路,待應們極度唔主動加或開茶,次次都要叫佢加茶先得。就算放低個壺或幫你倒吓茶都會倒瀉啲茶🫗我形容服務態度好似美心質素,可能美心嘅服務仲好過佢🤡好喇,講返食物水準其實唔差,蟹粉菜式的確高質,蟹粉非常濃郁,蟹粉鍋飯一定要叫❗️蟹粉連蟹油一齊倒入瓦煲一齊炒,香味十足!雖然米飯未去到有飯焦咁誇,但真係炒到超乾身,粒粒分明🍚 蟹粉炒粉皮都正,粉皮質地滑溜溜,調味唔會過咸蓋過蟹粉鮮香味,略嫌份量算細,性價比高唔高就見人見志😌蟹粉菜式出名之外,印象最深刻係蜜汁火肪,口感豐富,層次分明。桂花蜜汁嘅清甜,酥脆腐皮,金華火腿好香又唔會死咸。燻蛋都值得一試,流心程度剛剛好,煙燻味幾濃,不過醃得味道較淡。毛蟹年糕味道唔錯,毛蟹有啲蟹膏,不過醬汁可能打咗芡,後段會覺得比較膩奶油律白同樣係醬汁出事,味道可以,只係醬汁更膩🥬茶香燻蛋 $48/2小籠包 $52蜜汁火肪 $1

茶香燻蛋 $48/2
蟹粉炒粉皮 $550
豆沙窩餅 $60
香蕉高力豆沙 $60/4
  • 蟹粉炒粉皮
傳說廚房有一個不斷拆蟹腳的姐姐...將所有蟹腳拆成呢一碟。感覺似係食緊人生第一餐嘅殘廢餐,原來感覺都幾幸福🤡❤️What can be above 100%?連續第三年米芝蓮一星,但光係呢碟我已經覺得留園雅敘值得擁有更多。招牌菜 - 蟹粉炒粉皮,每啖都好黏口,就正如每一啖都淨一係食大閘蟹嘅中心,淨係食啲膏,其餘掉曬佢。(10/10 ⭐)真正嘅天使魔鬼,絕對可以無限追加。第朝瞓醒嗰陣濃郁嘅蟹味都仲喺個口度,更深刻喺個腦度❤️只需要一隻匙羹就可以不斷啖啖蟹膏啖啖肉食盡大閘蟹,比起有一個會幫你剝蝦嘅男/女朋友,好像有點更做壞了規矩,更離地。一碟大閘蟹炒完飯,再嚟多一碟大閘蟹撈麵,係咪傳說中嘅拆蟹姐姐有神乎其技?金手指?🤤呢個時候傳說人物出現!姐姐:今日拆咗我四個鐘呀!我心諗, 呢度起碼要拆我四個星期...除咗蟹之外介紹返好食嘅有,姐姐... 嘅手藝、臭豆腐、素鵝、黃金鍋巴、煎八寶飯👍💲: $1400 dinner🗓️: Dec 2022🌟: 9.5/10
傳說廚房有一個不斷拆蟹腳的姐姐...

What can be above 100%?

呢個時候傳說人物出現!

姐姐:今日拆咗我四個鐘呀!
我心諗, 呢度起碼要拆我四個星期...

💲: $1400 dinner
🗓️: Dec 2022
🌟: 9.5/10
2022-12-13
前傳: 舊年老友推介 “留園雅敘”, 初嚐蟹粉炒粉皮, 一戰難忘, 之後再訂枱已經去到十二月中, 放棄了.🥰 相隔一年, 今晚再戰. 餐廳設圓枱及卡位, 坐位闊落, 服務Ok. 主角 “蟹粉炒粉皮” 非常出色. “蘿蔔絲鯽魚湯” 同埋 “無錫脆鱔” 同樣值得推介. 🐠 無錫脆鱔. 夠薄, 夠脆, 唔 “黐𥹉𥹉”, 高質, 十個讚.🦐 清炒蝦仁. 蝦肉略細, 已經調味, 配鎮江醋, 發揮唔錯.🦀 蟹粉炒粉皮. 啖啖蟹膏蟹粉, 甘香美味, 與粉皮無縫結合, 一流!🐟 蘿蔔絲鯽魚湯. 魚味濃郁, 非常鮮甜, 蘿蔔絲亦令口感豐富.🤗 總結: 晚市做兩輪生意, 六點八點, 上菜節奏還好, 服務Ok. 論食物, 烹調技巧出色, “蟹粉炒粉皮” 同埋 “鯽魚湯” 都係我食過最好食嘅. 每年期待大閘蟹季節, 期待 “留園雅敘” 嘅 “蟹粉炒粉皮”.

封面相片
無錫脆鱔