5天前 0 瀏覽
我們今天去了啟德的La Mensa Grill & Bar,整體感覺非常不錯。由於係地舖,所以佢哋設計非常之通風,令人覺得好寫意我們點了他們的招牌菜Pulled Pork Taco,豬肉吃下去和叉燒一樣非常美味。這道菜配上了多種不同的醬料和蔬菜,增添了豐富的口感和風味。每一口都能感受到豬肉的鮮嫩和口感,讓人回味無窮。另外,我們還點了R8 Beef Lasagna。這個千層麵充滿了濃郁的芝士,每一層都堆疊著美味。而且旁邊還配上了兩塊多士和一些沙律,這樣可以將芝士倒在多士上一起享用,味道更加豐富多樣。每一口都充滿了濃郁的芝士味道,讓人垂涎欲滴。

2024-05-01 69 瀏覽
朋友喺附近住,過開嚟探佢就約咗去附近的餐廳食選了這間餐廳,天氣唔熱地方夠晒開揚喺正地鐵站隔離好方便叫杯啤酒🍻嘆吓先Caesar salad生菜新鮮脆嫩,十分清爽。烤過的麵包酥脆,烤雞胸肉嫩滑,上面仲有少少煙肉,口感一流Fish and chip炸魚柳的外皮金黃色,酥脆可口,內部濕潤嫩滑。薯條外脆內軟的口感,十分香脆,並且可以搭岩鹽勁正小朋友想食的吞拿魚pizza即叫即整,上枱熱辣辣份量十足吞拿魚披薩上的蕃茄醬酸酸甜甜,加上濃郁的芝士,披薩10分開胃同朋友坐咗兩個鐘全程冇趕人走同朋友傾得好開心😁$800/2 人 (自費)
朋友喺附近住,過開嚟探佢
就約咗去附近的餐廳食

選了這間餐廳,天氣唔熱
地方夠晒開揚
喺正地鐵站隔離好方便

叫杯啤酒🍻嘆吓先

Caesar salad

Fish and chip

小朋友想食的吞拿魚pizza
即叫即整,上枱熱辣辣
份量十足

同朋友坐咗兩個鐘
全程冇趕人走
同朋友傾得好開心😁

$800/2 人 (自費)
2024-01-22 408 瀏覽
今日去了一間食店,一入去就俾啲小食吸引到。第一擊就試咗popcorn chicken,熱辣辣、鬆脆得嚟,每一啖都充滿哂雞味,等我回味無窮。跟住,我再點咗個Le Vera Pizza,喺意式pizza上見到羅列嘅香腸、沙樂美腸、又香又辣,加上啖啖雞肉,配合得好有層次。芝士撒滿全pizza,燒到金黃融化,拉絲滿天,食落去嘅時候,個芝士香四溢,啖啖滿足。最後犒賞自己一份Surf & Turf,seafood同steak一齊嚟,豪邁得滯!龍蝦尾煮到啱啱好,肉質彈牙。牛扒煎得medium rare,肉汁鎖咗入面,每一啖都朱古力般濃郁。啲薯條仲外脆內軟,無論係入口嘅纖細海味,定係厚實嘅肉香,都令人食指大動。總括嚟講,呢家餐廳嘅食物真係做得出色,食完仲想再食,尤其係佢哋嘅芝味pizza同鮮美seafood,真係值得推薦,下次仲要再嚟嘗試!🍗🍕🍤

本身諗住試吓呢間嘢,行咗入去嗌咗三樣嘢食沙律牛扒同埋有個墨西哥餅三樣嘢都係第一個咸字完全唔好食出餐超慢沙律超鹹,罐頭吞拿魚牛扒全個扒勁多粗鹽唔知係咪睇得多灑鹽哥每食一啖配菜都起碼有兩三粒粗鹽墨西哥餅裏面嗰啲夾住嘅牛肉全部都係跟好明顯係攞啲下欄嚟到做配菜但係你個價錢唔係用緊下欄嘅價錢但係因為附近冇酒吧,如果想坐低飲杯嘢可以嘅,但係如果真心想食嘢,不如返屋企自己煮個麵食真係唔明點解仲有人話好食不能理解
本身諗住試吓呢間嘢,行咗入去嗌咗三樣嘢食
沙律牛扒同埋有個墨西哥餅

全部都係跟好明顯係攞啲下欄嚟到做配菜
但係你個價錢唔係用緊下欄嘅價錢

真係唔明點解仲有人話好食
不能理解

好的:食物高於平均水平。 肉質新鮮,多汁。週日仍然不忙。服務員很好。面積還算空間,不算太近,衛生還可以缺點:夏天室內沒有好的空調。太貴了。 分量太少,可能吃不飽. 我不會經常吃. Overall.. is good~
好的:

seafood rice
2023-07-30
seafood rice
2023-03-13 1547 瀏覽
今日黎啟德睇樓,Lunch Time呢度似乎唔係有好多選擇,於是就求其入咗呢一間,都OK woo。Marinara Pizza幾好味,用料幾新鮮,佢嗰幾塊羅勒葉同埋D車厘茄都好好食,亦令到個Pizza食落去嘅時候唔會咁滯。Oyster Promotion $172有半打生蠔,新鮮度還可以啦,始終Promotion嘅野,你懂的。
2023-03-07 1250 瀏覽
📍啟德La Mensa Grill & Bar @la_mensa_grill 九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F號舖星期一至日 11:30 - 22:45· Set Lunch x3 (Starter + Main course + Drinks)唔記得價錢(𖦹‎ᯅ𖦹 )但三個人食 人均$128( •̀ᴗ•́ ) ̖́-︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm啟德︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸放假想搵個清靜啲嘅地方散下步可以黎啟德~真係有種遠離繁囂嘅感覺( ´ ▽ ` )ノ而且仲好啱同狗勾一齊玩添!!! ૮ ˶′ﻌ ‵˶ ა以為啟德都會有啲Pet Friendly 嘅Cafe,因為Covid原因,本來想去個間Cafe都話唔比帶寵物入嚟Luuuu。咁啱比我哋行多幾步見到間餐廳,再好隨心咁問有無得帶狗狗入嚟食,佢哋話Ok! 我哋就黎咗呢間餐廳啦~💡要用英文點餐的(´ ˙○˙ `)餐飲質素就中規中矩,人均$128 有咁多嘢食,真係算係咁㗎啦~ 出面食個Cafe 嘢食+嘢飲都唔止呢個價錢(´. ॄ.`) 戶外個Area有商場個蓋蓋住唔是直曬
📍啟德
九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F號舖

星期一至日 11:30 - 22:45

唔記得價錢(𖦹‎ᯅ𖦹 )但三個人食
人均$128( •̀ᴗ•́ ) ̖́-

#ewm啟德

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
放假想搵個清靜啲嘅地方散下步可以黎啟德~
真係有種遠離繁囂嘅感覺( ´ ▽ ` )ノ
而且仲好啱同狗勾一齊玩添!!! ૮ ˶′ﻌ ‵˶ ა
💡要用英文點餐的(´ ˙○˙ `)

戶外個Area有商場個蓋蓋住唔是直曬太陽同埋座位都好闊落,有個大風扇吹住我哋,坐得好舒服*ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ੈ✩‧₊˚

▪️Set Lunch x3

; Starter x3
Sweet Pumpkin Soup x2
Wagyu Beef Salad

; Main Course
Rib-eye steak served with grilled vegetables, roasted potatoes and pepper sauce

Ham and pineapple pizza

Spaghetti Carbonara Pasta
(Smoked bacon, egg yolk, Parmesan cheese, cream sauce)

; Drinks
Hot milk tea, ice lemon tee x2

#啟德美食#hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #餐廳推介 #啟德好去處 #香港美食指南 #cafe #cafe推介 #啟德Bar #寵物友善Cafe #Petfriendlyhk
2022-07-18
2023-01-08 1172 瀏覽
環境好好呀,Let’s chill🤟餐廳除左有一般既西餐意粉外,仲有墨西哥菜同印度茶,侍應全都係外國人,真係似置身外國🤣❇️蟹肉忌廉湯🌀好正既湯呀,因為每飲一啖湯都啖啖蟹肉,第一次飲忌廉湯而覺得唔膩😋❇️芝士薯條🌀味道不過不失啦,黑松露醬可以再多d.❇️烤雞沙律🌀味道比想像中好,以為雞肉會好乾好鞋,出奇地有肉汁且嫩口👍❇️地中海風情pizza🌀Pizza 好大個🤣 兩個人食唔曬,材料足,係燒烤醬,有雞肉、辣肉腸、菠菜等等。❇️忌廉三文魚闊條麵🌀好味而不膩👍

環境好好呀,Let’s chill🤟

❇️蟹肉忌廉湯

❇️芝士薯條
🌀味道不過不失啦,黑松露醬可以再多d.

❇️烤雞沙律
🌀味道比想像中好,以為雞肉會好乾好鞋,出奇地有肉汁且嫩口👍

❇️地中海風情pizza

❇️忌廉三文魚闊條麵
🌀好味而不膩👍
2022-11-11 1009 瀏覽
8月中約咗二個舊同事嚟呢度食晚餐,我哋叫咗三個主食同理一個提拉米蘇,大蒜煮青口同蜆,蒜味好濃,份量都夠大,仲有兩塊烘包點汁食。烤雞肉沙律,菜夠新鮮,雞肉唔算乾,每件都好厚身。肉眼扒叫咗7成熟,肉質嫩,厚身,有肉味,伴菜有火箭菜,薯蓉,番茄仔。平日的晚上,而且地點較離開市區,沒有滿客,不過都多放工嘅打工仔來食飯或者飲酒。餐廳有小量室外位置,给帶狗嘅客 人使用。見都多食客牛扒,下次要嚟參加了😁提拉米蘇就比較失望,我冇食甜野,朋友話佢千丈
提拉米蘇就比較失望,我冇食甜野,朋友話佢千丈
2022-10-26 843 瀏覽
走到啟德搵食,平日Lunch time12-1點到很多位,酒吧佈置很有格調,坐得很舒適,好chill.Set Lunch▪️自家製Meat Must Pizza🍕上枱時很夠熱,Cheese 拉得好正,應該即時製作的,好味。▪️沙朗牛扒🥩不過不失,唔會好難切開,易入口不過,感覺未夠juicy.▪️牛油咖喱雞配薄餅包很有特色,同一般黃/青咖哩不同,唔識點形容,不過值得再encore.其實見到間酒吧仲有🍺,水煙食,感覺夜晚都應該幾好feel~️▫ La Mensa Grill & Bar (Oasis Place) (九龍城)📍九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F號舖

Set Lunch
▪️自家製Meat Must Pizza🍕

▪️沙朗牛扒🥩
不過不失,唔會好難切開,易入口
不過,感覺未夠juicy.

▪️牛油咖喱雞配薄餅包

其實見到間酒吧仲有🍺,水煙食,感覺夜晚都應該幾好feel~

早前一直進行ғᴀʀᴇᴡᴇʟʟ飯局今次就走咗入啟德覓食ʟᴏʟ 吃太瘋要節制一下 於是要找吃肉🥩的餐廳 這個新發展區選擇唔多 所以不用左選右揀🫣 走進了這家墨西哥🇲🇽餐廳午餐時間人不多 座位都很別緻 點了sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ有主菜 飲品 甜品 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 𝐂𝐡𝐚𝐫 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐒𝐢𝐫𝐥𝐢𝐨𝐧 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 $𝟏𝟐𝟖 ✿ 𝐁𝐚𝐫𝐫𝐚𝐦𝐮𝐧𝐝𝐢 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 $𝟏𝟐𝟖:這個是澳洲魚扒 底層係用北非小米整成ɢᴇ 沙律🥗 ✿ 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧𝐢𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 ✿ 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨 ✿ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 因為食sᴇᴛ 無特別點很墨西哥菜式食物質素正正常常 有埋甜品很不錯人均~💲𝟏𝟓𝟎 Follow my instagram 📍te.eatday
早前一直進行ғᴀʀᴇᴡᴇʟʟ飯局

人均~💲𝟏𝟓𝟎

𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧𝐢𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞
2022-05-25
2022-08-22 861 瀏覽
朋友新居入伙啟德,都知道附近無咩特色餐廳,氣氛較好就係呢間La Mensa,咁就入黎食個early dinner吹下水睇下波。呢間行典型美式餐廳路線,所以嗌左幾樣share食:Grilled Baby Back Ribs (Half)試下個ribs先,一人分到兩三枝骨,大件夾抵食,肉又唔會太乾,燒得唔錯。薯菜都量多,食完都飽左一半。Spaghetti Marinara番茄海鮮意粉基本上難度不大,只要醬汁唔太稀,海鮮無乜雪藏味,意粉保持到彈牙已經好收貨,小朋友都食得滋味。Hawaii Five O典型夏威夷pizza,就係意大利人最討厭既菠蘿火腿餡料,但香港人就至愛呢種味道,鹹鹹甜甜不知不覺就食晒個pizza。

呢間行典型美式餐廳路線,所以嗌左幾樣share食:

Grilled Baby Back Ribs (Half)

Spaghetti Marinara

Hawaii Five O
典型夏威夷pizza,就係意大利人最討厭既菠蘿火腿餡料

2022-08-20 570 瀏覽
La Mensa Grill & Bar除左有一般西餐意粉、牛扒等等,仲有墨西哥菜同埋印度菜~而且呢度既店員全部都係外國人,環境同食物都比到人一種置身外國既感覺😚好啱同朋友happy hour嗌下酒嗌下野食過個happy weekend~1⃣️雞塊熱盤 Chicken Tikka Sizzling Plate($180) 一上台仲有啲滋滋聲♨️成個鐵板上好吸引~雞塊有少少辣味,調味好香,配埋印度香蒜薄餅食真係好正~另外有跟印度乳酪醬同埋薄荷醬可以點黎食。  2⃣️炸魷魚 Salt & Pepper Calamari($120) 去食西餐,我都好鍾意嗌呢個前菜,呢度既魷魚份量都幾多,如果配埋杯酒飲就啱曬🍺 食落又脆又彈牙,真係可以係咁食!仲有跟個酸辣醬同埋蛋黃醬。  3⃣️雜錦菜自家製薄餅 Marinara Homemade Pizza($165)個pizza好好食🍕就咁睇個名以為係素菜黎,但係其實佢係海鮮pizza黎。海鮮有好多唔同既種類,有石斑魚、魷魚等等,好豐富😋一攞起塊pizza就會拉起面頭既芝士~仲有pesto同埋茄醬底,而且佢既pizza批底係好鍾意既~唔會太厚得黎又有啲咬口👍  4⃣️墨西哥

雞塊熱盤
garlic naan

炸魷魚
marinara
4⃣️墨西哥芝士餡餅(大蝦)Mexican Quesidilla (Prawn)($145)
墨西哥芝士餡餅
食墨西哥嘢必點quesidilla 或者taco!今次就嗌左個蝦既餡餅~餡餅食落一啲都唔會乾,入面既餡料配上芝士好正🤤仲有莎莎醬、牛油果醬同埋酸忌廉。
雞塊熱盤
garlic naan
炸魷魚
marinara
墨西哥芝士餡餅
2022-08-06 529 瀏覽
La Mensa Grill & Bar九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F舖今日lunch叫左La Mensa既外賣自取:有得食啦:墨西哥雞肉夾餅,除咗雞肉餡,另跟牛油果醬、cream cheese同辣辣地嘅蕃茄洋蔥椒碎。個醬同餡都好好味。跟3塊夾餅唔多夠,有多的餡用了來和pizza一起食。三色椒海鮮薄餅,岩岩整起,餅底脆口,芝士香濃,不過舖面既海鮮料較少,食到既海鮮有魚、魷魚、蝦等。唔貴,不錯的外賣午餐。
La Mensa Grill & Bar
九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F舖

今日lunch叫左La Mensa既外賣自取:

有得食啦:

Frutti   Di  Mare  Pizza
Frutti    Di  Mare  Pizza

唔貴,不錯的外賣午餐。
2022-08-06
20 分鐘 (外賣自取)
Frutti   Di  Mare  Pizza
Frutti    Di  Mare  Pizza
  • 墨西哥芝士餡餅(雞肉)
2022-08-02 435 瀏覽
鬧市中Chill一Chill - 啟德La Mensa Grill & BarFb:下一站豬欄; IG@Pig7station小仙子又同小🐷開拓新地圖啦😜今次嚟到啟德食好西,搵左間Bar Chill下😌weekend都好多人,好在book左都即刻有位,雖然好Chill,不過街景係望住地盤😅餐廳環境都幾有feel,點左:Caesar $130: 先黎沙律😂呢度既食物分量好大碟,諗起cheese cake factory🤣蔬菜都好新鮮Prime Ribeye steak 🥩 $320: Ribeye好juicy, 5成岩岩好🤤嫩滑但有口感,都幾大塊😂Nachos (beef) $120: 好大盤🙈牛油果cheese同埋牛肉佈滿係Nachos上面,送酒好岩🍺Happy Hour近近地黎九龍城chill下都幾好,而家有啟德站都好方便😗有興趣記住book位啦
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station