2023-08-18 241 瀏覽
公司規定用杯去量度材料份量,呢間嘢啲員工冇個人用,全憑自己的感覺決定。分分鐘少咗好多料。唔好再繼續幫襯,又唔係好食,又貴,啲員工仲要同你減料。有個男員工手拿張紙用杯去量,個女人話原來跟食譜整係咁多,在我面前取走部分材料。我下次都唔會再幫襯。
外賣自取
2023-05-23 220 瀏覽
因為網上下單自取有買一送一優惠, 買一送一優惠已較價錢較高者為準,Order左兩個大批價錢係$158 第一個是辣肉腸薄餅pizza另一個是雞肉pizza,本人認為餅皮太過厚,似食緊麵包一樣,所以好快飽同埋少咗分香脆嘅口感,整體唔似正宗意大利薄餅,餡料來說cheese 比較少雖然買一送一很吸引但質素真的是很一般,張價就貨餡料很少,沒有食pizza 那種樂趣食正了的薄餅,隔天帶回公司做lunch,味道一般下次不會再買

食正了的薄餅,隔天帶回公司做lunch,味道一
般下次不會再買

2021-07-31 723 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️好耐冇食過pizza,就叫咗phd過吓癮😆 由西環送到過嚟金鐘啲嘢都仲keep到熱同埋脆,抵讚👍🏻⭕️肉食大王芝心批 - 我係從來都唔食無肉嘅Pizza,所以呢一款啱晒🤤有辣肉腸、豬肉粒、雞肉粒等等,配埋芝士,正!又有得揀邪惡嘅芝心批,啲芝士鹹香,令到我抗拒唔到每塊都食晒冇留邊🐽 呢個Pizza嘅配搭冇得輸💁🏻‍♀️⭕️叫親Pizza外賣必定配啲小食,今次就叫咗雞翼同埋蒜香包。雞翼好食,蒜香包幾香,口感咬落煙煙韌韌,不過都係建議多啲人share冇咁滯。
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

外賣送餐
2019-02-24 1919 瀏覽
今天我們同事癮起想食炸雞pizza,便叫了公司附近的phd外賣。大概中午十二點下單,等了45分鐘左右就送到來,因為我們在網站下單的,以為一定要給信用卡付錢,但原來phd也可以食物到才給現金,我個人覺得十分方便我們叫了脆香雞八件和一份辣肉腸芝士pizza,三個人份量剛剛好。脆香雞完全比到驚喜我,肉質好嫩滑,又好juicy,送到黎仲係熱辣辣,好好食,啲味都調得恰到好處。而pizza 就不過不失,略嫌太辣,還有少乾。上官網下單加$1 還有免費蒜蓉包送,大件及味道不差,可以一試。

而pizza 就不過不失,略嫌太辣,還有少乾。

2019-02-22
45 分鐘 (外賣送餐)
2017-11-26 1873 瀏覽
<<身為香港大學學生,可能你會覺得午餐晚餐都好難搵食,食黎食去都個幾樣今日本畢業生就以個人經驗介紹番你周圍有咩好野食/伏喇>><<If you are one of the HKU students who thinks nothing can suit your starvation around Campus. Please pay some leisure time to study my dining experience collection. If you cannot read Chinese, Please simply watch the pictures, follow the overall rating , or find the local mates for translating my comments>>一間同港大幾相近既PHD食PIZZA有好多選擇,但係講方便,依間應該最近。平時要party/開夜//開會上夜晚堂唔想食canteen,又要快外賣自取就最快今次我地都係外賣自取係一個兩人餐,份
今日本畢業生就以個人經驗介紹番你周圍有咩好野食/伏喇>>

一間同港大幾相近既PHD
食PIZZA有好多選擇,但係講方便,依間應該最近。
外賣自取就最快

今次我地都係外賣自取
係一個兩人餐,份量算係剛剛好
兩人餐

普通~PIZZA,我對PIZZA既要求係有幾樣,醬汁cheese同pizza皮既配合。
基本上係還好。最後到配料真係少,亦唔係好帶得起個味道~
所以~就係普通喇
普通~肉醬意粉,好過canteen既,但係可能外賣,味道只係一般
普通~雞翼,利申:我係好鐘意食雞翼,好少會比普通....其實調味上真係唔岩我口味~~~

總結,記住依間只不過係快餐外賣店,不要太大期望就好了。
2016-11-22
2017-04-14 1320 瀏覽
深夜時分好肚餓有啲咩食呢唔係食雞就係食pizza 咁所以呢今次呢 就揀咗食phd啦 三個朋友一齊嗌外賣因為太肚餓所以係咁嗌嗌咗好多一個餐有兩隻炸雞一個大批四碗湯一個意粉大到冇人有我哋一早喺網上落定柯打一個鐘頭之後就可以去分店度外賣自取 非常方便我哋提早咗五分落去過分店度 侍應都非常有禮貌叫我哋稍等一陣唔洗一陣就有新鮮熱辣嘅pizza送到我哋手我哋就咋咋臨 返去食pizza啦Pizza味道唔錯批邊我哋揀咗芝士批邊非常之際淨係食嗰批邊都夠爆炸雞味道都唔錯但係炸粉一般 個湯都幾希都係一般般意粉味道唔錯 我哋嘅係葡汁意粉葡汁味香濃總括而言係一個幾滿意嘅宵夜食得好開心

總括而言係一個幾滿意嘅宵夜食得好開心
2017-04-03
$60 (宵夜)
2016-10-12 939 瀏覽
下午茶一人餐,意粉跟湯。湯暖暖地唔熱,又水汪汪.....叫左一人肉醬意粉,熱嘅,新鮮即整,但一打開個盒就勁多水.....d肉醬好水,整到d意粉好濕勁難食囉!!!
下午茶一人餐,意粉跟湯。湯暖暖地唔熱,又水汪汪.....
勁難食囉!!!
2016-09-29 861 瀏覽
之前有一排好想食pizza,下午茶時間醒起附近有呢間野,而佢嘅一人pizza餐平過另一間連鎖店,就去買左個外賣自取一人下午茶pizza餐。千島海鮮批連湯。上網落order,大概20分鐘後過去拎。個批細係正常,面料當然比正常少d,但d醬食落少得可憐,個批邊又岩岩慘慘,完全唔似平時大批咁。乜唔係mini批應該係size同份量按比例細左,其他唔變咩?個湯暖暖地,又稀,本來正正常常嘅茶餐廳質素忌廉湯比你加水加到唔知想點,又唔好味
千島海鮮批連湯。上網落order,大概20分鐘後過去拎。
外賣自取
2015-09-13 877 瀏覽
星期天的中午,吃點什麼好呢?想來想去,想到了這家薄餅博士,於是直接到店落order,外賣自取用港大學生證可以6折呢!order一個普通批,phd珍寶,105元,外加2件雞下脾,每件13元,另加一罐可樂6元,可惜買單時才發現,原來只有披薩和小食或意粉才可以6折,炸雞和飲料不行耶……其實披薩的口感和味道都是普通,不要奢望追求多麼驚艷,但好在這是現場即做,新鮮出爐,味道自然要加分一點啦。炸雞夠香!雞肉嫩而多汁,外皮香脆,而且好處是吃起來並不油膩,物超所值~來一張店內MENU圖:

phd珍寶

來一張店內MENU圖:
2015-09-13
10 分鐘 (外賣自取)
2015-01-01 501 瀏覽
Boxing Day,我們家裏開Party,其中一款派對美食是Pizza。  我們點了蕃茄芝士菇菌批和千島甜酸海鮮批。  我們喜歡這兩種批是因為批底夠薄,而且材料夠多。  蕃茄芝士菇菌批上的蕃茄都被焗成又脆又薄的蕃茄片了,菇菌的味道也不突出,比較寡淡,吃出來的只有微鹹的芝士味,所以比較素。可謂健康之選。  至於千島甜酸海鮮批則是另一種味道,它有菠蘿粒,另外也有千島沙律醬,所以吃起來酸酸甜甜的,非常醒胃,而且還加上了芝士,所有甜酸得來又帶鹹,口感極為豐富。  兩個批,口味各有所勝。  有一個小插曲,這家店子就在街口,但天氣冷,我們不想下去取,就打去叫人送上來,但送貨員竟然送了去別的地方,本來二十分鐘以來可以送到的,他竟搞到了大半個小時,讓家人等了很久呢。

我們點了蕃茄芝士菇菌批和千島甜酸海鮮批。

我們喜歡這兩種批是因為批底夠薄,而且材料夠多。

兩個批,口味各有所勝。

蕃茄菇菌批+千島海鮮批
外賣送餐
2014-05-18 1102 瀏覽
I never quite knew what PHD was. I'd always assumed the name had something to do with Hong Kongers' desires to feed their children chemicals that purportedly made them smart. Like those strange PHD pills they sell.But-- duh-- I was talking to a friend of mine who used to work at Pizza Hut (like Garth Brooks, I too have friends in low places) and he informed me that PHD = Pizza Hut Delivery. Not that Pizza Hut doesn't make the scariest pizzas in HK, but my friend assured me that PHD had a more pa

But-- duh-- I was talking to a friend of mine who used to work at Pizza Hut (like Garth Brooks, I too have friends in low places) and he informed me that PHD = Pizza Hut Delivery. Not that Pizza Hut doesn't make the scariest pizzas in HK, but my friend assured me that PHD had a more palatable menu.

Digging around, I found that though Pizza Hut and PHD are operated by the same company, they don't follow the same recipe or menu, and are somewhat independent. PHD does hand-tossed crust mainly.

So with my wife out of town and no desire to put my pants on, I ordered a large pepperoni pizza. I don't even think you can get something this simple at Pizza Hut:
Large Pepperoni
This was about as close to a pepperoni pizza from a US Pizza Hut that I can imagine. There was the sweet sauce, the loads of congealed cheese, the thinly sliced, and almost-crispy pepperonis. I mean, we're not talking New York style vs. Chicago vs. Naples or whatever. This is US fast food. Depending on who you are and what you want, that may be a good or a bad thing. It was precisely what I wanted.
Leftover Pepperoni
Does it hold up as leftovers (pictured, w/ added chili flakes)? Well... define "hold up"? As much as you'd expect? The hand-tossed crust deflates and the cheese releases its grease upon the plate. Better than in your stomach, I guess? It certainly made several "good" meals for me.

I'll say this. If you want good pizza delivered and you're in Hong Kong... hahahahahahahahahahahahahaha. OK, but now if you're an American and grew up on Pizza Hut (like yours truly) and in a fit of bachelorish desperation you want to be reminded of your childhood, which wasn't all that great, but seems pretty good now that it's so far in the past... you could do worse. And it beats Mr. Gatti's.
題外話/補充資料: Delivery quote: 60 min; delivery time: 50 min. Never happened to me in HK that delivery time was under the quote, AHEM Jacomax especially. $144 for large pizza.
50 分鐘 (外賣送餐)
2012-01-20 424 瀏覽
平時多數都係叫Pizza Hut....但依近一年多價錢密密加越加越貴....所以少叫左好多~到前幾日突然想食pizza....之後上網搵下....知道附近除左Pizza Hut同Pizza Box....原來重有一間PHD....睇過個價錢都幾ok....就試下叫外賣....~叫左個 <超值2-3人套餐> $148 Pizza揀左千島海鮮大批....比起另外兩間.....我更加鍾意佢既批底....質地偏向比較軟熟同煙韌.....無Pizza Hut咁脆口....但感覺上係無咁熱氣.....亦唔會太厚身.....海鮮亦算足料.....味道真係幾唔錯....讚!小食揀左雞尾腸配燒烤醬.....好鍾意佢個燒烤汁....比較偏甜....幾野味~ 卡邦尼雞皇意粉......味道ok.....雞肉夠滑.....個汁再多d的話會更好~.....加$22....叫左兩件脆香雞....層皮幾脆口....肉質夠滑....但唔算太大件(對比芝脆雞)....要價$11蚊件覺得偏貴~....加$8....脆薯角....送到黎重熱既.....不過始終都係有d霧水.....搞到淋左.....無咁好
睇過個價錢都幾ok....就試下叫外賣....~

叫左個 <超值2-3人套餐> $148

加$8....脆薯角....送到黎重熱既.....不過始終都係有d霧水.....搞到淋左.....無咁好食.....一般般~

透過網上訂購 買滿$150 送既 蒜香包條....同平時食開既蒜蓉包好唔同....
完全唔脆身....感覺有d似食麵包.....幾粉下....覺得麻麻地
.....都係Pizza Hut比較好食~

最抵讚係外賣既速度....25分鐘準時送到....比同區另外幾間pizza店快得多.....野食黎到重係辣手....抵讚!
埋單$178.....比起Pizza Hut黎講都重算抵食既.....有機會會再叫~
千島海鮮
雞尾腸配燒烤醬
脆薯角
卡邦尼雞皇意粉
脆香雞
蒜香包條
2012-01-18
25 分鐘 (外賣送餐)
千島海鮮
雞尾腸配燒烤醬
卡邦尼雞皇意粉
脆香雞
  • 千島海鮮Pizza
得閒遊車河, 肚仔餓響半山想快快有野食實在好有難度, 見到有 PHD 喎, 嘩! 即刻衝入去啦, 4 個人共要左 4 種食物, 雖然係叫外賣, 但店員好有禮貌, 等食物期間又斟水俾我地飲, 又問駛唔駛俾紙碟我地響度食, 比起其他食店, 真係好得!食評如下 ~火熱墨西哥芝心批 ~ 材料有辣肉腸, 火腿, 雞肉, 五香肉粒, 菠蘿, 辣椒, 紅椒粉. 估唔到又真係幾辣, 主要係佢既辣椒好勁, 再加埋辣椒粉, 食到噴晒火! 但加左 $12 有芝心, 一啖咬落去芝士流出黎, 好滿足!炸蝴蝶蝦拼薯角 ~ 薯角好味, 蝴蝶蝦外脆但裡面隻蝦唔係幾夠熟, 仲有 d 透明 .黃金牛肉迷你批 ~ 好味好多芝士, 好似係新款式黎既, 大家可以試試!墨西哥薄脆配特色辣肉汁 ~ 個汁好濃味, 內裡有紅腰豆, 都幾惹味, 薄脆甘香係酥脆既, 唔硬, 老人家都食得, 只係 $18, 抵食!總括黎講, 好滿意, 響冷清既地方有間 Pizza 店, 真係好似沙漠裡面既綠洲, 最近要係感覺親切, 食物乾淨衛生, 4種食物都係百幾蚊, 真係食得開心!

食評如下 ~

食物製作透明度高, 廚房衛生