相信鍾意食嘢嘅都對呢間冰室唔會陌生架啦史努比都系慕名而來🙈我哋5點幾去到坐滿人 好彩仲有最後一張枱🤭雖然嗰張系四人枱 但都比我哋兩個人坐冇叫我哋搭枱👍🏿店員就算忙都好 態度都系好好呢點真系要讚下🥰👍🏿黃金粒粒花生醬西多士 $32西多有啲驚喜喎😆麵包有翻咁上下厚度 蛋漿上得好足炸到金黃色靚靚仔仔咁😎外面微脆而不失麵包鬆軟嘅質感 炸嘅時間同火喉控制得幾好食落口感軟綿綿 又唔會覺得好greasy👍🏿花生醬完全系毫不吝嗇咁搽搽到超級厚😳濃厚花生醬 仲有粗粒花生 配合淡淡嘅蛋香 味道好豐富🤤糖漿同牛油嘅份量調教得啱啱好唔會過甜 食落唔會好漏好滯~雖然西多始終系肥胖嘅味道😈但好食嘅西多絕對值得食😎味道: 8.5/10性價比: 8.5/10👍🏿芝士煎蛋豬扒包 $35嚟到見到面頭烘到有少少燶但食落冇任何燶咗嘅苦澀味👌🏿豬仔包烘到外脆內軟🤪唔系硬掘掘嗰啲🤣豬扒好厚切 兩邊都煎到非常之香🥰美中不足嘅系比較乾身 但又唔系柴皮嗰隻只系因為用咗比較瘦嘅部位肉質紮實 食到豬味 史努比覺得唔錯~唔系嗰啲垃圾肉😌煎蛋系全熟嘅 香味更出配搭半融嘅芝士片 帶出佢嘅鹹香調味啱啱好😆味道: 7/10性價比: 8/10👍🏿熱檸
相信鍾意食嘢嘅都對呢間冰室唔會陌生架啦

搽到超級厚😳
濃厚花生醬 仲有粗粒花生
配合淡淡嘅蛋香 味道好豐富🤤
糖漿同牛油嘅份量調教得啱啱好
唔會過甜 食落唔會好漏好滯~
雖然西多始終系肥胖嘅味道😈

兩邊都煎到非常之香🥰
美中不足嘅系比較乾身 但又唔系柴皮嗰隻
只系因為用咗比較瘦嘅部位
肉質紮實 食到豬味
史努比覺得唔錯~
唔系嗰啲垃圾肉😌
煎蛋系全熟嘅 香味更出
配搭半融嘅芝士片 帶出佢嘅鹹香
調味啱啱好😆
味道: 7/10
性價比: 8/10
芝士煎蛋豬扒包

👍🏿熱檸茶 $(跟餐)
史努比開頭冇為意 督咗好幾下檸檬
跟住浸咗一段時間先飲
發現原來有4塊檸檬😳😂😂
結果就系 檸檬味超濃😂😂😂
不過茶膽系幾香嘅~
配上檸檬酸酸澀澀嘅味都幾好飲🤭
愛酸之人表示滿意🤣
味道: 8/10
芝士煎蛋豬扒包

🔸絲襪奶茶 $(跟餐)
爸爸👨🏻嗌咗佢嘅至愛 熱奶茶

而家佢開得遠
但都值得史努比專程去試而系satisfied嘅🥰

整體評分:
味道: 8/10
環境: 8/10(光線好充足史努比鍾意😂)
服務: 8+0.5/10 (0.5因為佢話史努比公仔好cute cute🤪❤️私心加佢分 比人開心舒服嘅vibe)
衛生: 8/10
抵食: 8/10
回頭率: 7.5/10
2024-04-25 152 瀏覽
下午茶 2:15pm到,排左15mins..一早諗定食咩 坐低即落單叫左蔥油叉燒同雞脾轉意粉配紅豆冰$6除左意粉偏硬身之外 叉燒同雞脾都滿意👍🏻叉燒配飯應該會更好味更夾😆
下午茶 2:15pm到,排左15mins..
一早諗定食咩 坐低即落單

叫左蔥油叉燒同雞脾轉意粉配紅豆冰$6
除左意粉偏硬身之外 叉燒同雞脾都滿意👍🏻
叉燒配飯應該會更好味更夾😆
2024-04-24
2024-04-22 121 瀏覽
超級欣賞呢間冰室好有心思,午餐menu每兩日就會轉一次,客人可以上佢社交平台睇有咩午餐,當然仲有平啲既常餐揀,常餐名都好有趣,其中有個叫女神餐😂 。仲有,食材好似唔洗錢咁,用料毫不吝嗇 (當然佢應該有賺既🤣)原條鰻魚配日式紫菜煎蛋飯 ($68)上碟速度好快,份量好大,鰻魚唔洗慳住食,配上少量饅魚汁,令鰻魚的味道更出色,亦都唔會feel到有好多骨/刺🫰,紫菜同煎蛋令白飯冇咁dry ,仲有少量沙律菜,食完都冇咁內疚🫣結論🫰大份🫰店員服務態度有善🫰上碟快⚡️多人等但客人來去如風😂⚡️環境有啲逼又多人 一個人有機會搭枱CP值:8/10🎡餐廳資料餐廳名稱:半島冰室餐廳地址:北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號舖營業時間:星期一至六及公眾假期 06:30-18:00 (收好早嫁)

原條鰻魚配日式紫菜煎蛋飯 ($68)

結論

CP值:8/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:半島冰室
餐廳地址:北角炮台山宏安道14-28號威德閣地下2號舖
行過附近,朋友就推薦呢間茶記。門口分兩條隊:一條係排隊落單,另一條係落完單再等位。雖然好多人等,但turnover rate好高,等咗唔使10分鐘就入去有得坐~佢既常餐改名幾有趣:暖男餐、女神餐、商務餐、頭等餐小編叫咗個商務餐😎:蕃茄免治牛肉意粉配炸雞脾配 日式芝麻醬雜菜沙律 $53野食黎既時候,第一反應係:佢係炸雞脾?似滷多啲喎🫣但,都係好食既,大大隻,算係滑既👌🏻第二反應係:嘩😂,碗菜好大碗🥗🥗🥗小編大大話話都好幾年冇食肉醬意粉,成日覺得有啲頹😛,去cafe更唔會叫。但呢間個樣好似唔錯就試下,結果真係唔錯喎👍🏻意粉唔會太淋🫶🏻,肉醬個肉同脂肪比例幾平衡,肉碎都算多,亦唔會太瘦,唔會太咸!可能加埋太耐冇食,小編覺得好食😋
行過附近,朋友就推薦呢間茶記。

佢既常餐改名幾有趣:
暖男餐、女神餐、商務餐、頭等餐

小編叫咗個商務餐😎:
蕃茄免治牛肉意粉配炸雞
配 日式芝麻醬雜菜沙律 $53

野食黎既時候,第一反應係:
佢係炸雞脾?似滷多啲喎🫣
但,都係好食既,大大隻,算係滑既👌🏻

第二反應係:
嘩😂,碗菜好大碗🥗🥗🥗

但呢間個樣好似唔錯就試下,結果真係唔錯喎👍🏻
可能加埋太耐冇食,小編覺得好食😋
2024-04-09
2024-03-19 628 瀏覽
今午去逛完香港花卉展2024,友人推薦了2間茶記tea tea,這間真的不錯,聽友人話每次到訪都要排長龍,我們到訪時已3pm,故排隊人士不太多,約15mins便順利入座✌️。👉馬來咖哩牛筋腩意粉配熱奶茶+$9 鮮油厚多士 >>咖哩微辣,牛筋超多又彈牙😋(my favourite), 牛腩一般,意粉軟硬適中份量多。 >>鮮油厚多士烘太燶😅 但友人形容咬開後,方飽有層次的拉絲感🤣👉扒丹佛芝士三文治配熱奶茶 >>香葱芝士滑蛋火腿粒(侍應話煙肉😅) 充塞在三文治內,而方飽則是塗上牛油煎, 牛油味香濃,芝士蛋香滑,口感滿足🤤👉奶茶就失色🤭,茶味不夠濃。。。。😅整體員工服務好,食物質素不錯😄下次會再試試其他口味😋

👉馬來咖哩牛筋腩意粉配熱奶茶+$9 鮮油厚多士
牛腩一般,意粉軟硬適中份量多。
>>鮮油厚多士烘太燶😅
但友人形容咬開後,方飽有層次的拉絲感🤣

👉扒丹佛芝士三文治配熱奶茶
>>香葱芝士滑蛋火腿粒(侍應話煙肉😅)
充塞在三文治內,而方飽則是塗上牛油煎,
牛油味香濃,芝士蛋香滑,口感滿足🤤

👉奶茶就失色🤭,茶味不夠濃。。。。😅

整體員工服務好,食物質素不錯😄
下次會再試試其他口味😋

2024-03-19
2024-03-15 449 瀏覽
茶記香港人的一個文化遺產,代表一間經濟實惠,但又地道口味的食店。亦代表一種粗劣的文化,就係不要求茶餐廳質素,只要求餐牌上的價錢。伙記態度不能評價。時移世易,茶餐廳已經可以很高級,$200焗豬扒飯也可以。近來亦都有很多餐廳的菜單,花了一點心思,為不影響成本下依然可以令到客人快樂地光顧。但我亦看到沒有一間餐廳是完美的,這間餐廳我已經跟蹤了六次之多,每次午餐包括茶餐一次早餐。我是開車來的,成本就不要計了,所以只能說一種堅持。吃了三次叉燒煎蛋飯,第一次真係確實有一種就係叉燒煎蛋飯的感覺。兩次之後當然這個興奮到就已經刪除了。交往女友一樣,慢慢會體驗很多東西出來。叉燒其實真係唔係靚嘅叉燒,不過係比其他茶鐺係優勝一點這個是不能爭辯的事實。奶茶苦澀,凍奶茶又無味。這些都是茶記一般常犯的毛病。始終他們不是有一位沖茶專家,但以他的人流來講其實沖茶絕對可以做到水滾茶靚,用上靚的茶葉,他的茶確實留不到人,係價錢才係背後的動力。吃了一次白汁焗雞柳飯。,總算比其他茶當係好一啲。總括來講,呢間茶記沒有什麼特別,就係人多。速食但係環境又好擠迫。,街坊生意多。遺憾一點就係他們的策略係啱的,但係始終都敵不過茶當最難改的地
交往女友一樣,慢慢會體驗很多東西出來。叉燒其實真係唔係靚嘅叉燒,不過係比其他茶鐺係優勝一點這個是不能爭辯的事實。奶茶苦澀,凍奶茶又無味。這些都是茶記一般常犯的毛病。始終他們不是有一位沖茶專家,但以他的人流來講其實沖茶絕對可以做到水滾茶靚,用上靚的茶葉,他的茶確實留不到人,係價錢才係背後的動力。吃了一次白汁焗雞柳飯。,總算比其他茶當係好一啲。總括來講,呢間茶記沒有什麼特別,就係人多。速食但係環境又好擠迫。,街坊生意多。遺憾一點就係他們的策略係啱的,但係始終都敵不過茶當最難改的地方,就係出品的穩定性。圖中的叉燒公仔麵,搭頭搭尾的肥膏。同老闆講,佢就話下次俾多兩嚿你。有冇機會下次先算。他們的營業額非常之高。,盈利絕對可觀,但都是克勤之下的成果。這個失誤如果係我嘅話呢一餐算我的。老闆說你早啲同我講等我哋換俾你,下次再嚟俾多兩嚿你。每一個老闆其實都係這樣的心態。原來要做一個真正豁達的老闆實在不容易。做一個懂食的客人也不容易。緣了,完了。這間茶檔已經沒有什麼可以留得住我這一個腌尖的客人,但對於其他的人嚟講是幸福的,不懂才是一個最幸福的人,太懂有陣時會變成一種堅持,但係堅持確實係一個人應該要有的基本生活態度,這間茶餐廳沒有什麼不好,只是我不好。
2024-03-14 312 瀏覽
港式茶餐廳,半島冰室係做到價廉物美。叫個下午茶,叉燒蛋飯,$45又包熱飲,抵食又夠飽!叉燒肉質同味道幾好,隻蛋煎得靚,飯就正常發揮。杯熱檸檬茶都可以,檸檬同茶比例幾好,唔會好似某啲連鎖店求其放一兩片薄片咁小家賺盡人血咁。呢個價位,呢個質素,無嘢投訴,係要排吓隊咁囉,你要有哂心理準備至少企返十幾分鐘。環境就逼啲,茶餐廳係咁㗎啦!餐廳侍應都好快手又爽手,默契好好。家下寫個寫評要有200字先俾出街,不計標點符號。
港式茶餐廳,半島冰室係做到價廉物美。

叫個下午茶,叉燒蛋飯,$45又包熱飲,抵食又夠飽!

叉燒肉質同味道幾好,隻蛋煎得靚,飯就正常發揮。

環境就逼啲,茶餐廳係咁㗎啦!

餐廳侍應都好快手又爽手,默契好好。
叉燒蛋飯  (下午茶)

家下寫個寫評要有200字先俾出街,不計標點符號。
叉燒蛋飯  (下午茶)
2024-03-13 249 瀏覽
打電話去叫外賣個男人態度勁差 好似得罪咗佢咁知你哋忙我都諗定好晒食乜嘢即刻叫都冇一刻係er er er。我第一句已經話外賣叫兩個餐「L餐 叉燒飯 凍檸茶 加薯條」佢:乜啊 我聽唔到你講乜嘢咁我咪分開講囉每講完一樣嘢佢就想收線講完第一個餐就已經:好啦拜拜叫停佢先落到第二個餐講完第二個餐未叫嘢飲嘅時候,佢又想收線點知佢小我話:咁你講完食餐咩講飲咩呀嘛!大佬講得快又你話聽唔到分開講你又嫌我慢想收線我講完一樣 你覆人一句聽到唔得架咩?我點知你今次聽唔聽到啫打個電話歷時30秒叫外賣都要受氣
打電話去叫外賣個男人態度勁差
好似得罪咗佢咁
知你哋忙我都諗定好晒食乜嘢即刻叫
都冇一刻係er er er。

我第一句已經話外賣叫兩個餐
「L餐 叉燒飯 凍檸茶 加薯條」
佢:乜啊 我聽唔到你講乜嘢
咁我咪分開講囉
每講完一樣嘢佢就想收線
講完第一個餐就已經:好啦拜拜

叫停佢先落到第二個餐
講完第二個餐未叫嘢飲嘅時候,佢又想收線
點知佢小我話:咁你講完食餐咩講飲咩呀嘛!

大佬
講得快又你話聽唔到
分開講你又嫌我慢想收線
我講完一樣 你覆人一句聽到唔得架咩?
我點知你今次聽唔聽到啫

打個電話歷時30秒叫外賣都要受氣
2024-03-13
外賣自取
2024-02-28 434 瀏覽
衝着叉燒來的,特登由新界專登搭車嚟,點知嚟到話午餐冇得食"叉燒煎蛋飯",咁都冇辦法啦,唯有退而求其次叫佢午餐嘅"鳳梨咕嚕叉燒飯",點知啲叉燒整開炸皮之後啲肉柴到咬到牙骹都軟除咗柴就係肥膏。食到嬲L咗!
鳳梨咕嚕叉燒飯
2024-02-26 470 瀏覽
睇完Mill Milk介紹茶餐廳叉燒湯意粉,慕名而去半島冰室,點知發現只有早餐先有湯意粉😂😂唯有試吓下午茶餐牌內,有叉燒又有意粉字眼的L餐,蔥油蜜汁叉燒煎蛋飯/意粉🍝!半島冰室長期都排長龍,排隊時聽到前面有位姐姐介紹,公司三明治、豬潤都好好食,可惜今次主要想試佢地啲叉燒,YouTube 介紹叉燒係即叫即切,無奈地想食果款要早餐先有🥹唯有試其他啦!人生第一次食蔥油意粉🤭叉燒的確幾好👍🏻有成2cm咁厚,不過味道偏甜;煎蛋蛋黃流心,蛋黃拌意粉使其更滑溜溜👏🏻👏🏻,成碟都熱辣辣架。午餐每日不同,望住餐牌好似好吸引咁,例如《香煎豬扒配芝士焗生蠔》、《日式清酒牛頸脊花甲湯鴛鴦粉》⋯等等,每日不同每日都有驚喜🤭

蔥油蜜汁叉燒煎蛋意粉
蜜汁叉燒
煎蛋
2024-02-24
蔥油蜜汁叉燒煎蛋意粉
蜜汁叉燒
煎蛋
🍽半島冰室香煎紐西蘭肉眼意粉好食🤤汁味道調得剛好~唔咸唔淡😂意粉口感爽口~老實講唔係間間做得到😌肉眼薄身但好大塊~牛肉味香濃😍煮得成熟度唔會太生又唔會太熟👆以上係落單前通通小編都無要求過~廚師有料+用心煮👍👍盛惠$7x💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講都唔係第一次黎~都知要排隊😂估唔到都幾快入座~半島做法幾好~排隊時落單基本上埋到位等一陣就食得~看似簡單一味午餐但用心煮得好好味👍
🍽半島冰室

🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講
2024-02-23 313 瀏覽
年初八無無聊聊由北角行去銅鑼灣,行到炮台山時諗起之前行過有間叫半島的冰室排隊排到打晒蛇餅 。今次行去見少咗好多人所以排隊試吓 。排了大約半小時就可以入內 。因為排隊時已留單,所以坐底無耐就上餐了 。本人點了個午餐-紅酒燴牛配意粉 。牛尾份量都大份,意粉反而我覺得可以大份小小 。牛尾炆得好焾好係味 ,合格 。餐飲叫了個凍忌廉咖啡,香滑不算太甜 。午餐價錢算拆食,難怪咁多人排隊 。排半小時我覺得可以接受,如要我排一小時我要不了 。同區可以很多選擇 。
2024-02-17
  • 紅酒燴牛尾
2024-02-16 607 瀏覽
次次嚟都見到大排長龍所以一直都淨係食過一次外賣上次食吉列豬扒配沙律外賣都好好食所以終於嚟到現場朝聖排咗一陣間隊就安排入座半島冰室人氣高,所以要搭枱都預咗不過啲位真係有啲迫好彩食物好味搭夠半島公司三文治超級好味😋睇相就見到有幾足料仲有邪惡嘅午餐肉三文治烘得好鬆脆👍🏼👍🏼👍🏼啲醬汁份量都啱啱好加咗$12有一大兜粗薯條啱啱炸起外脆內軟🤤🤤🤤是日午餐A-香辣酸菜大蜆滑雞鴛鴦米非常惹味開胃蜆同雞嘅份量都相當多仲配咗好多超入味同淋嘅白蘿蔔片連湯都一滴不留😆既然難得去到 就叫埋個西多士裏面嘅花生醬d花生粒係脆卜卜嘅雖然好飽 但好滿足☺️☺️☺️大家去食要留意營業時間呀因為公眾假期佢係唔開㗎
次次嚟都見到大排長龍
所以一直都淨係食過一次外賣
上次食吉列豬扒配沙律
外賣都好好食
所以終於嚟到現場朝聖

排咗一陣間隊就安排入座
半島冰室人氣高,所以要搭枱都預咗
不過啲位真係有啲迫

雖然好飽 但好滿足☺️☺️☺️

大家去食要留意營業時間呀
因為公眾假期佢係唔開㗎
2024-02-07 494 瀏覽
本身都間中會去食下😋每次都會睇定menu有岩食就會去食今次睇中呢個牛頸脊年糕鍋😋😋好似好吸引🤩點知真係好好食😋😋勁大份食半島冰室唔會擔心食唔飽與男友人食,佢都食到好飽雖然條龍好長,但好快就入到去食唔算等好耐見到搭枱食雜扒餐,超大份大份到我覺得嗌左我都食唔哂😂😂
本身都間中會去食下😋
每次都會睇定menu
有岩食就會去食
今次睇中呢個牛頸脊年糕鍋😋😋
好似好吸引🤩
點知真係好好食😋😋勁大份

食半島冰室唔會擔心食唔飽
與男友人食,佢都食到好飽
雖然條龍好長,但好快就入到去食
唔算等好耐
見到搭枱食雜扒餐,超大份
大份到我覺得嗌左我都食唔哂😂😂

蜜糖燒雞髀配煙肉洋蔥意粉
韓式芝士泡菜牛頸脊湯年糕
  蜜糖燒雞髀配煙肉洋蔥意粉
韓式芝士泡菜牛頸脊湯年糕
2024-01-22 533 瀏覽
炮台山嘅呢間「半島冰室」長期都排哂隊,無論咩時段都會見到有人龍係門口 今日嚟到等左十分鐘就一到去 試吓個早餐先試左個蜜汁叉燒/雞中翼公仔麵 $3838蚊有公仔麵配埋炒蛋&牛油多士同飲品都算抵食,而且份量同味道都幾好 待應全部都好快手 坐低落完單5分鐘左右就有得食熱檸水 涷華田(外賣杯加$2)

試左個蜜汁叉燒/雞中翼公仔麵 $38

熱檸水 涷華田(外賣杯加$2)