2023-05-03 2880 瀏覽
一直都聽過唔少人介紹呢間餐廳話各種食物都唔錯,不過大部分時段都需要排隊。今日放假就去試一試,果然人龍好長,要分兩邊排。店員好好,差唔多排到時就會幫手落單,我就叫咗個皇牌香煎豬扒蛋公仔麵,而朋友就叫咗雞中翼公仔麵配炒蛋蒜蓉牛油方包。又真係估唔到個煎豬扒好大塊厚肉,隻蛋係燶邊勁正! 最估唔到係佢個蒜蓉牛油方包,好香脆,味道唔錯。溫馨提示: 餐廳內部如果唔係坐卡位,略嫌有啲迫,因為成個場每一個位都坐滿人。怕搭枱嘅可能要4個人一齊去
2023-05-03
20 分鐘 (堂食)
$48 (早餐)
  • 蒜蓉牛油方包
  • 皇牌香煎豬扒蛋公仔麵
2023-04-01 3296 瀏覽
這間餐廳無論是午餐、下午茶或晚市通常都要排隊。 今天早了一點過來,就是想試試它的龍蝦。 由於時間尚早,不用排隊入座。坐定後發覺:原來午餐也有龍蝦乜乜飯的。 但時間已過了無得食,就點了:1)原隻活龍蝦魚香茄子煲$138~ 哇!龍蝦真的是原隻,但非常之細,所以肉也相對較少;但茄子和肉碎就很多,而且非常之鹹,配飯是很好的;但可惜的是~ 飯碗很細,能裝的飯也不多。如果單叫白飯就要另加$15了。 所以,都是不叫了。其實,除了龍蝦、還有聖子、羊膝都很吸引人,或者有機會再來試試吧!

1)原隻活龍蝦魚香茄子煲$138

原隻活龍蝦茄子肉碎煲
2023-03-28 2489 瀏覽
上OpenRice尋覓北角食店。見係茶餐廳仲要咁好評價,行到門口有條固定隊,一睇就知伏極有限!一坐底望下隔離左右都係叫豬排早餐,我都跟嗌番個。咁難得黎北角,所以叫左個全日早餐,順便試埋個沙嗲牛。沙嗲牛通,牛肉食落沙嗲有微辣,可惜牛肉唔夠熱而且湯太多。如果少湯,沙嗲牛熱d應該好好食。再黎主角豬排,大大塊,不過唔夠淋,味道都唔差。最欣賞間餐廳無用茄汁豆當一個配菜,仲有塊薯餅。咖啡甜甜地有d澳門咖啡感覺。下次會再黎試午餐/晚餐。最後想講,好討厭而家d茶餐廳記早餐,丹麥多士當首選,食多士反而落單要講明、茄汁豆當一個配菜。香腸火腿蛋食得你幾多錢?麵包茶牛油都懶?香港茶餐廳早餐普通配菜都已經無左煙肉,再咁度縮,早餐會無哂吸引力。
上OpenRice尋覓北角食店。
一坐底望下隔離左右都係叫豬排早餐,我都跟嗌番個。
咁難得黎北角,所以叫左個全日早餐,順便試埋個沙嗲牛。
再黎主角豬排,大大塊,不過唔夠淋,味道都唔差。
最欣賞間餐廳無用茄汁豆當一個配菜,仲有塊薯餅。
咖啡甜甜地有d澳門咖啡感覺。
下次會再黎試午餐/晚餐。

全日早餐
2023-03-28
5 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
  • 咖啡
2023-02-13 2245 瀏覽
唔想諗食咩既時候,對腳自然就會行去食半島,排隊就一定架喇! 但係就好鍾意佢出品有保證! 次次嗌唔同既午餐都好好食~ 暫時未試過重覆迫就迫左少少,食就食得趕左少少! 黎到絕對會願意接受紙巾唔夠見店員行過放心問佢地攞喇,個個都有隨身袋住一定幫到你

迫就迫左少少,食就食得趕左少少! 黎到絕對會願意接受

2023-02-07 2419 瀏覽
芝士煎蛋豬扒包配熱華田 $33******************************炮台山嘅人氣冰室餐廳環境幾逼夾但係無阻絡繹不絕嘅顧客以前係附近返工成日幫襯早餐午餐下午茶😂依家脫離左炮台山之後就好難得先食到因為半島冰室收17:45而且星期日唔開!!!😫***超級推薦豬扒嘅美食最掛住下午茶嘅大大份豬扒包難得過去炮台山一定要嗌返一份豬扒又大塊又juicy加埋煎蛋同溶左嘅芝士真心正到冇朋友🥹好過食出面連鎖店嘅漢堡
芝士煎蛋豬扒包配熱華田 $33
好過食出面連鎖店嘅漢堡
芝士煎蛋豬扒包
芝士煎蛋豬扒包
2022-12-23 2472 瀏覽
炮台山這一個小區,有好多好多的食肆。然而,有好幾間餐廳,日日排長龍,短短的一小時 lunch,永遠都心怕 overtime 而沒有勇氣去苦等。但因為實會經過,一見人龍不長,就會心郁郁去排一排,最近兩次見其中一間人氣的《半島冰室》人龍不長,就去品味午餐了。相個是因為人流實在太利害,所以店員會在大家正在排隊的期間,幫大家落定 order。而且可以說,幾乎是一有位坐低就立即有得食。那天在門口,一早就看中了他們的牛扒餐。大大片的牛扒,肉味香濃,香煎的一片,是完美的豉油西餐風味。白飯加上一個帶有粟米粒的忌廉汁,雖然感覺上同牛扒唔係幾夾,但單是以這次配飯,絕對是非常的可口啊。改日又遇見少人排隊,又過來食一餐了。這之的選擇是半島香煎肉餅皇 (鹹魚、冬菇、臘腸)。據說,這是他們的招牌午餐,而且當我在 12:45左右落左單次後,旁桌的食客點餐時,店員說已經沽清。這一個煎肉餅,因為內有鹹魚、冬菇同臘腸,一端到我面前,已經聞得出有奇香,原因就是肉餅內被煎香的鹹魚同臘腸。吃入口時,感覺到有一粒粒的豬肉粒、一粒粒的臘腸粒、一粒粒的鹹魚粒同一粒粒的冬菇粒,吃得出是手工製作的豬肉餅,感覺份外的開心。加上味道香甜的豉

這一個煎肉餅,因為內有鹹魚、冬菇同臘腸,一端到我面前,已經聞得出有奇香,原因就是肉餅內被煎香的鹹魚同臘腸。吃入口時,感覺到有一粒粒的豬肉粒、一粒粒的臘腸粒、一粒粒的鹹魚粒同一粒粒的冬菇粒,吃得出是手工製作的豬肉餅,感覺份外的開心。加上味道香甜的豉油,一口飯,一口肉餅,感覺是超美滿的。
奶茶的水準也是非常高的,口感是絕等的香滑,奶味同茶味可以說是不相伯仲的。喜歡港式奶茶的話,這《半島冰室》的出品,值得大家來給個讚。
果然是好味道,果然是高水準。難怪每一個工作天的中午,這《半島冰室》都要大排長龍啦。花點時間排隊入來,是值得的。
2022-12-21 1820 瀏覽
半島冰室咁hit,今日終於的起心肝去試佢個早餐,8點3去到,排咗大約7、8分鐘入座啲櫈夠大張,坐得算舒服又唔逼,侍應都殷勤有禮,同朋友分別叫咗豬排公仔麵同蕃茄湯薯仔排骨通粉,奶茶一凍一熱豬排夠淋又大塊,蕃茄湯冇用茄膏,但夠味得嚟食完又唔會口乾,薯仔同排骨都多,仲有件多士,牛油搽勻成塊,睇得出好用心,奶茶夠濃唔鞋口,我嗌杯茶走,如果煉奶再多少少就perfect!兩個餐加埋$70,呢個價錢食到啲用心製作嘅食物,絕對會再返轉頭!

2022-11-13 2463 瀏覽
newly established dinner menu.168$ shabushbu.highest quality food- steak slices- 3 shirmps (still moving)- shirmps meat ball- crazy big chicken- 1 big usa oyster- rice bowl with seaweeds.cant finish all🫡add lobster +134add dragon fish +74worth it. satay soup very creamy.**need booking before.#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkf

168$ shabushbu.
highest quality food
- steak slices
- 3 shirmps (still moving)
- shirmps meat ball
- crazy big chicken
- 1 big usa oyster
- rice bowl with seaweeds.

cant finish all🫡
add lobster +134
add dragon fish +74

**need booking before.

#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭
2022-11-11
2022-10-18 2498 瀏覽
山長水遠黎搵食,點知食到一肚氣!食物係唔錯,但長期人龍,唔休做,職員態度真係衰到一個點,門外落單同樓面兩條四眼仔唔知咩事講野勁串,除左落單最好唔好問其他野,問乜串乜,幾好食都無用,無下次!
山長水遠黎搵食,點知食到一肚氣!

2022-10-06 2329 瀏覽
蔥油豬扒煎蛋飯🍳-無論是午餐/下午茶時段都會大排長龍的街坊茶餐廳🌟除了性價比高之外,人情味也十足😍 而且老闆每天都會把午餐Menu上傳至社交平台,菜式天天都會更新😋蔥油豬扒煎蛋飯是這裡的招牌!豬扒兩面都是煎至微微焦香脆邊,肉質軟嫩且不會有鬆肉粉的味道,最邪惡當然就是眼前這些蔥油🥹😭 太好下飯了😎▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ 🍽:#muimui茶餐廳📍:#muimui炮台山 #muimui港島
蔥油豬扒煎蛋飯🍳

🍽:#muimui茶餐廳
📍:#muimui炮台山 #muimui港島
2022-08-28 2366 瀏覽
剛從外國回來,在餐廳附近的酒店隔離中……這間隔離酒店隔離期間提供的膳食簡直係地獄,隔離酒店提供的餐飲除了唔知擺左幾耐…唔新鮮之外仲有陣陣臭臭叔叔味☹️,食一淡就想嘔,非常難頂。所以就叫了半島外賣做早餐,叫了一個蕃茄通粉🥘、一個黑松露炒蛋多士🥪,個多士真係不得了!食左一淡已經感覺上左天堂!蕃茄湯通粉係濃濃的蕃茄味!好好味😋!我終於有野食啦!😭感慨外賣係真係一個強大的發明!終於有啖好食🥰🥰
剛從外國回來,在餐廳附近的酒店隔離中……
外賣送餐
2022-08-22 2127 瀏覽
坐低見枱面有茄汁,我用酒精纸巾抹一吓,點知好似犯法咁,比伙記大聲制止,話有纳米消毒,望晒全舗唔見有標示,枱面茄汁只好當自己睇唔到。冇法喇只好叫嘢食,檸茶送上,我一口飲落,發覺有豬排味,心唸係個杯洗唔乾净?抑或係有人當李施德林?怕怕。
2022-08-20 1966 瀏覽
今日行完街都成12點,剛好肚餓,特登由灣仔坐地鐵到炮台山半島冰室食 lunch. 其實半島冰室我們已經幫襯多次,除了一次打風,佢的咖喱係酸之外,其實都覺得佢係好食既。但今日我真係感受到服務態度很差,印以要特登寫食評。首先我排隊的時候,發現午餐B的沙爹賣晒(而我一心想食沙爹),咁就打算入餐廳睇有冇其他野啱食。然後待應就係我排隊的時候幫我落單,我就同佢講想入去睇吓餐牌。入咗去,我問待應有冇餐牌,佢粗聲粗氣咁話:「一眼睇晒。」菜單提供的款式少,我唔介意,但叫待應落單的時候,佢就晦氣地話:「我一早叫你係出面落單,我而家唔得閒同你落,你搵第二個呀姐落啦!」我心諗,你夠唔一早同我講入面沒餐牌囉。🥲

但今日我真係感受到服務態度很差,印以要特登寫食評。

我心諗,你夠唔一早同我講入面沒餐牌囉。🥲
2022-08-20
20 分鐘 (堂食)
2022-08-15 1769 瀏覽
*這不是重覆食評,本人多次去食。u can see with your eyes ask yourself68$ can u make the same?i think is no.
2022-08-05 1455 瀏覽
今日落大雨諗住 叫外賣啦!諗住附近餐廳茶記簡單一餐就算。點知送到上黎 午餐肉有蛋殼豬扒又唔熟你話外賣放耐左凍ok, 但本身咁既質素,認真十分失望,請正視問題
今日落大雨諗住 叫外賣啦!
諗住附近餐廳茶記簡單一餐就算。
點知送到上黎
葱油豬扒午餐肉蛋飯