2015-11-03 1621 瀏覽
今晚我們去咗元朗大坑渠旁邊嘅「金田壽司刺身店」食晚飯!我們叫咗八點八吋長壽司盛、特選長壽司盛、蟹籽沙律「大」、金田火山卷、芝士年糕、手打冷烏冬、野菜豆腐鍋同鹽燒鷄腎!開頭令我充滿其待嘅八點八吋長壽司盛同特選長壽司盛,嚟到之後見到個賣相同色澤已經令我們好失望, 點知一食落口就令我們後悔莫及點解會選擇嚟食, 吞拿魚嘅色澤暗淡無光, 除咗咁之外,其餘幾款嘅刺身都係唔冰凍, 唔係太新鮮, 味道亦無乜鮮味! 手打冷烏冬嘅烏冬唔係好彈牙, 亦唔冰凍! 野菜豆腐鍋,野菜嘅味道好苦同好澀! 鹽燒鷄腎嘅味道好騷同有臭「壓」味! 總括:呢間「金田壽司刺身店」所謂喺元朗叫做有啲名氣, 但原來出品係咁差劣, 真係令我們超級極之失望呀! 只有一次,絕無下次!
點知一食落口就令我們後悔莫及點解會選擇嚟食,
吞拿魚嘅色澤暗淡無光,
除咗咁之外,其餘幾款嘅刺身都係唔冰凍,
唔係太新鮮,
味道亦無乜鮮味!
手打冷烏冬嘅烏冬唔係好彈牙,
亦唔冰凍!
野菜豆腐鍋,野菜嘅味道好苦同好澀!
鹽燒鷄腎嘅味道好騷同有臭「壓」味!

總括:呢間「金田壽司刺身店」所謂喺元朗叫做有啲名氣,
但原來出品係咁差劣,
真係令我們超級極之失望呀!
只有一次,絕無下次!
鹽燒鷄腎
芝士年糕
金田火山卷
蟹籽沙律「大」
2015-05-30 1351 瀏覽
終於約左3個十年無見的朋友係元朗食晚飯,其實無咁誇張,只係大家生活忙碌,好少聚頭的好姐妹出黎聚聚JA,由於一早約好左,所以姐妹已經搵到餐廳BOOK埋位,乖乖地去就可以了。今次她們係元朗BOK呢間叫金田,之前我仲以為係放題,原來唔係,但都好多人等位食飯。幸好我們BOOK定左枱,但都要等一等先有得入去,見到呢間金田原來除左晚市時段,午餐、下午茶都有開,下次黎食的話,如果無BOOK枱可以早點黎碰下運氣,入去的時候,按下門口的小鍵,門就會自動開,而侍應就終於安排我們一行4人坐左角落的4人枱。一坐低就已經SET好哂D野,好整齊,好多日本人整齊的精神。而每張枱都有私家的水樽,可以自行去添水,相當方便。是日因為是星期五吧?店裡真的很多人,大家都坐滿滿在店子裡,雖然店裡不大,但也不算過份嘈吵。燒玉子,聽侍應說是師傅親自製作,我本人就相當喜歡,因為燒玉子本身是甜甜的蛋,燒得香而幼滑,在賣相方面也有下點功夫,味道那份甜留在口腥但不會膩了胃,相當不錯。吃的炸物方面,我很喜歡這個芝士糯米糕,外間應該稱他做芝士年糕吧?外面脆脆粉不厚,內裡熱熱的芝士溶化的感覺,芝士可以拉少少,如果可以拉到很長很長就更好了吧。日式
芝士糯米糕
日式蕃薯仔,燒得很香但不會太"林",還保留水份和該有的那份嚼口。
海謄鵝肝壽司
全場不得不吃,也不得不提的就是海膽鵝肝壽司!很後悔沒帶胖蕉來,不然他也一定力薦這一碟!因為海膽已經是很幼滑的口感,還有少少海洋的味道,加上外脆內嫩的鵝肝壽司,簡單是天作之合!留在口腔的那份激情,我已經傻傻分不清是鵝肝嫩還是海膽爽。
豐盛玻璃船
豐盛玻璃船特別推介的是黃金魷魚,有一點點黃色粒粒係上面果隻白色生的魷魚刺身,好甜一點都唔腥,細細條,好爽口又好嚼,比甜蝦更實在,更有嚼口。
2015-05-29
芝士糯米糕
海謄鵝肝壽司
豐盛玻璃船
2015-05-13 953 瀏覽
上星期又去了元朗踩踩單車做做運動,路過看來這家壽司店門外一堆人排隊,羊群心態的我又排埋一份,等左15分鐘終於可以坐坐,哇~真是坐無虛席,侍應好快手拿了餐牌給我們。其實桌上也有文字版的餐紙,只是內容沒有廚師推介和圖片。侍應說不定時都會改變推介菜,因為會依當天運來的新鮮材質作出變動。而今日我剛好遇上最愛的玉子燒,自然成為必點之選!玉子燒來了~~ 看得出有被燒過的感覺,有陣陣蛋香,雖然味道很不錯,還有一陣焦香味,不過我還是喜歡曖曖時吃的感覺,如果熱一點會更好~!刺身拼盤方面實力平均出色,唯獨我最愛的就是這黃金魷魚,意想不到的鮮甜,綿密中帶點爽口的感覺,加上魚子爆破時的聲音,真的好想再ORDER一次!然後迎接這裡的招牌八吋特長壽司,哈哈~~單看都已經知道利害,那長長的魚可以包著飯團一整團有多,每口都足斥著魚的油甘香,特別是鏝魚,入口即溶,完全沒有魚骨,可說是啖啖肉,必必必食!接著更連連有驚喜,這珍寶帶子壽司大到完全覆蓋了飯團,味道非常鮮甜,吃下去沒有冷藏的味道,這方面金田做得幾好,唯獨要找到其中的缺點就是壽司的飯有點太軟熟了,這件在我來說並不是壞事,因為我平常也喜歡吃軟身的,但點都要挑剔的話,

羊群心態的我又排埋一份,等左15分鐘終於可以坐坐,

哇~真是坐無虛席,侍應好快手拿了餐牌給我們。
其實桌上也有文字版的餐紙,只是內容沒有廚師推介和圖片。

而今日我剛好遇上最愛的玉子燒,自然成為必點之選!
玉子燒
玉子燒來了~~ 看得出有被燒過的感覺,有陣陣蛋香,

雖然味道很不錯,還有一陣焦香味,

不過我還是喜歡曖曖時吃的感覺,如果熱一點會更好~!
刺身拼盤
刺身拼盤方面實力平均出色,唯獨我最愛的就是這黃金魷魚,

真的好想再ORDER一次!
八吋特長壽司
然後迎接這裡的招牌八吋特長壽司,哈哈~~

單看都已經知道利害,那長長的魚可以包著飯團一整團有多,

每口都足斥著魚的油甘香,特別是鏝魚,

入口即溶,完全沒有魚骨,可說是啖啖肉,必必必食!
珍寶帶子壽司
接著更連連有驚喜,這珍寶帶子壽司大到完全覆蓋了飯團,

味道非常鮮甜,吃下去沒有冷藏的味道,這方面金田做得幾好,

唯獨要找到其中的缺點就是壽司的飯有點太軟熟了,

這件在我來說並不是壞事,因為我平常也喜歡吃軟身的,

但點都要挑剔的話,飯可能就是唯一一樣。
鵝肝海膽壽司
再來就是極重口味之選,不需要醬汁,不需要調味,

單單用煎得焦脆可口的鵝肝,加上少少海膽,

兩種濃郁的味道刺激著味蕃,加上都是會溶化的質地,

就連舌頭都像被溶化一樣,好味!!
當堆單時才發現這裡有大胃王挑戰!!

在8分鐘內吃得完這巨人拉麵可以全單9折,麵拉更加免費!

下次我一定要來挑戰挑戰~~!!

2015-05-05
  • 巨人拉麵
  • 玉子燒
  • 鏝魚
2015-05-01 675 瀏覽
價格貴,而且唔值!貴過元氣不特只仲要質素勁差!三文魚刺身唔凍,感覺唔新鮮!D壽司飯又硬又凍軟殻蟹手卷,軟殻蟹得好少,食到尾得反d飯,勁難食,用料好姑寒!個拉麵都ok,雖然d拉麵有d硬餅的情況(我估佢未煮開個拉麵)總結,做食物既感覺好求其,唔算好食,價格貴。以後唔光顧!
價格貴,而且唔值!
貴過元氣不特只
仲要質素勁差!
三文魚刺身唔凍,感覺唔新鮮!
D壽司飯又硬又凍
總結,做食物既感覺好求其,唔算好食,價格貴。以後唔光顧!
2015-04-10 651 瀏覽
元朗金田活赤貝兩隻,等咗半個鐘。已經唔活嘅活赤貝,一隻凍死咗,一隻俾開貝人玩死咗Wasabi, 冇wasabi味仲要甜甜哋,加咗糖嗎?!三文魚刺身,濃濃雪櫃香味,豬仔造型三文魚片,我老公都唔會切成咁囉最正就係杯玄米茶,水夠滾,茶包夠靚全場約7枱客,每枱都在等。。等。。
元朗金田
Wasabi, 冇wasabi味仲要甜甜哋,加咗糖嗎?!
最正就係杯玄米茶,水夠滾,茶包夠靚

全場約7枱客,每枱都在等。。等。。
豬仔造型三文魚刺身
2015-04-10
2015-04-10 520 瀏覽
成日聽元朗金田好出名,但因為平日冇幾可去元朗,今次難得有機會黎到,冇理由唔黎試下!呢度最出名係乜? 當然就係長壽司! 當然有叫最愛的三文魚壽司,叫左4舊,真係好鬼長,4舊加埋已經好似“三文魚海”咁,而且刺身都算厚及新鮮,長長既刺身包壽司飯食,口感真係一流。鱆紅魚都唔差,又係長長同肥美新鮮,而且十分夠凍以及一點腥味也沒有,雖然係我心目中始終不及三文魚,但其實都非常好味,而玉子就不過不失,勝在夠長!又係三文魚系列! 今次係花之戀,又係正爆之選,夾個陣要小心,因為兩邊刺身太大塊,兩邊刺身比普通壽司更肥美,一啖食住呢舊肥美既花之戀,真係好開心!又係三文魚,今次真係刺身啦! 比花之戀既刺身更加肥大 ,魚身睇落光滑,既厚身而且冰凍但一點也不腥,一個字,正! 帶子刺身,很鮮甜,而且一點也不韌,毫無雪藏味。之後仲有池魚刺身,池魚口感也不錯,細細粒,配上芝麻及蔥花及醬油一齊食,味道十分正,令道刺魚既鮮味更加突出。呢餐我地真係好“冷”,全部都係凍野 ,蟹子沙津份量很足夠但略嫌醬不夠多,而冷鳥冬就十分不錯,烏冬十分滑及有彈性,而冷麵汁味道不錯,食完烏冬感覺口感十分清爽。最後叫左杯沙冰,很濃的青蘋果味,而且

呢度最出名係乜? 當然就係長壽司!

足八寸長既三文魚壽司

當然有叫最愛的三文魚壽司,叫左4舊,真係好鬼長,4舊加埋已經好似“三文魚海”咁,而且刺身都算厚及新鮮,長長既刺身壽司飯食,口感真係一流。

鱆紅魚and 玉子壽司

,但其實都非常好味,而玉子就不過不失,勝在夠長!

花之戀

帶子and三文魚刺身

帶子刺身,很鮮甜,而且一點也不韌,毫無雪藏味。
池魚刺身

蟹子沙津

冷烏冬

呢餐我地真係好“冷”,全部都係凍野

青蘋果沙冰

最後叫左杯沙冰,很濃的青蘋果味,而且十分解渴,令呢餐晚餐畫上完美既句號。
2015-03-10
足八寸長既三文魚壽司
  • 三文魚壽司
2015-04-09 376 瀏覽
因為朋友住在元朗,所以CYN都經常到元朗尋覓一些好吃的餐廳這間「金田壽司」聽過朋友很多次說一定要去試試它那巨大壽司但因為教育路實在太多美食店…所以說了一整年都未能前住…在這個復活節假期終於能一嘗了…因為天口太興的關係…胃口不是太好…所以只點了幾款食物!第一當然是那個「金田巨大加洲卷」其實說好味的…只是一般…只是「特別」吧! 因為真係好大!跟一般的加洲卷沒有太大分別。第二就是特大凡立貝壽司了!哈哈…都算新鮮的呀!第三就是三文魚刺身!可以對比凡立貝,三文魚就沒有那麼新鮮了
因為朋友住在元朗,
所以CYN都經常到元朗尋覓一些好吃的餐廳

這間「金田壽司」聽過朋友很多次說一定要去試試它那巨大壽司
但因為教育路實在太多美食店…
所以說了一整年都未能前住…

在這個復活節假期終於能一嘗了…
因為天口太興的關係…
胃口不是太好…
所以只點了幾款食物!

第一當然是那個「金田巨大加洲卷」
其實說好味的…只是一般…
只是「特別」吧! 因為真係好大!
跟一般的加洲卷沒有太大分別。

第二就是特大凡立貝壽司了!
哈哈…都算新鮮的呀!

第三就是三文魚刺身!
可以對比凡立貝,三文魚就沒有那麼新鮮了
2015-04-05
2015-03-22 552 瀏覽
今晚再次相約好朋友來到元朗發掘美食, 這次來到{金田}嘗試它的日式料理。點了道「蟹籽沙律」(小)作前菜: 小蟹籽沙律份量可不少, 而且有滿滿的沙律醬, 材料有蟹籽、青瓜絲、蟹柳絲、生菜絲, 味道不錯, 不過如果整體口感再爽口一點會更好。接著是我最愛的壽司: 點了「玉子壽司」和「三文魚壽司」, 很長的壽司尾巴!! 玉子和三文魚的份量其實等於是兩件壽司的材料了, 很抵吃。新鮮而且味道不錯, 如果玉子再多汁一點會更好, 一口吃滿滿玉子或三文魚香味。「鰻魚壽司」同樣是長長的尾巴。鰻魚新鮮而且沒有細骨, 蠻軟稔的, 如果鰻魚上的燒汁可以再多一點會令整件壽司更香更惹味。「芝士三文魚壽司」經燒烘過, 芝士味香濃, 不過芝士和三文魚感覺有點乾, 如果能濕潤點會更軟稔更吸引。刺身方面點了「三文魚」和「帶子」: 三文魚每塊都厚厚的, 鮮味又肥美;帶子冰凍又新鮮, 配著青瓜片吃, 口感嫰滑鮮甜又清新。再點了一個「冷烏冬」: 烏冬煙煙韌韌有彈性, 沾上旁邊的冷麵豉油增加咸甜味, 更滋味清爽。最後來一杯解渴飲品: 這杯「青蘋果梳打」不過甜也不過淡, 味道不錯, 足夠冰凍加上有一顆顆小粉圓增加
今晚再次相約好朋友來到元朗發掘美食,
這次來到{金田}嘗試它的日式料理。
點了道「蟹籽沙律」(小)作前菜:
小蟹籽沙律份量可不少, 而且有滿滿的沙律醬,
材料有蟹籽、青瓜絲、蟹柳絲、生菜絲,
味道不錯, 不過如果整體口感再爽口一點會更好。

接著是我最愛的壽司:
點了「玉子壽司」和「三文魚壽司」,
很長的壽司尾巴!!

玉子和三文魚的份量其實等於是兩件壽司的材料了, 很抵吃。
新鮮而且味道不錯, 如果玉子再多汁一點會更好,
一口吃滿滿玉子或三文魚香味。
「鰻魚壽司」同樣是長長的尾巴。

鰻魚新鮮而且沒有細骨, 蠻軟稔的,
如果鰻魚上的燒汁可以再多一點會令整件壽司更香更惹味。
「芝士三文魚壽司」經燒烘過, 芝士味香濃,
不過芝士和三文魚感覺有點乾, 如果能濕潤點會更軟稔更吸引。

刺身方面點了「三文魚」和「帶子」:
三文魚每塊都厚厚的, 鮮味又肥美;
帶子冰凍又新鮮, 配著青瓜片吃, 口感嫰滑鮮甜又清新。

再點了一個「冷烏冬」:
烏冬煙煙韌韌有彈性,
沾上旁邊的冷麵豉油增加咸甜味, 更滋味清爽。

最後來一杯解渴飲品:
這杯「青蘋果梳打」不過甜也不過淡, 味道不錯,
足夠冰凍加上有一顆顆小粉圓增加口感, 清甜又爽口。

來到元朗, 不妨嘗試一下這裡的長尾巴壽司刺身
2015-03-11
2015-03-21 503 瀏覽
朋友一直提出要試試元朗區出名嘅長壽司,見今日早放就滿足吓佢有咁好佢地啦!好彩地方都算易搵,如果唔係路痴嘅我都唔知點算!去到呢道當然要試啲必點嘅野食啦出名嘅長壽司當然名不虛傳,大大件,刺身大飯又細三文魚八吋壽司肥美又多魚油,而且厚身又唔腥,刺身直情大到等於平時嘅3~4舊噤食鰻魚八吋壽司點得一舊真係唔多喉,蒲汁燒鰻魚整得入味出色,食落無骨呢款火灸芝士三文魚壽司,三文魚燒得啱啱好,如果芝士可以溶啲就更好喇!雖然知道飲茶係好,但都忍唔住叫咗杯水蜜桃沙冰!勁大杯,飲完真係透心涼!微酸少甜好開胃呀刺身方面,我就係噤多款貝類當中揀咗活赤貝喇!即開嘅活赤貝真係好爽口好新鮮赤貝嘅裙邊用紫菜包埋一齊食,紫菜夠脆,加埋裙邊食,層次更多食日本野,當然唔少得沙律啦!呢個香酥軟殼蟹沙律份量大,味道好!軟殼蟹天婦羅香脆又唔油淋淋,啖啖蟹肉生菜絲、蕃茄、軟殼蟹、蟹子同胡麻醬撈埋一齊,可以清清口腔,減少飽肚感,之後食得更多兩款鹽燒物,一個係牛舌,另一個係多春魚!兩款都燒得火喉啱啱好!牛舌唔會燒到「鞋」口,仲好嫩身!事先處先做得好,唔會一陣味!鹽更可以帶出牛味,但鹽少啲會好啲 鹽燒多春魚無燒出苦澀味!魚身完整,魚春亦多,

三文魚八吋壽司
出名嘅長壽司當然名不虛傳,大大件,刺身大飯又細
鰻魚八吋壽司
火灸芝士三文魚壽司
水蜜桃沙冰
活赤貝刺身
赤貝嘅裙邊用紫菜包埋一齊食,紫菜夠脆,加埋裙邊食,層次更多
香酥軟殼蟹沙律
鹽燒牛舌
鹽燒多春魚
鹽燒多春魚無燒出苦澀味!魚身完整,魚春亦多,唔錯唔錯!
日式鋤燒牛肉鍋
最後一個醫肚嘅係日式鋤燒牛肉鍋,份量夠四個人食呀
牛肉鍋除咗有牛肉,仲有娃娃菜、金菇、冬菇、豆腐等等!湯底夠濃,食材入味,尤其娃娃娃菜夠「稔」,一上檯就俾人清鍋喇!女仔果然係蔬菜焢

呢一餐真係食到捧住個肚出去飽到糖水都食唔落呀!我地班搵食小隊都要戰敗喇!

2015-03-03
鰻魚八吋壽司
活赤貝刺身
香酥軟殼蟹沙律
日式鋤燒牛肉鍋
2015-02-09 398 瀏覽
行過元朗大坑渠,見到有間金田刺身壽司店,就在佳記甜品附近,在極想食刺身的情況走了入去。店內原來有做巨大拉麵比賽,好想現場睇到,唔知幾時會有呢?兩個女仔再焦點都放在刺身上,加拿大海膽大隻味重,不是清甜的那類,淨的會感到有點點苦,與附送的飯團與脆身紫菜包著吃,配合飯糰的醋味,味道較佳。珍寶帶子超鮮甜嫩滑,以青瓜與檸檬夾著,像花朵般美麗,鮮味再大大提昇。牡丹蝦更不能錯過,彈牙爽身的蝦頭與蝦身仍是緊緊連著的。三文魚花腩朋友說超滑的呢!食完凍的,來個豬骨豚肉鍋物暖暖胃,還加了個稻庭烏冬,湯底鮮甜,材料亦豐富,若豚肉能嫩一點會更完美。芝士糯米糕與吉列蠔,都是我食放題時必點的,糯米糕煙韌不油膩,吉列蠔亦很鬆脆。芒果蟹籽沙律(細), 這個份量夠4人吃了!芒果蟹籽蟹柳青瓜,絕對是經典,很開胃。壽司點得不算多,但因為件件都勁有份量,軟殼蟹手卷,半隻軟殼蟹像爬出來似的,脆而有肉,記得要即食,不然紫菜很快變腍。金田火山卷,非常的震撼,條條青瓜絲分明地塞滿壽司裡,餡料(黃蘿蔔,蟹柳,炸蝦卷等) 多得令整件火山卷快要塌下來了!八吋長壽司,肥美又嫩滑的鰻魚,加多點燒汁,味道會更佳。芒果炸蝦卷,超大件的呢,不過芒果上

店內原來有做巨大拉麵比賽,好想現場睇到,唔知幾時會有呢?
牡丹蝦更不能錯過,彈牙爽身的蝦頭與蝦身仍是緊緊連著的。
三文魚花腩朋友說超滑的呢!
八吋長壽司,肥美又嫩滑的鰻魚,加多點燒汁,味道會更佳。
芒果炸蝦卷,超大件的呢,不過芒果上加了點醬汁,減低了芒果味,即炸蝦夠鬆脆。

2015-02-05
生日食壽司蛋糕@金田壽司刺身店 早幾日和友人到元朗食飯,突然想起食日本野,便想起金田上一次去食就是過生日,大大件壽司和壽司蛋糕令我難以忘記雖然有一段時候沒有去,但味道和服務依舊不變,決定分享一下金田壽司刺身店給我是比較港式的日本餐廳,價錢大眾化,份量大方,保証飽肚(這點十分重要!食飯對我來說飽肚是第一重要的),食物創意十足,是一間很親民的餐廳我很推介這間餐廳!我以前在附近上堂時經常和朋友到這裡食宵夜的!這個精緻的壽司蛋糕就是朋友和我上次過生日時點的!創意十足我好強調,這間餐廳是港式口味的日式餐廳,要是你要食正宗的,那你去日本食又或是到中環的高級日本餐廳去好了!金田位置在教育路,近劇院方向有一條水渠,源著水渠走不遠就到我們到達餐廳時客人不太多,職員還安排我們坐在卡位,十分舒適我還喜歡小店的啅頭,巨人拉麵,8分鐘內完成便可以享有免費拉麵但真係好大碗,機會還是留比大胃皇好了 Today's special 的餐牌很醒目早幾個月前朋友就在這裡為我慶生!朋友就在金田預訂了壽司蛋糕好驚喜呢!價錢大約是$250左右,入面是由各式各樣的刺身,芒果和飯做成的好有美感,而且味道很好,份量又大,最岩不愛甜食

生日食壽司蛋糕@金田壽司刺身

早幾日和友人到元朗食飯,突然想起食日本野,便想起金田

上一次去食就是過生日,大大件壽司壽司蛋糕令我難以忘記

雖然有一段時候沒有去,但味道和服務依舊不變,決定分享一下

精緻的壽司蛋糕
這個精緻的壽司蛋糕就是朋友和我上次過生日時點的!創意十足

我好強調,這間餐廳是港式口味的日式餐廳,要是你要食正宗的,

那你去日本食又或是到中環的高級日本餐廳去好了!
金田位置在教育路,近劇院方向有一條水渠,源著水渠走不遠就到
我們到達餐廳時客人不太多,職員還安排我們坐在卡位,十分舒適

但真係好大碗,機會還是留比大胃皇好了

好有美感,而且味道很好,份量又大,最岩不愛甜食的壽星女/仔

而且很飽肚,職員又很主動為我們拍照和"分餅"
MENU簡單清晰,沒有圖片
香芒炸蝦卷$55

超推介,味道很好,我們每次都會點的,炸蝦卷上還放上大量蟹子,有裝飾又可以增添口感更多層次!炸蝦卷上桌時還是脆口的!是不吃生食的朋友必點
各式的大大件壽司,$14-$32

男性友人每次都會點上幾件,夠飽肚嗎!壽司上的魚生很厚身大件,看起來新鮮已經知好新鮮!十分養眼
極上豚肉火鍋加手打烏冬$81

每次必點,本身火鍋只需$51,份量夠5人分,再加入烏冬,更美味!
蟹子沙律加芒果$58

必點之一!這是小的份量,如果人多先好點大份的!否則浪費!看到蟹子多美麗!芒果酸酸甜甜,和菜絲十分夾,好開胃!
炸蠔$40和炸芝士糯米糕$32

小食方面我們今次點了炸蠔炸和芝士糯米糕

炸蠔味道還可以,但覺得蠔有點腥,不夠鮮味,但$40實在超值!至於芝士糯米糕,有點HEAVY,下次還是人多才點

重頭戲來了!
火山卷$51
大得好驚人,足足一只手咁大!入面的餡十分豐富,有芒果,三文魚菜絲吞拿魚...加上面頭放上沙律醬和蟹子,見到都好開心,又一創意美味之作品!

最重要係,二大件先收你$51
炸軟殼蟹手卷$35

炸軟殼蟹炸得熱呼呼香脆,又是超大件的寶貝,其實他們家的炸軟殼蟹也很美味,不過實在太多食物,吃不下了!
多美麗的海膽牡丹蝦刺身

不用多說都知多美味!
刺身
三文魚腩刺身$65 帶子刺身$82

海膽刺身$116 牡丹蝦刺身$102

這個價錢,吉之島都買不到!我最喜歡他們的帶子刺身,切成薄片用青瓜夾著,很清新的食法

至於三文魚腩刺身一份有六大片,很甘香,愛三文魚者記住點腩,我保證是香港最便宜的!

我腦海又想著什麼時候又再去食過!KAKA

• 香芒炸蝦卷
  • 火山卷
  • 壽司蛋糕
  • 珍寶帶子壽司
<b style="line-height: 1.6;">上次元朗之行真係由朝食到黑,第三站嚟到「金田」,因朋友想食大大件壽司,E間我前都哩食過,今次嚟不太多人(可能元朗區食店多咗)。回想起很多年前,附近第一間大大壽司興起時,非常多人,那時我們成班人要坐係門囗等位。環境方面,日式裝潢,因臨近萬聖節,裝飾得幾有氣氛。今次嚟我們叫咗:「<b style="line-height: 1.6;">珍寶帶子壽司 」(每客/二件)$45 ,帶子好大件!好厚身!(size比出面正常大!)好鮮甜!自己一向好少叫帶子壽司,朋友指定推介!估唔到好味!好鮮甜!推介!(反而叫帶子刺身分量會少D,無咁抵)「<b style="line-height: 1.6;">燒魚干 」$39,另一推介!烤得好香囗!少少燶燶地,乾身得哩又不會太硬!唔錯!我成碟食晒!見到食評推介所以試下的---「<b style="line-height: 1.6;">新火山卷」(半客/三件)$71,見到不期然會~嘩一聲!size好大件!大過隻碟!見到咁大件,其實感到有D驚喜!論

日式裝潢
珍寶帶子壽司 (每客/二件)$45 ,帶子好大件!好厚身!好鮮甜!推介
珍寶帶子壽司,好鮮甜!正!
帶子好大件!
燒魚干 $39,另一推介!
見到食評推介所以試下的---「<b style="line-height: 1.6;">新火山卷」(半客/三件)$71,見到不期然會~嘩一聲!size好大件!大過隻碟!見到咁大件,其實感到有D驚喜!論賣相方面,大人細路見到都會鐘意!但注意分量頗多!材料有:蟹籽、三文魚、玉子、蟹柳、炸蝦、肉鬆、青瓜絲、紫菜、沙律醬。。樣樣都有,但太大件要拆散嚟食!整體一般,無乜特別。
新火山卷(半客/三件)$71,整體一般,無乜特別。
新火山卷!size好大件!大過隻碟
<b style="line-height: 1.6;">北寄貝壽司 $16 ,北寄貝都幾大件下!新鮮!唔錯!
北寄貝壽司 $16
「<b style="line-height: 1.6;">香芒炸蝦卷」 (六件)$55,材料有:蟹籽、炸蝦、芒果、肉鬆、青瓜絲、紫菜、蛋黄沙律醬。。炸蝦夠脆,芒果肉一半甜一半無咁甜。
香芒炸蝦卷 (六件)$55
香芒炸蝦卷 ,炸蝦夠脆,芒果肉一半甜一半無咁甜。
「<b style="line-height: 1.6;">麵豉湯 」<b style="line-height: 1.6;">$12,略嫌沒有豆腐,一般。

總括而言:珍寶帶子壽司、燒魚干也不錯!個人比較喜歡「香芒炸蝦卷」多一點!順帶一提,大大件壽司比較易飽,人少少浄係食壽司已好飽,未必食到其他野,需注意。店員待客態度不錯,整體味道都可以。
Menu (右)
Menu(左)

珍寶帶子壽司,好鮮甜!正!
帶子好大件!
燒魚干 $39,另一推介!
北寄貝壽司 $16
香芒炸蝦卷 (六件)$55
香芒炸蝦卷 ,炸蝦夠脆,芒果肉一半甜一半無咁甜。
  • 「珍寶帶子壽司」
  • 「燒魚干」
2014-09-15 670 瀏覽
係元朗讀左7年書都冇食過呢度既dinner...只係一直聽朋友講&睇menu知呢度有個火山卷壽司好似好吸引。咁岩朋友特登由九龍走入來食飯,由於見到一番冇開,我同朋友&我男友就來試下呢間咁出名既壽司。我地大約八點三左右到,要等位,等左大約10分鐘就入。坐低睇menu叫野食,發現d野食都唔係平。鰻魚壽司四十幾蚊一件,感覺不太值所以冇叫。 天婦羅拉麵:不過不失,一般港式拉麵味道,天婦羅炸得OK,唔會太厚粉,蝦同茄子都好食。 火炙壽司:麻麻地,d芝士唔溶...  火山卷壽司:可能因為期望都幾高,所以食到個下都幾失望                        食落只覺得係三文魚刺身+一大舊飯... d飯同三文魚都放得耐,一d都唔新鮮。                       夾個陣仲要夾唔實d飯,散到用隻羹“不”黎食,感覺十分沒趣,                       就好似用魚生飯填飽左自己咁,完全唔鮮。                       連上面舖個d蟹籽都好唔新鮮...總結來講,最出名的火山卷卻係令我地食得最唔開心既一樣野食。雖然就來夜晚9點可能你會話舖頭就

我地大約八點三左右到,要等位,等左大約10分鐘就入。

火炙壽司:麻麻地,d芝士唔溶...
火灸壽司,天婦羅
 火山卷壽司:可能因為期望都幾高,所以食到個下都幾失望

夾個陣仲要夾唔實d飯,散到用隻羹“不”黎食,感覺十分沒趣,
                       就好似用魚生飯填飽左自己咁,完全唔鮮。
                       連上面舖個d蟹籽都好唔新鮮...
火山卷
總結來講,最出名的火山卷卻係令我地食得最唔開心既一樣野食。雖然就來夜晚9點可能你會話舖頭就收就梗係會用d唔新鮮既野,但我始終覺得作為一間舖頭既招牌菜,真係唔係得個大字就可以算嘛...

我諗經過今次我應該唔太再想食金田,如果再食都一定唔係食火山卷。
2014-08-11
2014-09-11 529 瀏覽
喺阿仔學校開完會,就同家長漫無目的行到嚟呢到食飯8吋長壽司遲咗影相,本來有三文魚同劍魚的壽司咁長唔係第一次見,但見到仍然好興奮壽司飯一夾就散,魚生都ok,鰻魚好厚身好有口感但好多細骨,甜蛋味道啱啱好 巨型壽司真係好大嚿,食落去有少少難道。個函有蛋,青瓜,蟹柳,即是係一個加加大碼的三文魚加洲卷。金菇牛肉卷好大嚿佢冇切開一半,牛肉好多肥膏,個汁濃少少夠好啦。
喺阿仔學校開完會,就同家長漫無目的行到嚟呢到食飯

8吋長壽司
遲咗影相,本來有三文魚同劍魚的
壽司咁長唔係第一次見,但見到仍然好興奮

巨型壽司

金菇牛肉卷
好大嚿佢冇切開一半,牛肉好多肥膏,個汁濃少少夠好啦。
2014-07-29 734 瀏覽
係元朗住左咁多年都未試過金田, 咁星期6同朋友食生日飯就黎試下一早打左黎book 位, 等左2分鐘就入到場聽聞出名長壽司同刺身,一於試下先刺身都幾新鮮質素真係有D驚喜仲有LEE 個金田火山卷真係大件夾抵食, 食完真係有D飽飽地火炙壽司系列, 好香口!!!LEE 個正, 芒果好香中間又有炸蝦,外軟內脆口感好得意, 我仲食左2件LEE 個唔記得咩名, 都OK係有DD 咸.....總括黎講係幾好味同抵食, 餐飯食得好開心~下次可以再黎食多次試下其他野
一早打左黎book 位, 等左2分鐘就入到場
聽聞出名長壽司刺身,一於試下先
(唔記得幾吋) 長壽司
刺身都幾新鮮質素真係有D驚喜
金田火山卷
火炙壽司盛
火炙壽司系列, 好香口!!!
香芒炸蝦卷
LEE 個唔記得咩名, 都OK係有DD 咸.....

題外話/補充資料: BOOK 枱就唔駛等咁耐啦~~:P
2014-07-26