2023-01-12 1140 瀏覽
唔想入長洲,但係又想食長洲糯米糍,所以特登搵咗呢間 (唔知點解硬係鍾意食呢隻多過外皮灑咗大量椰絲嗰隻糯米糍)佢專賣長洲芒果糯米糍,有唔同size,M size至L都有仲做緊買五送一優惠,阿媽一買買咗10個返嚟😂▶️ M size 呂宋芒果糯米糍 ($16)雖然係M size,但係都唔細粒,接近一個手板咁大🖐🏻望真啲先發現呢種糯米糍嘅皮都幾似日本大福餅,都係面上加咗適當份量嘅麵粉令佢滑捋捋又乾身,望落雪白色🤍攞上手已經feel到入邊成大嚿芒果🥭芒果食落又甜又多汁,一啲都唔酸,亦唔會生硬😋不過就未至於好香芒果味外皮咬落煙煙韌韌👍🏻真係mochi口感,軟軟糯糯,入口即溶雖然內側俾啲芒果搞到濕咗啲,但唔會影響口感,反而營造咗芒果融入糯米皮嘅效果同正宗長洲糯米糍嘅分別可能係個皮嘅厚薄,感覺呢個厚少少🤏🏻但係因為佢外皮層糯米好食,所以唔緊要🤤幾好係佢除咗芒果天然甜之外,糯米冇加好多糖,本身食落冇咩味,咁就唔會蓋過咗芒果嘅甜都算係健康嘅甜品~▶️ 榴槤糯米糍 ($20)一開盒已經聞到勁大陣榴槤味👃🏻我自己唔太食榴槤,不過屋企人話好香又唔會太過甜問佢哋覺得榴槤定芒果好食啲,佢哋話各有特色揀唔到🤣▶️ 芝麻花
佢專賣長洲芒果糯米糍,有唔同size,M size至L都有
仲做緊買五送一優惠,阿媽一買買咗10個返嚟😂

▶️ M size 呂宋芒果糯米糍 ($16)
雖然係M size,但係都唔細粒,接近一個手板咁大🖐🏻

攞上手已經feel到入邊成大嚿芒果🥭
M size 呂宋芒果糯米糍

外皮咬落煙煙韌韌👍🏻真係mochi口感,軟軟糯糯,入口即溶

都算係健康嘅甜品

▶️ 榴槤糯米糍 ($20)
一開盒已經聞到勁大陣榴槤味👃🏻
我自己唔太食榴槤,不過屋企人話好香又唔會太過甜
問佢哋覺得榴槤定芒果好食啲,佢哋話各有特色揀唔到🤣
▶️ 芝麻花生糯米糍 ($15/2)
唔係生果而係磨碎咗嘅花生同芝麻
平時比較少食🥜
同樣唔會太甜

係一個整得好好食嘅芒果長洲式糯米糍❤️嚟到灣仔都食得到嗰種味道
包裝都唔錯,因為外面啲麵粉令佢唔會太黏,糯米糍唔會黐住晒
每一件拎到返屋企都完整無缺,唔會爆曬啲料出嚟😂
同埋佢哋建議放入雪櫃前要擺張紙巾喺面,防止雪櫃啲水整濕糯米糍
價錢上同長洲賣嘅差唔多,不過就慳咗來回船飛同時間,計返都抵食
想食呢種糯米糍,又唔想入長洲,可以去呢間!
(話說之前旺角都好似有,但係可能近幾年少咗遊客,之後就買少見少。。。)
M size 呂宋芒果糯米糍
  • 芒果糯米糍
糯米糍控又出沒尋找全港芒果糯米糍😂最喜歡比較各家同類型店😍「聰記糯米糍」位於灣仔軒尼斯道非常多車的主要道路旁相隔幾十米有另一家對手店小編有時間也會試喔!敬請期待聰記明顯主打呂宋芒而不是以口味取勝芒果糯米糍共有四個size: M, L, XL, XXL其他口味還有榴連、芝麻花生小編買了L 呂宋芒果糯米糍($14)芝麻花生糯米糍($10)忍不住過完馬路立刻開吃🤣芒果又甜又多汁糯米皮是吃過的店裡面 嚐起來最不甜這個很讚!!不喜歡糕皮加很多糖的感覺糯米皮也包得實在沒漏餡沒散開!這個大小的其他店一般賣$15賣$14算是很合理芝麻花生是驚豔的說!用上黑芝麻欸!實在少見!花生有大顆小顆很有咬口糯米皮整體厚薄適中軟糯非常!高質!高質到小編晚一天又過海去買了😂因為前一天有留意到買五送一優惠優惠謹限M size六個M size 呂宋芒果糯米糍才$65很划算😁😊回家吃美味依然大推「聰記糯米糍」!!支持小店!
糯米糍控又出沒尋找全港芒果糯米糍😂
最喜歡比較各家同類型店😍
「聰記糯米糍」位於灣仔軒尼斯道
非常多車的主要道路旁
相隔幾十米有另一家對手店
小編有時間也會試喔!敬請期待

聰記明顯主打呂宋芒
而不是以口味取勝
芒果糯米糍共有四個size: M, L, XL, XXL
其他口味還有榴連、芝麻花生

小編買了
L 呂宋芒果糯米糍($14)
芝麻花生糯米糍($10)
忍不住過完馬路立刻開吃🤣

芒果又甜又多汁
糯米皮是吃過的店裡面 嚐起來最不甜
這個很讚!!
不喜歡糕皮加很多糖的感覺
糯米皮也包得實在沒漏餡沒散開!
這個大小的其他店一般賣$15
賣$14算是很合理
呂宋芒果糯米糍

芝麻花生是驚豔的說!
用上黑芝麻欸!實在少見!
花生有大顆小顆很有咬口
糯米皮整體厚薄適中
軟糯非常!高質!

高質到小編晚一天又過海去買了😂
因為前一天有留意到買五送一優惠
優惠謹限M size
六個M size 呂宋芒果糯米糍才$65
很划算😁😊回家吃美味依然
大推「聰記糯米糍」!!支持小店!
  • 芒果糯米糍
2019-11-17 886 瀏覽
想食下午茶嗰陣,速遞唔知點解無左平時叫開嗰間X記,上網search下公司附近邊度有賣糯米糍,直接叫外賣。呢間都有齊芒果、榴槤、花生、芝麻等味道。芒果好似有三個size,見圖中size有手掌咁大粒。另外同事話榴蓮好淋,好surprise!塊皮口感好煙un,讚!
想食下午茶嗰陣,
速遞唔知點解無左平時叫開嗰間X記,
上網search下公司附近邊度有賣糯米糍,
直接叫外賣。

呢間都有齊芒果、榴槤、花生、芝麻等味道。
芒果好似有三個size,見圖中size有手掌咁大粒。

另外同事話榴蓮好淋,好surprise!
塊皮口感好煙un,讚!

外賣送餐
2019-06-11 865 瀏覽
突然夜晚好想食芒果糯米糍,就來這裡看附近有冇得賣!這間開到夜晚10點!我9點半仲有得食!食評幾好又近屋企!今晚買來一試!講真比想像中差!因見有食評寫好食過長洲!所以有好大期望,點知有啲失望!同長洲允記比真的還差幾遠!芒果夠甜夠大舊但糯米皮真的允記好食,我本身自己鍾意食芒果糯米糍,所以試食過很多間!長洲也食過幾間!香港、九龍、新界都食過幾間!起碼食過超過10間!暫時還是允記最好食!每次我都買一打半打返屋企!而且食晒就覺得自己買太少!但又唔放得耐,又唔方便去買係一大問題!這間只可說不過不失!糯米皮太軟身!我比較鍾意食有咬口啲!
2019-05-05 823 瀏覽
大名鼎鼎的聰記糯米糍,找了大大大半天的一個小鋪子,就是為了這個糯米糍。其實就在英皇對面,但是太小不顯眼了,錯過了一趟路白走了,第一次來真是有點難找。Size分為M、L、XL,有的有買五送一。糯米糍的話真的挺好吃,要了招牌的榴槤&芒果糯米糍,糯米皮軟糯得恰到好處,不會很粘牙,裡麵包的果肉完全真材實料,是完整半粒芒果在裡面,吃得很爽。吃完一個就覺得好滯,真的太頂肚子了,感覺M就已經很夠吃啦,如果有mini版的就更好了。

2019-05-04
2019-03-28 532 瀏覽
芒果跟糯米的組合怎可以過!去香港之前一直被安利!除了購物那一定要選擇啊!跟媽媽了大早來到到銅鑼灣逛了多利亞公園的花市!年兒很足嘛!說來也巧,我漫無目的的順著街走抬頭到了!那吧!芒果糯米糍m、l、xl的可供選擇!我選擇了xl的!一下去!糯米軟糯!芒果香甜,最重要的是的會爆汁啊餵!外面的糯米是沒味道的,兩者搭配正中了芒果的甜來很清爽!而且老闆說了大的芒果感哈哈哈哈,果選擇xl是沒的!榴蓮糯米糍裡面的果肉給的也是超多的!拿在手裡份量十足!可能是因為先的芒果的,榴蓮的道感覺沒那濃郁了,道也沒芒果的來那甜!是一樣啊餵!
芒果跟糯米的組合怎可以過!
2019-03-27 234 瀏覽
在尋覓午飯的路的無意發現,店面,但因為招牌字顯,有不少人在排隊。呂宋芒糯米糍有M,L,XL,XXL幾個size可選。一直聽聞招牌芒糯米糍一個芒在裡面,一吃然非常飽滿的芒肉在裡面,包裹的糯米非常軟糯,但芒不當季所以不甜。值一試,非常讓人滿。芝麻花生糯米糍芝麻和花生的搭配香口,度不膩,比起一般的糯米糍都要好吃

呂宋芒糯米糍
有M,L,XL,XXL幾個size可選。

芝麻花生糯米糍
芝麻和花生的搭配香口,度不膩,比起一般的糯米糍都要好吃
2019-01-17 364 瀏覽
香港的糯米糍不少,聰記算是有名氣的,坐標灣仔,位置不顯眼。長洲店鋪倒是挺多但是一直沒吃,香港糯米糍也很棒。這次拔草聰記巨大的芒果糯米糍。一口下去,只想說:這才叫糯米糍好嗎!芒果本身就是精選的大個頭,味道超級棒,整半芒果在裡面,外皮軟糯,還很薄!不會加奶油之類的,吃完沒負擔,而且一點兒都不膩!有18的16的,就是大小的區別而已,有的有買五送一的活動。如果不是剛吃完飯,估計會再吃兩個…下次試試榴蓮和芋頭的。

2019-01-02
2019-01-10 211 瀏覽
「芒果糯米糍」是包了一大塊芒果的,有不同尺寸的芒果糯米糍,想來就是芒果不一樣大。 榴蓮糯米糍也是真材實料!街邊店背後是一家飯店,如果不是飯點,是可以要求進去吃的。衷心祝願香港有更多和點評合作的店,也祝店家越來越好.

榴蓮糯米糍也是真材實料!

街邊店背後是一家飯店,如果不是飯點,是可以要求進去吃的。

衷心祝願香港有更多和點評合作的店,也祝店家越來越好.
2019-01-03
$13 (其他)
紀念日
2018-07-10 754 瀏覽
大部分人認為要食糯米滋就必定要去長洲,我也曾經食過,但感覺不外如是,十分普通。自從無意中經過灣仔集成中心的表面馬路,發現「聰記糯米滋」,就一試難忘!😋😋😋先看糯米滋的外型,非常大粒!他們有分M、L、XL,價錢為$13、$14、$16,買五送一。饀料是採用呂宋芒,我是芒果擁躉,就讓我一試是否真的是呂宋芒!😆今次我買了M size糯米滋,一入口感覺已經十分震撼!為何外皮可以如此香甜軟熟?😍 糯米滋皮非常薄,軟綿綿,少許煙韌,內裡包住的芒果確實是呂宋芒,一大整片,芒果味超級濃,十分新鮮,有一種獨特的香芒味,熟透香甜!💯👍🏻😋 強烈推薦給大家的原因是一般糯米滋的皮較厚,但「聰記糯米滋」的皮超薄香軟,入囗即溶,配合新鮮的呂宋芒,簡直是我認為全港最好食的芒果糯米滋!以$13可以食到那麼大的芒果肉,而且那麼香甜,真的誠意推介!👍🏻💯

• 芒果糯米滋
2018-04-21 632 瀏覽
因为呢次净係试咗芒果糯米糍,200字食评就实在太难😅但真心觉得好好食所以必须赞下!第一啖咬落去已经食到芒果,证明皮唔厚,入面係满满嘅芒果肉,唔酸亦唔会太甜,搭配糯米皮就係用两个字嚟形容「清新」!一个人一口气食咗两个M size都觉得未够喉

吕宋芒果糯米糍(中)
吕宋芒果糯米糍(中)
  • 吕宋芒果糯米糍
2017-02-14 1422 瀏覽
芒糯米糍是廣東的甜點,而香港有多間糯米糍,以芒果店鋪。芒果芝麻榴槤都是我很喜歡食的。芒果糯米是我當中最愛,很有口感的外皮,口感香甜,芒果的芳香加糯米的軟Q,也是香港人非常受歡迎的一道甜點。那天經過灣仔,決定去試試這間的芒果糯米滋。店內有很多不同size的糯米糍,而且口味都有幾款。但我還是是選擇了芒果口味。芒果糯米糍是不錯的。口感清新,外皮既有芒果的香也有香味內餡的芒果肉酸酸甜甜,糯米糍口感煙韌,是我最喜歡的,果肉香甜,口感一流。我的中size 糯米糍其實都幾大,份量十足。下次再識
那天經過灣仔,決定去試試這間的芒果糯米滋。
我的中size 糯米糍其實都幾大,份量十足。
下次再識
2016-12-10 921 瀏覽
傳說,長洲芒果糯米糍好好食,而每一次想食,都要入到長洲先有得食,每次食,都回味無窮,但係有一日,無意中見到周街都係長洲芒果糯米糍,從此,呢種只係長洲有既享受就比好多人發現左,未到矜貴非凡,但絕對好想食。 環境:小小的店子。 食物:長洲芒果糯米糍,買五送一,平均10蚊一件,好大件,我食果件有長10cm,闊7cm,不過大唔係大曬,好唔好食先係重點,一啖啪落去,適中厚薄既外皮入口軟糯,包住大舊呂宋芒果,芒味香濃,肉質軟腍香甜,果種甜,似係浸過糖水既甜,但都係幾好食,好爽呀。 聰記糯米糍

環境:小小的店子。

聰記糯米糍
糯米糍一直都是小編和肥妹的最愛❤️, 因為我們最喜歡糯米糍煙煙韌韌的口感。😙 近年,「長洲糯米糍 」衝出長洲, 全因長洲一間甜品店把這種街坊小食加以改良, 把每個糯米糍都弄得有如半個手掌之大,😳 𥚃面還有一整片的芒果肉,大大件的造形招徠不少食客。 後來,市面更出現了多間標榜自己為「長洲芒果糯米糍」或芒果糯米糍專門店,遍佈港、九、新界, 如果問我邊間係來自長洲的原創店,真的是無從稽考!🤔 來自長洲與否,其實不是很在乎,小編在乎的是那一家最好吃便是了!😏 別看這「聰記」寂寂無名,幫襯的食客都不少!😯 大部份食客都會買一盒M size的芒果糯米糍(原價$12), 因為唯獨只有M size的芒果糯米糍買5送1,即一個糯米糍$10就有,都算便宜。 不過因為第一次食,為了試下好唔好食,所以我們二人share一個XXL size的芒果糯米糍便好!☺️🙈 XXL size芒果糯米糍($18) 不愧是XXL!😍😍😍 竟然有一個手掌般大🖐🏻,果然很吸睛!👀 外皮口感煙韌軟糯, 雖然皮並不算薄,但個人來說,這樣的厚薄都算可以接受。 裡面包着一大片厚厚的新鮮呂宋芒果肉,吃起來果肉多汁可口。😋 不過可能是
糯米糍一直都是小編和肥妹的最愛❤️,

因為我們最喜歡糯米糍煙煙韌韌的口感。😙

近年,「長洲糯米糍 」衝出長洲,

全因長洲一間甜品店把這種街坊小食加以改良,

把每個糯米糍都弄得有如半個手掌之大,😳

𥚃面還有一整片的芒果肉,大大件的造形招徠不少食客。

如果問我邊間係來自長洲的原創店,真的是無從稽考!🤔

別看這「聰記」寂寂無名,幫襯的食客都不少!😯

XXL size芒果糯米糍($18)

不愧是XXL!😍😍😍

竟然有一個手掌般大🖐🏻,果然很吸睛!👀

外皮口感煙韌軟糯,

雖然皮並不算薄,但個人來說,這樣的厚薄都算可以接受。

裡面包着一大片厚厚的新鮮呂宋芒果肉,吃起來果肉多汁可口。😋

XXL size芒果糯米糍
不過可能是秋季的關係,芒果吃起來不夠香甜,

但其芒果香倒是不假,沒有浸過糖水的虛偽感!😏

整體來說,

「聰記」的芒果糯米糍都算值得一試!

小編認為芒果糯米糍最重要是貨真價實,要不然食客食過一次便會投奔第二家,畢竟這行競爭不少。

而「聰記」的糯米糍用料和份量絕不吝嗇,

吃起來啖啖芒果肉,確實不錯吃!👍🏻

另外,店裡還有榴槤和奇異果等不同口味,味道創新,下次一定要再食過返尋味!

而家不用入長洲都可以吃到好吃的芒果糯米糍了!🙈

地址:聰記糯米糍 (灣仔)

灣仔軒尼詩道289號地下B號舖
2016-10-15
XXL size芒果糯米糍
自從長洲芒果糯米糍沖出長洲之後便起左一陣長洲芒果糯米糍既熱潮賣長洲芒果糍既店更加開到好似7-eleven甘總有一間係左近🙀可惜每間既質素都參差不齊😣唔係芒果唔好,就係皮比我的臉皮還要厚😑一直都食唔到一間令人滿意既糯米糍山長水遠到長洲覓食更加係失望而回皮厚之餘芒果更加是酸的好彩皇天不負有心人終於搵到小妹搵到一間皮薄餡靚既糯米糍聰記既賣點係只會使用呂宋芒軟熟煙韌既糯米皮包住又甜又香既芒果好食到停唔到口
自從長洲芒果糯米糍沖出長洲之後

便起左一陣長洲芒果糯米糍既熱潮

賣長洲芒果糍既店更加開到好似7-eleven甘

總有一間係左近🙀

可惜每間既質素都參差不齊😣

唔係芒果唔好,就係皮比我的臉皮還要厚😑

一直都食唔到一間令人滿意既糯米糍

山長水遠到長洲覓食更加係失望而回