2017-11-21 4996 瀏覽
絕對相信和認為全港最美味的蒸雞飯,就在北河。雞夠滑,飯沾了雞油,簡值無敵。要求另外付錢,多少無所謂,要喋純蒸雞,但居然被拒絕,不解。衛生情況每況越下,那是事實。
絕對相信和認為全港最美味的蒸雞飯,就在北河。

雞夠滑,飯沾了雞油,簡值無敵。

要求另外付錢,多少無所謂,要喋純蒸雞,但居然被拒絕,不解。

衛生情況每況越下,那是事實。
平時行過都見到好多人排隊買飯,有點心,盅頭飯,幾餸飯等,價錢真係平絕全港,點心碟碟$8起,外賣了蝦餃同魚翅餃,真心講係好平,但味道真係好一般,外皮散開同埋都幾硬下,餡料真係無咩味,不過明哥既善心係值得支持既。
2017-09-14 3091 瀏覽
是日的正午,小人獨個兒由長沙灣走到深水埗,吃過午飯再買些東西回公司。走過一家叫北河的燒臘飯店,燒臘好像很不錯,決定來一碟切雞飯。後來跟同事說起,才知道叫做明哥飯店,大家都不明所以,也無需考究。一碟切雞飯又平又夠份量,雞多飯多,雞沒有雪味,不特別肥,倒是雞香濃溢,一口吃下肥美鮮香,令人難以忘懷。蔥油沒有味精,吃完都不覺得口渴;較之連鎖店太X的更勝一籌。飯粒夠爽,配著油雞簡直無以上之。其後小人只是加多一杯凍檸茶,已是極其正斗的一餐!樸實無華,不用浮誇。

切雞飯
樸實無華,不用浮誇。
2017-05-29 3235 瀏覽
早年參與深水埔民生史考察,已知道在古蹟大金龍藥行旁,有北河燒味飲店,老闆明哥關愛基層。燒味價從來是比同區平,可能是市區最平!今日路過,對比新店,此北河街老店更顯得滄桑。新店午餐價是28元,老店如是一菜一肉,只是22元。街坊多光顧此住家式菜肉魚。已轉型為住家式菜肉魚店。佔用最多空間是點心,質素偏低。較佳品質是蒸飯,較粉質多於牛肉是山竹牛肉。如欲支持打氣,買明哥切雞,燒鴨較好。

燒味價從來是比同區平,可能是市區最平!

佔用最多空間是點心,質素偏低。

較佳品質是蒸飯,較粉質多於牛肉是山竹牛肉

如欲支持打氣,買明哥切雞,燒鴨較好。
2017-03-12 5789 瀏覽
北河街這間燒臘舖,大家都以「明哥飯店」稱呼它,想不到良心飯店有良心得來,其實質素不太低下,難怪受本地居民簇擁。但只看店面,看來點心所霸佔的位置也不少,下次試試進內堂食也好😏餐牌有很多項選項😂菜加飯/點心加菜/點心加飯等等⋯⋯不理了,點完一盅飯及一點心後,阿姐還會問你加不加菜,而結果這些菜竟然堆積起來有成座山那麼高,真健康!於是,本人亦是這兒的點心,臘腸雞飯,看來臘腸也不錯,吃落少許肥膩,但也未算是不能下嚥。其他的雞,也不差,四件也是雞髀,或是雞腿的位置😵,當然不會像新鮮雞,或家中新鮮蒸雞那麼有鮮味/雞味,但又未至於雞胸肉那般乾。山竹牛肉果然較差,樣子看來,也沒有什麼呈粉紅色、又或者呈啡色的感覺。吃落完全沒有牛肉味,而且切開非常容易🤔,可能整個牛肉球,肉的成分也比較少,因此不覺得吃了肉,只覺得是一大球粉團而已。結果,本來打算買兩個點心,結果變了一蒸飯一點心加點菜,成為三送飯一般。就價錢以及質素而言,這兒附近,這一家餐廳還是相當不錯,買點心,比西九龍的三餸飯好吃。
於是,本人亦是這兒的點心,

2017-01-11 2800 瀏覽
北河飯店 明哥出名做慈善 讚街坊食堂 有肉有菜有魚蒸炒旦畢餸亞姐好爽快 一啲都唔吞卜双餸飯$23 三餸飯$27 例湯另計燒臘~燒鴨 雞 义燒 都靚仔燒肉就唔係成隻燒嘅 價錢就算經濟但今日買嘅外賣燒肉雞就失分 切肉師傅 比啲燒黑 燶晒嘅燒肉邊燶嘅番轉放 望落誇啦啦 墊底嘅係雞頸切薄片 雞頸嘅喉未除仲有白切雞腳1隻打開盒 再夾起連刀嘅燒肉 好失望雖然味道好皮脆 但濃如炭就食唔得 有損健康生意唔係做1次 冇誠意冇下次再要買就要望到實要讚嘅係豉油雞 ~豉油香 雞滑皮爽
北河飯店 明哥出名做慈善 讚

2017-01-11
  • 燒鴨
  • 豉油雞
2016-12-02 2824 瀏覽
首先,在這裡對明哥致敬。來到這裡已接近兩點,依然門庭若市。不打緊,等了一會。輪到我,我要了煎堆、春卷、馬蹄糕,一件三元,抵!再要了一籠糯米包,十一元。煎堆等煎點,吃下去不覺肥膩,正正常常。糯米包內的糯米煮得比出面軟,看得出善心的明哥是為了迎口老人,生怕他們吃得牙齒發軟,讚!如果不是吃了飯的話,我會嘗試香噴噴的餸飯。下次有機會再來支持明哥!
首先,在這裡對明哥致敬。
  • 愛心餸飯
2016-11-19 2238 瀏覽
专门前来朝圣最帅明哥!竟然在前面打包!还有最善良大姐们!最好味北河!业界良心!满满的菜,满满的肉,满满的饭,更重要的是满满的爱心!好感动!几十年如一日!太感动了!愿好人好报!
2016-11-16 2049 瀏覽
深水埗明哥,相信大家都唔會陌生,因為佢嘅慈善心腸,令細妹同我好欣賞、好敬佩,所以不時會特登走去幫襯佢!細妹通常買外賣淨餸,廿蚊一盒,滿滿的,大大盒!我喜歡佢嘅豆角炒蛋、魚香茄子、炒什菜火腿西蘭花&雞柳炒椰菜花!總之多菜少肉就最啱我!菜係新鮮爽脆嘅!尤其豆角、西蘭花同椰菜,但有時落南乳可能重手咗,我覺得間中有陣微酸味!椰菜花就偏稔,老人家會啱食啲!魚香茄子同炒蛋都又稔又入味!炒蛋有時好似食到類似蟹殼碎,唔知係蛋殼定蟹殼?炒蛋偏濕,一大pat,雖然貌相麻麻,但味道好鮮味!唯一值得改善嘅係,所有小菜都好油膩,我細妹話可能佢哋驚黐鑊麻煩,所以落油重手啲,係有佢嘅道理,但我覺得如果冇咁油膩會再加分!坦白講,$20有咁嘅份量同水準,絕對值得支持!當然更值得支持嘅,係明哥對弱勢社群嘅愛心!我哋會繼續幫襯,你呢?

2016-11-14
10 分鐘 (外賣自取)
  • 豆角炒蛋、炒什菜、雞柳椰菜花、火腿西蘭花、魚香茄子
我同媽常係報章經常見老闆明哥愛心派飯,特別遠道而黎以消費支持,是日天時暑熱達32度,店內只有較弱o既冷氣開放,另開左多部風扇,雖未至於汗流夾背開餐,真係幾辛苦係咁熱o既環境咬住啖飯 。我同媽都明白呢間係愛心飯堂,我地唔會受炎熱天氣同店內冇裝修o既環境影響我地黎支持明哥o既熱誠 。我地一坐低,好快有個阿姐黎招呼我地,仲話坐近門口較熱,因近蒸爐,建議我地坐入啲會涼啲,如此燒臘店侍應竟然會有咁好嘅服務  。後黎先見到原來明哥都係坐左係隔幾張枱同食客一齊開餐。此店選擇繁多,除左一般燒味外,仲有蒸飯、點心、三餸飯,甚至唔同種類o既即炒飯麵 ,而即炒飯麵包例湯、咖啡或茶。我媽揀左班腩炒麵 (食晏1點咁快冇晒河粉了) $35同例湯,,以呢個價錢包埋例湯,份量都唔少 ,班腩雖炸過但唔脆,炒麵油左少少 。反而大熱天時,呢個消暑黃瓜例湯真大派用場 ,黃瓜肉有好多件, 湯飲落啖啖清涼冇油 好消暑氣 ,仲中和左咁油o既麵。我自己就揀左蒸排骨飯附時菜,仲有二款點心包括: 蒸豬肉燒賣同蒸魚翅餃。蒸排骨調味尚算入味,蒸飯較濕且軟,反而時菜好味,雖係清炒,唔會太油,惟已經放涼左了。點心真係好一般,以14

。

後黎先見到原來明哥都係坐左係隔幾張枱同食客一齊開餐。

我媽揀左班腩炒麵 (食晏1點咁快冇晒河粉了
) $35同例湯,,以呢個價錢包埋例湯,份量都唔少
,班腩雖炸過但唔脆,炒麵油左少少
。反而大熱天時,呢個消暑黃瓜例湯真大派用場
,黃瓜肉有好多件, 湯飲落啖啖清涼冇油 好消暑氣
,仲中和左咁油o既麵。
班腩炒麵
黃瓜例湯
蒸排骨調味尚算入味,蒸飯較濕且軟,反而時菜好味
,雖係清炒,唔會太油,惟已經放涼左了
蒸排骨飯
點心真係好一般,以14蚊一款點心黎講,算了

蒸豬肉燒賣食落好似蒸左好耐好粉,豬肉唔新鮮

蒸魚翅餃我當然唔會期望有魚翅係餃入面,有少少粉絲,有啲爽口
蒸豬肉燒賣同蒸魚翅餃
用餐完左一個鐘後,勁口渴,應該放左唔少味精

下次我同媽會移師去北河同行再支持下明哥
2016-07-16
$41.50 (午餐)
黃瓜例湯
  • 例湯
2016-07-12 2630 瀏覽
去呢度唔多唔少係想支持明哥,佢哋一個盅頭飯加一款菜,堂食嘅話先廿蚊,外賣只係十八蚊,平得過份.我哋分別買咗北菇滑雞盅頭飯配西蘭花 同 鳳爪排骨盅頭飯配椰菜,排骨同鳳爪都總算仲有肉味,冇醃過頭,飯就幾濕同腍,應該係因為附近比較多老人家,始終佢哋牙力唔好,煮腍啲就易食啲.我份椰菜都唔少,食落爽脆甜香,有啲菜個感覺都好似均衡啲,不過就多油咗少少.平時晌網上唔同途徑睇到有關明哥嘅報導,當日見到佢真人坐鎮晌度,有啲小fans睇偶像嘅感覺,haha…

2016-06-04 3094 瀏覽
黎到明哥呢排門口好多人係度買三餸飯,睇評語食燒臘飯最穩陣,黎到買完飯卷就試下品質,雖然說不想好好食但係我食過最廉宜的燒臘飯,燒鴨味不錯,加色豉油味不算濃,飯夠熱之餘,份量亦好多。充滿良心和愛的味道!
  • 燒臘飯
2016-04-10 2709 瀏覽
我每次到深水埗,必定會繞到這裡買點甚麼的,以支持一下明哥的派飯善行。今晚要回家吃晚飯,所以打算在這裡買點餸菜加料。下午6時多,估不到店鋪門口濟滿人在買外賣。我想有這麼多棒場客,除了我這類閒來表達一下支持的稀客外,相信還是因為這裡價廉物美,吸引一班街坊熟客仔。店鋪門口一邊賣燒味,另一邊賣兩餸飯。你也可以買淨餸 (即是肉和菜),或者淨菜。價錢是不一樣的。餸菜有十多款熱腾騰的家常小菜,今日有煎豬扒,炒木耳等,都十分吸引。餸菜旁邊有數碟已經放涼了的點心,有粉菓,魚翅餃等。有兩個姐姐站在餸菜這邊,站近點心這位姐姐似乎比較落力兜售點心。由於人很多又擠擁,我好不容易,找到較近點心的位置。我偶有選擇困難症,但在這種情況,不容許多加思量了。我很快決定,外賣20蚊一盒淨菜和8蚊3個粉菓,真是超抵。淨菜可選兩款,如果要3款菜就要22元。我選了小棠菜和椰菜花,姐姐快快手給我把外賣盒裝得滿滿的,相中那一片的火腿是姐姐送給我。姐姐的態度親切,令人舒服。這兩款菜炒得惹味。我想再清淡點,回到家浸沸水去去油膩。要是你沒這個習慣,直接吃當然沒問題。粉菓是冷的,必須要回家翻熱吃。粉菓餡料一般但香口,沒有大粒肥豬肉藏在内,我

。姐姐的態度親切,令人舒服。

這兩款菜炒得惹味。我想再清淡點,回到家浸沸水去去油膩。要是你沒這個習慣,直接吃當然沒問題。粉菓是冷的,必須要回家翻熱吃。粉菓餡料一般但香口,沒有大粒肥豬肉藏在内,我非常收貨。
粉菓
2016-04-05
粉菓
2016-03-21 3579 瀏覽
一個假日裡仍要工作的日子,路經此地,見這街坊飯店不但有點心外賣,而且價錢十分親民,外賣價點心平的只賣是 $8,稍貴一點的也只是 $10,即使是盅頭蒸飯也只不過賣 $13,便隨便叫了兩款點心外賣回辦公室去也。兩款十元點心分別是「雞扎」和「雞絲粉卷」,兩者都是童年時自己贊為喜歡的茶樓點心。「雞扎」的水準中規中矩,雖然魚肚換上了豬皮,沒有叉燒或廈肉,只得蟹柳,始終這點心叫做雞扎,雞肉還是有的,而且還有芋頭和包裹著裡面餡料的腐皮,而當然,淮山這舊日裡雞扎必備的餡料,就不用奢求了。至於味道嘛,雖然只是普普通通,可也正正常常。但「雞絲粉卷」就不大好了,粉皮厚,餡料實而無味,那些肉餡與青豆粟米紅蘿蔔等餡料,就像是堆砌而成的雜牌軍一樣,實在難以讓人給它一個及格的分數。所以到了最後,我還是沒有把它全部吃掉。不過話雖如此,始終這兒的點心,最貴也只不過是十元一款,在今時今日百物騰貴的香港,茶樓酒家動輒十多二十元一碟點心,酒店價錢更是數以倍計的香港,對收入不高的升斗市民來說,這些超平民價的中式點心,仍然是有它的市場,可以惠澤一般低下階層市民的。後記:原來這間飯店就是樂善好施的明哥所開的店舖,自己一時間也沒有留

後記:原來這間飯店就是樂善好施的明哥所開的店舖,自己一時間也沒有留意,雖然自己跟不少人一樣對明哥的善心和善行十分敬佩,但就這次所買的外賣點心早餐來說,點心的質素的確未如理想,所以自己掙扎良久,還是只給了它一個OK。今天看面書得知,明哥之前因為業主加租而面臨被逼遷的問題,已在新業主的超低價舖租支持下可以在不久將來繼續以低廉的價錢為市民提供各款不同的食品,可真是一件可喜可賀的事呢!
3 分鐘 (外賣自取)
$20 (早餐)
2016-03-21 1906 瀏覽
一年先到一兩次既自己,講唔上係熟客,但對敝店既善行早已知悉,呢度唔多講。間野好地踎,一係唔好入黎,入得黎就唔好投訴,我呢d為左食野通山跑既人,當然冇問題。涼瓜排骨飯唔算好大碟,但正常食量一定夠飽,涼瓜切細條入口夠甘我鍾意,排骨調味正常亦冇鬆肉粉攻擊過既痕跡,芡汁唔會杰過龍可以gel頭,而食平飯自己最驚既糊仔飯都冇出現,米粒分明。奶茶冇期望所以冇失望,至少唔係難飲個隻。後加既燒賣只賣十三大洋,粒粒飽滿,如果你食慣左街邊既十蚊幾粒既橡膠燒賣,強烈建議俾多三雞試下呢度,見識下真正燒賣既威力。不過抵還抵,個人口味覺得調味甜左d,咁我話晒都係客,彈兩句都得卦。一個涼瓜排骨飯加飲品先三十大元,叫埋燒賣都係四十有三,味道重係冇問題,抵到難以相信。俾人加租加到打算收皮,好心人合理租金幫忙,一刻個腦諗到絕處逢生四個字。冇舊業主既加租,唔會有今日既平租兼大左既新舖,天無絕人之路,好心有好報。新舖係正對面,四月頭先交舖,應該冇咁快有得食,有心人可留意下傳媒消息。
奶茶冇期望所以冇失望,至少唔係難飲個隻。
  • 自己去食下就知