2020-02-10 544 瀏覽
葡撻多數人都會諗起kfc 貪佢平平地又周圍都買到🕺🏻 小妹早幾日行過尖沙咀海港城搵食🤗 無意中見到葡國餐廳 行近小小見有外賣個裝葡撻🤤 食飯前來買個攝下牙拿 岩岩好又不罪惡😋👇🏻👇🏻👇🏻 ..🍴葡撻 $12.買時已凍了 但亦夠香脆 如果撞到佢新鮮出爐應該就會更好味🥺❤️..📍澳瑪葡國菜 Alma Portuguese Grill📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖📍星期一至星期日 11:30-23:00
🍴葡撻 $12
📍澳瑪葡國菜 Alma Portuguese Grill
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖
📍星期一至星期日 11:30-23:00
2019-09-22 478 瀏覽
公眾假期難得放假, 過左嚟尖沙嘴海港城行街, 非常之多人.... 攰攰地又未食晏, 就入咗嚟呢間餐廳食下葡國野 (澳門菜🤔) ~ 女侍應都算幾有禮貌, 見有窗口位嘅客人埋單, 叫我地等一等佢哋會執好個窗口位俾我哋, 坐得舒服啲😌熱辣辣就食個沙律醒醒胃先啦, 感覺上都健康d 😁 賣相就夠晒靚啦, 有車厘茄, 青瓜, 煎吞拿魚, 烤薯仔, 青豆, 流心蛋, 賣相比味道吸引盡量都想叫多啲特別啲嘅葡式餸菜, 所以就叫咗個葡式焗鴨飯, 賣相唔夠靚, 味道亦都相當普通.. 好彩最後都叫咗碟比較好食嘅, 炭燒黑安格斯牛仔骨, 驚叫太多食唔晒, 呢碟份量啱啱好, 係煮得比較好食同入味嘅 總括嚟講呢間餐廳嘅環境係坐得舒服, 侍應服務都幾好, 食物就普普通通啦, 當然澳門嘅葡餐係好食太多啦 😛 一試都無妨嘅!

葡式焗鴨飯

炭燒黑安格斯牛仔骨

2019-05-01
炭燒黑安格斯牛仔骨
  • 炭燒牛肋排
2019-08-18 645 瀏覽
除了到澳門吃飯嚐過葡菜外,我一次也未有到過香港食過。在網上的食評看到這裡的食評尚算ok,由於它價錢中等,加上有個海景可以看到,於是午飯時間來到這裡一嚐多年也沒有吃過的葡國菜。。這次坐在窗邊的位置,座位空間較寬敞,亦能飽覽維港景色。叫了一個葡式飯,不過真的有點難入口,因為煮得有點兒過咸了。飯上有些許橄欖,不過味道實在太濃烈,我不太受得了。朋友點了燒春雞,但沒有拍到照片,相比起我的飯,的確是有可取之處,燒得剛剛好,而且肉質好滑。
除了到澳門吃飯嚐過葡菜外,我一次也未有到過香港食過。

2019-08-14 432 瀏覽
之前食過幾次, 環境食物都ok。但今次去真係非常失望!! 百幾蚊一個午餐完全係茶餐廳質素, 分量又少。 自助沙律吧相當唏噓 。沒有什麼可取之處 ,來這家餐廳只可食“風景”。我們點了兩個餐,一個是白汁海鮮焗飯: 份量超級細, 海鮮唔新鮮, 白汁冇味唔香。另一個係牛肋茄湯意粉+ 炸軟殼蟹+ 炒蛋多士:牛肋茄湯意粉得個鹹字, 完全冇香草嘅香味。 炸軟殼蟹乾爭爭, 炒蛋多士好一般。( 餐牌上好似唔係炒蛋係沙律蛋)最後我哋再加$10嗌咗杯咖啡, 完全沒有咖啡的香味, 只有濃濃嘅苦澀味。
之前食過幾次, 環境食物都ok。
我們點了兩個餐,
另一個係牛肋茄湯意粉+ 炸軟殼蟹+ 炒蛋多士:
2019-07-26
2019-07-22 680 瀏覽
為食++ : 😋😋朋友一早已經用訂座app 訂左位,仲可以有8折添,真係好抵。第一次黎哩間餐廳覺得環境好jeng , 咁既價錢有海景睇算係唔錯啦,可惜既係食物未如理想。今次叫左3樣野食,兩個人黎講都夠飽既。1) 紅菜頭沙律 🥗 - 材料係新鮮既,份量都唔少,亦見唔少人都叫哩個沙律2)炸馬介休薯球 🥔 - 哩個炸得有d 燶,黑忟忟咁而且超級鹹、超級鹹、超級鹹3)香蒜蕃茄蜆肉扁意粉 🍝 - 其實想食蕃茄,但完全見唔到🍅😂,但味道係3道菜入面最好既
為食++ : 😋😋

今次叫左3樣野食,兩個人黎講都夠飽既。

紅菜頭沙律
炸馬介休球
香蒜蕃茄蜆肉扁意粉
2019-07-12
2019-07-16 646 瀏覽
筆者的爸媽挺愛吃葡菜,可惜的是以前沙田的好運葡國菜已結業多年,當時價廉物美的美食到現在仍令人印象深刻呢。退而求其次,來到位於海港城的澳瑪葡國菜,價錢中等,味道還可,就是服務可以再改善。這次預祝媽媽生日,訂座時預先要求要坐窗邊的位置,座位空間較寬敞之餘,亦能飽覽維港景致餐碟用上葡式藍白瓷磚風,加上海鮮的插畫,比起純色餐碟更具特色。Roma Sangria: 飲品方面我們點了無酒精的sangria,紅酒以莓果梳打取代,碳酸感不重,不愛喝汽水的筆者也能接受,味道酸甜,叫一楂sangria夠每人喝一大杯,性價比也還好。馬介休薯球(9/10): 薯球一客有5粒,大約有半個掌心的大小,一人一顆已有飽腹感。薯球外表香脆,內裡軟綿帶點煙韌感,吃下去有微微鹹香,比起其他海鮮類前菜更出色。尼哥斯沙律 (7/10): 這個沙律勝在沒有過多沙律醬,味道清新,主要靠溫泉蛋的蛋汁為蔬菜調味,蔬菜的選擇也挺合筆者口味,有露荀和車厘茄,吞拿魚味道也鮮美。葡式烤乳豬 (8/10): 乳豬外表烤得香脆,細份的有四件,每件的肉量都足夠,咬下去亦感覺得充滿油脂的肉汁,筆者的爸媽很欣賞。Tiramisu (6/10): 筆者挺

Roma  Sangria

葡式烤乳豬

Tiramisu (6/10): 筆者挺喜歡面層的脆脆,比起純可可粉沒那麼嗆喉,但內層的手指餅不夠濕潤,有改善空間
Tiramisu

Summary: 就食物質素和價錢來說是值得再訪的,加上有asiamiles的里數優惠,海港城亦有$800以上送Starbucks現金券的獎賞,可惜侍應們有點狀況外,掉了我的信用咭又不知道,落單又四圍望,感覺不太可靠。
Roma  Sangria
葡式烤乳豬
Tiramisu
2019-07-07 577 瀏覽
晚餐時間海港城周圍都是人唯獨這間 沒有人等,但望見景觀不錯所以決定食這間可惜原來是個錯誤決定😭海鮮焗飯餐廳推薦菜但係 令我極度失望外表 吸引但味道極差海鮮同飯可以話算係完全分開飯的味道很難食就好似用咗煲了粽葉的水混埋一起 煮雖然碟飯要成二百幾,但食了兩淡真是忍不了決定放棄招牌霹靂春雞這個比海鮮飯好一點但係 雞身都得非常乾身同鞋口可取之處係佢個醬汁唔錯軟殼蟹配馬介休滑蛋多士一上菜,我仲以為我係大家樂食緊早餐毫無伴碟可言蛋的確是滑的但是偏油軟殼蟹也是除了食物質素差外,其實景觀的確不錯但是食一次就夠,因為太難食了七百幾食這個質數太不值真的如其他食評所言,茶餐廳比這間更美味
晚餐時間海港城周圍都是人
唯獨這間 沒有人等,但望見景觀不錯所以決定食這間

可惜原來是個錯誤決定😭
海鮮焗飯
餐廳推薦菜但係 令我極度失望
外表 吸引但味道極差
海鮮同飯可以話算係完全分開
飯的味道很難食就好似用咗煲了粽葉的水混埋一起 煮
雖然碟飯要成二百幾,但食了兩淡真是忍不了
決定放棄

招牌霹靂春雞
這個比海鮮飯好一點
但係 雞身都得非常乾身同鞋口
可取之處係佢個醬汁唔錯

軟殼蟹配馬介休滑蛋多士
一上菜,我仲以為我係大家樂食緊早餐
毫無伴碟可言
蛋的確是滑的但是偏油
軟殼蟹也是

除了食物質素差外,其實景觀的確不錯
但是食一次就夠,因為太難食了
七百幾食這個質數太不值
真的如其他食評所言,茶餐廳比這間更美味
2019-06-15 239 瀏覽
小心食物中毒! 從來也不寫食評但不想大家中招🙄 所以寫了自己第一次的食評話說 一年前和朋友在這裏吃了一次飯 今次看到 有匯豐信用卡優惠 所以午餐回來再吃了一次, 餐廳有海景而且價錢不貴味道也可以接受, 以為是cp值很高的餐廳 。我點了燒雞而朋友點了 牛尾湯意粉的餐, 味道不錯但是 下午開始肚瀉 晚上到第二日中午也不斷肚瀉 , 以為是自己叫的沙律吧出事, 怎知道後天問朋友原來他也又瀉又嘔。。。。 真的有優惠也不會再去! 大家想排毒就過來吃吧。。
大家想排毒就過來吃吧。。
2019-06-12
用餐優惠
信用卡優惠
2019-06-08 775 瀏覽
真的很久沒有吃過這麼難吃的餐廳了 因為不餓所以點了一個龍蝦湯($68),一個八爪魚前菜($108)還有一個海陸拼盤($298)三個人吃。那個龍蝦湯裡面完全沒有龍蝦,麥當勞八塊錢的龍蝦湯都比他好喝。那個八爪魚完全沒有味道,感覺就像是把八爪魚蒸熟了然後隨便淋點汁上去。那個海陸拼盤也是絕了,龍蝦吃起來就很不新鮮超級難吃。牛排沒有牛肉味道而且也不是我們要的五分熟。果然沒有人排隊不是沒有原因的。真的賊jiji難吃。
  • nothing
2019-06-08 547 瀏覽
好L難食。完全係冇味嘅。俾咁多錢食啲咁嘅嘢真係搞唔掂。牛排要五成熟,黎左7成。There is no flavor in any of the dishes we ordered. EVERY DISH IS OVERPRICED AND TASTES VERY BAD. I don’t know why people would even come to this restaurant. Very bad. Worst restaurant I’ve been to in 2019.
2019-06-03 610 瀏覽
星期五係海港城行街 見到唔太多人 仲有海景位就試下🤤見到餐廳門口嘅葡撻好吸引就order咗 好香好濃蛋味 可惜佢係凍嘅葡汁焗海鮮意粉 海鮮好新鮮 意粉係al dente 好好食乳豬等咗好耐 但係好脆 好食 係值得等嘅馬介休薯球就普通 沒什麼特別🤔
星期五係海港城行街 見到唔太多人 仲有海景位就試下🤤

葡汁焗海鮮意粉 海鮮好新鮮 意粉係al dente 好好食

乳豬等咗好耐 但係好脆 好食 係值得等嘅

馬介休薯球就普通 沒什麼特別🤔
2019-06-03 518 瀏覽
星期五想食好啲放鬆一下,就揀左呢間喺海港城可以對住海景嘅餐廳。呢間餐廳有套餐,仲送兩杯西班牙果味酒,沙律有紅菜頭都幾清新,前菜都唔錯,燒雞係地道嘅葡國口味,幾好食。

用餐優惠
信用卡優惠
2019-06-02 416 瀏覽
行完太空館又餓餓地就行左過嚟食個下午茶☕️話就話下午茶但都食到好豐富🤤🤤今次食左個原隻軟殻蟹加多士再加羅宋湯意粉同最愛嘅馬介休薯球🥔軟殻蟹一切開佢啲蟹膏就留曬出嚟,入口脆卜卜加上蟹膏味簡直一流🤤🤤🤤不過羅宋湯飲嚟偏酸🤢茄膏味好似多左少少🤨唔太岩我口味馬介休薯球都有少少失色,馬介休嘅味唔太出甚至無咁濟,不過耐無食又想過下口癮都ok嘅整體嚟講不過不失🤟🏻🤟🏻🤟🏻食個下午茶都唔錯嘅
不過羅宋湯飲嚟偏酸🤢茄膏味好似多左少少🤨唔太岩我口味
整體嚟講不過不失🤟🏻🤟🏻🤟🏻食個下午茶都唔錯嘅
2019-06-02
下午茶
2019-06-02 206 瀏覽
本身吾系打算食依間,但想食個間太多人,就試一試食依間!好有驚喜,由其係個乳豬 我覺得係必食!!!佢吾同一般去飲宴個啲乳豬得個脆字無肉食,佢系個皮脆得黎好厚肉 但出奇在咁厚肉都咁嫩 一啲都吾鞋 好邪惡但系會食吾停口。其他菜式都吾錯,冇伏野 但因為個乳豬真系太突出 所以其他菜式系吾能夠同佢相比!讚
本身吾系打算食依間,但想食個間太多人,就試一試食依間!

2019-06-01 323 瀏覽
首先 環境來說 面對維港, 算是不錯的。 但是所謂主打澳葡菜, 就真的不知所謂。先說 澳葡菜出名的乳豬, 賣相奇怪 兩大片香橙 硬生生的放在碟上, 乳豬皮不脆, 沒有肉汁, 亦都沒有味道, 熱度亦不夠, 與澳門吃的簡直不能相提並論。海鮮飯比市面上的茶餐廳更差, 寫了也浪費我的時間。所謂的 蘑菇湯, 完全不creamy水汪汪, 非常做作的加了一些 所謂的黑松露油, 完全不協調非常難吃!這一餐人均消費要二百多元, 不要常常賴地產霸權 令到食物水準下降, 很多時候就像這個例子, 錢是畀足了, 班廚藝不到家! 所以 一定不會再來。

海鮮飯比市面上的茶餐廳更差, 寫了也浪費我的時間。