2012-11-22 134 瀏覽
下午三點三在尖沙咀有事要辦,事前不想吃得太多,亦無心情吃,來到SOGO Food Court,左看看右看看,決定買一份燒餅+炒麵,價錢實惠,但不包括飲料。燒餅的味道幾好,甜甜地,賣相也吸引,熱辣辣沒有煎燶,這個餅基本上很素,除了我喜歡的木魚絲,沙律醬的味道亦OK。炒麵相對很普通,口感有點油膩,麵條不夠柔軟,不好吃,幸好有紅薑,才可以多吃幾口,但最後仍然吃剩很多。
下午三點三在尖沙咀有事要辦,事前不想吃得太多,亦無心情吃,
價錢實惠,但不包括飲料。
除了我喜歡的木魚絲,沙律醬的味道亦OK。
才可以多吃幾口,但最後仍然吃剩很多。
2012-11-02
2012-06-30 60 瀏覽
拎住張SOGO嘅$100現金券,買唔到咩衫褲鞋襪,就不如去佢個祟光超市裡面個美食廣場食咗佢算咯。因為撞正祟光啲折扣日,祟光超市逼滿人,排隊俾錢嘅更大排長龍,搞到個美食廣場感覺更擠擁。所以,都無乜心情逐間逐間食店慢慢睇、慢慢研究食咩好,只係隨意揀來「秀吉」。$100揸手,自不然食盡佢。除4款便當,主打食物仲有日式燒餅、奄列炒麵、鱆魚燒。先揀一款最貴嘅便當「鰻魚炸雞肉丼」,加多一份「燒餅炒麵八爪魚球」,要多兩個大判燒拎走當下午茶,應該差唔多近$100,點知依日折扣日,連食店都有九折,所以,可以叫多罐Zero可樂!鰻魚炸雞肉丼 $52便當一共有4款:鰻魚炸雞肉 $52、雜錦燒餅 $45、雜錦雞串炒麵 $38同豬頸肉炒麵 $38,每款都配綠茶一杯,圖文並茂之餘,有晒實物模型做參考,而出嚟個便當跟個樣板又唔差得遠喎。講番個便當,首先就係幾足秤,無論飯呀,餸呀,都堆得滿滿,可謂份量十足。便當有齊鰻魚、炸雞粒、炸雞捧、香腸、蟹柳、炸豆腐、辣泡菜同野菜,陣容鼎盛。不過味道就不過不失,除鰻魚食落油潤甘香之外(可惜只有兩件仔),其他餸料就比較平庸,屬快餐級質素。燒餅炒麵八爪魚球 $36日式燒餅、奄列炒麵、

,所以,可以叫多罐Zero可樂
鰻魚炸雞肉丼 $52
燒餅炒麵八爪魚球 $36
日式燒餅、奄列炒麵、八爪魚球有多款指定配搭,共有6款A-F,唔算貴都係$25-$36。我哋又係揀個最貴嘅,有齊燒餅、炒麵、八爪魚球。
燒餅,主要都係薯仔絲同啲粉漿,勝在個汁醬好味,再唧上沙律醬,酸酸辣辣,幾惹味。配上木魚碎,面頭有塊煙肉,都算唔錯
;而炒麵呢,加入椰菜、甘筍片、豬肉片同炒,可能係炒定晒,所以入口只係微暖,而且亦較為油膩;八爪魚球就最唔得,厚粉,有啲熟唔透嘅感覺,八爪魚韌過擦紙膠,都幾失望
大判燒 $7
味道有紅豆、吉士或鴛鴦,外賣咗兩個拎走,所以每款一個。因為拎返屋企當下午茶食,所以食嘅時間已經係事隔都兩、三個鐘頭之後嘅事,始終無新鮮熱辣即食咁好,但燒餅外層依然好鬆軟,無論紅豆或吉士,都落得唔手軟,薄薄外皮內裡填滿餡料
。味道方面,紅豆稍勝吉士
,紅豆味道較為清甜;吉士則蛋香不強,亦因為攤凍咗變得無咁滑。
吉士味大判燒
紅豆味大判燒
2012-04-03 28 瀏覽
太太選了這個餐,一塊燒餅和六粒鱆魚燒,燒餅的或許已弄好一半,因為在廚窗所見,看見幾個未燒的餅已整齊的叠在一起,可能客人一叫,他們便會在鐵板上燒,這樣可以省卻不少時間,在這類食肆也不能要求慢工出細貨了。起碼是熱的,吃下去也可以接受,外脆而內裏配料也豐富,加上燒汁,也可以一試。太太就讚鱆魚燒,說很好吃,也是熱辣辣的,吃在口中仍是燙口,又不覺得只是吃著一團粉,裏面的鬆軟和鱆魚十分配合。這個算是這晚所吃的最好了。
2012-03-30
2012-02-11 7 瀏覽
因為到SOGO逛店,餓了順便在此解決吃飯問題。在小時候,常與同學到此吃東西,這間店也有好些年沒有來,藉此機會,久違的吃吃這間。奄列炒麵先吃了一口蛋皮,先不說薄,口感很乾。而內里的炒面則有點過咸,必須配著蛋皮進口。吃了幾口竟見這麼大塊的豬肉,感到有點不可思義,本以為只有菜。來這吃只為回憶小時候,雖然與記憶中的味道,有點走樣,但在通脹下價格沒有大上漲,也算是安慰了。
因為到SOGO逛店,餓了順便在此解決吃飯問題。

奄列炒麵
先吃了一口蛋皮,先不說薄,口感很乾。
而內里的炒面則有點過咸,必須配著蛋皮進口。

2010-12-16 4 瀏覽
今天中午又要陪個大陸客戶來逛SOGO, 用的著的都很舍得花錢, 吃的就求浗其其就可以了, 看來中國人都很愛面子, 為節省逛街的時間非常熟路的帶我到地庫去開餐, 不久前我才一個人在這吃了很差勁的魚蛋粉, 曆曆在目, 這次保險的選了日本便當, 吃完不得不大叫一聲意外, 雞肉很嫩, 燒醬汁雖然有點過甜但能帶出雞肉的鮮味, 米飯一粒一粒很有日本珍珠米的FEEL, 上面加了些芝麻, 又真是滿有心思的, 看來日本餐在香港都有不錯水準喔.
2010-11-08
2010-09-25 1 瀏覽
燒餅套餐A (燒餅+炒麵)以前好鍾意係cb sogo間秀吉食炸薯餅,因為咁,次次都只會買薯餅。黎到tst sogo foodcourt 無野想食,見係秀吉自然想揀呢間多d啦,而且又有唔少人食緊。八爪魚丸無興趣,一於試下最平既套餐A啦。剛落單都未找錢,另一個店員已經俾成個餐盤我。真係快到哩...心都涼了一半,希望d食物唔好放左一段時間凍冰冰啦。燒餅睇落幾大幾厚,但入面除左椰菜就好似無其他料,面頭既燒汁好咸,食完真係狂飲水。炒麵份量似乎幾少下,不過落左唔少油,好快就滯。同樣都係有椰菜,少量洋蔥同豬肉。
燒餅套餐A (燒餅+炒麵)

燒餅

炒麵
份量似乎幾少下,不過落左唔少油,好快就滯。
同樣都係有椰菜,少量洋蔥同豬肉。

2010-06-10 7 瀏覽
事緣 SOGO 25 週年減價,約咗友人一齊去血拼護膚品, 化妝品後,唯有平平地係 SOGO 地庫既 food cort 覓食啦。見到秀吉有蛋包麵食,又記起前排去台灣食過蛋包飯,即時決定揀呢間啦﹗我當然就揀蛋包麵,淨食蛋包麵就好似 $20 左右,但係見有套餐連埋章魚丸,咁又可以當小食同朋友 share 都係$30 左右。抵﹗朋友就肚餓 d,揀咗個飽肚 d 既雞翼便當,都係 $30左右。由於當時仲係 慶祝 SOGO 25 週年,所以全部有九折﹗ 蛋包炒麵拼章魚丸: 我地係收銀台剛落完 order,個姐姐就即刻係後面可以成份拿俾我,心想乜咁有快餐feel 既,拿到埋位,一掀開塊蛋,原來只係一塊薄薄既蛋鋪係 d 炒麵上面,都唔係 d 蛋包住個麵既。 放入口之後,仲要係涼咗既,俾我之前番熱一下都好應該卦,至於味道,就好似去食車仔麵檔既炒麵咁囉。 到個章魚丸啦,嘩﹗超厚粉架,雖然都仲食到有八爪魚粒係入面,但係好滯囉。 朋友既雞翼便當, 朋友話隻雞翼都算 ok 既,其他就好一般喇,食得落口,不過勝在夠飽肚。哈哈哈…總括黎講,下次再去 SOGO 都唔會再揀呢間食,會試吓其他先,不過係尖沙咀食餐晚飯

由於當時仲係 慶祝 SOGO 25 週年,所以全部有九折﹗

總括黎講,下次再去 SOGO 都唔會再揀呢間食,會試吓其他先,不過係尖沙咀食餐晚飯只係 $30 又唔會要求太高既。

蛋包炒麵拼章魚丸
雞翼便當
2010-05-25
2010-05-14 2 瀏覽
這店子的日式便當水準不錯,今日食咗個燒鯖魚便當。個鯖魚幾肥美,而且份量很足夠,個魚皮仲煎到有少少脆的,挺惹味。配菜包括:沙律、兩小份漬物等。另外,仲有一個麵豉湯,是一般水準吧,唔要麵豉湯亦可以選擇綠茶。做緊優惠係80元選二款,好似大概有十款。 環境係一般的food court style, 食物當然要自己捧,坐的是木椅子,不過通常都無得俟(背靠)。另外,順帶一提,呢度多用即棄餐具,不太環保,如果可以用可再用的餐具,會加分,不過,大前提當然係要乾乾淨淨啦。
這店子的日式便當水準不錯
,今日食咗個
燒鯖魚便當。個鯖魚幾肥美

。另外,順帶一提,呢度多用即棄餐具,不太環保
2010-04-18
  • 燒鯖魚
上次試了燒豬頸肉雜錦拼盤,味道不錯、賣相不俗、也製作得幾精緻所以今次再來試一試另一款雜錦拼盤------燒雞翼,當然是有所期望地點了這份餐吧燒雞翼是這份拼盤的主角,但其味道就不外如是燒得不是甚麼的香,平平無奇用日本豉油炒的炒麵,則沒有令我失望遠可是,這份拼盤所配的白飯,就真的是平白的白飯,有別於上次燒豬頸肉拼盤的日式飯團了其餘的日式餃子、日式魚蛋串、燒內片,味道不差,但不足以令我覺得驚喜也許懷了一份過高的期望,吃完後感到少許失望或者燒豬頸肉雜錦拼盤比較適合我的口味吧!無論如何,三十元一份的精緻拼盤,還算是抵食的

燒雞翼是這份拼盤的主角,但其味道就不外如是
燒得不是甚麼的香,平平無奇

用日本豉油炒的炒麵,則沒有令我失望遠

也許懷了一份過高的期望,吃完後感到少許失望
或者燒豬頸肉雜錦拼盤比較適合我的口味吧!

無論如何,三十元一份的精緻拼盤,還算是抵食的
燒雞翼雜錦拼盤
2010-01-17
2010-02-02 10 瀏覽
日式的便當,其地位等同香港吃的飯盒,不計味道,相比之下,其賣相就給人一種「精緻」的感覺。途經尖沙咀崇光地庫的美食廣場,原本只想吃一點小吃作充飢,見到以售賣炒麵、燒餅和八爪魚丸子的攤位「秀吉」,原來也有便當出售,記憶中其他分號是沒有供應的,四種款式,售價由四十餘元至三十元不等。點了一個豬頸肉炒麵的款式,三十元的交易,其內裡的食品不算少,除炒麵之外,有煎餃子、泡菜一堆、飯糰一個、雞肉造的棒子和炸雞六至七件............等,始終是快餐食品,要求也不能太高,雞肉棒子和炸雞塊沒甚味道,勝在香口,餃子是淋的,飯糰不似是珍珠米,味道較淡,用泡菜送食卻是一個好配搭。主角的豬頸肉炒麵倒算不俗,熱度十分充足,炒麵是日式超市常見那種,用上帶甜的醬油炒製,除了略嫌為油膩之外,總算吃出其香與味,加上一件爽嫩的豬頸肉,每樣都吃一點,其實已甚為飽足。食物來說,極其量是吃所謂的「junk food」而已,但卻是出奇地滿足。

2010-02-01
2010-02-01 1 瀏覽
十二月中旬‧晴很少吃日式燒餅,因為當你在日本吃過當地的同類型食物後,很難在香港吃得到滿意的,情況就尤如鯛魚燒。是日試了這裡的燒餅,也有如此的感覺。要了個吉士餡的,拿上手是熱辣辣。搣開一看,吉士餡夠多,也夠香甜。不過最大的問題就是外皮濕濕軟軟的,很不對頭。7蚊一件,也不值一試。
十二月中旬‧晴

7蚊一件,也不值一試。
拿上手對辦
吃起來不對辦
$7 (其他)
2009-11-09 1 瀏覽
在SOGO的food court內選擇食物,見其店外的陳列品賣相幾吸引,而且價值不貴,於是就叫了一客日式雜錦拼盤先論雜錦拼盤的賣相,食物全擺放在日式小全盒內,好一幅日式風味加上各款食物的份量唔算多,弄得幾精巧細緻食物的款式也有很多,分別有日式炒麵、飯團、炸雞球、日式炸餃子、獅子卷、燒豬頸肉等,而且奉送熱茶一杯單論賣相、外表,既搶眼吸引之餘,三十元的售價也令食客感覺一次過吃下多款食物,十分抵食不消一回,就把盤內的食物吃光,皆因質素頗佳,令人垂涎三尺簡評如下︰日式炒麵︰用日本豉油炒的炒麵,有別於中式的豉油王炒麵的咸與油膩。吃起來既帶點適中的甜味,又不油膩,更帶少許爽口。正!飯團︰用日本米包成的飯團,香綿煙韌。儘管飯團內沒有涵料,只是白飯團一個,但口感仍佳,毫不感清寡。這實在是傳統日式上乘的飯團呢!炸雞球︰炸得幾香脆可口,而不油膩日式炸餃子︰餃子皮適中,不太薄也不太厚,但餃子內的菜肉涵則只是混埋一團似的,口感鮮味不足 燒豬頸肉︰燒得唔錯吧整體來說,這份是幾地道的日本料理弄得精巧細故,食物款式多,份量也足夠,用料更是不俗雖然未至於盤內所有食物均屬上佳之作,但以三十元的價格而言,實在是超值之選返
加上各款食物的份量唔算多,弄得幾精巧細緻
不消一回,就把盤內的食物吃光,皆因質素頗佳,令人垂涎三尺
簡評如下︰

炸雞球︰炸得幾香脆可口,而不油膩

燒豬頸肉︰燒得唔錯吧

整體來說,這份是幾地道的日本料理
弄得精巧細故,食物款式多,份量也足夠,用料更是不俗

返家後寫這篇食評,看到這間小店的評價甚差,我實感到奇怪?!
首先,以這小店的食物水準,應不致於此吧?
其次,以我當晚所見,排隊或圍觀的食客眾多,我花了不少時間才能輪候到食物
不止那樣差的評分吧???
超值之選---日式雜錦拼盤
2009-11-07
超值之選---日式雜錦拼盤
  • 日式雜錦拼盤
2009-08-31 4 瀏覽
sogo on sale,企圖stimulate香港經濟,我這類敗家精真的滿載而歸後,就來填填肚子。見到有紅豆燒餅,就立即來一個,始終有份情意結。是pre-made的,但上手仍是暖暖的,皮頗為軟身,內裡的紅豆餡下得重手,基本上沒有什麼可挑剔的地方,即是整體也就是普普通通,沒有特別impress我。7蚊一件,算抵吃。講真,寫大判燒這類小吃,我可是很主觀的,因為我對燒餅的要求實在不高,但求餡靚就夠,所以很少地方達不到我的要求,喊面就更是未比過。

見到有紅豆燒餅,就立即來一個,始終有份情意結。

2009-08-29
嘿嘿嘿~~~同男朋友係埋一齊7個月呢~~雖然唔係好長,但係值得慶祝下。為左慶祝下,男朋友提議左"尖沙咀一日遊",我覺得正確黎講係"尖沙咀狂飲狂食一日遊"先岩好!!入正題!!!第一站我地第一站就係依間食日本小食o既秀吉喇!我一直都好鍾情於"和民"o既日式燒餅,但係男朋友竟然無食過今日一見到有個"章魚小丸子 + 日式燒餅",我又未食早餐,鬼死咁肚餓,男朋友就叫左個番黎喇。一見到個餐,我就呆左!!!!個日式燒餅咁細o既!!係"和民"一半o既份量....咁o既價錢...真係唔係好抵...章魚小丸子 + 日式燒餅 ($38):個餐有6粒章魚小丸子,加一塊大約似"一隻女仔手掌"大細o既燒餅。我自己呢,就無咩試過其他店鋪o既章魚小丸子,男友話依間o既唔好味,我自己就覺得粒野唔熱,剩係有小小暖暖地,如果熱食應該會好好多。噢噢噢..到試我好愛o既日本燒餅喇!!!我要俾好多個喊樣佢呀我之前食o既燒餅唔係咁o既味咖!!佢好似剩係用面粉加蛋咁整左塊餅咁....入面又無料喎,仲有呀!!!上面D醬好咸男朋友話食唔到咩味,剩係食到D醬味我之前同男朋友講到燒餅有幾咁好味,但係第一次同佢食,就俾個咁o既印象佢我唔理

嘿嘿嘿~~~同男朋友係埋一齊7個月呢~~
雖然唔係好長,但係值得慶祝下。

為左慶祝下,
男朋友提議左"尖沙咀一日遊",
我覺得正確黎講係"尖沙咀狂飲狂食一日遊"先岩

好!!入正題!!!

第一站

我地第一站就係依間食日本小食o既秀吉喇!
我一直都好鍾情於"和民"o既日式燒餅,
但係男朋友竟然無食過

今日一見到有個"章魚小丸子 + 日式燒餅",
我又未食早餐,鬼死咁肚餓,
男朋友就叫左個番黎喇。
一見到個餐,我就呆左!!!!

個日式燒餅咁細o既!!

係"和民"一半o既份量....
咁o既價錢...真係唔係好抵...

章魚小丸子 + 日式燒餅 ($38):
個餐有6粒章魚小丸子,
加一塊大約似"一隻女仔手掌"大細o既燒餅。
我自己呢,就無咩試過其他店鋪o既章魚小丸子,
男友話依間o既唔好味,

我自己就覺得粒野唔熱,剩係有小小暖暖地,
如果熱食應該會好好多。

噢噢噢..到試我好愛o既日本燒餅喇!!!
我要俾好多個喊樣佢呀

我之前食o既燒餅唔係咁o既味咖!!

佢好似剩係用面粉加蛋咁整左塊餅咁....
入面又無料喎,
仲有呀!!!上面D醬好咸

男朋友話食唔到咩味,剩係食到D醬味

我之前同男朋友講到燒餅有幾咁好味,
但係第一次同佢食,就俾個咁o既印象佢

我唔理呀!總之我下次一定會帶佢去和民食個正常o既燒餅!!!

份量奇小,唔熱,D醬好咸><!!!!!
$38 (早餐)
2009-07-10 4 瀏覽
行行下sogo想食d 野....行o左round....無咩o岩口味....最後決定食個吉士大判燒同咖哩薯餅......吉士大判燒:唔係即叫唔整....係預先整好....叫o左就夾俾你.... 凍冰冰好灰 吉士味道ok ge..不過凍冰冰.... d吉士幾好味都補唔番la.....咖哩薯餅: 又係預先整好.....諗住都會暖暖地.....或者係咁意都會炸番熱掛..... 點知2樣都唔係......又係凍ge..... 仲要好油.......
最後決定食個吉士大判燒同咖哩薯餅......

凍冰冰
好灰
吉士味道ok ge..不過凍冰冰....
d吉士幾好味都補唔番la.....

點知2樣都唔係......又係凍ge.....

仲要好油.......

2009-07-10