一行12-3人第一次去呢度聚餐,一行入去非常八十年代懷舊既裝修,坐低老侍應服務態度非常好非常主動,主動加添前菜青瓜加泡菜😍😍😍值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食咗十令個餸埋單先係三千幾、野食方面都好食老味道😍👍🏻片皮鴨,賽螃蟹,小籠包,手撕雞,高力豆沙都必叫🥰🥰🥰非常非常滿意嘅一餐,食得多連鎖店,去下呢啲懷舊餐廳感受下以前嘅老香港特色食店真係別有一番風味,要好好去珍惜,吾好等臨結業先去朝拜🫡

• 高力豆沙
  • 賽螃蟹
  • 小籠包
  • 拔絲香蕉
2024-03-24 743 瀏覽
保留傳統味道既老字號京菜館已經買少見少,今日黎到其中一間老店泰豐樓,雖然裝潢略為殘舊,但食物味道仍然令人滿意。山東燒雞,上菜時係凍既,不過聽朋友講呢道菜好多時都係咁,偶爾先會遇到仲係暖既,不過食落味道仍然好味,後尾叫左個熱辣辣既蔥油餅一齊食,中和返個溫度。京燒羊,仍然相當有水準,好好味😋砂鍋津白餛飩,湯頭鮮味十足,餛飩爽口彈牙,食到最後湯都飲曬,十分滿足。

京燒羊,仍然相當有水準,好好味😋
2024-03-19 786 瀏覽
朋友生日,佢話食過呢間餐廳都幾好食,帶我哋去試試,所以訂咗呢一間比較有懷舊氣氛嘅餐廳大約七點幾嘅時候已經全場滿座,非常熱鬧🙌🏻🙌🏻依家依啲咁傳統嘅餐廳已經買少見少🫣🫣我哋一行10人去試這一間餐廳手撕雞味道非常入味,雞非常嫩滑👍🏻賽螃蟹口感豐富👍🏻豆腐送飯一流👍🏻👍🏻👍🏻蝦多士好鬆化片皮鴨,佢係非常之傳統嘅上海皮,比較厚身鴨件很嫩滑這個餐廳的餸菜送飯一流我們每人消費只是$250,非常抵食

大約七點幾嘅時候已經全場滿座,非常熱鬧🙌🏻🙌🏻
依家依啲咁傳統嘅餐廳已經買少見少🫣🫣
我哋一行10人去試這一間餐廳
手撕雞味道非常入味,雞非常嫩滑👍🏻
賽螃蟹口感豐富👍🏻
豆腐送飯一流👍🏻👍🏻👍🏻
蝦多士好鬆化
片皮鴨,佢係非常之傳統嘅上海皮,比較厚身
鴨件很嫩滑

• 山東燒雞
  • 金腿扒津白
  • 賽螃蟹
2024-02-25 830 瀏覽
五個人食午飯:感覺:裝修…殘舊(天花發霉) 燈光…陰暗(烏燈黑火) 食具…污跡班班 價錢…高檔消費 服務…傳統老店食物:小籠包*保留咗湯汁🆗陳醋冇薑絲 炸大腸*外皮5夠脆、保留豬腸味 蟹粉薑粒炒飯食5到有薑粒/蟹粉 拔絲蘋果冇拔絲、糖膠5夠挺身 乾煸4季豆、最好食 煱塌豆腐👌 沙窩津白雲吞、雲吞太少又細粒 湯頭好飲 叉子燒餅/炸菜肉末good食評:食物出品…僅僅合格、食嘅係真正 ‘懷舊/情懷’價錢:5平溫馨提示:要感受吓6、70年代嘅香港老店 留低回憶*係可以嘅!畢竟 香港‘京菜老店’ 鹿嗚春/北京樓…冇架啦
五個人食午飯:
感覺:裝修…殘舊(天花發霉)
燈光…陰暗(烏燈黑火)
食具…污跡班班
蟹粉薑粒炒飯食5到有薑粒/蟹粉
拔絲蘋果冇拔絲、糖膠5夠挺身
乾煸4季豆、最好食
煱塌豆腐👌
沙窩津白雲吞、雲吞太少又細粒
湯頭好飲
叉子燒餅/炸菜肉末good
食評:食物出品…僅僅合格、食嘅係真正
‘懷舊/情懷’
價錢:5平
溫馨提示:要感受吓6、70年代嘅香港老店
留低回憶*係可以嘅!畢竟
香港‘京菜老店’
鹿嗚春/北京樓…冇架啦
2024-02-24
2024-02-20 738 瀏覽
失望,太令人失望我細細個好鐘意依間餐廳,可以午市既廚吾同晚市既廚? 幾年前來過一次已經覺得走樣,團聖誕節帶老人家來感受一下老香港京菜氛圍,我真係覺得做左隻大水魚童子雞,重老過我,食一舊,finish 無味無道甘都擺得上台平果拔絲,你拔俾我睇,都吾知做乜我諗佢真係換左大廚,好可惜間甘有氣氛既餐廳,淨係食氣氛嘍,個味道真係同名氣好大落差,為左出菜已出菜,做吾到精品,無左靈魂,如果你地管理層見到真係要好好檢討下,我覺得你地吾改善下會執笠
失望,太令人失望

平果拔絲,你拔俾我睇,都吾知做乜

2024-02-15 670 瀏覽
同朋友相約歡度情人節,避免西餐與各情侶逼,專登選擇中菜逃離人潮,泰豐樓一向是飯堂之列。6pm walk-in問有否訂位,回答無,食飽會速交枱。帶位至隱秘間隔枱,隔離仍有員工更衣(換褲)中,極為尷尬。坐下即點菜,1)塩爆管廷,正常; 2)乾燒二鬆冬,外表無異,除外面一層,綠葉雪菜是脆香乾身外,下面全部如油浸般,口感古怪; 3)砂窩津白,侍應代分,當然分時附上大量滿滿湯料,致餘下窩內只是清湯😅 4)京燒羊肉,此菜式一直是每趟必叫,皮香脆肉淋,帶上皮與骨,可惜是晚一上菜見皮淋不脆,已即時向侍應反映,侍應話再做過另一份吧。最後再做那份依舊是皮淋失準; 5)炸銀C卷,因為所有菜式都一般般,叫餃子又太多唯有叫炸銀絲卷結尾,最後皮亦是淋淋不脆。所以結論是大廚可能情人節會情人,而是晚廚房又發夢,連油溫亦有問題,致所點菜式全部失準不合格。昨晚已十分清靜不繁忙😕
京燒羊肉,外賣返家再試整熱
2024-02-14
情人節
2023-12-04 1510 瀏覽
今次試咗間小館,感覺真係有啲正!👏🏼佢哋啲炒蘿蔔糕啊,表面煎到啡啡脆脆,入口係咁滑,啲蘿蔔甜漿漿,食落真係停唔到口!再講下啲椰香雞飯,啲雞肉嫩滑得嚟唔肥膩,同椰漿飯嘅香甜夾得好,令人一啖又一啖。仲有佢嘅冬瓜盅呀,滿滿嘅湯汁溫潤順喉,冬瓜爽口得嚟攞來減少油膩感,係飯後來上一盅,正!🍲講返啲甜品,紅豆冰🍧做得好精緻,甜度啱哂我呢啲唔鍾意太甜嘅人,紅豆又甜又綿,啲鬆脆嘅冰粒好過癮!嚟到呢家館食飯,真係覺得自己搵到寶,從飽腹到滿足感,都係百分百。同朋友傾偈食嘢,淨係諗起都想再去一次!下次我還嚟,一定仲要試多啲佢嘅招牌菜!🤤

2023-09-17 2870 瀏覽
係呢到其他人寫得好好,直情好似係平行時空,但我直係忍不住要窯我經驗出來。一去到畀咗張八人派枱我等我滿心歡喜。坐低放低把遮先至發覺窗台滿是灰塵,同行朋友向上一望原來上面大概有二三十平方呎嘅天花喺度跌緊灰。我哋決定唔坐呢一張枱換另外一張比較細嘅,好開心已經擺好咗碗筷。點知一坐低望見旁邊嗰隻碗裏面有一支牙籤仲有一粒好似飯之旅嘅嘢黐喺碗裏面!好啦又叫佢換,再望下對面張凳背有一pat好似乾咗嘅芝麻糊似喺度!因為大家老朋友約咗出嚟聚唔方便換地方,如果唔係我一定拉隊走!再嚟叫菜,似啲樣嘅菜比如雞,小碟200起,中300起,大碟400起睇,到我哋眼都突埋,openrice前面講一人50至100蚊消費似乎完全唔正確!無奈叫咗個六至八人套餐,2980元免茶芥,但係要加一,最後埋單我哋一人480元!有一說一,翅湯係好,足料並一人有2碗左右。但其他都好一般,比如北京填鴨,並不是片皮,切出來一塊絕大多是肉,塊皮比女仕尾指還要細,細到你完全講唔出塊皮係脆定唔脆,重要啲包皮一大疊一塊黐埋一塊我真係唔明其他人點讚得佢嘅北京填鴨最可怕,係臨走去一去廁所,個男廁五個尿兜有三個係塞咗,漏緊出嚟,我真係冇辦法畀四百幾蚊一個人
一去到畀咗張八人派枱我等我滿心歡喜。

最可怕,係臨走去一去廁所,個男廁五個尿兜有三個係塞咗,漏緊出嚟,我真係冇辦法畀四百幾蚊一個人,竟然係一個茶餐廳嘅廁所都不如!

如果你鍾意懷舊,喜歡擺設,廳中間有福祿壽三星,呢個的確係一個好地方,其他你哋自己睇路。
2023-09-15
  • 翅湯
2023-09-09 4663 瀏覽
基本上冇認真食過京菜 今次嚟泰豊廔 由家中queencard aka.專業的京菜食神發板 一試難忘 野食好高質 4個人食 飽到癲 食凸咗而人均都係$250!! 即刻落review!!▫️秘製蜜汁火舫‼️必試( ´▽`)所有鍾意食包嘅人 強烈推介呢道菜!!!首先係一塊好似薄身嘅刈包 包住脆卜卜嘅米通 加一塊加熱咗嘅金華火腿🍖同冰糖煮成蜜汁咁食 一試難忘 100%encore❤️▫️榨菜肉末叉燒餅‼️必試正到傻 個餅超脆口 唔會搶咗個餡嘅味 榨菜肉末好爽口又唔會太鹹 舀幾多都係追住食 ▫️山東燒雞‼️必試好嫩口 好滑 仲要拆晒肉出嚟俾你大啖大啖食 個豉油+蒜粒唔會好鹹 每塊肉都好似雞髀咁 ▫️蟹粉小籠包個人認為好重蟹香 爆橙色汁🧡happy( ´▽`) 不過母親嫌唔夠蟹粉 只有蟹香🤔▫️砂鍋雲吞津白‼️必試奶白色嘅湯 同埋滿滿嘅娃娃菜同豬肉雲吞 當湯咁飲好清新好正!▫️高力豆沙‼️必試店員突然間話請我哋食🥹so sweet!!! 老實講我真係好憎砂糖🤣但係每次食京菜都一定會陪屋企人食呢個甜品但係!呢間嘅高力豆沙暫時係我食過算好食 蛋白夠綿 唔dry 😂因為我都唔鍾意食紅豆 豆沙唔多係好加分😂😂😂👍🏻▫️拔絲香蕉呢個

▫️秘製蜜汁火舫
‼️必試
( ´▽`)所有鍾意食包嘅人 強烈推介呢道菜!!!

▫️榨菜肉末叉燒餅

▫️山東燒雞

▫️蟹粉小籠包

▫️砂鍋雲吞津白

▫️高力豆沙
因為我都唔鍾意食紅豆 豆沙唔多係好加分😂😂😂👍🏻

▫️拔絲香蕉
呢個差啲 首先個冰糖有啲多 同埋香蕉少酸:<

最後想好大鄉里咁講 前菜好好食🤣🤣介紹返好似泡菜嘅辣菜+花生🥜🤤
2023-07-25 3299 瀏覽
友人美國移民多年返港 第一件事梗係約返成班friend子出嚟食飯啦,佢話喺香港食咗好多餐茶餐廳同飲茶,而且當然唔想食西餐,所以我就諗到呢間要數到傳統京菜, 香港而家已經買少見少, 泰豊廔肯定可以數上一家; 而傳統京菜一定要求老師傅熟練手勢, 全部手工嘢; 顧客先可以食出箇中滋味😋秘製蜜汁火舫椒鹽小黃魚乾煸四季豆京式炸大腸蒜子上湯浸菜心苗砂鍋雲吞津白 (欠圖)叉子燒餅豆沙鍋餅拔絲香蕉由於太耐冇見,所以今次除咗欣賞食物質素之外,真係比較focus問候近況; 促膝詳談, 非常愉快嘅一個晚上; 同真正朋友見面, 選啱餐廳, 就係咁舒服!
椒鹽小黃魚
椒鹽小黃魚
乾煸四季豆
乾煸四季豆
京式炸大腸
京式炸大腸
蒜子上湯浸菜心苗
砂鍋雲吞津白 (欠圖)
  • 砂窩雲吞雞
2023-07-20 2705 瀏覽
呢間京菜館好細個屋企人聚會都會間唔時嚟呢度食,所以對於啲菜式同埋格局都好熟悉。好多時外地朋友嚟香港我都會帶佢地嚟呢度食一餐好野。佢無堂皇嘅裝修,但充滿左人情味同食物質素嘅保證。三色冷盤頭盤先嚟一個三色冷盤,有拍青瓜、牛𦟌同埋醬豬蹄,滷水夠入味而且唔會死咸,咬落去肉筋相間好有口感,無渣亦都無咬唔到👍🏻天口咁熱嚟呢個前菜開開胃就一流。🐷軟炸里脊唔好睇佢就咁一碟炸肉好似唔記得落汁醬,其實脆炸口感同本身醃左嘅里脊肉已經夠哂口感同味道。薄薄嘅炸粉包埋軟嫩嘅豬里脊,多汁到咬落去果下都滲油香出嚟,值得一試!🐟醋溜桂花魚呢個菜係真·經典,魚肉炸過之後好挺身,皮脆肉嫩,配埋呢個酸甜汁令到大家再開胃左。條魚份量都好大,我就留返啲魚肉比屋企人食,我食咩?識食一定係食魚頭!🍤鐵板宮保明蝦基本上呢個菜係最有溫度嘅餸,因為佢一煮起上菜嚟到就會再倒落鐵板度焗一焗,一打開個蓋啲酸甜汁香味成枱都聞到lamlam脷。蝦肉夠大隻夠新鮮,咬落啖啖肉真係要分兩三啖先食得哂!🦆北京填鴨片皮鴨基本上係世人對京菜嘅第一個認知,除左食齋嘅之外,我諗無人抗拒到呢個咁有層次嘅菜。面皮同出面有啲唔同,食到佢係有烤過,半軟硬嘅面皮包住油香滿滿
🐷軟炸里脊
🐟醋溜桂花魚
🍤鐵板宮保明蝦
🦆北京填鴨
片皮鴨基本上係世人對京菜嘅第一個認知,除左食齋嘅之外,我諗無人抗拒到呢個咁有層次嘅菜。面皮同出面有啲唔同,食到佢係有烤過,半軟硬嘅面皮包住油香滿滿皮肉均勻嘅鴨,再加埋青瓜大蔥,嚟呢度唔食呢個真係會有啲遺憾。
軟炸里脊
北京填鴨
  • 鐵板宮保明蝦
  • 醋溜鮮魚
2023-07-07 1534 瀏覽
It is not easy to have this dish. The baked crispy sesame pocket is a classic Peking dish. The pocket can be served with various ingredients. The one I order is minced pork with pickled mustard!!!If you order the above at lunch,it costs you $156. Great deal indeed!!! More importantly, it tastes excellent!!!

2023-06-16 1786 瀏覽
自從北京酒樓和鹿鳴春結業後,一直想吃老派而不花巧的京滬菜,這次來到泰豊廔一解心癮。來這兒用餐,就不能期望可以「食環境」,因為無論是餐廳的門面,還是內部的裝潢都帶有老飯店的陳舊感,侍應也是清一色的老夥計。餐牌的菜式不外乎傳統的京菜,款式不少,大部分菜式都有大、中、小的選擇。我們一行五人點了三絲粉皮、醬爆里脊絲、小籠包、叉子燒餅、榨菜肉末、京燒羊肉和砂鍋津白。幫我們落單的叔叔建議我們點小份的就足夠了。未上菜前會先上泡菜和花生,泡菜惹味,辣勁很足,味道跟韓式泡菜有幾分相似。傾談之際,菜餚陸續送上枱。其中最出色的是醬爆里脊絲和京燒羊肉。醬爆里脊有鑊氣,豬肉絲軟滑,酸甜鹹香,非常惹味。京燒羊肉炸得乾爽不油膩,肉質肥瘦相間,調味恰到好處。榨菜肉末炒得透徹乾爽,唯榨菜的香味和鑊氣不夠突出,只是吃得出較單一的鹹味,雖然懷緬過去沒什麼作為,但這道菜北京酒樓做得較好。砂鍋津白正常,三絲粉皮一般。叉子燒餅是此行最令人驚豔的:燒餅烘烤得底面金黃,油酥皮做得層次分明,乾身而不油膩。燒餅厚薄適中,不會出現中間薄、兩頭厚的情況,反之若吃到最後,遇著收尾的一大團麵團,那就無趣得緊了。師傅做燒餅的功夫高明,比起北京酒樓

叉子燒餅
叉子燒餅是此行最令人驚豔的:燒餅烘烤得底面金黃,油酥皮做得層次分明,乾身而不油膩。燒餅厚薄適中,不會出現中間薄、兩頭厚的情況,反之若吃到最後,遇著收尾的一大團麵團,那就無趣得緊了。師傅做燒餅的功夫高明,比起北京酒樓的有過之而無不及。相比起一口一只的小籠包,燒餅本來就是粗食;往燒餅裡塞進滿滿的里脊絲,必須不顧儀態地一大口咬下,才能充分享受到外皮的酥脆、芝麻的香氣、和餡料的肉汁精華包裹在層層柔韌的麵皮中的魅力。這燒餅做得實在好吃。燒餅我多半會配榨菜肉末,但這兒的里脊比肉末出色。
小籠包 (已吃了一隻)
小籠包是其中不能選大小的點心,一籠10隻,皮不算薄,湯汁不少,味道正常,但較易破皮,夾的時候要小心點。

到訪時是星期六下午,5人吃得心滿意足,埋單總共不用$1000。平日還有午市套餐,約$70~$90,包一款小菜、白飯和湯,價錢更為相宜。用餐之際,無法不在意在週末的旺區,餐廳只有半成入坐率。單純為了吃老派京菜的我們亳不在意用餐環境,但若要吸引生客,餐廳想必要在裝潢上下點功夫;畢竟「陳舊」跟「懷舊」是兩碼子事,並不是要翻新得金壁輝煌或走現代風,但為迎合現今「打卡」和「相機食先」的潮流,一定程度的包裝是吸引人去發掘其內涵的先決條件。

得留意餐廳不能訂位,而且落場時間較早,下午2時需還枱,這對想消磨一個週末下午的客人來說也不算很方便。

希望餐廳能長做長有,叫這種老派口味能延續下去。
  • 醬爆里脊絲
  • 京燒羊肉
2023-06-08 1618 瀏覽
自从鹿鸣春倒闭后,泰丰楼应该算香港唯一一家老式吃北方菜的地方了,整个环境和装修风格都很传统老式,店内的侍应都是一些上了年纪的阿叔阿姐,虽然这家店门脸并不突出,但很多去不了内地的国际友人都会选择来这家打卡北方菜。我作为一个东北人,平心而论,这家北方菜做出了港式特色,没有北方菜那么油,进行了改良,使北方菜香港化了,从而更受当地人的欢迎。-在这里的食客一般两类人,香港本地人,国际友人。我也遇到过一些明星前来打卡,比如黄贯中,王俊棠。-介绍这家的几款特色菜🍽山东烧鸡 ,218hkd,每桌必点,烧鸡做的很软烂,淋上一层蒜酱,很有北方的感觉!大口吃肉的感觉好爽!配上蒜就更解腻了!-🍽三鲜炒拉面,88hkd,是那种劲道的粗面炒出来的,油油的,很Q很弹,模仿出了北方炒面的口感,加入椰菜,虾仁,升级口感。-🍽榨菜肉末叉子烧饼 ,166hkd,很简单的一道菜,就是把烧饼烘烤得脆脆的,挖开里面的洞,把肉末和榨菜塞进去,口感很好,因为烧饼外面的脆和榨菜配合的很好,芝麻让整道菜都香香的,我很喜欢!-🍽南翔小笼包,118hkd,做的很正宗,是甜口的,汤汁浓郁!是我在香港吃过的,少有的做得这么正宗的小笼包!我真的爱

介绍这家的几款特色菜

🍽南翔小笼包,118hkd,做的很正宗,是甜口的,汤汁浓郁!是我在香港吃过的,少有的做得这么正宗的小笼包!我真的爱了!
🍽打卤面,70hkd,这个打卤面让我一秒梦回东北,做的很正宗,面劲道,卤子也做的很正宗,可以说有九分都很贴近北方菜!份量很大。
🍽铜火锅,适合冬天和一大堆朋友聚餐的时候吃,热气腾腾,很热闹,吃出氛围感

🍽北京填鸭,外皮烤的不脆,这个是致命弱点,但很多国际友人喜欢点,也算是打卡北方菜了。

🍽猪肉白菜水饺,88hkd,中规中矩,要吃醋➕蒜泥才更正宗。
辣白菜和花生每碟10元,另收茶位费和服务费,价格不算便宜,但这类餐厅在香港已经面临绝迹,好难再在香港找到这样一家老式京菜馆了,希望这家店可以一直做下去。

2023-06-07
2023-05-01 3112 瀏覽
突然接order 要找地方14人晚餐🥣,由於碰着黃金週很多地方也未能有14 人枱,-直冇打電話📲去泰豐屢因估也沒有位,最後也決定一試,幸剛有枱取消,所以在黃金時段黃金地段欣賞老子號食飯一大樂也~店員服務好貼心,是那種有交流的建議⋯⋯我們選了10-12人套餐$3588, 怕份量唔知夠不夠,店員很窩心告知份量很多好夠,提議可以食住再決定要否加食物,由於一心想食小籠包,所以另加多15隻和-客炒飯,最後$3883魚很大條,首次食這蒜汁煮法,好入味,又魚肉剛好不過火,片皮鴨是重點菜之一,喜歡不是只鴨皮,帶有少少🤏肉,可減少油膩感,小籠包,皮薄喊靚有湯汁,回味,叉子也是很喜歡的其中一個菜式,這老子號店,人,食,景在香港越來越小,期待很快再來☺️
店員服務好貼心,是那種有交流的
建議⋯⋯
叉子