2016-10-15 1266 瀏覽
元朗美心香港地的前身是美心快餐,轉為香港地都已經一段時間。曾經有一段時間,常帶著當時仍年幼的寶貝在主日崇拜前前來吃個早餐,主要是因為算是比較寧靜,也有嬰兒椅等設施方便帶著幼童的食客。不過呢,因為後來發覺早餐不太合自己口味,已很久沒有來了。今天在awana活動前,要在元朗處理一些事務,完成後尚有一段空間,決定往元朗廣場逛街順便吃午飯,不過呢,想去的幾個地點人滿為患,結果,最終來了這裡。十二時多的午飯時間,食客不少,雖然找到位置坐下,但要找侍應幫忙,實在等得蠻久,有種呼天不應的感覺....雖然侍應的態度尚可,我還見到一位之前經常接待我們二人的一名女侍應。除了茶餐廳的常餐,也有指定午餐、以及碟頭飯供應。由於對於這裡的豉椒免治牛肉飯印象很深刻,叫了一客重溫,我家寶貝則叫了粟米肉粒飯。另外,用了$17加購「維他奶粒粒紅豆沙冰」(惠顧滿$80以半價加購)埋單一百三十元左右,不設加一。相對等侍應落單的時間,食物上桌時間算是快的。所見即所得。粟米肉粒飯:相對美心MX而言,這個是一個不論賣相及食味均正常到不得了的粟米肉粒飯,味道尚算不俗。和粟米肉粒飯相比,豉椒免治牛肉飯(炒飯底)賣相沒有問題,不過炒飯份
元朗美心香港地的前身是美心快餐,轉為香港地都已經一段時間。

不過呢,因為後來發覺早餐不太合自己口味,已很久沒有來了。

除了茶餐廳的常餐,也有指定午餐、以及碟頭飯供應。

埋單一百三十元左右,不設加一。

相對等侍應落單的時間,食物上桌時間算是快的。

所見即所得。
和粟米肉粒飯相比,豉椒免治牛肉飯(炒飯底)賣相沒有問題,不過炒飯份量偏少,豉椒汁惹味,但牛肉嚴格來說,並不是免治牛肉,只能說是切得很碎的牛肉條,而牛肉質感「乾爭爭」,食味不佳。
至於那個所謂沙冰,概念其實很有趣,不過呢,沙冰質感不佳,也沒有聲稱的「粒粒紅豆」,由於沙冰融化太快,給我的感覺如在喝之前的別注紅豆維他奶。

久違的香港地,有點小失望。

會否再來,隨緣吧。
2016-10-15
2016-09-20 721 瀏覽
去到元朗吾知食咩好,元朗廣場又多人喎,最後見到佢見人地食小菜吾錯就入去試下先。去到想食咖喱又沒有,豬肉鍋又冇有點失望,最後我地2個人叫左2個小菜,1個飯和2杯飲品。海南雞飯…好普通,醬汁得一款太少吧!~幸好雞夠嫩滑而且飯有油香吾錯,好似$52左右都可以接受。涼瓜牛肉…份量堅多,牛肉吾太硬而冇梳打味吾錯,涼瓜切得細細舊又入味,醬汁用來和飯混一起食仲好味道。奶茶…好味喎,堅有茶餐廳質素,滑得黎又夠香奶茶香,可以下次再叫這裡奶茶飲。

2016-09-18
2016-09-07 367 瀏覽
店外的餐牌吸引,要嘆嘆下午茶!內進後,發現差不多坐滿,跟其中一個路過的職員說了兩位,但對方擺出應該自己搵位吧的態度,我很快便自己搵到位,算吧!搵人點餐,舉到手都軟。點了最吸睛的奶醬麥嘜厚多士,食落先知有難度,外皮超硬仲乾過餅乾,最後都食剩好多,好浪費。香港地公司三文治,個樣係衰 d,但食落都ok,有雞肉,蛋,生菜,火腿。見每一張枱都有奶茶,諗住會好飲。點知唔滑,茶味淡,我唔多欣賞。
店外的餐牌吸引,要嘆嘆下午茶!

搵人點餐,舉到手都軟。

奶醬麥嘜三文治
香港地公司三文治
見每一張枱都有奶茶,諗住會好飲。
點知唔滑,茶味淡,我唔多欣賞。
餐飲。奶茶
2016-09-05
2016-07-29 491 瀏覽
因為要陪放榜既關係所以去左學校附近度食早餐平時都好少揀美心香港地不過附近既選擇唔多只好入去食呢度既早餐menu上既早餐選擇唔算多我地嗌左有德國肉腸炒蛋厚多士 同 炸魚柳炒蛋厚多士張menu呢就影到勁豐富勁似外面個d all day breakfast咁但黎既就一點空虛感一黎隻碟太大,顯到佢d材料好少但其實唔差既,不過size比較細,37蚊一個早餐亦唔會覺得非常飽肚成個餐我最欣賞既係炒蛋食既時候係知道廚師落左牛奶黎炒隻蛋更creamy同滑流炸魚柳就不過不失,冇話炸到皮肉分離不過最頹係厚多士同德國肉腸厚多士淨係煎左一下,而個德國肉腸size細食落都知道係普通超市賣個d一模一樣!!總結係唔值37蚊呢個價,不過來唔切係屋企整就只好乖乖付上37元
因為要陪放榜既關係
所以去左學校附近度食早餐
平時都好少揀美心香港地
不過附近既選擇唔多
只好入去食呢度既早餐
menu上既早餐選擇唔算多
我地嗌左有德國肉腸炒蛋厚多士 同 炸魚柳炒蛋厚多士
但黎既就一點空虛感
一黎隻碟太大,顯到佢d材料好少
成個餐我最欣賞既係炒蛋
食既時候係知道廚師落左牛奶黎炒
隻蛋更creamy同滑流
炸魚柳就不過不失,冇話炸到皮肉分離
不過最頹係厚多士同德國肉腸
厚多士淨係煎左一下,而個德國肉腸size細
食落都知道係普通超市賣個d一模一樣!!
2016-07-13
$36 (早餐)
2016-05-28 641 瀏覽
係元朗廣場入面,選擇真係唔多。見到呢間美心香港地,兩人餐138好抵,就入黎試下環境唔差,7點入到去,有卡位坐,都坐得舒服,但就唔係話太乾淨,見到某d鄧有污衊食物種類好多,好多選擇。二人餐可以揀2款小菜。有菜,有肉,有魚,哈哈1)是日靚湯,湯料好足,有4分1都係湯渣。個湯好有蘿蔔味~唔錯2)腰果份量好多,個人好喜歡食腰果,而且炒到暖暖地,黏上少少椒鹽,很是咨味。豬扒淋淋地,烤到好香口,上台時是熱的。唔錯3)西蘭花炒到好香,油份適合,魚塊就調味太重,但肉質幾好。有時唔想煮飯,兩口子叫番2個小菜,都唔錯
椒鹽腰果豬扒
Xo醬西蘭花青衣球
3)西蘭花炒到好香,油份適合,魚塊就調味太重,但肉質幾好。

有時唔想煮飯,兩口子叫番2個小菜,都唔錯
2016-05-27
椒鹽腰果豬扒
Xo醬西蘭花青衣球
2015-08-29 355 瀏覽
那天到這裡吃早餐,選了份有腸旦及迷你豬仔包的麵餐,首先,它的價錢已比其他茶餐廳貴,等了數分鐘,腸旦及豬仔包到,條腸仔收水,皺皮,用手近距離感受吓,份餐是凍的,于是叫侍應換,怎知一份鐘後換回同一碟,發火,走人,以前還試過,餐飲熱咖啡,(它是即磨的)到桌上時,它變了微暖的咖啡,糖也不能溶,這樣的食物質素,其他商號,早已關門,因為它是美心,集團經營…
2015-05-05 250 瀏覽
今日放工攰攰地, 同frd 打算o係屋企附近揾間坐得好, 但又唔太貴o既食, 一行3人而已去到等左幾枱客, 就有得入, 因為都多位裡面, 得我一個先到攞位出面阿姐好好人, 未齊人都比我入, 比個like 佢我地叫左1個2人set 再加1個1人set酸甜魚味道都可以, 但松子唔脆口醬汁雞好一般, 好似冷盤咁, 份量都偏小魚香茄子, 超鹹, 冇魚香, 但份量夠 仲有碟菜心, 硬到咬唔入

出面阿姐好好人, 未齊人都比我入, 比個like 佢

我地叫左1個2人set 再加1個1人set

酸甜魚味道都可以, 但松子唔脆口
醬汁雞好一般, 好似冷盤咁, 份量都偏小
魚香茄子, 超鹹, 冇魚香, 但份量夠
仲有碟菜心, 硬到咬唔入

題外話/補充資料: 有個小插曲, 有個waiter 上完菜, 之後隔左1分鐘返轉頭, 話上錯, 應該比第二枱先, 就拎起碟菜想走, 但明明菜冇上錯, 我地話我地已經食喇, 第二枱客仲會要嘛?
2015-04-30
2014-12-12 281 瀏覽
美心香港地既野食其實唔差 只係略嫌貴了點 今次我點了'焗豬扒飯' 同 '魚蛋魚腐魚湯米線' 焗豬扒飯-豬扒好腍 骨不大舊 而蕃茄醬甜酸適中再加塊芝士 焗得剛好 好味😋魚蛋魚腐魚湯米線-湯底魚湯味濃 好味😋
魚蛋魚腐魚湯米線-湯底魚湯味濃 好味😋
焗豬扒飯
魚蛋魚腐魚湯米線
2014-12-10
  • 焗豬扒飯
  • 魚蛋魚腐魚湯米線
2014-09-12 468 瀏覽
項佢個制,原本要去個間茶餐廳摺左,咁就試下呢間la~~其實去得連所都預左唔會好食得去邊,不過真係俾$30一個早餐.....好似食左屎咁,菜乾豬肉粥:稀到好似水咁,菜乾冇味,豬肉好似湯渣咁....洗唔洗咁呀。(當然服務都好差..先引發得到我要comment ),連所快餐都唔係hea到咁下嘩。。。學咩人叫香港地呀~!!想扮茶餐廳風格又扮唔到!!我認識既茶餐廳質數冇hea到咁lo.冇下次!!!
項佢個制,原本要去個間茶餐廳摺左,咁就試下呢間la~~
2014-09-12
2014-09-12 452 瀏覽
今天入元朗做治療,早上差不多十時,一下車落大雨,故便從天橋上元朗廣場揾野食兼避雨,見有美心香港地未試過便入內試試,原來是要先取票等位的,服務員便指給我方向自己行入去,入內檯上跟本冇檯號,要再問人坐那裏。很快便選了B餐轉通粉,凍飲另加$3。我與同檯的女士同時落單(她先坐下但未想到食咩) 服務員好快便放下餐具並說"唔介意放一齊呵?"初時不明白,後來明了,原來我們兩人的餐具是疊在一起的,故我便小心翼翼,像兒時玩挑竹籤遊戲似的,伸長隻手在她那處(因近她那邊)挑起我要的餐具。凍奶茶(6.5/10)~夠凍,味道OK麥多士(5/10)~已預先塗了牛油,不吃的記得叫走油,好硬好"鞋",食不慣煎雙蛋(6/10)~好夠熱,不過都係鐵板煎蛋,見同檯的妙蛋正好多,又夠滑沙爹牛肉通(2/10)~因想試清楚沙爹味,故沒有放胡椒粉及未撈"云"前試了味,一試好似有小小酸,有時有些歺廳在咖哩放了蕃茄也會帶酸,故食啖通粉再試,都係有小小酸又冇沙爹味,無謂用自己腸胃來搏,故叫服務員替我換過,對方覺得好奇怪,好像只得我一個有問題,而且我蝕咗隻蛋你都無比返我!仿鮑片火腿通(6/10)~夠熱,鮑片太靱,湯底夠味,通粉也淋滑。此處

很快便選了B餐轉通粉,凍飲另加$3。
凍奶茶
凍奶茶(6.5/10)~夠凍,味道OK
煎雙蛋,麥包多士
沙爹牛肉通
仿鮑片火腿通

此處位是幾好坐的,有8人雙卡座,自己拿飛去埋單,第日有機會試多次。
2014-09-12
$33 (早餐)
2014-07-26 599 瀏覽
雖然美心香港地的職員服務都唔錯, 但食物質素好像不及美心快餐的好, 而且貴了一點.我叫了個麻辣涼瓜鮮蝦球炒米粉. 個名好吸引所以試了.但原來係碟超多汁淋上碟炒米粉上的菜式, 米粉炒得超多油, 而且油味超重, 米粉炒到很乾有點硬但卻很多油, 不明白是怎樣炒出來的. 但它的蝦球都ok, 都幾爽口. 所以我係食晒d蝦球, 米粉食左半碟就無食了, 好滯.
我叫了個麻辣涼瓜鮮蝦球炒米粉. 個名好吸引所以試了.

2014-07-26
2014-03-02 487 瀏覽
2013 Summer 時, 我去了元朗一間小學返part time, lunch 時同朋友去了這間美心香港地試一試!第1次來美心香港地, 我就叫左鮮茄斑腩飯 ~此碟飯來到時夠熱出煙的, 賣相亦尚算不錯但個鮮茄汁一放入口就知太酸了, 酸到幾乎連蕃茄味都蓋過飯的耐熱度亦不足, 好快變凍唯一可取的是d 斑腩, 炸得剛剛好, 炸粉同魚的比例恰到好處, 食落香口之餘亦有啖啖的魚肉, 個鮮茄汁亦是真材實料, 不錯!可惜這麼basic 的鮮茄斑腩飯個汁都搞不好, 價錢要$50多元, 不抵食之餘且令人失望, 所以我只能勉強地給一個OK!Service及Environment 尚算良好, 但我過幾日再經過美心香港地, 個午餐牌仍跟前幾日一模一樣, 亳無新意, 有待改善!
第1次來美心香港地, 我就叫左鮮茄斑腩飯 ~
鮮茄斑腩飯
此碟飯來到時夠熱出煙的, 賣相亦尚算不錯
但個鮮茄汁一放入口就知太酸了, 酸到幾乎連蕃茄味都蓋過

飯的耐熱度亦不足, 好快變凍

2013-08-26
回到元朗,水太太和水爺到美心香港地吃晚飯過時過節,餐牌是特別的賀年餐比平日貴了點,但侍應們過年也不能放假,付多一點也沒所謂吧水太太點了雪菜牛崧炆米粉($50)牛崧比較少味道OK,不會太咸,炆得不會過稔,而且很有穫氣水爺點了日式海鮮炒烏冬($55)份量比預期少。。。幸好味道出奇地OK一上桌已聞到香味,很有鑊氣又不會過咸,味道是剛剛好海鮮不肯定是否新鮮的,但最少也沒有雪藏味道
比平日貴了點,但侍應們過年也不能放假,付多一點也沒所謂吧
水太太點了雪菜牛崧炆米粉($50)牛崧比較少
味道OK,不會太咸,炆得不會過稔,而且很有穫氣
水爺點了日式海鮮炒烏冬($55)
份量比預期少。。。
幸好味道出奇地OK
一上桌已聞到香味,很有鑊氣
又不會過咸,味道是剛剛好
海鮮不肯定是否新鮮的,但最少也沒有雪藏味道
2014-02-02
2014-01-08 431 瀏覽
今天放假去咗元朗廣場買吓野hae吓...大約1點左右覺得肚餓,經過一間美心香港地9成滿坐...有2人卡位,就決定入去食lunch..... 先說餐廳環境...ok舒服,每枱的空間充足,喜歡2人卡位的坐位足夠一人坐加放手袋。小妹是常餐王...所以就點了常餐A 加餐飲凍奶茶.....意外驚喜是上菜好快....不消4至5分鐘....煙蔥炒蛋/丹麥酥和沙嗲牛肉湯意粉2碟同時上餐飲都跟住上枱^^先食煙蔥炒蛋+丹麥酥。。。個炒蛋一般....似煎蛋多d,煙肉料夠夠但煙肉香可以再濃d就好。不過咁,丹麥酥很好吃。。。表面微微脆口,內層鬆軟很夠牛油味。沙嗲牛肉湯意粉okok。。。份量夠大,湯量也夠多。牛肉也爽口,沙嗲味濃。不過咁,意粉彈牙d就perfect了最後就嘆凍奶茶,味道不錯,因為茶味夠,不太甜,口感滑。。。係有誠意沖的奶茶最後講服務。。。侍應有面部表情,勤執碟都OK啦!
餐飲都跟住上枱^^
煙蔥炒蛋+丹麥酥
不過咁,意粉彈牙d就perfect了
2014-01-08
2013-06-13 315 瀏覽
在澳洲的餐廳,來來去去都是fish and chips,pizza,burger等,真的有點悶。所以時常都好掛住香港的地道茶餐廳,如凍奶茶,菠蘿油,雪菜肉絲米,炒公仔麵等這些茶餐廳美食。回港一星期,已吃了點心,大排檔炒小菜,晚市酒樓等,今天,係時候吃吃茶餐廳了。離開香港之前,還未聽過"美心香港地"。今天和母親大人到了元朗探朋友,親友知道我不想吃西餐,起初打算到潮樓飲茶,可惜爆滿,落一層見到"美心香港地"有位,我們一行六人便一起入座了。一入座,親友問我想吃什麼,我立即說,想吃吃煲仔飯之類,剛巧職員聽到我說,立即上前向我說"所有煲仔飯要等超過半小時。嘩,由於有親友要趕下一場,我唯有揀選1)豬扒炒一丁味道真的一般,但幸好不是很油,可惜豬扒及一丁麵味道淡一點。不過,我覺得炒出來不太味精已ok,所以尚算合格。2)淨雲吞嘩,真的好耐沒有吃過雲吞了。 超掛住。餐牌上的雲吞相片,超大粒,拍得好靚,可惜,只是相片效果,實質出來的,不大粒,內裏的蝦,有點假假感覺,而且雲吞有很強"簡水"味。失望!!!3)滑蛋牛肉飯不知什樣,有點覺得這個滑蛋,水多了一點,變了雞蛋味道淡一點。但相反,牛肉尚算鮮味,加上牛肉尚算

1)豬扒炒一丁
豬扒公仔麵
2)淨雲吞
嘩,真的好耐沒有吃過雲吞了。 超掛住。
淨雲吞
3)滑蛋牛肉飯
不知什樣,有點覺得這個滑蛋,水多了一點,變了雞蛋味道淡一點。但相反,牛肉尚算鮮味,加上牛肉尚算厚厚的,咬起來有口感。
滑蛋牛肉飯
4)鮮茄斑腩飯
這碟鮮茄斑腩飯,是今天所有的最好吃的一碟。當職員送上來,我已感到,顏色好靚,蕃茄大大件,很香。當親口品嚐時,這碟鮮茄斑腩飯完全沒有令我們失望,鮮茄味道很出,加上洋蔥,酸酸甜甜,充份香口的鮮茄汁加上鮮鮮軟軟的斑腩,真的好味到,令我們"安哥",再吃多一碟。
鮮茄斑腩飯
回到香港,開始覺得很多熱門餐廳好多客人,反而不夠職員,就像今天一樣,食客好多,但職員很少,個個做到無停手,就連水吧部沖了很多杯奶茶咖啡堆了在水吧,但職員也沒有時間去拎。就像我的凍奶茶,職員送上來的,冰已沖淡了奶茶的味道,再加上奶茶很像少了一啖,份量不足。

我在澳洲,最掛住香港的飲品就是港式奶茶,但今天香港地的奶茶,有點失望。唯有找一天,去去金鳯茶餐廳嘆返杯香滑奶茶吧!
凍奶茶
2013-06-06