2024-03-04 416 瀏覽
好懷舊既一間咖啡室 入面有兩層 坐得都比較闊落 不過繁忙時間就要搭下枱叫左2個All Day Breakfast 一個🌟炸魚柳 牛角包一個🌟煎雞扒 多士2個All Day Breakfast都配左薯餅 炒蛋同沙律菜唔好以為份量好小 其實都好夠食👍🏻炸魚柳食落無雪味 牛角包又好鬆軟而煎雞扒 個皮煎到脆卜卜 d肉起有肉汁另外叫左個常餐🌟沙嗲牛麵 配 菠蘿包 煎蛋 漢堡扒今次加左$4食岀前一丁 牛肉幾好食唔會韌 美中不足係煎蛋無得揀太陽蛋😩 All Day Breakfast $60 包熱飲常餐只係$58 包熱飲呢個價錢係中環黎講 真係好抵食喇!
好懷舊既一間咖啡室 入面有兩層

另外叫左個常餐
🌟沙嗲牛麵 配 菠蘿包 煎蛋 漢堡扒

All Day Breakfast $60 包熱飲
常餐只係$58 包熱飲
呢個價錢係中環黎講 真係好抵食喇!
All  Day  Breakfast
All  Day  Breakfast
常餐
  • 常餐
2024-01-09 738 瀏覽
晏晝過嚟叫咗2個常餐 瑞士雞翼麵 同埋泰式肉碎米粉兩個都係配牛角包炒蛋漢堡扒首先係牛角包 凍冰冰冇焗過 食起嚟硬掘掘其次係上咗半個鐘都未上麵 循例上問吓佢佢就話整緊 但係隔籬枱早4分鐘落單嘅都就嚟食完落單35分鐘左右啦 終於嚟咗泰式肉碎米粉🤯附上打卡食先相 完全稱唔上泰式 呢個似廚餘多啲…肉碎得嗰幾粒… 又冇泰式香葉… 辣椒有…但都係得一粒到落單40分鐘 瑞士雞翼撈麵依然未有職員經過問我食咩 我話瑞士雞翼麵跟住佢拎咗個瑞士雞翼湯麵俾我我話sorry係撈麵 佢秒速都換返個撈麵俾我原來要快係可以咁快🤯 咁點解頭先要我等40幾分鐘再評論一下個瑞士雞翼撈麵 個面好濕 瑞士汁好淡 完其實我唔係第一次食呢一間茶餐廳Lunch時間過去 但係完全唔係忙 因為好多員工都好得閒但係今日嘅體驗足以令我唔想再有下次😮‍💨
晏晝過嚟叫咗2個常餐
瑞士雞翼麵 同埋泰式肉碎米粉
兩個都係配牛角包炒蛋漢堡扒
首先係牛角包 凍冰冰冇焗過 食起嚟硬掘掘

其次係上咗半個鐘都未上麵 循例上問吓佢
佢就話整緊 但係隔籬枱早4分鐘落單嘅都就嚟食完
落單35分鐘左右啦 終於嚟咗泰式肉碎米粉🤯
泰式肉碎米粉

附上打卡食先相 完全稱唔上泰式 呢個似廚餘多啲…
肉碎得嗰幾粒… 又冇泰式香葉… 辣椒有…但都係得一粒

其實我唔係第一次食呢一間茶餐廳
Lunch時間過去 但係完全唔係忙 因為好多員工都好得閒
但係今日嘅體驗足以令我唔想再有下次😮‍💨

2024-01-07 446 瀏覽
下午茶外賣就叫得多堂食又真係第一次7:30入坐都仲有好多位8點左右已經坐到爆滿一間茶記早餐手機QR code下單有趣係飲品可以有好多選擇要求通粉可以選淋d或者無甘淋😂西冷扒配 牛乳炒滑蛋+漢堡 扒+沙律菜+牛角包蛋類做法:炒蛋包類選項:牛角包熱杏霜口味:濃D醒神由一個all day breakfast 開始牛扒都幾多筋下炒滑蛋超滑牛角包吾會太油香煎午餐肉腸仔通粉麵底選項:通粉跟配:套餐蛋類選項:雙煎蛋包類選項:齋多士口味:淋D,少烘熱鴛鴦
下午茶外賣就叫得多

包類選項:齋多士
口味:淋D,少烘
熱鴛鴦
2024-01-02
轉咗meun, 問2句啫, 幾個女侍應都態度好差。有幾枱客都問仲有冇瑞士雞翼撈公仔麵餐,嗰D女侍應都係態度/面口好差咁回應。其實我哋都好有禮貌,咁樣趕舊客,中環又唔係冇第二間,祝你哋生意興隆!
轉咗meun, 問2句啫, 幾個女侍應都態度好差。
2023-11-18
早餐
2023-09-02 1156 瀏覽
中環茶記,最出名瑞士雞翼,打工仔Lunch Hour之選🔻常餐A:瑞士雞翼公仔麵(4隻) + 火腿奄列+牛油多士 💰56 + 轉維記朱古力奶 (+💰5)見到瑞士咖啡室幾出名,lunch time走去試下,點知食完都幾失望🙁瑞士汁雞翼冇咩瑞士汁味,反而似滷水雞翼多d🤔同埋d雞翼好似煮太耐,有啲老🤨其他嘢都普普通通,公仔麵同屋企煮嘅差唔多,不過不失🤔奄列都不夠滑,同埋淨係有少得可憐嘅火腿,多士都普普通通烘過咁啦Lunch hour都幾多人排隊堂食同外賣,可能因為名氣大同好多顧客太忙嘅原因,d餐廳侍應態度都唔係幾好,同澳牛有得揮🤣但係澳牛仲好味啲🙈不過餐廳嘅裝修仲保留住舊時嘅感覺,有啲老香港電影啲feel🎬👅味道:6.5/10💡抵食:7.5/10📌環境:6.5/10
中環茶記,最出名瑞士雞翼,打工仔Lunch Hour之選

👅味道:6.5/10
💡抵食:7.5/10
📌環境:6.5/10
  • 瑞士雞翼公仔麵
2023-08-28 703 瀏覽
今日食晏決定係出去餐廳坐喺度食,同事就介紹一間極具懷舊風味嘅茶餐廳,可以一個人慢慢喺度食晏,亦都咁啱有張自修室位,俾我對住個牆坐,啱晒我呢啲單拖去食嘅人今日我就嗌咗份瑞士撈公仔麵配瑞士雞翼四隻,飲凍檸茶🍋🍋呢度叫得瑞士咖啡室,咁我相信佢啲瑞士雞翼一定係有返咁上下水準嘅果然冇令我失望雞翼相當入味而且肉質夠晒嫩滑,公仔麵略嫌硬咗少少,但係撈埋個瑞士汁食都係相當惹味凍檸茶不過不失正常嘢!佢上餐都上得算係快嘅,啱晒打工仔食

果然冇令我失望
雞翼相當入味
凍檸茶不過不失正常嘢!佢上餐都上得算係快嘅,啱晒打工仔食
2023-08-23 445 瀏覽
中環的總店,不知為何,總覺得這店是比較好食。以太久沒有在這裏食早餐,反而久不久便會在這裏食下午茶餐。也只喜歡食鹹牛肉三文治,沒有烘底,因為這樣才嘗到麵包的新鮮味道。再加一杯熱鴛鴦少奶。香港茶餐廳的味道,好味。杯好靚,有特色。
下午茶餐
下午茶餐
  • 奶茶
2023-08-12 480 瀏覽
難得中環有一間平民得來又好食嘅茶餐廳,梗係成為咗我同同事們其中一間encore得最多嘅lunch time之選☺️雖然每次行到去門口都大排長龍,但因為餐廳有兩層嘅關係,都好快安排到入座👏🏻🍳營養餐(鮮茄火腿通粉、三文治、烚蛋沙律、樽裝鮮奶)($52)呢個基本上係我每次嚟都會嗌嘅餐😎雖然佢叫營養餐,但係個餐好豐富,每次差唔多食唔晒😂鮮茄火腿通粉味道中規中矩,而三文治我就叫咗雙拼煎蛋午餐肉烘底,外皮都烘得好脆🤤而佢嘅烚蛋沙律就係普通茶記會有嘅沙律醬扣粟米,少量菜同蛋。呢個價錢包咁多樣食物,自然成為我嘅no.1 choice🥰

2023-05-18 1244 瀏覽
小時候跟家人來,今天放假去中環走走就帶男友一試這間懷舊茶記。我倆於中午1:30入座,大部分上班族都將近要離開。當時其實有3-4張卡位,我們想坐卡位的其中一邊,唔介意之後有人搭枱。但店員堅持只可坐  open  shared  area 及跟其他人搭枱。到吃完其實都沒有新食客進來,卡位一直留空,感覺就是不會以客為本的守舊地方(沒想過自己相隔多年會再寫食評所以只拍下一張圖) 值得欣賞是伯伯落單後會覆單,這點是非常欣賞的!還安排有特濃凍朱古力1. 瑞士雞翼公仔麵套餐 ($59) 好:適合喜歡淡味的人壞:賣相差,瑞士雞翼沒有瑞士汁味,似輕微炆過。公仔麵是清湯,可見圖是沒有瑞士汁,就是白灼的味道。雞翼及麵的味道完全分離,不過我食開淡味仍可接受。只是不值$59(看見其他人前兩天發的食評才發現我的麵是截然不同,我想…是因為我去的時候用光了瑞士汁吧!)2. 焗肉醬意粉餐 ($62) 好:賣相還好,夠熱! 有大大粒蕃茄,肉醬很多很多(如你愛肉及醬…)壞:頂層芝士沒芝士味,意粉是煮過才焗所以質感太淋。整體: 3/5分還可以一試但不值再來,除非味道及服務有改善吧

套餐瑞士雞翼公仔麵連火腿奄列

(沒想過自己相隔多年會再寫食評所以只拍下一張圖)

瑞士雞翼公仔麵套餐 ($59)

好:適合喜歡淡味的人

焗肉醬意粉餐 ($62)

壞:頂層芝士沒芝士味,意粉是煮過才焗所以質感太淋。

整體:
3/5分
還可以一試但不值再來,除非味道及服務有改善吧
2023-05-17
套餐瑞士雞翼公仔麵連火腿奄列
瑞士咖啡室位於中環利源西街 雖然條路又斜又要穿過啲舖頭仔 但中午時間嘅瑞士咖啡室依然大排長龍 勝在餐廳舖面夠大 輪桌時間夠快 所以等咗幾分鐘就入得✨️常餐A 瑞士雞翼公仔面(4隻) 轉出前一丁 $61瑞士雞翼睇落色澤都算係上色 感覺唔算醃咗好耐/老抽唔入量唔多 雖然食落肉質唔柴 亦都去咗冰鮮味 但瑞士汁未醃到入味 唔算係好出色嘅瑞士雞翼🐣而出前一丁麵底份量都算多 啲麵煮得啱啱好 有咬口 唔會淋咗🍜✨️火腿奄列 跟餐奄列水準普通 蛋有少少過老 內有火腿絲 份量適中✨️奶醬多 跟餐 +$5奶醬多絕對係肥仔之選 識食一定要加錢轉 花生醬搽到超多 麵包邊微脆 食落滿口花生醬香 超級滿足🧇😋✨️熱奶茶 跟餐熱奶茶都係普通 似係水嘅份量多咗 茶味同奶味都唔算出總結:整體食物水準中規中矩 無咩特別驚豔 不過價錢喺中環嚟講真係幾平 而且鋪頭夠大 上菜都快 份量都好足夠 對打工仔嚟講係lunch平靚正之選🐶

✨️常餐A 瑞士雞翼公仔面(4隻) 轉出前一丁 $61

熱奶茶都係普通 似係水嘅份量多咗 茶味同奶味都唔算出
2023-05-03
常餐A 瑞士雞翼公仔面(4隻) 轉出前一丁
奶醬多
瑞士咖啡室唔洗加一~味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)常餐A $57👉🏻瑞士雞翼配公仔麵(4隻) 配 火腿奄列+牛油多士 配熱飲(我叫左熱好立克😗)瑞士雞翼唔夠入味,公仔麵係偏硬果隻🤣唔知有冇人同我一樣隔一段時間就會想食公仔麵😂明明知佢唔太健康,但就係想食!火腿奄列既蛋皮好薄,火腿既份量又算多喎~佢塊多士既口感都幾特別,介乎係丹麥酥&麵包之間😆😆最後,特意送上極有意思、港式茶記密語、凡人完全睇唔明既收據比大家😙☺️❤️‍🔥 乾淨企理既港式茶餐廳 有情懷🌸❤️‍🔥我中肯既評價就係唔洗專登山長水遠去試😂❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow me~話比我知你有睇,比啲動力我 ❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
瑞士咖啡室
唔洗加一~

常餐A

常餐A $57
瑞士雞翼唔夠入味,公仔麵係偏硬果隻🤣
火腿奄列既蛋皮好薄,火腿既份量又算多喎~
佢塊多士既口感都幾特別,介乎係丹麥酥&麵包之間😆😆

❤️‍🔥 乾淨企理既港式茶餐廳 有情懷🌸
❤️‍🔥我中肯既評價就係唔洗專登山長水遠去試😂

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~
  • 瑞士雞翼公仔麵
2023-03-09 1029 瀏覽
呢間茶餐廳位於中環但居然係深水埗價錢,而且我鍾意佢成個環境係懷舊得嚟又唔花巧;午飯時間嗌咗個🍳 All day breakfast + 熱奶茶 ($53) 一次過可以食晒我想食嘅嘢茶記ADB有吉列或者煎魚柳/豬扒/雞扒俾你揀,另加煎雙蛋、薯餅、火腿、茄汁焗豆同牛油多士,魚柳嘅話再另有沙律醬。吉列魚柳煎得外皮香脆,而其他食物都係正常發揮好穩陣,牛油多士烘至金黃色好吸引🍞 我自己鍾意食之前浸塊多士落奶茶度,麵包索晒啲茶味道超香濃(•̀ᴗ• ) 唔知有冇人都鍾意咁食呢------------------------------Hidden in Central’s alley, Swiss Cafe has nothing to do with Switzerland despite its name. 😂 The environment here was very 70s - tiled floors, the handwritten menu, and hungry people chattering loud. But this offers the space some definit

Hidden in Central’s alley, Swiss Cafe has nothing to do with Switzerland despite its name. 😂 The environment here was very 70s - tiled floors, the handwritten menu, and hungry people chattering loud. But this offers the space some definite charm and character.

We ordered an All Day Breakfast ($58) which included fish fillet, fried eggs, hash brown, ham, baked beans and a toast slathered with butter. The fish fillet and hash brown were crispy and well-seasoned, while the toast was so flavoursome. I personally like dipping the toast in the hot milk tea before a bite, anyone do the same as me?
2023-02-13
2023-02-18 893 瀏覽
九龍人大鄉里出城上堂去,早一晚就搵定睇下有咩早午餐廳出名的走出探下店種下草咁,搵好左五間位於中環的名店,今日一早七點半去第一間店食撈丁,點知去到話冇水今日得外賣仲要得三文治等干貨,面食停產,頂!六合彩又唔見中,好在成個list,去左第二間,瑞士茶餐廳,可能星期六仲早冇咩人,坐低好快姐姐過黎,叫了個沙牛漢扒凍鴛鴦。快手!無咩特別,中規中矩。食完返學,中午放飯再去,要食佢招牌瑞士汁雞翼面,去到人唔多,都係坐返早上個位,姐姐好快又黎,常餐瑞士汁雞翼面凍茶唔該,10分鐘到!總體平平常常,瑞士汁真係唔多食得出,加上雞翼處理欠細心,仲有幾條毛。快快手食完就走了。總結一次已經足夠。希望餘下個4間實至名歸啦。
2023-02-12 591 瀏覽
今日去到中環有啲名氣嘅瑞士咖啡室試一下,人唔算多,搵左個位嘆番個餐。感覺ok,無特別好,又無特別差咁,不過環境就好有feel嘅,好懷舊,想感受一下嘅話可以過黎試一試。

2023-01-13 695 瀏覽
吾知咩事老闆今日請食 teatotal 叫左14份下午茶餐瑞士雞翼沙律熱杏仁霜無諗過會甘黎到的雞翼會係凍的好難理解點解隻雞翼會係凍番熱到懶得做熱飲佢又做得幾好(好夠熱)
吾知咩事老闆今日請食 tea
total 叫左14份下午茶餐

瑞士雞翼沙律熱杏仁霜
無諗過會甘黎到的雞翼會係凍的
好難理解點解隻雞翼會係凍
番熱到懶得做

熱飲佢又做得幾好(好夠熱)
2023-01-13
外賣送餐