2011-02-05 22 瀏覽
年初一同左女友去左呢頭行下,因為好肚餓,所以就入左呢間店食tea,冇乜人,都ok舒服.叫左個二人set,有pizza,兩個炮芙,兩個不知名o既餅,兩件雞翼,兩件炸墨魚.....其實唔多野,要$168,其實有d貴,不過佢個pizza又真係幾好名,而且好足料,都算係物有所值的.
年初一同左女友去左呢頭行下,因為好肚餓,所以
就入左呢間店食tea,冇乜人,都ok舒服.
叫左個二人set,有pizza,兩個炮芙,兩個不知名o既
餅,兩件雞翼,兩件炸墨魚.....其實唔多野,要$168,
其實有d貴,不過佢個pizza又真係幾好名,而且好足
料,都算係物有所值的.
禽日一早搭車出 Elements度睇戲, 出到去都成12點了, 本來一落車跑快d還可以趕及早場時間入場, 不過又唔想, 加上果度d交通超亂, d路左兜右兜甘, 於是決定買左下一場飛, 仲有大把時間就到入面搵間野坐低食野先, 次次行親 Elements 都經過 Wildfire 呢間餐廳, 把心一橫就入去睇下乜料!!!入到去個 waiter 俾左出面半露天既枱我坐, 坦言我個人就喜歡坐暗角位, 私人空間大d, 食相肉酸d都無人覺!!! 佢好快serving遞Menu, 然後就走左!!! 不過禽日就無諗住叫下餐牌入面d野食, 所以叫左佢地個週末特定午餐 (weekend set lunch) 食, 我超白痴搵唔到個drink list, 準備serve我果個waiter阿叔就話我遮住左 魚到爆!!! 加上佢巳經響我後面昅到實哂, 我就爽手take order~ 前菜叫左沙津, 主菜叫左煙三文魚, 甜品係得一款 (焦糖咖啡味忌廉類似pudding既物體), 飲品係改叫左杯 cocktail叫 Wildfire Fever!! 食客方面以中產居多, 見到有肚腩大到唔可以再大既外藉洋漢, 食雞

食客方面以中產居多, 見到有肚腩大到唔可以再大既外藉洋漢, 食雞腸食到大既外藉情侶, 血拼中的婆女孫三代, 一抽二能成身兒女債既好爸爸...etcs!!!

食物好快就來, 個沙津入面有肉腸, 不過我對d香草麻麻, 感覺似食緊草咁!!! 不過佢溝埋酸酸甜甜既汁又幾開胃!! 我隔離枱個細路猛咁塞落口話媽咪好食呀媽咪, 頂佢唔順!!!!

Main Course 有好有唔好, 好既係我平時一粒魚毛都唔食既人, 食佢呢舊煙三文魚, 我唔覺得腥, 不過個醬汁就落得姑寒左d, 塊魚皮煎得好, 香口野肯定好味!!! 失敗之處係下面用茄子做伴菜, 嘩!! 燒到d茄子好硬身同好乾~ 不過再底就下有切左一塊塊既薯仔, 如果有少少蛋黃醬或沙津醬點綴下更好~
甜品整到有d似布甸咁, 有好濃既咖啡味, 面頭亦有一塊薄薄地既焦糖, 咬果陣short short聲, 但有d唔夠喉!!!

去到呢類型既高級裝置餐廳我實叫杯cocktail飲暈自己, 杯 Widfire Fever 有rum酒, soda加菠蘿汁, 真係飲到pair pair夫...左一陣就醒左!!!

Wildfire 既日間經營方式有d似茶餐廳, 晚飯時間就唔知, 可能又會是另一風景。好似下面呀師兄話齋, 流量和服務都講求快同緊湊, 想hea就免, 因為你一吃完碟野即有人拿走喇, d waiter 成日響d客身後車輪轉, 服務真係夠, 同埋聽到 waiterwaiter 吹水時講廣東話粗口, 哈哈~ 希望佢地下次想講果陣用生果名代替。

餐牌

餐牌
差差
Wildfire Fever
2010-07-28 2 瀏覽
係ELEMENTS 呢個比較高檔既商場入面, 完全想像唔到一間餐廳既SERVICE係咁差囉.如果, 你話好FULL , 客人多到招呼唔切都仲話有得講, 但係呢晚只係得幾枱客... 真係唔需要講野又急, 放菜上枱又急, 問佢野連停一停都唔會, 仲要連個經理都係咁, 唔好話 誠意, 連基本應有既服務禮貌都冇. 佢D野幾好食 但係再去都會去返銅鑼灣WORLD TRADE 個間.
2010-07-26
2010-05-12 8 瀏覽
原先book左5月8日慶祝母親節, 點知其中一位家庭成員果日唔得, 所以立即打去改5月9日. 接電話的男侍應話冇問題, 已將我的booking改5月9日.點知5月8日有個女侍應打嚟re-confirm問今晚張檯有冇問題? 好愕然, 我同佢講我已通知你們將booking改為5月9日. 之後佢話check唔到到我有改過, 又話問晒所有男同事都冇收過我電話! 而家5月9日安排唔到檯比我地! 之後我同佢理論, 呢d係你地問題, 我已通知你們. 之後佢勁講唔好意思! 我心諗: 有咩用喎, 再嘈落去你都比唔到檯我地, 口同鼻拗, 之後打去好多間都full booking, 真係比呢間wildfire玩死!

2010-05-08 5 瀏覽
Movie in an hour and we were hungry so without much thinking we dropped by Wildfire at Elements. It has been a long while since I return to this establishment as in Wildfire for pizza / dinner. The venue was pretty open with one side opened to the mall. This open-window approach seemed to be a common design for many of the restaurant in this mall. It claims to be making traditional woodstone pizza but what exactly does it mean? Based on my humble knowledge, in Hong Kong and many countries, it is against the law to use real wood / logs to oven-bake pizza because of the resulting smoke I suppose. Therefore, many places use gas-powered woodstone oven instead. Gas-Powered Woodstone pizza is as traditional as one can get in Hong Kong. I think this is worth noting.

My friend ordered the Wildfire Seafood Gumbo soup and it certainly looked interesting with a little crayfish on top. It was alright, flavors were slightly too intense for my personal liking but my friend seemed to enjoy it.

Spinach and Apple Salad was very refreshing, a light enough dish that reminded me how much I need to go on a diet soon!

Wildfire came up with a special pizza in celebration of the year of the Tiger. It consisted of tiger prawns, mozzarella, cheddar, yellow bell peppers, artichokes, coriander, Chinese spinach, roasted cashew nuts and spring onions. Interesting combination of ingredients and I expected a rather strong flavors from it; but oh my, the flavors were very weak, even the tomato sauce was light. The crust was alright, texture was decent and it was the thin type I like but a bit soggy in the center-bottom, making it rather ... flimsy? Not sure if that is the right word ... HAHA.

Oh yeah, almost forgot. Check out their menu, it was rather hard to read because of the thick plastic in between!

Alright, this review officially falls under the BORING category! ... HAHA

Likes:
-Comfortable seating perhaps?
Dislikes:
-Very weak flavors for the pizza (the special pizza in celebration for the year of the Tiger)
-I know I am too picky but check out the menu, it is rather difficult to read because of the plastic sheet in between the

Avg Spending: HKD 100 - 200 per person

Original Blog Post: http://www.jasonbonvivant.com/2010/03/wildfire-elements.html
2010-04-19 6 瀏覽
今天女兒放早, 不用在學校吃午餐盒.12:15接女兒放學後, 同學的媽媽很高興地說, 她申請了wild fire 的50%dicount card. 大家一起去吃的話會很抵吃.就這樣, 4位媽媽+4位小女孩和一個5個月baby到wild fire lunch.4位媽媽每人點 1 個$88的 luch set,2 客鷄翼, 1個pizza 4 位女孩分吃.set luch 可選 湯 或 沙律 ; 主菜亦有 2 款可選.今天有pasta 和 煎魚(snapper)我點的是:煙三文魚半熟蛋沙律 -- 賣相ok, 份量頗多. 沙律菜一般新鮮. 煙三文魚普通, 半隻半熟蛋幾好.fried snapper -- 伴有燒蕃茄片 (新鮮), 薯蓉(不油膩, 幼滑, 調味剛好). snapper只用鹽 調味, 胡椒粉也沒有, 煎得皮脆肉嫩, 完全沒腥味.黑咖啡-- 一般美式咖啡, 熱度剛好, 比較淡, 不苦也不酸. 沒什咖啡香味. 不過合格.另外加$25可在甜品menu選一款甜品, 我們點了 4 個. 朋友說, 甜品份量很大. 4個已夠吃不要另加甜品了. 等甜品的時間頗長. 我建議
今天女兒放早, 不用在學校吃午餐盒.

4位媽媽每人點 1 個$88的 luch set,
2 客鷄翼, 1個pizza 4 位女孩分吃.

今天有pasta 和 煎魚(snapper)

我點的是:

另外加$25可在甜品menu選一款甜品, 我們點了 4 個. 朋友說, 甜品份量很大. 4個已夠吃不要另加甜品了. 等甜品的時間頗長. 我建議趕時間的早點order.

甜品的名字忘了, 因為我們看相片點的沒看清名字.
香蕉cream burlee
焦糖蛋糕+雪糕
朱古力蛋糕??
士多啤梨pavlova -- 份量很大, 4位小女孩分吃也吃不完.

其他3個甜品, 4 人分吃. 很驚喜的是焦糖和朱古力蛋糕都和暖的. 甜蜜而不膩. 縱使以原價 $58-$60 點也覺值得. 何況半價?!

本來我不會寫這食評的. 但, 我們埋單, 用 wild fire 50% discount 結帳時, 職員說, 咭仍未生效. 嘩! 持咭的岡本太太嚇壞了.
咭未生效的原因是, 仍未在網上登記 -- 怎麼辦?
這時, 職員很有禮貌地說, 可以用餐廳內的電腦幫岡本太太登記, 這樣就可以即時用discount了.

謝謝啊! wild fire的職員真好! 岡本太太說幸好那職員幫她網上登記, 否則她可能搞不懂怎樣登記了.

席上的太太們說, 也想申請一張discount card, ($380--3 months) 包括我啊!

discount 後, 每位大人 + 1 位小孩 = $150 很划算啊!

今天本只接女兒放學, 沒打算外食的, 所以沒帶相機. 真可惜, 因為甜品飾得很漂亮.
2010-04-19
2010-03-07
因為去圓方睇戲,所以就在圓方揾食。之前食過這店,印象麻麻,但今晚又不想擔悟時間睇戲,所以無計啦。海鮮湯可能因為是地中海的特色,所以完全不同別的海鮮湯,裡面加入好多香料、蔬菜、當然有海鮮啦!魚、魷魚、蜆肉、青口、虾,全部都算新鮮。火腿磨菇Pizza熱辣辣食是好吃的,但我都是比較喜歡食薄批多D,這個批有少少韌。但材料都好多,芝士也很香。大虾并肉腸大虾夠大又新鮮彈牙。肉腸就好似炸過,脆脆地,入口有D怪。伴碟的青豆和薯蓉都好吃。白酒凍檸茶
因為去圓方睇戲,所以就在圓方揾食。

海鮮湯
鮮啦!魚、魷魚、蜆肉、青口、虾,全部都算新鮮。
火腿磨菇Pizza
也很香。
大虾并肉腸
白酒
凍檸茶
2010-03-07
2010-02-18 1 瀏覽
昨日與友人吃了$88的set lunch.....本身冇咩expectation.....朋友要南瓜涕..我要parma ham salad....兩者皆十分好....ham跟cheese及veg跟sauce好夾...main course大家都要angel hair with crab...又好好味....食哂!!!!extra比多$50再叫2款desserts--- pavlova及cream brulee....both are ok!下次來element可以試下食呢間啦!

下次來element可以試下食呢間啦!
2010-02-17
  • set lunch
2010-02-03 5 瀏覽
尋晚兩個人走左去Wildfire食野, 一共叫左四樣野加個甜品, 食左六百幾, 但HSBC CARD有30%所以最後都只係六百幾即, 好底食丫!!我地叫左個鴨胸沙律, 野菌意大利雲吞, 羊冧扒, PIZZA & 甜品鴨胸沙律~~都好新鮮丫, 不過可能我地冇"LO"過先食, 食到底時就好似好油咁.意大利雲吞~~超好食呀!! 個白汁好夠濃, 好正.羊冧扒~~係就係細份D, 得四少舊羊, 不過佢底個個蛋餅真係好正, 一個人食晒一定夠飽, 但係就成170.00勒!!芝士PIZZA~~就唔係太特別勒, 係California Pizza Kitchen 都食到.甜品~~香橙朱古力餅, 都OK既!!
意大利雲吞~~超好食呀!! 個白汁好夠濃, 好正.
甜品~~香橙朱古力餅, 都OK既!!
2010-02-02
$300.00 (晚餐)
團年飯
  • 野菌意大利雲吞
  • 鴨胸沙律 & 羊冧扒
2010-01-02 4 瀏覽
今年除夕決定到圓方Wildfire慶祝,意式pizza雖然並非貴價大餐,但熱辣辣的pizza,冰鎮的啤洒,圓方衣香鬢影的熱鬧,想想己經情緒高漲。黃昏前來到Wildfire,輕易便佔據一張四人枱。侍應小姐遞上餐牌,既然是除夕,點可以無美酒,就點兩杯意大利Sauvignon blanc, 點知侍應小姐話無貨, pinot grigio也欠奉。 賣意式食品, 點可以沒有意大利餐洒! 有些許失望, 改為點了智利白酒和啤酒。Pizza點了Quattro formaggi, 是其中一種意大利人最愛的pizza, 通常用Mozzarella, Gorgonzola, Parmigiano 和Ricotta四種芝士,無其他雜亂的配料, 最能吃出芝士pizza的真味。Honey 就點了House Special焗巴馬芝士茄子番茄塔, 話賣相靚十分吸引。熱切期待的四式芝士pizza終於來了,麵皮不算厚, 周邊不規則烘焦, 有點磚窯pizza的感覺, 不錯。芝士用料也不賴,意大利人有時會淋上蜂蜜吃, Wildfire就無提供。咦, 隻智利白酒幾dry, 配濃味pizza, 竟然出奇地夾! 再來的焗巴馬芝
熱切期待的四式芝士pizza終於來了,麵皮不算厚, 周邊不規則烘焦, 有點磚窯pizza的感覺, 不錯。芝士用料也不賴,意大利人有時會淋上蜂蜜吃, Wildfire就無提供。咦, 隻智利白酒幾dry, 配濃味pizza, 竟然出奇地夾! 再來的焗巴馬芝士茄子番茄塔就有些不對板, 和House Special 相片上的「塔」相差甚遠,矮了足足成吋! 見我如此失望, 奉餐的男仔都忍不住笑, 話「塔」的層數一樣, 可能師傳切薄咗。(喂,我將你間屋樓底改矮幾吋又得唔得?) 幸好, 食落又幾好味, eggplant 味淡, 和焗脆的巴馬芝士絕配, 番茄好正, 一點酸味都沒有。
白酒和啤酒乾完又乾, 最後到了Dolce時段。點了焗檸檬撻配蜂蜜雪糕, 也是House Special 之一, 今次出品就做到和相片中一模一樣, 個撻做得好靚, 味道濃淡適中, 甜而不膩, 令這個除夕餐, 劃上甜蜜滿足的句號。(跟住去睇阿凡達, 瞓咗足足三十分鐘。仲要扮無瞓, 但Honey 話你個3D眼鏡點解唔係對住银幕!)

當智利白酒遇上嘉士柏...
Wildfire圓方店
意大利四式芝士薄餅
味道可以, 但「塔」身矮了一截
我們的pizza就這樣焗出來
Wildfire 的厨房乾淨見得人
檸檬tart做得好, 極yummy!
咁多酒偏偏冇意大利餐酒!
2009-12-31
除夕
當智利白酒遇上嘉士柏...
意大利四式芝士薄餅
我們的pizza就這樣焗出來
Wildfire 的厨房乾淨見得人
檸檬tart做得好, 極yummy!
  • Quattro formaggi
  • 焗檸檬撻配蜂蜜雪糕
2009-12-25 1 瀏覽
和一班朋友食飯, 最重要係找一間坐得舒服, 不嘈吵, 食物又大份 (可以分來吃) 的地方, 這裏是一個很不錯的選擇, 首先這裏有很多梳化位, 坐位之間又不太窄, 不用擔心傾計途中時常被碰撞或要求"借借", 可以放心傾計及食飯~說回物方面, 是一間大路的美式餐廳, 連鎖店的食物品質不會太差, 賣相都不錯, pizza 很鬆化, 意粉更是美味。 ribs 味道還不錯, 可惜的並不是完條上, 雖然賣相都有花心思, 不過還是完條讓顧客自行分割比較痛快~總括來說, 這裏很適合一大班朋友歡聚用餐~

總括來說, 這裏很適合一大班朋友歡聚用餐~
雞肉沙津
rids
pizza!!
  • 意粉
2009-10-27 1 瀏覽
凱撒沙律 配煙三文魚$96沙律份量及味道OK、煙三文魚屬一般貨色,都算可以。Tea Set $158 (2人份量)這個Tea Set就麻麻喇裡面包括有薄餅,這個最差好明顯是一早焗好到你叫時再翻熱給客人食,所以一點都不好吃。炸魷魚圈都可以,不過炸粉微微厚。雞翼都好似是翻叮食物炸虾是用麵條包後再炸,但外層麵條就無味,虾肉味道偏淡還有甜品,窩夫都是不吸引的。凍肉多士比較好少少。飲品2杯Summary : 都是不會再食的不午茶餐,雖然價錢合理,但味道較差。

凱撒沙律 配煙三文魚$96
沙律份量及味道OK、煙三文魚屬一般貨色,都算可以。
Tea Set $158 (2人份量)
這個Tea Set就麻麻喇
裡面包括有薄餅,這個最差
好明顯是一早焗好
微微厚。雞翼都好似是翻叮食物
炸虾是用麵條包後再炸,但外層麵條就無味,
虾肉味道偏淡

還有甜品,窩夫都是不吸引的。凍肉多士比較好少少。
飲品2杯

2009-10-23
2009-10-19 5 瀏覽
初初睇鋪面以為係鋸扒的~~最後叫左一個SALAD同一個長通粉~~SALAD麻麻~~味道好似怪怪地我諗如果叫凱撒沙律會好味D個長通粉都幾好食放喺面果舊蒜蓉包好味~~脆的~~不過D肉醬太咸!! 最後食淨晒D肉~~最後因為太飽冇叫到甜品睇相D賣相好吸引!
初初睇鋪面以為係鋸扒的~~
最後叫左一個SALAD同一個長通粉~~

SALAD麻麻~~味道好似怪怪地

我諗如果叫凱撒沙律會好味D

個長通粉都幾好食
放喺面果舊蒜蓉包好味~~脆的~~

不過D肉醬太咸!!
最後食淨晒D肉~~

最後因為太飽冇叫到甜品
睇相D賣相好吸引!
salad
長通粉
2009-10-18
長通粉
2009-09-18 5 瀏覽
No pay leave, 唔得止no pay, 仲會變相洗錢.朋友介紹份hea一日的part-time, 諗住賺返幾百, 點知做左4個鐘就話無野做, 叫我地早d走.氣上心頭, 同朋友去左elements發洩.先睇左場戲, 再打算high tea 一下.行行下就見到呢間wild fire. tea set for two, $168, 有個pizza仔, 幾件cake, 賣相唔錯, 決定一試.再睇睇, 原來monday-wednesday 6pm前, 有買一送一pizza.Pizza最貴都係$138,即係除返開都係$80一個人, 好抵!立刻坐低, 叫左2個pizza1)帶子蝦pizza(2)bbq雜會2 個pizza都足12吋, cut開有8件, 好大.本人較愛帶子蝦pizza, 帶子and蝦都爽口, pizza底香脆. 喜歡佢用欖黎吊起帶子既味, 加埋d cheeze唔搶, very nice~~~bbq果個就有d似p記的錦繡大會, 當然, 呢到好食d啦 (一直斬覺得p記唔掂, 可能你我偏見~). 朋友好like佢有好重水牛芝士, 肉唔會太咸, 茄汁岩岩好, 唔太多又唔太少.只略嫌個
氣上心頭, 同朋友去左elements發洩.
先睇左場戲, 再打算high tea 一下.
Pizza最貴都係$138,
即係除返開都係$80一個人, 好抵!
立刻坐低, 叫左2個pizza:
(1)帶子蝦pizza
(2)bbq雜會

2 個pizza都足12吋, cut開有8件, 好大.
只略嫌個批邊同批底都唔夠脆.

環境好, 又食到筍野, 食完之後怒氣全消. Happy~
帶子蝦pizza
bbq雜會
帶子蝦pizza
bbq雜會
2009-09-01 6 瀏覽
弟弟外賣了一個Wildfire最普通的蕃茄芝士薄餅來分吃,也很久沒有吃過它的出品了,看看又如何。先看其餅底,是正宗薄薄的麵餅,而面頭也不如Pizza Hut的佈滿了餡的,畢竟意大利其實是一個在歐洲來說較窮的國家,只有薄薄的一層芝士及蕃茄醬,然後再有一點零碎的檸檬葉,帶來一丁點的香味,而可能是外賣的關係,餅底吃起來不脆,其近圓周的邊更是粉粉的,至於芝士也不是太香,整個薄餅也只可以說是合格罷了。也許要找個機會再去堂吃,才可試回其真正的功架了。

也許要找個機會再去堂吃,才可試回其真正的功架了。
野火的紙盒?
餅底是正宗薄薄的麵餅,但吃起來不脆,芝士也不太香
2009-08-31
$30 (其他)
野火的紙盒?