2016-10-28 1894 瀏覽
去PMQ搵食,見到係主打 Mexico 菜就試下,order左 pulled pork BBQ sauce wrap 同青木瓜wagyu beef salad。兩個都十分好味!沙律都幾大份,有牛肉、青木瓜絲同mixed沙律菜,仲有nuts,配泰式dressing,辣辣地,好惹味。個wrap真係好正,最正係pulled pork,唔係有豬肉味咁簡單,試過先知。
喺加拿大返嚟之後,喺香港未真正食過墨西哥嘢,好掛住!咁啱女朋友生日,決定去同佢食個Mexican lunch!上綱睇左好多間,見到元創方呢間好似幾好又可以泊街!咁就去馬!那天我和另一友人共3人,第一次去PMQ都唔算難搵。滿心期待!一入到去都算人多。不過,全部人都是在吃burger!一入到去係一個四眼妹接待。初時都有少許笑容,之後D態度就...另外有個經理。英文不是好,但係就同我地講英文?我唔明。到差不多食完我先聽到佢同其他枱講中文!仲有2個真係講英文嘅新仔!有個肥D嘅呢個真係經典!之前我話係嚟食Mexican food,一打開個menu!心知不妙!即刻問有冇wraps?有冇burritos?有冇soft taco?個四眼妹接待比左3個No我之後,話佢地3個月轉一次menu! O...k... 算了!因為已經坐底左!好彩仲有個fajita喺度!本來想叫埋個chicken quesadilla 不過最後我哋叫左calamari。我哋最後叫左以下:- Calamari 一般貨式,份量係多,但食多兩三個已經好油膩!佢係點自家製偏甜白色沙律醬,但不是tartar sauce!呢點我覺得不淪不類?

仲有2個真係講英文嘅新仔!有個肥D嘅呢個真係經典!

我哋最後叫左以下:

- Calamari

一般貨式,份量係多,但食多兩三個已經好油膩!佢係點自家製偏甜白色沙律醬,但不是tartar sauce!呢點我覺得不淪不類?我個人喜歡點marinara! 呢個價錢我覺得不知所謂!喂你哋講英文咁勁又好想走高級路線,點解比D好似永樂園味道的沙律醬點呢個過百的魷魚圈呢?

因為太肚餓,所以唔記得影相!

之後等左成10至15分鐘D野都未嚟,四眼妹接待用凌厲嘅眼神出來望望我地,又走返入廚房?之後我叫呀經理比杯滾水我,佢好搞笑,想走入廚房拎嘅我諗佢,但又突然360度轉身走左去篤電腦?喂,一杯滾水啫,點解唔可以即時入廚房拎呢!最後杯水10分鐘先上!10個like!

大概食完appetizer 25分鐘或以上,間高級餐廳D侍應覺得係時候上主菜啦(但唔好意思囉,我哋已經開始飽囉
)!

-Steak fajita

新仔終於將今午第一個main帶到我面前。見到冇sauce嘅?即刻叫住新仔比D salsa 我。2分鐘,佢係咁走來走去,但個經理就喺度行行企企?我吹呀新仔,佢望吓我笑之後就比左個salsa同sour cream我!急不及待,我一大pat sour cream 加salsa 落我個wrap度,一吃?salsa又係自家製的?偏酸甜!完全不是Mexican style salsa!! 個fajita...原來自己入面已經有醬汁!甜甜的仲有D金不換呀香菜等在內...頂,係Vietnamese style wrap似的。係好refreshing 因為有好多菜同個所謂"越南醬汁",但D steak 好鬼un!再加埋D不知所謂的salsa同sour cream... 感覺就是混醬wrap!咁因為肚餓,我有食哂嘅!同埋有醬的東西必定唔會差到食唔到。但係,一間話自己係Mexican 嘅咁"高檔次"嘅餐廳?charge 我一個咁嘅價錢嚟食呢個混醬wrap?我真係俾佢吹脹!!
越式wrap, 薯條是返炸的不新鮮!同埋應該睇到杯可樂是冇氣的!

-Pulled pork burger (Lunch set)

女朋友點左呢個pulled pork set lunch。 賣相唔錯嘅,但咁鬼死咁大個包又唔切開一半?連這個detail你哋都missed?仲要係女仔order,你仲講什麼高檔次?

我女朋友話味道都ok,不過真係等左太耐!見到咁鬼大個已經唔想食!最後食左3份1就放低左。我哋傾傾吓突然有隻手想拎走個包!原來係新仔以為係垃圾想收左佢!我女朋友用紙巾包住個包,喂,分明仲有3份2個包未食啦!你問都唔問就用手一野隊埋嚟!?有何道理?我個point係,你冇理由D客人傾得興起時你無拉拉失驚無神伸隻手去枱中間落隻碟度(係!伸隻污糟手落隻碟度!!)唔出聲地收野呱?excuse me都冇句?我喝住佢we still want it! 佢say左個sorry就閃左!當時我哋真係好嬲!咁我先前都有諗住咬幾淡先唔要嘅,咁比佢隻咁乾淨嘅手摸過,我最後用叉拎左少少肉食... 味道可以,但肉質都係好鬼似煲湯瘦肉加southern style barbecue sauce feel! 想死~無啦,最後冇要到成個包!今次要比多10個like新仔!

另外,我地3份餐都有跟薯條的,我份fajita D fries 就係擺左好耐的樣子,一陣你地可以睇相。
呢份fries 係咪精神好多先?D煲湯瘦pulled pork又偏埋一邊!差!

- Cheese burger (Lunch set)

都係冇分一半,最後因為太大個女友人比左少少比我。個burger patty 係7至8成熟,因為見到有紅色,但是一點juicy嘅感覺都冇,偏乾!好怕食呢D burger!中環butchers club我通常都叫佢整熟D塊patty但人地依然juicy! 我咬左兩淡放低左!呢份餐D薯條都好新鮮,你地又可以睇相比較下碟fajita d fries!
都係新鮮薯條!比較吓上面D soggy貨式

-其他

可樂:冇氣的!不知所謂!

Chocolate shake, average,偏稀。

Carrot cakes, 算係有D驚喜!可能因為太耐冇食。正所謂:跟餐好細舊,認.真.唔夠喉!

-總結

態度差!經理行行企企,做細嘅無嚟神氣。想做高級餐廳但係完全無procedure D staff lack of training!

等得耐!喂食個lunch啫大佬,一齊上啦D野!叫杯滾水啫?10秒走入廚房,好簡單!點解經理你都要㩒機呢?!

嘢食差!說好的Mexican food呢?點解我個fajita會有金不換,Asian herbs架?d salsa 不知所謂嘅?點解open rice D相係大條嘅fat fries同我哋食嘅又唔同嘅?究竟係想𨍭menu定想慳皮先?連個可樂都冇氣嘅?!喂我當你係間burger house啦,D可樂咁點食burger呀?

環境係ok嘅,好可惜... 好的環境多的是
  • 無!係得個跟餐carrot  cake係算得上ok~
2016-04-27 2260 瀏覽
一去到個到,就覺得好靚,我揀左坐係出面,所以望到中環啲高樓大廈,幾舒服叫左一個漢堡,一個墨西哥餅漢堡啲牛肉十分多肉汁,仲有芝士,勁正墨西哥餅好香,再點上辣汁同芝士醬,就更好味

叫左一個漢堡,一個墨西哥餅
漢堡啲牛肉十分多肉汁,仲有芝士,勁正
墨西哥餅好香,再點上辣汁同芝士醬,就更好味
2016-01-05
紀念日
2015-12-30 1879 瀏覽
今個聖誕節食番上年慶祝平安夜既餐廳,一去到PMQ發覺成個PMQ冇乜氣氛,上年比佈置較靚,一坐底先叫左香蕉奶昔同1664啤酒,之後開始上菜,整體食物都有水準,墨西哥夾餅好正
今個聖誕節食番上年慶祝平安夜既餐廳,
2015-12-24
聖誕節
2015-12-23 1200 瀏覽
上星期日到中環影聖誕小熊, 順便到PMQ閒逛, 雖然已不是第一次到PMQ,但今次的聖誕市集倒是十分熱鬧, 我還與售賣香薰精油的攤位負責人談了很久,肯花時間這樣做, 只因對這事真的有興趣.就像寫食評一樣, 喜歡吃、喜歡分享.沒有吃早餐, 肚子已咕嚕咕嚕, 看到wilbur's set lunch有前菜、主菜、甜品及飲品, 就試試.Wilbur's的裝潢以沉實的木色為主, 而假牆則用上仿木條, 配以微黃的燈光, 感覺舒適.坐室外的高椅高枱也很寫意, 不過就比較人來人往.餐廳在玻璃上的聖誕佈置很可愛.頭盤- 印第安蝦沙律, 賣相吸引, 幾款新鮮蔬菜色澤鮮明,印第安蝦的質感不彈牙亦不軟身, 就是有少少爽、透,以橄欖油加檸檬汁作調味, 很清新.主菜- 燒烤手撕豬軟墨西哥夾餅. 夾餅以外, 還有不可缺少的牛油果莎莎醬,我習慣先嚐莎莎醬的味道, 其後再加到夾餅. 牛油果味香濃, 質感軟滑,有把它吃光的衝動, 考慮到夾餅或許需要加入莎莎醬會更好吃,就先忍一忍口.看到每件夾餅都是脹卜卜, 就知餡料不少, 生菜絲、蕃茄粒、sour cream把手撕豬軟肉覆蓋著, 雖然有刀叉, 但吃夾餅也不用太斯文吧!吃得
就像寫食評一樣, 喜歡吃、喜歡分享.

坐室外的高椅高枱也很寫意, 不過就比較人來人往.
餐廳在玻璃上的聖誕佈置很可愛.
頭盤- 印第安蝦沙律, 賣相吸引, 幾款新鮮蔬菜色澤鮮明,
印第安蝦的質感不彈牙亦不軟身, 就是有少少爽、透,
以橄欖油加檸檬汁作調味, 很清新.
印第安蝦沙律
有把它吃光的衝動, 考慮到夾餅或許需要加入莎莎醬會更好吃,
就先忍一忍口.
吃得地道一點, 直接一手拿起就大啖大啖咬下去~
份量比想像中多, 手撕豬軟肉夠軟腍, 辣度十分輕微,
把sour cream和牛油果醬塗到材料之中, 好美味!
而且夾餅烤得不錯, 即使汁料或多或少落到夾餅之中, 皮也沒有浸得過軟,
燒烤手撕豬軟墨西哥夾餅
熱情果芝士蛋糕是指定的甜品, 沒有選擇. 我想...選擇一個體積細小一點的容器會較好,
況且這不是有層次的甜品, 實在不需要用上透明玻璃瓶, 簡簡單單放在碟上反而來得更美.
至少視覺上得到滿足. 熱情果味不突出, 而且在芝士面上加入椰絲, 有點怪怪, 唯一可取是芝士夠幼滑.
熱情果芝士蛋糕
餐飲是汽水一杯, 就要一杯凍檸樂與夾餅配搭! (若點咖啡或茶要+$20, 這點我可有點卻步,因為等同於沒有餐飲, 雖說一杯咖啡不只$20...)
2015-12-20
印第安蝦沙律
燒烤手撕豬軟墨西哥夾餅
2015-10-12 968 瀏覽
中秋節的下午,我們來到PMQ逛逛~ 逛了整整一個下午,開始肚子餓啦~ 原定今晚去大坑火龍,想到大坑才吃晚飯,但我們又怕多人,經過Wilbur's,環境貌似不錯,倒不如先在這兒食點東西才過大坑吧~時間尚早,還未到六時,可以輕鬆入座~餐廳走懷舊風,鐵椅配木桌,有風味的電燈泡,木板牆壁配大地系列的沙發,而窗邊的位置,更放了幾盆植物點綴,頗有風味呀~餐牌只有一頁,簡單明瞭~ 很多菜式都很吸引,但我們打算吃點輕食打打抵,待會兒到大坑再多吃一點,所以也不敢多點呀!!先上場的是兩杯大大杯的Milkshake:Blueberry milkshake ($48) 跟Mango milkshake ($48)~ 兩杯奶昔質感十分濃厚幼滑,有時很怕奶昔的味道像藥水,但店子沒有這問題,甜度適中,味道不錯的~始終是美式菜,會有點兒肥膩,所以我們先點一份沙律清清味蕾~Cob Salad ($120)有大量的蔬菜、洋蔥、番茄、青瓜、牛油果、雞蛋及Blue Cheese,加上微酸的醬汁,清新開胃~ 最特別的,是它加上了一片脆炸Parma Ham,鹹香惹味~接著主菜上場啦~Mexican Quesadillas 墨西哥

時間尚早,還未到六時,可以輕鬆入座~

Blueberry milkshake跟Mango milkshake
Cob Salad
接著主菜上場啦~Mexican Quesadillas 墨西哥蘑菇夾餅 ($118) 的賣相很漂亮呀!就像(-_-)的樣子~ 薄餅烤的香脆,餡料的半溶芝士及大量蘑菇,喜歡的,可以加點酸忌廉跟番茄醬,倍添滋味!
Mexican Quesadillas 墨西哥蘑菇夾餅
Wagyu Burger 招牌漢堡 ($148)以木板奉上,除了漢堡外,還有一碗沙律跟一籃粗薯條,份量真的是American size 呀!漢堡是最簡單的組合:漢堡扒、芝士、生菜、番茄及洋蔥~最簡單的食材,才最能試到廚師的真功夫呀~ 麵包稍稍烘過,微脆而鬆軟,蔬菜新鮮爽脆,漢堡扒豐厚而肉質肥美,加上半溶芝士,水準真的不錯~ 最喜歡的,是它用上了紫洋蔥,比普通洋蔥更為甜美惹味,味道更吸引呀!!
粗薯條更是小妹至愛~ 炸得香脆可口,蘸點茄汁剛剛好~
加上滿滿的一碗沙律,營養滿分!!
Wagyu Burger 招牌漢堡
本想點些甜點試一試,但我們實在低估了這幾道菜的威力,四人分食也食得飽飽的,實在容不下甜點了,唯有留待下次才試吧~~
剛開始,是因為喜歡店子的裝飾風格才一試,想不到食物的質素也不錯,真的為我們帶來驚喜呀!! 值得一讚的是店員的服務水評也不錯,態度十分良好,讚!
2015-09-27
  • Blueberry milkshake
2015-08-06 1432 瀏覽
上星期六去PMQ巡吓個沖繩祭,睇之前去咗呢度醫咗肚先。大概2:00左右到達,成間餐廳得2成客人,坐咗喺走廊玻璃窗位,除咗張枱比較細(因為只for兩位)其他環境舒適,人又唔多,唔嘈已經算唔錯。我同朋友仔都叫咗set lunch,有前菜分別係南瓜湯或紅菜頭沙律,因我哋兩個都唔鍾意南瓜,所以一致要沙律。份量都幾OK,新鮮沙律菜加應該可能係羊奶芝士,仲有大大粒juicy 紅菜頭,好健康嘅開始。入正題主菜,我就叫咗平平無奇炸魚薯條,雖然炸得真係比較油,油到有一堆仔油係碟,但係唔太厚嘅脆脆外皮內有好軟滑嘅魚肉,真係好滑好好食,薯條中粗香脆,我個人就除咗油啲之外就幾滿意。朋友個唔記得咩煎豬扒就靱又嚡,大大堆南瓜薯泥。至於個甜品係朱古力慕絲,用個樽仔裝住扮泥土,好有質感,又黏又軟又有少少實實哋感覺,仲要朱古力味好濃之餘唔甜,好正!成餐飯都坐咗粒幾兩粒鐘,待應冇咩打擾,環境都寧靜,適合傾吓計,而且食物都唔太差,去開PMQ都可以順便去呢度,咁足以hea一日。
上星期六去PMQ巡吓個沖繩祭,睇之前去咗呢度醫咗肚先。
朱古力慕絲
朱古力甜品
炸魚薯條
紅菜頭沙律
2015-06-28 1160 瀏覽
有一天的下午走上那長長的斜路去到PMQ吃午餐,走到上氣不接下氣,加上天氣炎熱,汗流頰背。去餐廳的途中,不禁在想如何對付那個提議到這兒午餐的人,若果不好吃的話受我們責怪也是少不免啦,畢竟害我們大汗淋漓。來到今日的目的地Wilbur's,食物方面我認為是不過不失,仍有進步的空間,提議的那個人總算是過到關,未至於要拉出去打靶的。 由於我們人數眾多,每人的配搭都各有不同,而且我們都是特意點一些不一樣的菜式,放在枱中間讓大家都可以一起品嚐。價格方面,Set Lunch $128,有前菜、主菜、甜品、再加飲品,在中環區總算合理吧。 前菜Soup of the Day-南瓜忌廉湯,充滿南瓜的香味,味道不錯,旁邊更配以蒜蓉包讓大家可以沾湯邊吃邊喝湯,蒜蓉包的蒜蓉香味十足但吃下時蒜蓉的味道偏淡和不夠突出,而這法國麵包又較為硬,建議可以改用第二種較為軟身的麵包以及加重蒜蓉的份量,讓蒜蓉的味道更加突出。雞肉沙律:天氣炎熱喝完湯後更是熱上加熱,所以朋友決定改要沙律。沙律的材料都挺多的,不像一般只有生菜的單調,Wilbur's內有青瓜、車厘茄、黃椒、蕃茄等等,再配上Italian Salad Dressing,

前菜

雞肉沙律:天氣炎熱喝完湯後更是熱上加熱,所以朋友決定改要沙律。沙律的材料都挺多的,不像一般只有生菜的單調,Wilbur's內有青瓜、車厘茄、黃椒、蕃茄等等,再配上Italian Salad Dressing,沒有千島醬或是Ranch的稠感,以及兩片雞肉,所以整體上的沙律都有種輕盈健康的感覺。
洋葱圈:熱烘烘呈上洋蔥圈又香又脆口,可是洋葱圈切得略為薄了點,口感也比較單調,所以一扯出來只吃到炸粉或是一整條洋葱,除了第一口以外未能同時吃到炸物及洋葱,有點失色。
主菜

Salmon & Asparagus Risotto :把三文魚和露荀都切碎混入Risotto的米飯之中,三文魚和露荀的味道在混有忌廉醬的Risotto並不突出,但卻跟Risotto融會混合,相當出色。三文魚的魚香和露荀的爽脆與Risotto混合吃時令人有種暗暗的小驚喜。
Risotto的米飯理應外軟內硬,可是Wildburg的有點失色了,煮焗太久使Risotto米飯的內硬都失去,只覺得是米飯軟淋淋跟平時吃Risotto有點出入。
Pan Fried Sole Fillet, Mashed Potato & Broccoli (Lemon Butte Sauce):龍利魚配上特意調製的檸檬醬汁,薯蓉和西蘭花作以配菜,醬汁酸酸甜甜味道不錯,更把魚香和鮮味引領出來。
Killer Bites Burger(cheese, beer buttered Onion & bacon):其實本想點這個Burger,但怕食相不太好,最後只揀選了Risotto。但眼見朋友切得超完整,在吃Burger的過程中手完全不需要接觸到Burger,餐桌禮儀滿分,非常值得學習呢。我也偷偷叫他切了一細片給我嚐嚐~
薯條新鮮熱辣,吃入口酥脆且薯香十足,沾上蕃茄醬,味道一流!
Burger太撐了,所以旁邊也放了一小碟的沙律,味道跟剛剛的沙律差不多,所以不作詳細介紹了。
這Burger份量可大了,有剛剛前菜的洋蔥圈、牛扒、煙肉、芝士、生菜,不把漢堡壓扁實在無法放到口中。整體漢堡較為乾,所以加入蕃茄醬和生菜稍作調味和滋潤一番,正如剛剛所說洋蔥圈依然偏小,不太吃到,口感欠奉。在菜單當中見到洋蔥圈是由啤酒醃製過,可是啤酒味也不明顯。
但是放在他下面的牛扒卻為了這漢堡生色不少呢,從側看牛扒甚有厚度。連其他配料一併放到口中,牛扒的口感鬆軟,偶爾帶有一點牛的韌度,充滿牛味,吃得令人相當滋味~
最後就以朱古力Brownie作完結,趕快吃完午餐又要繼續工作了。
Wilbur's

中環鴨巴甸街35號PMQ元創方Hollywood 4樓H412-414號舖
2015-05-13
有一天,同事說PMQ有一間食漢堡包抵食又好味,找天team lunch 去試下,最後當然係happy friday 去食啦,早幾日就打電話訂1點鐘6位。上到去等了大約10分鐘就入座。入到去吾叫好熱,都幾有外國餐廳感覺,位置不太大,所以如果來的話最好訂座。因為我們今次是沖着漢堡包而來,5個人都叫了漢堡包,而另一位同事叫了牛扒。lucnch黎講,有前菜,主菜,甜品,飲品$128都合理價,如果 想要咖啡可以加大約$20就叫多一杯。前菜有沙律或墨西哥卷選擇,我地6個人2款叫3個可以分來吃。沙律只作普通味道,都叫新鮮。而墨西哥卷比心目中大同味道好,上面有牛油果醬,牛油 果香加中間材料有少少辣配合得好好,絕對不似mini大小,食完一舊加半個沙律已經開始飽了。漢堡包5份黎到已經嘩然....份量大,仲有沙律,薯角。最後係5份都吃不完,薯角炸得好香口同脆,沙律同前菜都係一樣新鮮,漢堡包一個口係咬吾 到,肉汁多到流出黎。還有一片類似水牛芝士的東西,對於我這個芝士狂勁開心。但本人覺得以漢堡包黎講有少少生,因為仲有一半係未熟。牛扒超大塊,$128超抵!7成熟中間有少少生,剛剛好。有少少薯仔和配菜,醬汁比較少。

煙三文魚沙律
墨西哥卷
漢堡包

甜品黎的時心想會不會是木槺布甸,但食落只可以說類似,但煉奶勁多同甜。食一半已經吃不下,但其實味道是不錯的。

幸好最後仲有飲品..檸檬茶,份量都大杯,而同事叫多一杯咖啡。走的時已經勁飽。$128一個餐真係抵,如果時間許可的話慢慢食會更好。
2015-05-29
墨西哥卷
漢堡包
2015-04-19 1526 瀏覽
My friend and I go to have a try, after seeing all the positive reviews in Openrice. Food variety is limited, mostly burgers. And hence, most people were eating burgers. Burgers quality are average, not bad indeed. We also order "Steak + Lobster" but this is where the disappointment comes from. The steak its is tasteless, and this may explains why the chef put in tons of salt to season. Texture of the steak is not good too. You can tell it is just cheap meat. Lobster is also very salty. The only

Lobster is also very salty. The only reason we can think of for such heavy seasoning is the food is not fresh enough.
Steak + Lobster
題外話/補充資料: Another reason for our bad impression about the restaurant is that we had some troublemaking eaters sitting next to us. They kept producing noises by hitting the cutlets onto the tables, and even scolded at other eaters. The waiters just pretended they did not see anything and let the troublemakers continue. Everyone in the restaurant were deeply annoyed, and obviously we cannot enjoy our meal.....
2015-04-19
2015-04-19 896 瀏覽
見到OPENRICE一致好評, 特登前往一試. 食物選擇主要以BURGER為主, 大部分食客也是吃BURGER. 老實講, BURGER不過不失, 但整體食物質素一般, 除了BURGER, 點了STEAK+LOBSTER, STEAK非常麻麻, 沒有肉味, 但下了很多鹽, LOBSTER也是很鹹. 要把食物弄得這樣鹹, 原因就是食物本身不太新鮮.
見到OPENRICE一致好評, 特登前往一試.

題外話/補充資料: 另一印象麻麻原因是有麻煩食客坐在附近, 常常敲打餐具發出嘈音, 更指駡其他受影響的食客. 店員反應亦很慢, 沒有勸阻生事端的麻煩食客, 像不關他們的事, 成餐飯食得很不快, 深受騷擾....
2015-04-19
入到餐廳,人不算多, 見到有個露台位, 所以要求入座, 環境非常捨意, 望住中環廣場, 而且天空還有星添, 好像拍電影場景的露台般, 一邊食野一邊望著靚景, 食物另有一番滋味。不可不推介的Fish & Chips, 係我响香港食過咁間,我覺得最好食的, 肉質好厚好鮮甜,唔腥, 外皮脆漿好脆, 薯條都好香口仲叫咗個Angus beef hamburger, 塊牛肉漢堡加上一塊濃郁芝士, 加上新鮮的蔬菜, 非常好味最後叫了杯Virgin colada 及 Latte ,欣賞風景同朋友靜靜地傾計, 好舒適的感覺
不可不推介的Fish & Chips
Angus Beef Hamburger
Virgin colada & Latte
2015-01-06
  • Fish & Chips
  • Angus beef hamburger
  • Virgin colada
2015-03-15 1039 瀏覽
新地點,試新野$148 + 10%安格斯漢堡飽肉汁多但肉味欠奉,雪得太耐,係夠大份,要食唒都好難。反之set lunch , double cheese burger , $128 + 10 %就值得一食,完全不同口感,份量大家一樣勝左原創坊夠特別,值得一試及其他小鋪逛逛
新地點,試新野
$148 + 10%安格斯漢堡飽

肉汁多但肉味欠奉,雪得太耐,係夠大份,要食唒都好難。

勝左原創坊夠特別,值得一試及其他小鋪逛逛
2015-03-15
2015-02-20 966 瀏覽
今天是我們的結婚十周年紀念, 兩口子特別請了一天假去慶祝一下。選了到PMQ遊走一下,開咗成年都未來過,趁平日冇乜人慢慢欣賞,很喜歡這樣的一切,充滿藝術的氣色令人享往。午餐選擇了在四樓單邊的Wilbur's,見set lunch都只係$98好吸引,店舖裝潢都好有型格所以我們被吸引了入去。$98絕對係物超卹值, 有薯仔青豆湯, 有蒜蓉包, 主菜我們點了一客Fish Burger & French Fries及Beef Taco, 甜品係好味到震同靚到暈的chocolate sundae,仲有飲品。茄汁用個小小密竇樽裝好cute,未食見賣相擺設已很滿足,Beef Taco份量十足,餡料很充實,肉醬和沙律菜滿滿的,好味道但兩大舊實在食唔晒。整體而言,今餐無懈可擊。坐響度感覺很奇妙,望出去是舊有的警察宿舍走廊,但翻新和裝修後好warm好cozy,唔知以前住響呢個單位的住客舊地重遊坐響度用餐會有咩感受呢?我們真的很喜歡呢度,沒有選錯地方。

題外話/補充資料: 一定會再嚟過!
2015-02-12
紀念日
2014-11-01 1800 瀏覽
Wilbur's 門外放有大大個漢堡宣傳紙板,直接公告「我主打漢堡」,細閱午巿餐牌,果然見有一款魚漢堡餐供選擇,但更誘人的是 Beef Burrito。此外有 Chicken Tacos,茹素的朋友則可選 Penne Arrabbiate。點餐後,看看四周環境,鐵椅配木桌,地板是凹凸不平的 raw style,整體感覺中性。食客想嘆冷氣,可坐室內;外國人就鍾意坐露台;一大班朋友來開飯,坐門外花園高枱更好,自成一國嘛。花園的情侶「卡座」,最適合你們二由天光坐到天黑。稍候片刻後,年青店員送來午餐沙律,吃一口,爽脆,橄欖油亦清新,喜歡喔,如可添加檸檬汁更佳。主菜 Beef Burrito 賣相一流,墨西哥卷底下還有飯,驚喜。超喜歡將牛油果醬、番茄醬及酸醬置卷頂的做法,好靚。未開始食,已經笑哂。Beef Burrito 餡料豐富,除了牛肉,還有西蘭花等蔬菜,帶丁點兒辣,以減退肥滯感,味道不俗。捧着飽肚,迎接飯後甜品三色雪糕。雖然是經典的牛奶公司三色雪糕,但花了心思做 Presentation,加一些朱古力醬及一片薄荷,身價立即三級跳。這份心思,抵讚。