士丹利街嘅平民扒房Top blade應該好多返工人都識但你又知唔知入面有條樓梯落地庫就食到牛扒fine dining!以英國二戰時期辦公室Churchill War Rooms做主題上網book完位張notice會整到好似密函咁 勁得意😂每晚只會接待5組客人 所以建議想食要book位𝟴 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁($𝟳𝟴𝟬𝗽𝗽)🤍手工麵包配烤骨髓 | Rating: 8/10勁香嘅牛油同香草味 配上香脆嘅麵包 其實冇得輸但唔夠我喺上環食過嗰間咁入口即溶 會有啲難𢳂起加上份量唔係好夠分到四塊麵包 大條少少就好🤍雪茄生牛肉他他 | Rating: 7/10原諒我對生牛肉他他都仲未做到喜愛嘅程度入口冇令我覺得食緊一堆好腥嘅生肉就ok😂呢個用雪茄造型上 外殼薄脆有增添咗口感調味微微帶酸 食落開胃 我唔好生牛肉都覺得冇咩問題🤍朱古力牛面頰 | Rating: 7.5/10牛面頰用慢煮嘅方式 肉質已經煮到一絲絲好軟腍用朱古力醬汁係幾特別 食落意外地唔係甜味而係帶朱古力香氣嘅咸醬汁 再帶些微朱古力嘅苦澀我自己就覺得幾特別但未到好夾 朋友好似比較欣賞佢😂🤍乾式熟成和牛舌芯 | Rating:
士丹利街嘅平民扒房Top blade應該好多返工人都識
上網book完位張notice會整到好似密函咁 勁得意😂
每晚只會接待5組客人 所以建議想食要book位

𝟴 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲𝘀 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁($𝟳𝟴𝟬𝗽𝗽)
🤍手工麵包配烤骨髓 | Rating: 8/10

我對牛舌都算幾挑剔 平時厚切嘅要整得好好先會食
因為一有少少雪味/太硬我就會覺得同隻牛打緊茄輪🙂
但呢個應該係暫時我食過數一數二嘅牛舌
先唔講牛舌芯個口感會再嫩啲 熟成令個牛香更濃郁
入口輕易咬爛 唔洗過多調味 少少檸檬汁同wasabi鹽已經夠!

🤍牛肉清湯配雲吞 | Rating: 6/10
同朋友一致唔識欣賞嘅牛肉湯😂我已經唔識形容陣味
唔係中式煲出嚟牛肉湯嘅味 又唔係西湯嘅感覺
文字形容唔到我嘅感想🫠反而伴碟嘅蝦肉他他雲吞好食!

🤍廚師發辦牛扒三重奏 | Rating: 8.5/10
應該算係餐飯嘅主菜了 分別有Prime封門柳
28日乾式熟成Prime牛板腱 同M9+朱古力和牛
比較喜愛封門柳同和牛 和牛脂香感最重 肉質最軟嫩
個牛板腱我就麻麻 有陣煙燻味+超重嘅肉味 唔係太習慣
但要提翻伴碟嘅千層薯仔同炭烤菇菜係高質的!!
M+和牛煲仔飯

🤍頂級M9+和牛煲仔飯 | Rating: 9/10
只係得白飯同和牛粒同鼓油 三樣睇落簡單嘅材料
但都要飯粒好食 牛肉靚 焗得出個香氣先成功 呢個得!
淋上兩圈鼓油再倒入和牛粒 同飯焗幾分鐘
每粒飯都沾到和牛嘅油香 粒粒分明 仲要有脆口嘅飯焦
食到呢度其實已經太飽 最後食唔曬煲飯🥹

🤍蕃紅花雪糕 | Rating: 8/10
雪糕入口細滑 味道比較清新 幾適合做呢餐飯嘅收尾
蕃紅花嘅份量恰到好處 啱啱好食到 又唔會太多有”腥”味
配上果仁碎同脆片增添口感 整體亦唔會太甜

總結係有一兩道菜唔太識欣賞 但overall體驗都算好好
呢個價錢 喺中環 食材上等 食得超飽 環境私隱度高 坐得舒服
服務態度好 完全冇催冇趕 可以慢慢食慢慢傾
會話係CP值超高嘅餐廳 嚟慶祝生日紀念日完全得‼️
另外要讚嘅係Wine pairing只需要加$299就有4杯
係邱吉爾最愛嘅Champagne Whisky soda同Porto配搭😂
仲要唔一定按人頭加 我同fd可以一齊分嚟飲
對於我呢啲淨係想飲少少餸住啲嘢食嘅人真係好friendly🥹
乾式熟成牛舌芯
M+和牛煲仔飯
2024-05-20 22 瀏覽
環境7/10地面普通餐廳,fine dine要落低一層防空洞,隱秘感十足,而且符合餐廳名,地底都有刻意打扮,其實幾好feel,但地面有少少快餐西餐廳feel,經過佢個陣會有少少疑惑間野好似少少cheap,有點失去fine dining的面子,餐具器皿普通。服務7-7.5/10紋身哥哥幾落力介紹每道菜式以及餐廳含意,其實幾好,但好似得佢一個serve人,但不影響服務質素。預約後會寄封戰信比你,幾有心思!食物7/10餐廳主打牛肉,可惜全晚食完都冇乜邊道菜好有回憶點,原本最期待既牛排都只係正常發揮,唔會有驚訝感。牛骨髓有點菇寒。價錢8/10Fine dining黎講佢價錢係幾平,如果唔考慮佢連鎖店+地面快餐西餐廳感覺,其實幾適合同低預算慶祝。整體7/10為左食牛可以唔黎,但為左有d儀式感就可以黎!
環境7/10
服務7-7.5/10
食物7/10
價錢8/10

整體7/10
為左食牛可以唔黎,但為左有d儀式感就可以黎!
2024-04-03 86 瀏覽
「當一晚邱吉爾」位於中環鄰近地鐵站,輕鬆扒房姊妹店。有兩個入口,選擇咗史丹利街嘅入口,長長嘅樓梯引進入到去,餐廳設計以邱吉爾辦公室為藍圖。食嘅係每日嘅廚師發辦,每一道菜都係肉,牛魔王可以一試。每一道菜份量雖然唔大,但係非常飽肚,餐牌設計都好有心思。感覺餐廳裏面嘅肉味比較偏濃,連我喜歡食牛肉都需要多少少力量去接受。食到最後嘅主菜,我已經食唔落,因為有啲油膩,每日嘅主菜肉類部份都唔同,我講啱就係和牛。最喜歡係佢嘅雪茄牛肉他他同埋佢嘅煲仔飯,仲有喺主菜旁邊嘅關東煮蘿蔔😂。真係非常非常非常之喜歡食肉嘅可以去一試,但係對於唔係超級好肉嘅話,可能真係有啲太過meaty。如果餐牌裏便可以多番多啲蔬菜,感覺應該會好啲😮‍💨😋: 7/10🏠: @warrooms_hk 💵: ~HKD 980 per head@foodie.sb
「當一晚邱吉爾」
位於中環鄰近地鐵站,輕鬆扒房姊妹店。

每一道菜份量雖然唔大,但係非常飽肚,餐牌設計都好有心思。

如果餐牌裏便可以多番多啲蔬菜,感覺應該會好啲😮‍💨

😋: 7/10
🏠: @warrooms_hk
💵: ~HKD 980 per head

@foodie.sb
2024-01-14 261 瀏覽
餐廳設計靈感竟然係嚟自英國前首相邱吉爾 餐廳為預約制 每晚只招待5組客人 8道菜HK$780 個人比較喜歡以下幾道菜式🥰  🌟牛骨髓配西班牙玻璃麵包🌟 第一道前菜用香脆嘅西班牙手工製玻璃麵包  配上牛骨髓脂香豐腴 非常邪惡😈  🌟乾式熟成和牛舌芯🌟 牛舌芯熟成咗28日 味濃 口感清爽彈牙 配wasabi鹽一流😙  🌟頂級M9+和牛煲仔飯🌟和牛煲仔飯喺依度嘅招牌菜  簡簡單單 淨係用咗白米 和牛同秘製豉油🫶🏻 超香口 米飯粒粒分明 個底仲有焦脆嘅飯焦😋  🔖 手工麵包配烤骨舖 雲茄生牛肉他他 朱古力 牛面頰 乾式熟成和牛舌芯 牛肉清湯配雲香 廚師發辦牛扒二重奏 頂級M9+和牛煲仔飯 蕃紅花雪糕

個人比較喜歡以下幾道菜式🥰

朱古力 牛面頰
牛肉清湯配雲香
廚師發辦牛扒二重奏
2023-12-27 213 瀏覽
冬至食中餐一定多人,媽媽對食咩又無所謂,所以冬至飯就食牛扒🥳War Room呢間餐廳,以二次世界大戰邱吉爾戰時辦公室為主題,一共有8道菜牛骨髓配手工麵包,都幾香口,如果再大份一點就更好牛肉他他,包裝成雪茄模樣,上面的招紙也印了餐廳的名字,頗為細心牛面頰,都幾淋身,加左少許朱古力,幾特別,擺盤都好仔細熟成牛舌,因為dry age關係,比平常會濃味少少,不錯牛肉清湯配甜蝦,幾清新既配搭三款牛扒,封門柳,牛板鍵,和牛,原來我都係鐘意食封門柳,牛味最濃👍今晚的壓軸菜,和牛煲仔飯,火喉控制得好好,有飯焦,豉油味道剛剛好😋甜品係,蕃紅花雪糕,幾特別嘅味道另外加配了4杯酒,有whiskey soda,香檳,紅酒和砵酒,令成餐飯非常圓滿為咗個煲仔飯,我會再嚟👍

牛骨髓配手工麵包,都幾香口,如果再大份一點就更好

牛面頰,都幾淋身,加左少許朱古力,幾特別,擺盤都好仔細

熟成牛舌,因為dry age關係,比平常會濃味少少,不錯

牛肉清湯配甜蝦,幾清新既配搭

甜品係,蕃紅花雪糕,幾特別嘅味道

為咗個煲仔飯,我會再嚟👍

2023-12-22
  • 頂級M9+和牛煲仔飯
『穿過時光隧道體驗丘吉爾的一天』⁡日日經過Top Blade 都冇留意原來佢地地庫開左佢地嘅高級Line - War Rooms,以二戰時期丘吉爾的辦公室為靈感設計,菜單亦處處呼應當年呢位偉人的飲食習慣,有心思得嚟味道亦相當出色🤍飲酒的朋友必點Wine Pairing, $299有四杯酒,可以令成個體驗更加完整~⁡Uncover the extraordinary $780 8-course all-beef feast at Top Blade's War Rooms in Central. Journey through a time tunnel, immersing yourself in a day in Churchill's life. Inspired by his WWII office, the menu's design echoes the great leader's dining habits, with exceptional flavors that captivate. For a complete experience, wine enthusias
『穿過時光隧道體驗丘吉爾的一天』

Uncover the extraordinary $780 8-course all-beef feast at Top Blade's War Rooms in Central. Journey through a time tunnel, immersing yourself in a day in Churchill's life. Inspired by his WWII office, the menu's design echoes the great leader's dining habits, with exceptional flavors that captivate. For a complete experience, wine enthusiasts should opt for the Churchill's Daily Routine at $299, featuring four glasses of wine. Memorable dishes include the rich and indulgent Chocolate Beef Cheek and the delightfully tender Dry Aged Beef Tongue. The Trio of Steaks allows you to savor various cuts of beef all at once, ensuring a truly satisfying experience.

————————————————————
■ War Rooms Dinner Menu (HKD 780)
1️⃣手工麵包配烤骨髓
西班牙玻璃包質感輕盈,配上油脂極豐富的牛骨髓,邪惡度滿分

2️⃣雪茄生牛肉他他
賣相好得意的雪茄,外殼硬脆,可惜他他份量唔大,未能盡嚐已經完結

3️⃣朱古力2牛面頰✨
慢煮朱古力和牛肉質非常軟腍,淋面的朱古力醬將牛肉的果仁香氣一倂帶出,好有驚喜

4️⃣乾式熟成和牛舌芯✨
呢道更令人眼前一亮🤩熟成過後的牛舌芯彈牙爽口,而油潤感被芥末鹽平衡得恰到好處

5️⃣牛肉清湯配雲吞
清湯牛味頗濃,炸雲吞鮮甜脆口

6️⃣廚師發辦牛扒三重奏✨
🐮澳洲Mayura M9+ 朱古力和牛
🐮28天乾式熟成 Prime 牛板腱
🐮Prime 封門柳

三款牛肉各有千秋,其中位於牛胸腹的Prime 封門柳肉味最濃比較有嚼頭👅肩部位置的牛板腱經過乾式熟成之後肉味沉澱,質地彈牙,隱約帶點烟燻香氣🔥而朱古力和牛則當之無愧的肥美柔軟

7️⃣項級M9+和牛煲仔飯
全程望住煲仔飯煮起,加入和牛粒再焗幾分鐘就食得
超級香口誘人

8️⃣蕃紅花雪糕
食西班牙燴飯先會見到的蕃紅花,做成甜品自帶獨特香氣,非常特別

■ Churchill's Daily Routine (HKD 299)
🥂Whisky, top with Soda
🥂NV Pol Roger Brut Reserve. Champagne (yes another round)
🥂Portal 10 yo Porto. Portugal

以一杯Whisky作爲一日的開始,到兩倍丘吉爾摯愛的香檳,最後用甜蜜的Tawny Port Wine 作結。點綴餐點一流。

————————————————————

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
  • 蕃紅花雪糕
  • 手工麵包配烤骨髓
  • 頂級M9+和牛煲仔飯
同太座慶祝周年紀念永遠係大難題,要特別得黎好味,好味得黎要環境舒適,舒適得黎又要唔可以太貴,資料搜集一輪後終於揀左呢間,真心有驚喜!呢間餐廳主打8道菜Omakase全牛宴,法國菜同fusion都試過,有D真係又貴又唔飽,你要食好少少又要加錢,呢間就好均真,每位只係$780, 飲酒先另收費,任君喜好。以經理講,我同太座食果個係餐廳啱啱11月先出新菜單,我當時都有少少擔心,怕同之前網上搜集啲資料唔同出事,結果當然係無事,仲好滿意。第一道菜就有驚喜,之前喺西環一間出名食牛骨髓嘅西餐廳食過骨髓,感覺好油同蘇,但呢次將骨髓當牛油咁塗上麵包食,麵包鬆脆好趙口,配上「牛油」香真係極正,我當時真係想要求加麵包 (不過高級餐廳,顧及形象,我冇咁做,亦唔知得唔得)第二道菜係嫩滑嘅生牛肉用左D醋撈醃過 (我估,應該係?),好醒胃,雪茄外殼脆,兩者配搭又係恰到好處,餐廳又特意用雪茄盒上菜,雪茄又配上雪茄指環,心思十足,造型滿分,又係抵讚!第三道菜係朱古力牛面頰,牛面珠我之前中菜食過2次,又腍又嫩,梗係好味。佢呢度用朱古力煮嘅西式煮法,肉質當然都係又腍又嫩無得輸,佢特別在我食落口之前係以為佢係甜,食入口原來係咸

第三道菜係朱古力牛面頰,牛面珠我之前中菜食過2次,又腍又嫩,梗係好味。佢呢度用朱古力煮嘅西式煮法,肉質當然都係又腍又嫩無得輸,佢特別在我食落口之前係以為佢係甜,食入口原來係咸,咬多幾啖又會出朱古力味,不停顛覆我對呢道菜嘅預判。

第四道菜係Dry-aged 和牛舌芯,牛舌食過過百次,要煮得好食其實好難,煮得唔好或者果件牛舌唔靚好易又乾又蘇。呢件牛舌芯當然係成條牛舌最好味個位,個廚又煮得啱啱好,我哋加幾滴檸檬汁點少少鹽,用刀慢慢切細先放入口,咁樣食好好咬口 (唔知關唔關Dry-aged過事),我同太座都認為係我哋食過最好味嘅牛舌三甲 (包括日本食肆在內)

第五道牛肉清湯配雲吞,自問我同太座飲慣屋企中式湯,餐廳嘅湯要贏得我哋歡心係好難,西湯/ 凍湯 (通常都係攪碎晒D食材)就更唔係我地至愛。呢個法式清湯唔係話驚天地 泣鬼神咁正,但就畀左我對西湯嘅一個新體驗,意外係伴碟件雲吞一啲都唔求其,仲好好味,我欣賞廚師呢份細緻。

第六道菜就係打大佬 - 牛扒三重奏 ,當晚廚師發辦安排左封門柳、M9朱古力和牛同埋28日乾式熟成Prime級肉眼,份量十足。封門柳有幾珍貴有幾好味唔多講;經理話朱古力和牛每日食2 KG朱古力,肥瘦適中,肉汁多而濃,都係好野黎;反而小弟想講下件熟成左嘅肉眼,我第一次食熟成嘅牛扒,少少咸 (千祈唔好點鹽),有啲似高級Parma Ham,但因為肉眼本身靚,咬入口係好爽好彈,送酒真係一流。另外,更想講下D配菜,果件千層薯蓉同個菇,真係唔好唔食,成功在細節⋯⋯打完呢個大佬,我同太座已經飽到喉嚨頂⋯⋯

點知,第七道菜仲有M9和牛煲仔飯,OMG!煮梗飯已聞到飯香,經理將和牛加入沙煲焗,香到呢⋯⋯再落鼓油焗飯焦,我同太座講冇辦法唔食,最多第日跑多幾K ,食落口,正到呢⋯⋯最後我哋清晒成煲煲仔飯,失禮晒!(真係好耐無喺香港食過一個咁正嘅煲仔飯,仲要咁矜貴)

最後奉上蕃紅花雪糕,完美句號,捧住個肚走,十分滿意,十分滿足!
朱古力牛面頰
Dry-aged和牛舌芯
牛肉清湯配雲吞
牛扒三重奏
M9和牛煲仔飯
蕃紅花雪糕
題外話/補充資料: 老老實實,出去食一塊靚啲嘅扒都600-800,食個tasting menu或者omakase冇1300+都落唔到樓,呢度食物質素同份量都好好,咁嘅價錢,真係好有良心,性價比極高! 溫馨提示:飯後同經理吹左幾句,先知呢度唔原來每晚只做5枱客,貴精不貴多,真係好易爆,訂枱趁早!
2023-11-03
朱古力牛面頰
Dry-aged和牛舌芯
牛肉清湯配雲吞
牛扒三重奏
M9和牛煲仔飯
  • 雪茄生牛肉他他
War Rooms係Top Blade Steak Lab旗下嘅高級扒房,開咗半年左右,由餐牌及官網設計到裝修擺設,都係圍繞住邱吉爾嘅二戰辦公室呢個主題~ 上個月朋友生日話想食西餐,見到呢到嘅晚餐係有8道菜嘅全牛宴🐮,睇人哋啲相覺得幾吸引就決定試吓🤤~特別一讚,成個用餐體驗非常之好,每一枱都有專人上菜同講解每道菜式,•🥢 Dinner 8-course Menu $780 per person另外可以加$299配埋4杯酒,而且唔一定要按人頭加,即係兩個人可以只有其中一人加wine-pairing, 不過因為我哋都少飲酒,所以就無加到~•📸 手工麵包配烤骨髓牛骨髓𢳂起好似牛油咁,用嚟搽上烘到脆卜卜嘅薄麵包,食落好香牛味同香草味~ 第一次食牛骨髓嘅我,覺得幾有趣同有驚喜🤩•📸 秘製意式生牛肉生牛肉用上flat iron,由於經過24小時醃製,所以表面會偏向啡色~ 配咗蒜味蛋黃醬、黑椒、橄欖油同芝士碎,食落有少少ham嘅鹹香味,但又有食生肉嘅口感,而且係越咬越有牛味🤤•📸 850度牛串呢個牛串係用咗牛胸腹,旁邊配咗日式牛肉汁荷蘭醬。食第一啖已經食到極濃郁嘅牛味,而且牛肉極juicy💦 無想像

📸 手工麵包配烤骨髓

📸 秘製意式生牛肉

📸 850度牛串
呢個牛串係用咗牛胸腹,旁邊配咗日式牛肉汁荷蘭醬。食第一啖已經食到極濃郁嘅牛味,而且牛肉極juicy💦 無想像過串燒可以咁juicy! 牛串表面帶少少焦香,而且牛味係越𡁻越出,係非常驚喜嘅一道菜🫨 食完原味之後,第二啖可以點少少荷蘭醬,醬上面灑咗啲芝麻,估唔到同牛串都幾夾,令成個味道多一重層次👍🏻

📸 乾式熟成和牛舌芯
乾式熟成過嘅牛舌芯令牛味更集中同濃厚,而且和牛舌芯嘅油脂好豐富~ 牛舌芯煎到表面焦香,又帶點脆口,既有牛舌嘅爽口,入面又保持軟嫩~但個人認為略嫌有少少內臟味,需要配檸檬汁/芥末蒜鹽一齊食~ 但個人更鍾意配檸檬汁,食落無咁膩;而芥末蒜鹽會比較衝擊,點得太多就會蓋過咗牛味~

📸 凍湯
呢款西班牙凍湯飲得出應該用咗番茄、青瓜、紫洋蔥、紅椒、蒜頭,再加少少調味~ 開頭聞落有啲草青味,但飲落就有啲熟悉嘅味道,係洋蔥同蒜頭嘅甜同辣味,仲有啲青瓜嘅清新,整體幾有趣😆
侍應話凍湯可以清新味蕾,清一清油膩感,再食之後嘅廚師發辦~ 睇得出成個餐牌設計嘅用心👍🏻
凍湯

📸 廚師發辦牛扒三重奏
三重奏係有3款唔同嘅牛,以下順序係圖X由下而上,由較少油脂嘅食起,而且雖然配咗兩款鹽同一款芥末籽醬,但都係建議先各食一件原味,第2件先再加調味~
🐮 Prime 封門柳
牛味最濃郁嘅一款,油脂較少但咬落都算嫩~
🐮 28天乾式熟成 Prime 牛板腱
呢款經過熟成嘅牛板腱,牛味再集中啲,而且口感似牛柳咁軟嫩,個人嚟講最鍾意呢款🤤
🐮 澳洲Mayura M9+ 朱古力和牛
據說係每日食朱古力飼料嘅牛~ 肉質有淡淡哋嘅堅果香,油脂都比較多,但可能咁啱我哋食呢嚿有啲啲筋,所以就唔算好軟嫩~
🍽️ 伴碟仲有每層都好薄脆嘅千層薯🥔、好似煎帶子但又好juicy嘅雞髀菇🍄同埋爽口嘅西蘭花苗🥦~ 千層薯真係好出色!✨

📸 頂級M9+和牛煲仔飯
用和牛整煲仔飯真係好奢侈😆 咁啱我哋坐嘅位係對住整煲仔飯嘅位置,可以見到侍應好細心咁控制火候同監察住煲飯👍🏻 煲好飯後,侍應就會成煲拎到我哋枱,再落醃咗嘅和牛同豉油,之後冚蓋焗幾分鐘,焗熟啲和牛粒同埋焗到有啲飯焦就食得🤤
和牛聞落的確幾香,但就唔係好似臘味咁入晒啲香味落啲飯到,係會比想像中遜色啲啲,不過因為火候真係控制得好好,飯焦超香脆,配上淡淡嘅和牛油香同埋鹹甜適中嘅豉油,都幾出色嘅😋

📸 蕃紅花雪糕
壽星嗰份有灑上Happy Birthday嘅擺碟,再加埋一支插在果仁杯嘅仙女棒,好浮誇😝 雪糕有加埋開心果碎同餅碎,夾得嚟又有多啲口感~因為係手打雪糕,所以會比較溶得比較快,食落都比平時嘅細滑一啲,味道亦幾清新~
🌟推薦度:8/10

P.S. 訂枱要落訂每位$200,沒有切餅費🎂
頂級M9+和牛煲仔飯
慶祝生日黎呢度真心無㨂錯~一開始要等朋友先試佢推介邱吉爾喜歡既組合$299/4杯酒Whisky Soda+pol roger champagne *2+10 years Porto 呢個小組合可兩人共享Server幫忙細心分杯上🥂由頭盤到最後甜品一直都有驚喜全程靚仔🤵‍♂️會不停講解食物取材同靈感會推介邊款紅酒配邊個dish最好👍👍👍意式生牛肉個sauce味道好醒胃850度牛坑腩串超推💕和牛舌芯口感超爽唔韌主菜廚師發板三重奏好有心意M9+朱古力和牛同封門柳無得輸但28日熟成牛板腱就咸左啲要配薯仔一齊食會比較好😆煲仔飯係即場用15分鐘新鮮煲再喺你面前加和牛焗5分鐘飯焦好脆唔燶但已經太飽所以食少少店員都主動問要唔要打包走好細心的說🫶🏻蕃紅花雪糕🍦都非常特別全程7:00-1030都好開心
慶祝生日黎呢度真心無㨂錯~
一開始要等朋友

生日
  • 850度牛串
  • 和牛舌芯
2023-10-25 150 瀏覽
本身都係Top Blade嘅Fans,而近期發覺佢哋旗下仲開咗一個私房牛扒品牌「War Rooms」,適逢同老婆提早食生日飯,就訂位試試佢。.位置其實就喺Top Blade中環店嘅地庫位,需要事前經網站訂位及留deposit;靜靜哋而且枱同枱之間嘅間距又好好,仲適合2-6人聚會飲酒食嘢傾計。而一個8度菜嘅menu人均都係$780,就質素而言性價比係極高。.而我一開始本住嘅expectation只係一餐「高級x靚」嘅牛扒,但一邊食係一邊超出我嘅expectation – 不論係牛料理本身或者一啲side dish,除咗靚料外反而係食到大廚嘅對菜式設計嘅心思同埋煎牛嘅功力。.以其中一度Dry Aged和牛舌芯為例,外層其實已經煎到一個焦香至帶脆皮嘅程度,但咬入口呢層薄薄嘅焦香一下子就會180度轉為成牛肉Rare程度嗰種淋滑,而再有一種出面食牛舌好少有會嘅彈牙嘅感覺,口感層次嘅急速變化相信係火喉控制十分準確下嘅成果。基本上係每一度菜都會喺口感同味道上俾到你好深刻印象嘅層次感。.全晚最驚艷嘅就一定係壓軸嘅和牛煲仔飯。起初睇到menu嗰陣仲會覺得,都係搞吓啲花款俾個飯你飽吓肚,但係佢一上枱嗰時就
本身都係Top Blade嘅Fans,
適逢同老婆提早食生日飯,
就訂位試試佢。
位置其實就喺Top Blade中環店嘅地庫位,
需要事前經網站訂位及留deposit;
靜靜哋而且枱同枱之間嘅間距又好好,
仲適合2-6人聚會飲酒食嘢傾計。
而一個8度菜嘅menu人均都係$780,
就質素而言性價比係極高。
但一邊食係一邊超出我嘅expectation –
不論係牛料理本身或者一啲side dish,
除咗靚料外反而係食到大廚嘅對菜式設計嘅心思同埋煎牛嘅功力。
以其中一度Dry Aged和牛舌芯為例,
外層其實已經煎到一個焦香至帶脆皮嘅程度,
但咬入口呢層薄薄嘅焦香一下子就會180度轉為成
牛肉Rare程度嗰種淋滑,
而再有一種出面食牛舌好少有會嘅彈牙嘅感覺,
口感層次嘅急速變化相信係火喉控制十分準確下嘅成果。
全晚最驚艷嘅就一定係壓軸嘅和牛煲仔飯。
起初睇到menu嗰陣仲會覺得,
都係搞吓啲花款俾個飯你飽吓肚,
但係佢一上枱嗰時就知呢個飯真係唔簡單。
當佢一上枱我哋聞到嗰浸澎湃嘅香氣嗰陣,
仲以為已經立即食得,
點知佢一開蓋嗰陣,
呢種香係只係單單煲白飯散發出嚟嘅焦香,
而嗰種香氣係以經勝過出面好多靚煲仔飯加咗餸焗出嚟嘅香氣。
令當時我哋即刻忍唔住爆咗句「痴線得個白飯都咁香嘅?」
然後店員先會再喺你面前加上秘製醬油同和牛粒,
再焗多5分鐘先正式上碟。
基本上呢個moment已經香到唔識講,
而食落口梗加係高潮 –
其實牛反而唔係好重點(當然牛嘅油脂經已滲晒落飯度),
反而係個飯,
除咗牛油香之外仲帶少少甜嘅醬油味撈埋係剛剛好,
連埋飯味3者係好balance,
唔會有是旦一邊特別搶出嚟;
而平時食煲仔飯最緊要係個飯粒吸收咗味道之後
都仲夠爽身、粒粒分別,
而呢度除咗做到呢點之外,
每粒米仲會做到一種好水潤同飽滿嘅口感,
係從來都唔會喺出面嘅煲仔飯食到,
但明明呢度係食牛扒嘅……
酒水可能係會價錢較高啲嘅一環,
但相信佢哋都係放啲靚嘢出嚟(雖則我唔曉)。
不過佢哋都有一個drink set 係$299包咗一杯wine soda、兩杯Champaine 同一杯dessert wine,
一人一set對我嚟講都夠飲了。
晚上在中環食一個私房菜,如果環境同質素都屬於優質,索價過千都好合理,今晚幾位好友,到了War Rooms by Top Blade歎「廚師發辧八道菜全牛宴」每道菜都完全感受到廚師們的心機,超高質不在話下,最令人意想不到是置身其中,如時光倒流到1945年二戰時期,充滿特色之餘,更擁有私人空間,是三兩知己密謀大計的好地方。 都說年青人有的是創意及膽色,這間餐廳便是由幾位年青人特別以二戰時期倫敦的著名地方標「Churchill War Rooms」為靈感,打造出與別不同的餐飲格局,甫進餐廳內可看到1945報道邱吉爾在內閣辦公室密議相片及報導,還有現在難得一見的古董鍵盤打字機,讓大家溫古知新,來一轉歷史話也是不錯的選擇。有讀西史的朋友仔都知,邱吉爾最愛喝香檳,因此「廚師發辧八道菜全牛宴」除了牛是主角外,這杯Welcome Drink即「西班牙香檳」汽泡酒Cava,「Gran Ducay Cava Brut nature」,來頭也不少,更是全球排名最高質氣泡酒的三甲,店主特意讓客人一嘗這風味,誠意十足。 在「War Rooms by Top Blade」,還有古董打字機;90後的年青人,不妨來大

在「War Rooms by Top Blade」,還有古董打字機;90後的年青人,不妨來大開眼界。
手工麵包配牛骨髓
這個手工麵包配牛骨髓,試過第一次必定令你想再試,先將牛骨內的牛骨髓挖出,放在已香脆的手工麵包上,入口時那濃香的牛味立即全數送進口中,從未試過這麽吸引的美食。
秘製意式生牛肉
一般做得牛吃的牛肉,一定是優質,這道秘製意式生牛肉,便是選用頂級Flat Iron USDA Prime,取其上肩胛肉最嫩的位置,又稱為Top Blade ,再經過秘製的黑醋來醃製,肉質香濃又嫩滑,少少辣又幾惹味。

850度牛串及雞皮串
牛串選用了Outside Skirt ,即是橫隔膜外裙部份,入口牛肉軟嫩有點咬感,吃時蘸上法國Béarnaise醬,增添了清新的感覺。後者以日式串燒的做法,將雞皮串起後用 850 度高溫的串燒爐烹調,超吸的脆口,伴酒一流。

乾式熟成澳洲和牛舌芯
選用澳洲和牛的牛舌中間最軟嫩的部位,不但油脂最豐富,經過煎香後的牛舌,外脆內嫩仲幾爽口。

西班牙凍湯
凍湯用上青瓜、蕃茄、青椒、洋蔥等材料製作,還要一口喝,經⻄班牙凍沖洗口腔,凍涼又解膩。

廚師發辦牛扒三重奏
終於來到主角出場了,第一重奏是選用28天乾式熟成Prime級肉眼,入口獨特有風味。第二重奏可說是十分多矜貴,選用位於牛肉胸腹近橫隔膜位置的Prime封門柳,每頭牛只有一條,肉質柔軟,肉味濃郁。第三重奏必定是好戲在後頭,選用澳洲頂級Mayura M9+朱古力和牛Flat Iron Steak,這種吃着朱古力長大的和牛,充滿肉汁不在話下,牛肉味很濃,口感軟滑又不油膩,對於首次品嚐用朱古力餵飼的牛扒,真是充滿驚喜喜。

頂級A5和牛煲仔飯
想也想不到這裏可以品嘗到港式和牛煲仔飯,選用貢品級五常米及頂級A5和牛,米飯吸收了和牛的精華,還有牛油脂的飯焦,絕非一般的A5和牛煲仔飯。
蕃紅花雪糕
飯後甜品更是精彩,來頭也不少,正是當年邱吉爾宴請羅斯福、史太林,這兩位二戰盟國領導人,品嘗最昂貴香料蕃紅花製作的甜品,吃過就知是何等的滋味。

2023-08-04
  • 頂級A5和牛煲仔飯
  • 乾式熟成澳洲和牛舌芯
  • 850度牛串及雞皮串
  • 手工麵包配牛骨髓
牛扒愛好者注意( ͡° ͜ʖ ͡°).ᐟ‪‪‬相信唔少人都聽/去過主打平民價食靚扒既 @topbladesteaklab 佢地中環新分支 @warrooms_hk 將呢個理念再昇華 更加專注講究- ̗̀‎𖤐餐廳只提供一個圍繞牛肉既8-course tasting menu 一餐試到唔同產地唔同部分既牛肉絕對值回票價有餘·͜-◦ 手工麵包配烤牛骨髓烤牛骨髓油滋滋咁 比牛油更加香口不斷同自己講唔係食緊肥膏落肚lol餐廳介紹呢款叫做玻璃麵包用左同等份量既水同麵粉製作 外層香脆 入面特別柔軟搽埋牛骨髓忍唔住一啖接一啖ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷◦ 秘製意式生牛肉呢道菜傳統用最軟熟既牛柳整而餐廳改用左排行最二軟稔既flat iron肉味更為濃郁~◦ 850度牛串餐廳特別用左雞皮串法去串起outside skirt令到牛肉摺起後唔會燒過龍太靭而燒到既位置會帶焦香一咬非常juicy又有肉既甜味蘸一蘸自家製既béarnaise sauce 成道菜更有記憶點(´∇`)◦ 乾式熟成和牛舌芯呢一個大大大癲( Ꙭ)!和牛牛舌芯本身已經會好好食經過dry aged處理煎到半熟中心位置更加之滑同軟熟 油香外再帶一陣獨特既芝士味◦ 凍湯食左幾款頭
牛扒愛好者注意( ͡° ͜ʖ ͡°).ᐟ‪‪‬

令到牛肉摺起後唔會燒過龍太靭
而燒到既位置會帶焦香
一咬非常juicy又有肉既甜味

◦ 乾式熟成和牛舌芯
呢一個大大大癲( Ꙭ)!
和牛牛舌芯本身已經會好好食
經過dry aged處理煎到半熟
中心位置更加之滑同軟熟
油香外再帶一陣獨特既芝士味

◦ 凍湯
食左幾款頭盤 上主菜前清一清爽下
餐廳準備左一款西班牙蕃茄凍湯
極度合適而家夏天飲ჱ̒¯‎‪꒳¯)

◦ Wine pairing
餐廳如店名所指 用左二戰時期既Churchill既war room為主題
餐廳四周都有唔同既歷史佈置
所以酒類都有受其影響 用左無酒不歡既Churchill最喜歡既幾款酒整左個wine pairing
分別係Whiskey Soda Champagne同Port Wine
個人唔常飲酒都覺得係易入口既酒類黎
不妨加配match下個主題.ᐟ‪‪‬

旁邊有兩款特別鹽同芥末伴牛扒
配菜有西蘭花苗 薯蓉同千層薯
千層薯印象最為深刻 每層都香脆又重薯味。·͜·。

⇢澳洲Mayura M9+朱古力和牛⇠
隻牛食朱古力大 朱古力味就食唔出
但佢係我三款中最得我歡心既
肉味同油香平衡 油脂分布均勻。·͜·。
餐廳無刻意問 default煎到medium rare

食到咁上下 店員係旁邊會開爐準備煲仔飯
熄火後會加入輕輕醃過既和牛肉粒
等5分鐘打開蓋 撈幾撈就食得(∫’•͈﹃•͈)∫
第一啖我已經話隻米好好食
店員話試左好多款米 最後用左比日本米更貴既黑龍江米( Ꙭ)!
佢煙靭得黎唔會黏住 粒粒圓潤

雪糕口感界乎於雪糕同gelato之間 奶味都濃過一般雪糕

係 @warrooms_hk 變預約困難店之前
建議大家而家搶頭香試 唔會後悔ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪

2023-07-02 758 瀏覽
另一個高水平物有所值嘅牛類阿媽家姐選擇話說之前疫情有幸book到大坑另一間好出名嘅牛扒餐廳, 但之後都無咩機會再去到。直到有日見到top blade war room嘅post再望一望佢地嘅concept,由於已經食過佢地嘅野所以都對佢地有信心,一於生日就book個位去會一會佢。 book位過程,一個月前book下個月嘅日子,成間鋪得5張枱,有D係可以坐5-6個人,有D就2-4 個。枱與枱之間privacy好高,基本上唔會望到大家。去到你先知有咩食,前菜,主菜,間場,甜品都會就住你食嘅時間而上,店員都會每一碟介紹。酒就BYOB charge $200 蚊支 ,reasonable. 就算佢果度都係$500 至$1000 蚊支,全部法國同一支意大利酒紅酒,喜愛新世界,西班牙意大利酒嘅建議自帶。食物真係無得彈架喇,成個氣氛都好喜人,生日或者celebration 去無論環境同價位都掂。人均大約$800 up, depends你嗌幾多酒。 絕對值得推薦,我自己會返兜。# war rooms by top blade# 中環#central#steak#beef omakase #omakas
另一個高水平物有所值嘅牛類阿媽家姐選擇
#top blade
2023-06-29
生日
  • 850度牛串
今日去試左間位於中環士丹利街嘅新餐廳 - War Rooms by Top Blade. 由士丹利街入口,先見到Top Blade Steak Lab,之後經過落一條長樓梯,就到達今日嘅主角 - War Rooms 。餐廳 idea 源自於二戰功臣英國前首相邱吉爾,就連所有嘅Menu & wine list 都係 ‘機密文件’,估計亦因為咁,所以餐廳先設置於地下,模仿二戰時期嘅地下辦公室。餐廳一共有五張枱,都係梳化卡位形式,私隱度都算高。一般建議最多坐6個,如果大group 人過嚟食,就要分開2張枱坐。餐廳全部都係食 set menu頭盤係手工麵包配烤骨髓 - 麵包焗得好脆。至於牛骨髓,係一道比較難掌握嘅菜式,略嫌焗得唔夠香,所以有少少油膩,亦偏細秘製意式生牛肉有驚喜,同一般用tenderloin既做法唔同。War Rooms 用左 Flat Iron 加意大利黑醋同橄欖油,食落去有口感得來又又有肉香850度牛串用左牛橫膈膜位置既肉,燒得㴝唔太乾身、牛味濃郁,口感唔錯乾式熟成澳洲和牛舌芯比較少食dry aged 既牛舌,一樣有驚喜雖然厚切係和牛舌芯,即係牛舌最中間亦都係最油膩嘅位置,但

餐廳全部都係食 set menu

850度牛串
用左牛橫膈膜位置既肉,燒得㴝唔太乾身、牛味濃郁,口感唔錯

乾式熟成澳洲和牛舌芯
比較少食dry aged 既牛舌,一樣有驚喜
雖然厚切係和牛舌芯,即係牛舌最中間亦都係最油膩嘅位置,但可能因為熟成咗嘅關係,食落口完全唔油膩,牛肉味亦都好突出😋

西班牙凍湯
用咗幾款蔬菜製成嘅菜湯,清一清個口😝為食牛扒作準備,不過略嫌唔夠多層次

廚師發辦牛扒三重奏

廚師發辦牛扒三重奏(建議由照片左至右開始食起)
1. Prime 封門柳 - 肉味最濃,建議一開頭先食
2. 28天乾式屬性Prime 牛板腱 - 今日至愛❤️dry aged 左之後完全鎖住肉汁,而且煎得剛剛好,又乾身、又重肉味、口感一流
3. 澳洲M9朱古力和牛 - 油脂最豐富,所以建議最後先食,朋友都鍾意呢個

頂級M9+和牛煲仔飯
原本以為直接食甜品,點知原來仲有個煲仔飯。估唔到食牛扒會食到煲仔飯,從真係有生米煮成熟飯煲仔飯,有驚喜。煲仔飯仲有最重要嘅飯焦,配上和牛一啲都唔油膩。雖然大家都食到好飽,但係依然清曬。

甜品:蕃紅花雪糕配上葡萄牙陳釀十年砵酒
砵酒係店主推介,所以我哋另外叫(本身個餐冇嘅),真係一流,味道亦多層次而甜味剛剛好。
可能唔係好鍾意食雪糕嘅關係,所以覺得甜咗少少。如果係sorbet 我會更加喜歡😝

今晚體驗一流,好開心嘅晚餐,成個Menu嘅setting都好有心思,feel 到好有心去做,開咗一兩個月算係咁。店長都好好傾亦都分享佢哋嘅生意之道,互相交流美食知識。覺得好適合香港嘅牛魔王過嚟試吓👍🏼
2023-06-24
頂級M9+和牛煲仔飯
本人對牛肉質素要求非常高,吃牛肉勝過吃魚生,牛排更是不用說,非常的講究。週五happy Friday,與最愛的人定了這間高格調餐廳,甚是期待餐廳是之所以叫war room 是因為背景是因二戰而起,牛排和香檳更是邱吉爾的最愛這次有幸體驗當年邱吉爾必吃的美食!首先頭盤便經驗到我們,麵包非常非常催,再配上就骨髓牛油,真是滿口生香。生牛肉大家一定很少很少吃,但店家做的滋味無窮,上等生牛肉配上義大利汁,入口軟爽,越嚼越香,令我們食慾大增850度牛肉串,牛香味體現的淋漓盡致,感覺把牛肉串做到了極致,是我吃過最好吃的牛肉串燒!凍湯非常的特別,用料特別,在這不給大家透露啦,因為店家會讓菜其中的配料主菜當然是最驚豔的,店家先是拿了三款生牛肉給我們欣賞,然後就該到我們品嚐的時候啦!主菜牛排分別是吊籠,肉眼和和牛。 三款的肥瘦程度也是吊籠最瘦但最勁道,很有嚼頭約嚼越香。和牛還是入口即化,油脂鮮美!真令人味蕾大滿足!肉眼介於兩者中間,肥瘦適中,吃牛排還是最喜歡這個部位!最後的和牛粒煲仔飯令人驚艷,最驚豔的還是煲仔飯的嬌嫩感,即吸收啦和牛的香味,又脆脆的!我們還有幸品嚐了邱吉爾先生常喝的威士忌蘇打,與牛扒真是絕

這次有幸體驗當年邱吉爾必吃的美食!

和牛還是入口即化,油脂鮮美!真令人味蕾大滿足!
肉眼介於兩者中間,肥瘦適中,吃牛排還是最喜歡這個部位!

我們還有幸品嚐了邱吉爾先生常喝的威士忌蘇打,與牛扒真是絕配!

飯店環境優雅,非常適合約會,談商務!快帶著自己的女朋友和客人光臨吧!
秘制義式生牛肉
威士忌