2012-07-30 237 瀏覽
因為有一張團購優惠券,$15當$30用,今天去完灣仔書展,就乘電車過來用掉這張券。早已看過食評,很多都推介Waffle Yo(即杯裝Yogurt+條裝Waffle),於是不用多想,便要了一杯Waffle Yo。Waffle Yo (原價$38):一大杯的乳酪,配上士多啤梨汁及少量士多啤梨粒,中間有一層碎碎的crumbs,再加一大條的窩夫Stick。乳酪味道較淡,奶味不算濃,酸度不太高;質地頗挺身,不會溶得很快,口感不錯。士多啤梨醬份量適中,甜味與較淡的乳酪正好互相中和,因此吃起來不會太膩。窩夫條是新鮮即製,熱騰騰也有點蛋香味,外脆內軟,口感和味道不錯。扣除團購優惠券,補$8。以優惠券價錢買這麼大杯的Yougurt連窩夫條,算是抵吃,但原價則太貴了。若日後再有團購優惠,會考慮再光顧。

2012-07-23
2012-07-27 87 瀏覽
有時睇得多食評亦唔能作準, 真係各人有各人既口味..此店就完完全全係因食評而來, 亦因自己唔識欣賞而唔會再來.我好喜歡食waffle既人..一聽到有waffle stick加上食評既引誘之下去到此店試下..點知完完全全令我失望.同友人叫左waffle stick w/ strawberry jam同一杯yogurt來食..此店既waffle以$15/100g計算..但盛裝yogurt就係由店員負責..但佢地完全唔會問客人大約需要多少yogurt..最後我只係加左椰果同糯米滋之後這杯yogurt需要$45真係貴得嚇人......最慘係味道亦不是特別好味...我叫了mixed berry口味但味道同原味真係差不多食不出有任何berry既味道..真係令人失望成杯野最好味就係蹶糯米滋好軟又唔太甜.至於我最期待既waffle stick來了...即叫即整..但味道強差人意完全覺得成支野好似未熟咁..外不脆內就超淋可以形容一pat pat....不過叫做自己試過作出一d少少既評論.

2012-07-17
$45 (其他)
2012-07-24 89 瀏覽
(1)Tuna Waffle sandwich: First time to try the Waffle sandwiches here. Really like the concept. The waffle is very crispy one. With my most favourite tuna salad filling. The filling is full with enough dressing and with fresh lettuce. (2) Passion fruit drink: It tastes really good too. Cold enough for such a hot weather!!! Overall comment: I will defintely come again and try other waffle sandwiches.

waffle sandwich
Tuna salad filling
Passion fruit drink
2012-07-11
10 分鐘 (外賣自取)
waffle sandwich
Tuna salad filling
Passion fruit drink
  • Waffle sandwich
2012-07-18 39 瀏覽
我是一個乳酪喜好者,每曰一乳酪是我習慣,而我亦在銅鑼區エ作,因此該區的乳酪店都曾光顧.自從两個月開始首次光顧Waffle Yo,它是最近我工作地点,自此之後,我再無光顧其它店,這裡的店員很nice,服務態度值得稱讚,她們很樂意聽取客人對產品的意見.逭店的原味乳酪是我至愛,它不太甜並帶少許酸,跟其它曾光顧的店的質素比較,我極喜歡這店的出品.
2012-07-17
$25 (其他)
其他
  • 原味乳酪筒
2012-07-02 41 瀏覽
放工有D餓, 行過就入去睇下有冇野可以醫住肚先, 呢間出名Waffle, 就叫個窩夫熱狗食下, 因為個look好似幾得意當時間舖係冇人, 得我一個, 但order完之後, 我等左都有10分鐘多D, 即叫即整?? 要咁耐?? 我真係唔知?好啦, 出場, 窩夫熱狗, 佢問我"要唔要芥末, 茄汁?" 我話" 茄汁", 點知..........茄汁好似落多左....我覺得再食落...個皮唔脆 好似過左氣咁, 但.....乜唔係即叫即整?? 如果唔係唔駛等咁耐???!!!不過又不至於難食, 但......唔係大家口中咁好, 唔通waffle只可以配乳酪食???!!!

茄汁好似落多左....我覺得

再食落...個皮唔脆

外賣自取
2012-07-02 15 瀏覽
第一次寫食評, 今日放假去開CWB, 諗起有間waffle shop, 去呢度試waffle yogurt. cup..入到去。。店員好似好忙等左陣我話想要個3號餐係脆 waffle yogurt,  同埋peach tea .. 個店員口黑面黑甘話100g $15 架路wo.. 我比佢窒左窒。。我話ok la.. 之後佢拎左杯yogurt  出黎問我要咩toppings.. 最前既係D乾既toppings..  我話要blueberry咁係要佢先拎到比我, 咪比返杯野佢pud 。。佢好冇禮貌話前面D吾要?阿大組甘就梗係啦。仲有佢完全冇講係咪我自己加topping ,毫無專業守則。。吾想做咁既款囉, 之後見第2D客入黎, 另一個店員就有善得多。。人地會笑住welcome 好 nice ga wo.. 仲以為比正價個service  會比團購好啦。。其實吾係囉。咁既態度D野好食到曉飛都死la。。吾該呢間店老闆注意下員工培訓, 呢個世界吾係得一間賣waffle and yogurt 架...
題外話/補充資料: Yogurt 有D冰粒。其實都比較普通。。無再試既衝動..
2012-07-02
  • Waffle Yogurt
2012-06-25 12 瀏覽
今日去waffleyo食左個窩夫熱狗味道都幾好,勝在新鮮整個窩夫包唔哂成條腸賣相都幾核突下最重要入到去一個服務員都見唔到,行到收銀機面前先有人出尼,個店員仲要黑哂面態度勁差,我未開聲佢已經話你要乜(鬧人甘款)睇到樓下話食完一肚氣,大家甘話
今日去waffleyo食左個窩夫熱狗味道都幾好,勝在新鮮整
個窩夫包唔哂成條腸賣相都幾核突下
睇到樓下話食完一肚氣,大家甘話
2012-06-25
$30 (其他)
2012-06-24 10 瀏覽
都係朋友介紹先知道依間的熱狗同栗米片都幾好食,所以專誠老遠都揸車去試下啦! 再者隔離丹麥已食過N禁多次,想試下附近的,一入到去就叫左果墨西哥栗米片,跟住就坐定定等食,當時只得2個人等緊,點知等左成10分鐘都未有,我就問下個店員,佢無回應!過多2、3分鐘就有,跟住叫我去攞時!得果紙兜載住D栗米片,禁當然食栗米片係就禁用手食啦!但又無帶濕紙巾,附近又無洗手間喎!唯有問佢有無叉之類,果店員瞪大對眼望住我,然後去攞支叉跟住”掟” 落張抬度,當時確實被佢嚇一跳,其實好想立即罵佢,不過又肚餓;都係食左先!點知果栗米片又淋D醬料又一D味都無,十分十分失望!真係浪費精神、時間同換來一肚氣
,當時確實被佢嚇一跳

2012-06-23
$30 (其他)
夏日炎炎,正好四出找尋最好吃的冰淇淋,女孩子最愛!心血來潮,今日放工時很想吃雪糕,趁著還未上普通話課,去了這間留意了好一段時間的 froyo 店。它賣點是窩夫加冰凍的乳酪,可能是前者比較 heavy,配以較「輕盈」的乳酪,讓食客心裡「好過」一點吧。雖然留意了它很久,但並沒有什麼特別的期望。平常吃得太多「哈根達斯」,也要找些時候吃得「清淡」。點了一杯 Waffle Yo,類似雪糕新地,有乳酪,配上士多啤梨或朱古力或桃醬汁,中間有 graham crumbs,最後再加條裝的窩夫作「裝飾」。已經有心理準備,Sauce 加上 crumbs 一定會偏甜,幸好乳酪味道較淡,中和了。窩夫呢,形態也算獨突,平常見慣的是一塊塊,這裡賣的就像一條熱狗腸,新鮮即製,熱騰騰的,外脆內軟,一口窩夫一口乳酪,「冰」與「火」相「溶」!我經常去自助餐也喜愛這種食法,因為可以一次滿足兩個願望。雖然店子地方不大,但也有提供 long bench 讓客人可以堂食,算不錯吧。見餐牌也有其他窩夫吃法,還有炸薯條,有機會要再試。
夏日炎炎,正好四出找尋最好吃的冰淇淋,女孩子最愛!

waffle yo: 原味乳酪加窩夫…
2012-06-20
waffle yo: 原味乳酪加窩夫…
2012-06-14 60 瀏覽
Walked passed this stored earlier and I did not try it that time. I have chosen Yogo, my all time favourite Froyo in Causeway Bay.Finally, I went there to try last night.The store was pretty empty.I have ordered Waffle Yo without sauce since I like to taste the yoghurt itself properly.Waited for abuot 5 minutes and it came my Waffle Yo.The texture of the yoghurt was really good for me. I personally do not like those really creamy Froyo. It is stiff enough and yet, quite soft.What I really app

The store was pretty empty.

What I really appreciate is the flavour. It really tastes like nature yoghurt, sour enough, not too sweet, and it has adequate milk flavour. There are so many stores out there which tastes like vanilla ice cream but not yoghurt.

The crumbs are good enough, not outstanding, just like ordinary digestive biscuits. It did have some lumps but that actually give the froyo a bit different texture.

At the price of 100g for $15, it is definitely a good deal!

For the waffle stick itself
It was sizzling hot when it handed to me (couldn't even put in my mouth immediately).
It does have enough flavour. It is definitely a Belgium waffle adjusted to HK flavour (those in Belgium is a lot heavier, sweeter and buttery which I don't think HK people prefers). The inside is a bit airy (which is good for my liking) and the skin is slightly crunchy. It will be awesome if it is a bit crunchier.

Overall, in terms of price/quality, this has become my favourite Froyo stores, way better than those in Central or those super famous ones (they taste good, but absolutely over-priced).

題外話/補充資料: After looking at the previous comments, I do think that the owner has improved and it is worth to give it another go if you did not have a good experience before.
2012-06-13
  • Waffle Yo without sauce
2012-05-29 2 瀏覽
知道呢間foyo店開左一段日子, 可惜都未有機會一試, 上個星期日終於走過去試下。快快手揀左個唔哂自選topping既waffle yo, 但就有三個syrup 可以揀(朱古力 / 桃 / 士多啤梨), 我就要左朱古力漿配原味乳酪。製成品賣相好似芭菲杯, waffle stick淋上朱古力漿, 食落暖暖地, 好好味, 乳酪味道唔太甜, 配上較甜既朱古力食都幾夾, 中間既乳酪加入好多朱古力粒, 仲有少少木糠碎, 唔錯唔錯。下次 encore 要自選topping先!
2012-05-27
3 分鐘 (外賣自取)
2012-05-11 13 瀏覽
自從Waffle Yo開張,自己一直也很想前往一試,但frozen yogurt的wish list實在太長,很久也未有決心去吃.幾個月前和朋友一起買了其團購卷,$25可以換購一杯原味乳酪雪糕加一支窩夫棒,窩夫棒可選配朱古力醬,士多啤梨醬或蜜桃醬(原價$38).上星期四,final exam後的一天,也是團購卷兌換的最後一日,我們終於來臨光顧店鋪較小,位於以熱狗馳名的丹麥餅店的隔壁,以粉紅色為主,店內十分光猛,四周放著一些盛蛓色彩繽紛的乳酪配料的玻璃瓶,令小店更顯可愛.當時來到已經是晚上七時多,人流不算多,但見不少顧客也來兌換團購. 我和朋友來不及慢慢思量該吃甚麼,已被店員催促說:「吃團購的?把團購卷給我!」讓人感到有點兒不禮貌.最後我們都決定要朱古力醬窩夫棒配乳酪.等了五分鐘,乳酪送上.店內有四小個座位,有顧客佔了兩個,我們剛好有兩個座位坐下慢慢享用.杯中除了窩夫棒和乳酪雪糕, 還有邪惡的朱古力醬,朱古力粒和木糠,使乳酪不會過於單調.先試原味乳酪,資感夠軟滑,冰感不太重,乳酪味也有,不過甜味較乳酸味多.朱古力醬很濃很甜, 配著乳酪吃就蓋過了乳酪的酸味.另不解為何很多朱古力醬也集中在

杯中除了窩夫棒和乳酪雪糕, 還有邪惡的朱古力醬,朱古力粒和木糠,使乳酪不會過於單調.先試原味乳酪,資感夠軟滑,冰感不太重,乳酪味也有,不過甜味較乳酸味多.朱古力醬很濃很甜, 配著乳酪吃就蓋過了乳酪的酸味.另不解為何很多朱古力醬也集中在杯的底部,分配不均,影響味道,甜味集中在底部,有甜到喉嚨痛的感覺.另外那些朱古力粒也不太討好,主要原因是太硬,很吃力才能咬開朱古力粒,而且味道十分普通,感覺是比較像和曲奇餅一起焗的那種朱古力粒,所以我個人認為不大適合配乳酪吃.幸好木糠也對版,而個人也頗愛吃有木糠的甜品,所以加了木糠令整杯乳酪美味了不少.

個人原本對窩夫棒也抱不少期望,吃完卻有點失望.首先,窩夫棒亦不是新鮮制作的,吃時沒有丁點熱力,也毫不香脆,稔了而且沒甚麼蛋香,內裏也不夠鬆軟,唯獨有朱古力醬才令窩夫棒帶點香甜.

整體上,頗欣賞店方的創新,但個人認為窩夫和乳酪並不太適合配在一起吃.味道上,乳酪還頗不錯,但窩夫就有進步的空間.是此團購還送上一張$5 優惠卷,下個月便到期,但短期內應該不會再光顧.至於將來,可能會再去試試它的窩夫捧有沒有進步吧!
2012-04-26
2012-04-26 2 瀏覽
frozen yogurt 在香港開得成行成市,小妹不懂得市場學分析,但已有感這個market 快saturated,本身也對froyo的熱誠減退,還是喜歡雪糕更多。然而,當加了一點新元素時,又激起小妹嘗新的意欲,於是這晚在吃晚餐前跟MP先來嘗一嘗~~ 這家店子的裝修都不錯,裡外都有一條bench給客人用。看logo就知道這裡賣的都是waffle stick, 與我們平時吃到的一塊塊窩夫有點不同,而且更有waffle hot dog賣,小妹暫時未能想像是怎樣一回事!牆身有數個給客人自選froyo配料,玩樂味道更重,都很能吸引愛新鮮愛特別的港人~餐牌上琳瑯滿目,我倆就只要一樣好了:chocolate froyo+waffle stickwaffle stick就是小妹所謂的新元素! 把窩夫條插在凍冰冰的乳酪裡,面頭有一點朱古力醬,很吸引~~乳酪本身的奶味很輕,冰的成分更多,酸度則一般般,一定要配醬料才好吃!而waffle stick的玩味就更重,口感比較鬆軟,比較接近蛋糕的口感(當然是沒有蛋味啦),其實與froyo不太有關係... 反而朱古力配料很豐富,朱古力粒和醬都不吝嗇,很大的滿足!

chocolate froyo+waffle stick

偶然一吃也不錯的,尤其是夏天快到,論新鮮感還好,味道的話坊間似乎有更好的選擇。
2012-04-23
2012-03-31 25 瀏覽
團購瘋系列 -- 去年由報章雜誌中,得知銅鑼灣禮頓道開了間窩夫、乳酪店,而且從相片中更看到窩夫的外形呈棒狀,十分之有創意,所以一直都想找個機會來品嘗一吓。其後從網站發現這間窩夫店 Waffle Yo 竟然有提供團購優惠,只需付出 $25 便可購買乳酪窩夫棒一杯,另加送 $5 現金券一張,真好,啱曬我這個愛吃零食多於正餐的饞嘴鬼,一於買張 coupon 獨自來偷歡。上月尾乘著到銅鑼灣附近作身體檢查之便,就獨個兒來 Waffle Yo 品嘗這杯乳酪窩夫棒。到埗後先向店員出示完團購券,由於窩夫棒製作需時,就趁這段時間看看店內裝潢。原來這間鄰近多家中小學的窩夫店,內裡環境這麼細小,店面僅可容納三至四人,不過整體設計頗為不俗,望落去不單色彩繽紛,恍如一家糖果店般,更予人一份輕鬆活潑之感。由於是次團購優惠只供應原味乳酪,不包配料,又趁機看看店裡乳酪配料種類是否吸引先。除了有鮮果、紅莓乾、棉花糖、mochi 和朱古力粒外,牆上更掛著多個彷如扭蛋機般的配料箱,盛載了 M & M's、 彩虹朱古力碎、彩色粟米片、可可球和花生碎等等,客人可自行扭動箱子的開關掣來添加配料,而每客乳酪則
Waffle Yo
店面環境細小,僅可容納三至四人
店裡餐牌
乳酪配料
牆上掛著多個配料箱
由於是次團購優惠只供應原味乳酪,不包配料,又趁機看看店裡乳酪配料種類是否吸引先。除了有鮮果、紅莓乾、棉花糖、mochi 和朱古力粒外,牆上更掛著多個彷如扭蛋機般的配料箱,盛載了 M & M's、 彩虹朱古力碎、彩色粟米片、可可球和花生碎等等,客人可自行扭動箱子的開關掣來添加配料,而每客乳酪則以重量來收費,每$15/100克。
乳酪窩夫棒
乳酪雪糕冰感十足
好,開餐了,原來所謂乳酪窩夫棒即原味乳酪雪糕 + 比利時手製窩夫條,另可於三款糖漿口味當中,包括士多啤梨、蜜桃、朱古力,任擇其一。筆者向來愛吃朱古力,當然揀了最尾一款糖漿。先來試試乳酪雪糕,據說是用上意大利純水果汁來調配的,而且沒加入糖分,所以成品較為低脂。吃上一口,嘩,冰感十足,加上來吃當天氣温較低,簡直可以用凍得令人牙關打震來形容。至於乳酪質感,吃起來說不上滑溜,而且入口酸度低得不太像在吃乳酪,整體質素講真唔算十分討好,唯一好處就是不易融化。
窩夫熱狗
據說店裡窩夫全是自家即叫即製,先以秘製蛋漿倒進專程訂製的窩夫機內,焗約五分鐘,以厚身窩夫製成棒狀,用竹籤串著即成。至於這杯內的窩夫棒,講真也不算出色,又話係即叫即焗,但不知何解入口竟然只是微暖,外層吃來更有欠香脆,猶幸內裏口感仍算鬆軟,加上味道不太甜膩,用來蘸乳酪雪糕及朱古力糖漿同吃,令口腔內的冰感減低了不少。
Snack Time Promotion
事隔一月,由於上次團購優惠,店方加送了 $5 現金券一張,剛巧這天又來銅鑼灣,決定再來店裡試試窩夫熱狗 (原價 $20)。明顯地這個以窩夫中間包著烚香腸的成品,比起上次的淨原味窩夫好吃得多,咬落不單熱辣辣,入口更同時散發著微微的蛋香和肉香,加上窩夫外層微脆,內裏鬆軟,味道層次十分豐富。原來店裡除了乳酪和窩夫條外,也有洋葱圈和比利時香脆薯條供應,而且店裡正做熱狗和乳酪的推廣優惠,下次經過再來試試。

2012-03-30
2012-03-29 6 瀏覽
明明去緊食飯,行過 Waffle Yo 都係忍唔住口...(已經是一月的時候了...)咁凍唔食 Froyo 喇,要另一樣馳名的 - waffle stick!(上圖右方是即叫即製的 waffle 棒棒機)用膠棒串著的 waffle stick ,既容易食又不拿弄髒手,真是偉大的發明!Maple Syrup Waffle Stick ($20),楓糖漿清甜,但 waffle 裡面略嫌太濕了。就是看到門口這海報,決定要再夾啱時間過來食!行到過來,其時仲有75折,再來杯 Froyo Toppings 不算很多,賣點仍是 Waffle 杯。店內有張長椅,剛好在此將 Froyo 就地正法。Froyo 不太甜,waffle 杯也脆口,大家見到的是蘋果醬,士多啤梨卻不太新鮮。賣 $15/100克,這裡打了折要$34,原價更要$45​,不太抵食啊。
明明去緊食飯,行過 Waffle Yo 都係忍唔住口...
(已經是一月的時候了...)
唔知而家仲有無呢?
就是看到門口這海報,決定要再夾啱時間過來食!

行到過來,其時仲有75折,再來杯 Froyo
Toppings 不算很多,賣點仍是 Waffle 杯。
Waffle 杯
店內有張長椅,剛好在此將 Froyo 就地正法。
其他
唔知而家仲有無呢?
Waffle 杯