2010-09-10 283 瀏覽
今日同事話食好D!呢度又岩岩裝修左唔係好耐,不過一黎度覺得呢度好像迫左!可能想做多點生意!今日食左:沙律吧:要排隊,都幾多人!不過人流去得都幾快!幾多選擇!有春卷,咖哩角,西瓜,薯仔沙律,粟米,生菜,螺絲粉,蒜蓉包等等!南瓜湯:好味!唔會話好罐頭湯!羅宋湯:D料夠充足!唔會話太酸!黑椒西冷牛扒配薯菜:個樣幾靚!!不過同事話牛扒食落有點兒似乾炒牛河陣味!!薯菜都係一般水準,無咩特別!!分量都夠女生食!!茄汁牛脷意粉:個意粉都幾大碟,幾飽,食唔哂!!牛脷幾入味!茄汁味白汁芝士魚柳天使麵:天使麵份量好多!!同事食唔哂!

今日食左:

南瓜湯:好味!唔會話好罐頭湯!
羅宋湯:D料夠充足!唔會話太酸!
白汁芝士魚柳天使麵:天使麵份量好多!!同事食唔哂!
沙津吧
黑椒西冷牛扒配薯菜
茄汁牛脷意粉
白汁芝士魚柳天使麵
2010-08-28 194 瀏覽
aug 24, 10, 拉了4個友人來試吓。在沒有訂位嘅情況下,只可以安排坐1張比較細嘅sofa枱。叫咗午餐後,我先讓友人(因我唔想帶埋個小袋仔)去自助bar攞食物,等佢哋返嚟我先出過去 : 1) 頭盤+甜品 (任食)-因為都近乎12.45pm,人已多,友人出去攞時,已有小人龍,到我出去時,更是長人龍-餐廳只提供小碟仔,所以見到排咗咁耐先埋到枱,所以1次過挾2碟返去-選擇唔會好多,有興趣的喺生果沙律,春卷,燒茄子,車厘茄,粟米,生菜,西瓜粒-其實salad bar仲有鏍絲粉沙律,湯,蒜蓉包,泰式鳳爪等-就我攞返嚟嗰幾樣,味道都ok,只喺d粟米喺無味,得個"咬"字 2) 主菜i) 燒焗蜜糖鴨胸配bbq汁伴天使麵 (hk$58) ii) 焗龍脷魚柳配吞拿魚忌廉汁伴長通粉 (hk$55) iii) 意式至尊焗法包薄餅 x 2 (@hk$49)-料有青椒,洋蔥,菠蘿,白菌,芝士+煙肉-寫明落咗order後要等20分鐘-實際就唔止20分鐘啦因我哋喺最旺場嘅時間嚟,人客量最多-以賣相而論,呢樣喺最對辦的,好似好好食咁,其他友人見到,都好羨慕-咬下去個法包外層脆,底部嘅麵包部份鬆-很多料,味道豐富,

1) 頭盤+甜品 (任食)

2) 主菜
i) 燒焗蜜糖鴨胸配bbq汁伴天使麵 (hk$58)

ii) 焗龍脷魚柳配吞拿魚忌廉汁伴長通粉 (hk$55)

iii) 意式至尊焗法包薄餅 x 2 (@hk$49)
-料有青椒,洋蔥,菠蘿,白菌,芝士+煙肉
-寫明落咗order後要等20分鐘
-實際就唔止20分鐘啦因我哋喺最旺場嘅時間嚟,人客量最多
-咬下去個法包外層脆,底部嘅麵包部份鬆
-很多料,味道豐富,而且3塊咁多,食剩了1/2塊

iv) 馬來咖喱雞球配飯 (hk$53)
-無影到相

3) 餐飲

* 味道是ok,以任食頭盤同生果,也是抵.............但唯1唔好處喺要排隊............所以如果可以早(<12.20pm)/遲來(>1.30pm)食,唔洗同人迫,又唔洗排隊輪bar枱..........咁就好,否則會喺幾趕時間嘅午餐

* 另1小tips,最好2袖清風咁嚟,又或者預咗帶埋手袋去bar枱攞嘢食

* 呢度有個規定...........就喺訂位後,如實際人數少過訂位人數,會以訂位人數收$$$$
2010-08-24
2010-06-19 64 瀏覽
某日係灣仔做完野, 又俾我發現一家價錢經濟既港式pub lunch. 是日星期五. 冇乜task. 又同同事仔遠征灣仔, 食pub. 呢一間pub, lunch time, 都幾旺場下. 我們來已經是1點15分. 也要等位. 不過1點15分呢一個鐘數, 剛好遇上12點那一輪客人結賬, 所以等候時間都不太長. 而且剛好安排了我們坐在一個頭等既電視位, 可以清楚睇返尋日highlight.....不用再辛苦地看無記的 Winning Eleven TVB Special Edition....此吧既lunch time, 旺場既完因, 不只是set lunch 抵食夾大件, 此店set lunch, 沒有定明頭盤同湯是什麼. 因為呢度有個自助沙律吧. 相信是呢一個自助式既吧, 令到呢樹既午餐變得更抵食, 更加吸引精打細算既上班一族.沙律, 自已揀, 為食的要了螺絲粉, 薯仔沙律, 加點粟米生菜. 味道撈得不錯的. 雖好食, 但不敢吃多. 因為怕食沙律食飽. 另外湯, 不提也可, 我拿了一個羅宋湯, 有色、有料、但無味. 飲了半碗已覺得自己飲多左.主食, 完全沒有令人失望. 同樣價錢既pub

主食, 完全沒有令人失望. 同樣價錢既pub lunch. 比起鬼佬pub來得更豐富更合胃口. 始終香港人要食番D香港style既野. 龍脷柳天使麵, 同 蒜蓉汁西冷扒配薯菜. 便是我們是日的選擇.

蒜蓉汁西冷扒配薯菜, 沒有問我牛扒要幾成熟已經知道是極普通既肉檔入貨既牛扒. 不過, 煎出黎, 都好腍, 而且厚肉的, 淋上蒜蓉汁港式牛扒既美味就是這樣的. 肉腍, 肉汁加上蒜蓉汁, 熱辣辣, 配上薯條同雜菜. 好合香港人口胃.

龍脷柳天使麵, 煮到剛好的天使麵. 用港式的煮法, 所以麵本身已經有味. 加上白汁, 同炸粉薄薄的龍脷柳, 加了香草, 味道帶少少鹹, 只是覺得肉質腍左少少. 魚鮮味不夠. 不過, 大量製作得龍脷柳俾人食, 那會有新鮮魚吖. 這個不怪, 味道啱口胃就已經好好了.

每人夾$65埋單, 換來水準不錯的pub lunch. 而且仲有自助沙律吧. 啱哂D大胃王.
2010-05-22 18 瀏覽
熟知我的食友應會覺得奇怪,為什麼一個對酒精差不多是完全抗拒的人,食評之中竟然出現酒吧?莫非受了嚴重打擊?非也!因為這次出現在酒吧的時間是正午十ニ點,只不過是和同事來午飯.因為早來的關係所以人客不多,選主菜後可去沙律吧慢慢揀, 以此價錢當然不會還有非份要求,要讚賞的是食物該熱的熱,該凍的凍!沒有出現暖沙律或凍春卷.磨菇忌廉湯----味道真的不錯!喝起來很滑,有磨菇的味道.西冷牛排----生熟程度劃一,肉質是意料之外的好,軟淋有肉汁而且筋位不多,絕對比XX之皇的出品好得多!雖然只得西瓜可選,但夠凍夠甜已覺非常滿足.午飯以此價錢及食物質素來說,真的沒甚可挑剔.順帶一提12:30後人潮已開始出現,想吃得舒適一點的話,早入座為上策.
磨菇忌廉湯----味道真的不錯!喝起來很滑,有磨菇的味道.
雖然只得西瓜可選,但夠凍夠甜已覺非常滿足.

自助頭盤
不過不失
磨菇忌廉湯
西冷牛排
飯後菓
2009-09-22 21 瀏覽
放學飲o野好地方,而且o野食又好味道,尤其雞翼、魷魚鬚、牛柳。最緊要,又有K唱,這地方可滿足三個願望 會再去!
2009-09-17
2009-05-17 10 瀏覽
這裡算是半自助餐,因徐主菜外﹐沙律吧是以自助形式供應﹐無限次數。 - 沙律吧所供應都是大路的食物﹐包括有生菜﹐蕃茄仔﹐紅腰豆、青瓜﹐粟米﹐羅曼生菜,煙肉粒﹐麵包康﹐芝士粉及多種沙拉油和醬汁來給食客因應自己喜好來調教自己喜歡的沙律。- 冷盤方面有烤茄子青瓜﹐涼拌芽菜﹐凍肉薄切片﹐碎蛋沙律等等..味道一般﹐沒有一款做得特別出式。- 餐湯有兩款,羅宋湯和忌廉湯。羅宋湯做得不錯﹐湯料有大量蕃茄﹐西芹﹐洋蔥、紅蘿蔔。吃完主菜後還出外拿多一碗飲。主菜選了西冷牛扒 - 見到有些食評說這裡牛扒的水準參次和時好時差。那本人相信當日吃到的一定是差的時候。 整塊牛扒都是筋位﹐只有四成是可咬得落口兼吞得落肚。最後為有要靠沙律吧來填飽肚子。

2009-05-05
$65 (其他)
2009-04-08 10 瀏覽
前幾日去左uptown, 呢度個menu都冇點樣變過,都係o個幾樣,好似有龍利柳、牛扒、扒加腸仔…… 不過有樣野唔同o左,就係個沙律bar少左野食,但係仲有2款湯、沙律、冷盤、garlic bread… 我都拿了羅宋湯加少少沙律,碗湯幾多材料下(自己「北」的)。Main course 要了個西冷牛扒,因為上幾次o黎都吃過其他。送上o黎時真係估唔到,塊牛扒最少有6, 7寸長,煎得好夠,但係仲可以好淋,好軟,而且食落好好味,好肉汁。 碟邊有十多條薯條伴碟。淨係一份main course其實已經可以分2個人食,因為好大份,食完覺得飽飽。包餐飲,要了凍奶茶。呢度可以比一大班人一齊o黎,不過如果唔鍾意香煙味,就唔好去la, 因為o個度其實係一間bar, 食完個身一陣煙味的。

2009-04-01
  • 沙律,龍利柳
2008-09-15 10 瀏覽
夜晚同左三個朋友黎飲野,依家bar好正經,而且d梳化位幾舒服,唔會迫,夜晚d人多數都係幾個朋友黎飲野,可以唱下K,玩飛標,有蝦條送,唔夠可以係咁叫佢tim.Total叫左一打啤酒...不過幾錢就唔知啦...只係擲低左一百蚊俾朋友。

$100 (其他)
2007-12-21 12 瀏覽
光顧這餐廳(應是酒吧)多次,印象不差,因為在灣仔區以這樣的價錢一個午市自助餐對胃口大的人實在抵。當然,正如其他食評所言,主菜幾味沒有太大變化,沙律吧食物尚可,牛扒賣相比食味好,但亦不過不失。不過,餐廳待應的服務相當好。如果胃口不大而要求質素的話,可考慮附近船街的La Bons或莊士敦道新開的美食工房,價錢約$53 至70.
2007-07-04 18 瀏覽
20070629週末的晚上,Happy Hour的時段過後,難得還能找到價錢這麼相宜的酒吧,嘉士伯細樽裝,138元買六送一。當然也不要完全被這個價錢騙到,因為除了加一之外,你一坐下還會被送上一小碗蝦條享用……每一小碗作價19元……最衰的是他根本不告訴你這是要收費的。所以收到帳單細閱時,有受騙之感。原來過了2007元旦日之後,還有室內允許吸煙的地方,坐了個幾鐘離開的時候,周身那陣煙味,真是……可能只為了這一點,也不會再來了。場內可以唱K,或者玩飛鏢,但諸位“歌手”的唱功確實有點不敢恭維:P氣氛算是很令人放鬆,也是一個可取之處。
20070629

氣氛算是很令人放鬆,也是一個可取之處。
2007-06-24 6 瀏覽
打開餐牌, 一貫菜色, 都是牛扒, 雞扒跟天使麵, 檸檬汁朧魚跟薯蓉, 三明治跟薯條, 豬柳飯.應該要改變一下.Service都係好快, 沙律都係咁一般.
Service都係好快, 沙律都係咁一般.
(非會員)
2007-05-24 25 瀏覽
平時做野咁辛苦, 最令我減到壓既莫過於係食一餐舒舒服服既美食, 有次無意中發現呢間bar原來有lunch喎, 咪約埋啲同事去試下囉! 尋日我地4個女仔大約13:10去到, 一上到去就聽到"歡迎光臨", 實在有種親切感覺, 仲好彩地比我地坐到個梳化位, 不過冷氣真係要整整, 成餐飯不斷留汗, 仲熱過烈日當空咁行過去, 真陰公! 講返d食物先, 我地四個分別叫左兩份西冷, 一份焗意粉同一份龍脷柳, order完之後個waiter就叫我地去salad bar攞野食同湯, 仲提我地小心梯級, 好彩佢提一提, 否則我果位最愛著三吋高根鞋既同事就會仆死! 結果我地攞左兩碗羅宋湯兩碗白湯同沙律, d湯真係嚇死人, 紅色既就咸到阿媽都唔認得, 好似d鹽唔使錢咁, 白色就似足罐頭湯, 仲要好似冇溝水咁, 一patpat又凍冰冰(凍湯?!), 到d沙律仲得人驚, 我真係未食過暖既沙律囉! d粟米仲好似"宿宿"地添(唔通真係"宿"米?!), 佢地有冇試清楚先比客人架?! 到主菜喇, 我地share唻食, 兩份西冷明明叫7成熟, 唻到好似二十成熟咁, 咬到牙"較"都痛, 到個意粉真係一般囉, 茶餐廳貨色, 真係唔值五十幾蚊囉! 塊魚終於出場, 個樣仲幾靚, 以為有d希望, 點知一食入口, 居然係"梅梅"既, 我食左一啖就冇再食, 到食得7788既時間, waiter就埋唻問我地飲咩餐茶, 服務態度真係值得一讚, 佢地雖然好忙, 因為地方都算大, 但係舉手就即刻有人應, 好過灣仔好多地, 呢樣係最估唔到既, 至於野飲就不過不失啦! 最後我做左千古罪人, d同事極度埋怨我既"好介紹", 結果下午茶我走唔甩lu~好慘! 可能bar始終係bar, 都係搵日放工去happy hour算了!
2007-05-11 13 瀏覽
上個week 我同個舊同事去過Uptown 90 食lunch, 評語same as 下面位gourmet Oreokiller.Lunch set 嘅 牛排, 的確大大塊, 亦煮得恰到好處, tender & juicy. 但係, 食落就覺得實在太似o係燒烤爐旁邊食緊嘅 燒烤牛排一樣. 質素唔okay, 好睇唔好食. 我同個舊同事ordered 嘅 鴨胸意粉, 只食左三分一. 佢話唔得. 雖然60 蚊已有湯, 主菜, 餐飲& Salad Bar, 我多數都唔會再嚟.

2007-05-10 13 瀏覽
今日一個人係灣仔食飯, 週圍都係人. 見呢度有沙律吧又有位,酒吧格局. 叫左個西冷扒跟薯菜($58),最平係三文治($45),總共有六個set可以choose. 個沙律吧有成十款, 但d quality 就麻麻,個蘋果馬蹄沙律真係好特別,蒜蓉包無味,炸蕃薯(我估係)無味,紅白湯,生菜,d crouton 好似比d油浸過. 個扒都幾大, 味道中規中距. 另跟餐飲.其實咁既價錢係咁上下.
2007-04-07 3 瀏覽
Hey guys~ I always go to uptown 90 for lunch and dinner...I luv this bar reli much! Food there is reli reli nice and the service is freaking good. Those waiters are so polite and friendly. Oo..yea...this bar always invite some famous celebrities in HK to attend and perform in their events at night!!!! ^^ And u kno, in Wanchi, finding a bar like Uptown 90 is reli hard, since the price in this bar is fair and the service is above the average...with 50 bucks, where can u get a meal of steaks? If u go to wanchai, this is the bar you got to try out!

I will give this bar two thumbs up~~~~~ yay!