2016-11-28 550 瀏覽
甘耐無黎九龍城,黎到梗係要搵好野食啦 !除左泰國野之外,其實韓國野都好正的! 今次幫襯既係呢間 Uncle Padak, 原來佢係西環都有分店品,下次想食個陣可以唔駛過海~ 今次我地叫左個韓式炸雞雙拚,一邊係蜜糖味,一邊係韓式酸辣,Omg!! 好好味!! 好有係澳洲食過既炸雞味!!講真,係香港真係唔係好多間整得好食!呢間既炸雞係真心好食同推介!!!! 另外,我地仲叫左個泡菜海鮮餅,味道都唔錯,係個汁咸左d啫~
甘耐無黎九龍城,黎到梗係要搵好野食啦 !

2016-10-31 421 瀏覽
好耐無同大學同學見一見面~ 同學仔即興約我食晚餐,既然擇日不如撞日,亦難得相聚,我二話不說答應啦~ 亦由於佢係附近番工,所以食邊間就由佢發板,我負責跟住佢入餐廳我個人係好鍾意食韓國包飯~ 所以一坐低, 我已經同朋友仔講炸雞 同埋壽司必食~ 其他佢發板~ 魚籽紫菜包飯份量:賣相:味道:講真係有啲失望~ 味道真係普通過普通~又唔突出~食完唔會有任何所像~而且味道都偏淡~ 唔會相encore 蔥絲炸雞:份量:賣相:味道:個汁好惹味,對於汁怪既我黎講,如果啲汁再多啲就更完美~個雞香口酥脆,而且一啲唔干,非常juicy 連埋啲蔥一切食~ 一啲都唔會嗆喉,反而令整個味道更有層次感拉麵炒年糕味道賣相份量味道唔算特別,亦無乜味~感覺食麵團~ 呢個反而令我幾失望~ 不過呢個朋友話要食~如果早知咁失望,我會叫停佢~改食第二樣。整體黎講,拉上補下,食物不過不失,無乜驚喜~ 不過當晚係平日九點左右時間用餐,只有兩台客人,坐得舒服

魚籽紫菜包飯
份量:

賣相:

味道:

蔥絲炸雞
份量:

賣相:

味道:

個汁好惹味,對於汁怪既我黎講,如果啲汁再多啲就更完美~
拉麵炒年糕

賣相

份量

2016-10-08 396 瀏覽
今日去咗食oppa炸雞 炸粉適中 醬汁味道亦配合得好 芝士粟米很甜又香芝士味 甜酒的酒精濃度與果汁也剛好紫菜包飯尚可,芝士香濃但完全沒有麻油香味最可惜是沙律只有一款 沒有選擇 蛋的味道有點奇怪(像橙味般)

紫菜包飯尚可,芝士香濃但完全沒有麻油香味

蔥油炸雞
2016-10-07
1K
2016-09-03 474 瀏覽
到訪傳聞中的摩士公園之後,行落九龍城到食飯,冇諗定食咩,經過呢間韓國餐廳,睇menu好像不俗,於是試下了。 店子是長方形的面積,不修飾的水泥牆身、木系枱椅及鐵藝烏絲燈,感覺型格,牆身上投射播放著韓國MV,播MV似乎是韓店的特色。 酸蘿蔔小食。 電子落單,好方便。 士多啤梨沙冰,$38,實在太熱,要飲沙冰消暑,透心涼呀,都幾大杯,有士多啤梨味,但唔算好香。 奇異果沙冰,$38,友人的。 炸醬炒年糕,$63,好耐冇食炒年糕,有點滿足,但炸醬味唔夠濃。 紫菜包飯(芝士),$63,必揀芝士,味道正常水準。 甜辣炸雞半份(有骨),$108,以為是醃製的炸雞,但原來只是炸雞加上甜辣醬,炸雞口感有點硬,味道普通。 食物味道普通,價格偏貴了少許,不過服務態度幾好,坐得幾舒服。

酸蘿蔔小食。

電子落單,好方便。

奇異果沙冰,$38,友人的。

紫菜包飯(芝士),$63,必揀芝士,味道正常水準。

2016-05-23 1191 瀏覽
福佬村道有許多茶餐廳,平時午飯時,走進這條街,隨意一間。今天經過,發現新店,見裡面沒什客人,座位濶落,再看看餐牌,午餐價錢合理,所以試試。潔淨,舒服。看看餐牌,有韓式的(例如炸鷄、飯團、泡菜…),也有非韓式的(咖哩鷄、茄汁豬…)。先上的餐湯,是火腿忌廉湯……?不是韓式餐廳嗎?心裡奇怪。不過,忌廉湯幾好味。餐飲也大大杯!試過有些餐廳,餐飲已經要加錢,還是細細杯,太小器了!這裡,大大杯,夏天嘛,真好!我選韓式肥牛大碗飯配炸鷄。大碗飯真的很大碗!韓式肥牛,材料不少,可惜,太少泡菜。而炸鷄呢?炸得也算不油膩,醬汁甜口,也不錯。Honey選咖哩鷄飯。賣相一般,連味道也不般。咖哩就算辣或不辣,都應該是香濃惹味的。但,這個咖哩…如果,店子不打正韓式店的招牌,食物還是不錯的。但,作為韓食店,不韓也不類…
福佬村道有許多茶餐廳,平時午飯時,走進這條街,隨意一間。

潔淨,舒服。

先上的餐湯,是火腿忌廉湯……?
不是韓式餐廳嗎?
心裡奇怪。
不過,忌廉湯幾好味。
餐飲也大大杯!
試過有些餐廳,餐飲已經要加錢,還是細細杯,太小器了!
這裡,大大杯,夏天嘛,真好!
餐湯和餐飲
我選韓式肥牛大碗飯配炸鷄。
大碗飯真的很大碗!
韓式肥牛,材料不少,可惜,太少泡菜。
而炸鷄呢?
炸得也算不油膩,醬汁甜口,也不錯。
韓式肥牛配炸鷄
Honey選咖哩鷄飯。
賣相一般,連味道也不般。
咖哩就算辣或不辣,都應該是香濃惹味的。
但,這個咖哩…
咖哩鷄飯
如果,店子不打正韓式店的招牌,食物還是不錯的。
但,作為韓食店,不韓也不類…

2016-05-23
韓式炸雞店在本地的熱潮看似仍未減退,好一些較為有名聲新晉的炸雞過江龍,就算是平日也是需要大排隊的,由此可見韓風食流依然是相當的蓬勃....龍城身為全港其一食肆林立的重鎮,又怎能沒有一間這類型的食店存在呢 ? "Uncle Padak"的出現,已可算是姍姍來遲了....一行五人趁週日相約到此吃個"light" lunch。說成是輕盈當然有其原因 ---- 四大一小加起來才點了兩份炸雞、一客壽司卷及一碟蛋捲,份量固之然可以稱之作"light";但話雖這般但最終大家仍吃得夠飽,因由乃是那份炸雞,一碟內就有接近六至七件包含有胸、背、鎚及翼各部位的雞件,兩份加起來就有十多件了。這樣油膩度驚人的物體,試問又怎能吃太多 ? 再看看那一碟紫菜包飯,切開後連卷的兩端加埋就有十大件。試想像將好幾團飯連料吞下肚,真是不可以講笑的;埋單再追加一件厚實的蛋卷,若這樣還不夠的話,恐怕是令人難以置信了....炸雞有兩款口味,分別是原味及甜酸的。個人是較鍾愛後者,原因是它相對上是更惹味令人開胃得多,原味的味道似乎就太單調乏味了....肉處理得不算太嚡口但肉汁就不覺有特別多;外皮則算是脆口但就稍多油了一點;旁邊的小飯球

炸雞有兩款口味,分別是原味及甜酸的。個人是較鍾愛後者,原因是它相對上是更惹味令人開胃得多,原味的味道似乎就太單調乏味了....肉處理得不算太嚡口但肉汁就不覺有特別多;外皮則算是脆口但就稍多油了一點;旁邊的小飯球沾有少許的kimchi汁的本來甚有綽頭,但可惜是汁的份量好像太少了,不太夠味的它就像和吃著普通的白飯無異....

蔬菜壽司飯卷最失策的地方便是它既沒下芝蔴也欠了麻油香。欠了這兩樣重要之物這韓式飯卷就如沒了靈魂一般,就像咬著一件淡mou mou的菜蔬包飯,雖健康但卻極度乏味....

蛋卷雖見厚實但卻沒見鬆軟帶綿滑的口感。儘管蛋內包入了三色椒粒及洋蔥增加了甜度及爽口,但對於硬崩崩的煎蛋卷,小弟就興趣不大了....

自己近年也算是試過不少這一類的店子。今天吃到的這一所,可說是云云中的一個極平凡之選,食完後絕對不會令人留有甚麼深刻印象的....

2016-05-08 446 瀏覽
九龍城已經不再是泰國食店的天下,多年來已有不同國家菜式在這個少少的地方落戶,而且做得不錯。今次新開的一家韓食店…以做炸雞為主的,但也有不少非炸雞選擇…由於本人不吃炸雞,所以點了一個蛋卷及蔬菜紫菜包飯與朋友分享!蛋卷跟餐牌賣相不同…餐牌是卷成圓形的!味道不錯,加入不同燈籠椒碎卷起,蛋亦鬆化,但蛋味不夠及唔夠咸!蔬菜紫菜包飯好環保,頭頭尾尾也奉上,沒有浪費,與同出面食既卷有些許不同,芝麻味不太夠,但包既餡料還算多的。整體也還不錯,就是調味清淡了一些!

蛋卷
蔬菜紫菜包飯
整體也還不錯,就是調味清淡了一些!
2016-04-23
2016-05-01 218 瀏覽
Lunch 時間黎到,都無咩人等位,有空位,但等佢執枱,等左5-10分鐘先有得入!座位唔算多,枱同枱距離都好近,但係都坐得舒服。午餐選擇有d 古怪…有4樣野揀,得炸雞係似韓國菜,其它有意大利天使面、安格斯扒伴法蘭克福腸、咖喱豬扒飯… Well.........即係唔洗揀,得炸雞,Set包湯同餐飲。另外係Set以外點左個蔬菜紫菜包飯。忌廉湯﹕仲記得旺角美而廉麻,都係平民茶餐廳係水汪汪又無咩味既忌廉湯,有幾絲蟹柳係入面…炸雞﹕有原味同甜辣味併……雞件唔係大大件果款,有d失望,雖然份量都好多下…原味較脆口,但係兩者既炸漿同肉都係無咩味,好彩肉質唔算太乾鞋!伴碟韓式飯糰又係無咩特別,純飯一舊。蔬菜紫菜包飯﹕賣相可以,算靚仔。但係個飯無咩點調味,無麻油,無芝麻粒撈。芝麻就咁灑面…兼且用手羅起有少少散散地感覺…食物質素接近"喊",有少少危,希望係夜晚係正好多啦!

座位唔算多,枱同枱距離都好近,但係都坐得舒服。

忌廉湯
炸雞
蔬菜紫菜包飯
食物質素接近"喊",有少少危,希望係夜晚係正好多啦!
柚子蜜
2016-05-01
2016-04-04 208 瀏覽
雖然《星星熱》不在,但看著大熱的《太陽的後裔》令我想起韓式炸雞+啤酒。在Openrice看見這新分店,於是到九龍城試試,順道到Cres買點麵包。點了韓式炸雞半份($108),分量足夠2人吃。炸雞熱辣辣、脆卜卜,雞不是肯德基那種咬下去會看見脂肪班班的那種,是脂肪少、肉多、骨細的那種,而且完全沒有雪味,雖說雞味不濃,但滑滑、juicy的口感,叫人一吃下去便停不到手。醬汁濃度適中,甜中帶點辣,十分開胃。另外點了海鮮雜錦炒飯下午茶餐,好像是$5x,包飲品一杯,價錢十分划算,而且味道不錯,海鮮不會有腥味,濃濃的韓醬及泡菜味,令它的外貌十分吸引,唯一的不足是略咸了一點點。整體來說,炸雞叫人一試難忘,是我在香港吃過的最好吃的一家,值得一試!

甜辣炸雞 (半份)
甜辣炸雞 (半份)
2015-12-27 441 瀏覽
假日瞓醒已經好晏,忽發奇想,想食韓式炸雞,open rice 一search ,見有間新開嘅餐廳,咁就去試下啦由於要睇住部車,所以坐左係門口二人高枱。 waiter先俾左部電子menu 我,但我真係麻麻地啲高科技野,最終我都係向waiter 直接order先黎個紫菜包飯味道不錯,不過對我黎講,如果可以再重味一啲就好喇,下次可以order 泡菜味會比較適合跟住就係主食,炸雞,waiter 一放低已經聞到好香嘅蜜糖味,但食落蜜糖味不是好重,但就好香口同埋熱辣辣,正整體黎講,食物不差,服務不錯,可與朋友輕鬆傾計,食下小食,係一個不錯之選
先黎個紫菜包飯
紫菜包飯(飛魚子)

下午茶 。 炸雞拼盤

跟住就係主食,炸雞waiter 一放低已經聞到好香嘅蜜糖味,但食落蜜糖味不是好重,但就好香口同埋熱辣辣,正

2015-12-27
紫菜包飯(飛魚子)
下午茶 。 炸雞拼盤