2006-02-14 164 瀏覽
今日係情人節....因為已經提早同男朋友慶祝左...今晚就去呢度食....唔洗咁多人...又唔洗迫住要食二人Set Dinner個雜菜Pizza Toast好好食, 有cheese, corn and tomato唔洗咁heavy

2005-12-25 126 瀏覽
一朝早10:30 就出左銅鑼灣, 同同行兩個都肚空空, 就入黎食件cake補充體力先! 黎到SOGO, 就梗係要SOGO限定o既雪芳蛋糕啦, 幾種口味唯獨栗子未試過, 就揀佢啦. 多口問店員, 點解只係SOGO有供應雪芳蛋糕, 店員話蛋糕係專誠請日本公司o係香港製作, 無加防腐劑, 到達餐廳後再加上UCC自家製忌廉, 基於生問題唔適宜運輸. 當堂會諗, 唔通係DONQ供應o既?不過可惜, 蛋糕唔係每日鮮製, 眼見自己o個件係尋日剩下一個蛋糕o既最後一片...同行就較好運, 食到新一個o既"頭啖cake"! 不過可能保存得當, 亦唔覺蛋糕乾身或味道唔新鮮, 無影響o係我心目中香港no. 1忌廉雪芳蛋糕o既地位! 栗子蓉係日本入口, 唔係啡色而係黃色o既, 栗子味唔係好重, 不過幾滑.不過今日o既招牌咖啡淡口左d.可能幫趁多左, 店員已經認得我, 所以對我地好nice!
不過今日o既招牌咖啡淡口左d.
可能幫趁多左, 店員已經認得我, 所以對我地好nice!
2005-11-01 28 瀏覽
剛剛遠遊返黎, 周末又去SOGO血拼. 著住新鞋行左半日, 行到腳痛, 就到位於二樓o既UCC cafe歇一歇.cafe細細, 雖然全場滿座, 都只係十零廿個客. 之不過個個waitress忙到出煙咁, 半跑半行咁落order同送餐, 令到食客都唔得relax. 而且唔知點解, 得十零廿個客, 聲浪大到仲嘈過酒樓, 好似落左disco咁, 我同同行傾計要用嗌o既.叫左個tea set, 咖啡雪芳配咖啡. 雪芳o既忌廉依然係超讚, 但咖啡雪芳味道唔出, 較有好香蛋味o既原味遜色. 咖啡超淡, 好似飲水咁, 都唔係好掂.作為一間日式cafe, 佢o既環境簡直可以負分. 唔係睇在佢有超讚o既忌廉雪芳真係唔會幫趁.
2005-10-03 42 瀏覽
只係得SOGO 裡面o既UCC有日式高身ciffon cake供應. chiffon cake非常鬆軟, 而且蛋香味濃, 加上打發得宜o既忌廉, 簡直係人間極品! 不過跟餐o既招牌咖啡就稍為淡左d.
2004-05-30 7 瀏覽
我同個friend見過雜誌介紹sogo二樓o既coffee shop--comfort有個"季節限定"芒果french toast,供應期只係到五月底,今日就同個friend黎試. 由於database無呢間,而佢又係UCC o既coffee shop, 所以就借呢度黎講下.我地叫左個set,係呢個"季節限定"配杯招牌炭燒咖啡($60,如單叫就$40)個french toast係用一塊厚燒沾薄薄o既蛋漿炸成,面頭有d mango sauce,再配一球vanilla ice-cream,幾粒芒果同埋一d cream. 個厚燒好好好好鬆軟(估計係用樓下DONQ o既方包),炸得唔油,質素好掂!個mango sauce少左d,作用唔係太大,我同個friend都係將個toast沾雪糕同cream黎食,一凍一暖,效果好好!伴碟o既芒果好甜,不過如果佢可以事先雪凍會更好!杯招牌炭燒咖啡o既炭燒味幾香,如果單叫要$40一杯,而家個set只要加$20就飲得到,真係好啦!總括黎講,對個french toast好滿意,不過同個"季節限定"芒果flavor無關,下次再光顧會叫original o既frenc
總括黎講,對個french toast好滿意,不過同個"季節限定"芒果flavor無關,下次再光顧會叫original o既french toast!
2004-05-04 44 瀏覽
今日同一個剛從L.A.番o黎的朋友響到飲Coffee,朋友選了招牌咖啡,而我就揀o左Dutch coffee, D咖啡真係唔錯,但環境就.......too Bad!!!!唔知係唔係五一黃金週的關係,好多自遊行的大款晌度,好嘈好煙霧灕漫.....太可惜,o甘好咖啡被此破壞....埋單$77.
(非會員)
2004-01-28 23 瀏覽
is the best......=P yum yum
is the best......=P yum yum
2003-06-03 14 瀏覽
sogo 有幾間UCC都食過,唯獨是二樓O個間今次第一次食。<br />食物質素同其他差唔多,不過好似冇咁多選擇,<br />我揀O左個煙三文魚三文治套餐,一般啦冇咩特別,<br />反而試O左媽媽食個芝士菠菜焗通粉,不係一般的通粉,味道唔錯喎,不過比較膩。<br />其他UCC 都裝修過,這間好似沒有,所以論環境這間比較差,D 枱 椅都幾殘舊。所以下次都係去番超市個層個間UCC。
食物質素同其他差唔多,不過好似冇咁多選擇,<br />
我揀O左個煙三文魚三文治套餐,一般啦冇咩特別,<br />
2003-06-02 9 瀏覽
元貝似乎煮得過熟, 不過d 意粉做得幾好軟硬適中. 一個套餐約70-80元, 都算ok另外的新出的芒果法式多士, 似乎唔多討好......
2002-11-21 1 瀏覽
此餐廳現位於SOGO四樓! 在體育用品部前面, 座位不多, 但舒適, 尤其是在SOGO Shopping過度後,一坐就覺得舒服過骨! 窩夫好食, 配一杯冇糖冇奶口既Iced Coffee...絕!尋晚自己一個, 叫左份Set Dinner...白汁乜乜通粉, 太creamy又多汁左少少, 但OK! 服務態度幾好, 又唔會趕客, 等我可以一邊食餐一邊睇書, 又可以望D人生百態, 一派悠然自得... 原來要舒服, 唔一定要要求多多, 簡單生活就是美...
2002-01-02 1 瀏覽
我好鍾意high-tea, UCC cafe 必定是在Causeway Bay shopping 抖抖-嘆茶首選, coffee 出色, waffle 更是美味.下次去銅鑼灣行街街, 不妨一到
下次去銅鑼灣行街街, 不妨一到
2000-03-21 4 瀏覽
叮噹絕對同意Ray 的意見, 但請不要忘記UCC 最出名的咖啡. 特別是凍炭燒咖啡.
2000-01-18 0 瀏覽
我是一個超級窩夫迷, 對中. 日. 西式的窩夫也瘋狂喜愛.UCC 的窩夫幾有水準. 但如果那日人客多, 水準可能會差些, 窩夫稍嫌煎得不夠. 但整體也很不俗. 心水推介是紅豆綠茶雪糕窩夫.Sogo 有2 間UCC,2 間的環境也是差不多的狹窄, 但以Food Court 那層的一間較好.
1999-11-24 3 瀏覽
逢禮拜六、日或者唔洗返工既日子,食得樂起身都己經係食晏時候,但o 岩o 岩醒又食唔到太多o 野,所以通常都會去下Coffee Shop 飲下咖啡食番少少o 野,UCC 就係其中一間食得樂經常去o 既鋪頭。 呢度除o 左D 咖啡好飲之外,D 腸仔Waffle 同牛油卷都好好味,仲有青菜沙律伴碟,無o 甘滯丫嘛! 另外,你亦可以選擇齋Waffle 或甜Waffle ,有紅豆或者雪糕,再唔係叫隻香蕉船食下,啊,唔洗返工o 既好日子真好!