2022-05-11 402 瀏覽
性價比⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️為滿分旺中帶靜嘅地段,除咗文青Cafe之外仲有呢一間任食薯條嘅牛扒店主打平鐵牛扒FLAT IRON,如果唔想食牛扒,仲有漢堡包或者豬扒呢個選項。兩個人想試多啲唔同嘅嘢,叫做⭐️平鐵牛扒牛扒軟滑爽有少少咬口唔怕大口氣仲可以食埋嗰啲原個蒜頭⭐️西班牙粟飼豬鞍架偏肥中間位置都鞋口⭐️薯條仲要係幼身薯條,每次上枱都熱辣辣,唯一唔好處就係無撈勻,所以有啲位冇味有啲就好鹹。
性價比⭐️⭐️⭐️
回頭率⭐️⭐️⭐️
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️為滿分

兩個人想試多啲唔同嘅嘢,叫做
⭐️平鐵牛扒
牛扒軟滑爽有少少咬口
唔怕大口氣仲可以食埋嗰啲原個蒜頭

⭐️西班牙粟飼豬鞍架
偏肥中間位置都鞋口

⭐️薯條

2022-04-17 501 瀏覽
叫咗件五成熟嘅牛扒,之後畀咗件3成熟嘅牛扒,好明顯見到係有棗紅色嘅肉,完全係生肉嘅色,叫佢煮熟啲又求其煎兩下拎番出黎,仲要串我唔食五成就叫番七成,我真係心諗洗唔洗咁串。我大大話話都煮左十幾年牛扒,分熟度我都得嘅。真心唔會再番食
2022-03-28 723 瀏覽
呢間Top Blade Steak Lab主打flat iron部位 (平鐵牛扒),據研究話係全隻牛第二冧既部位,算係價錢相對相宜但質素有水準嘅牛扒🤩叫咗一份medium既flat iron,睇落唔算好大份,調味唔錯,唔駛額外加汁,扒中間就煎到粉紅色x見到都知正💓仲有炸洋蔥圈伴碟,都係我至愛之一隨牛扒仲附送任食薯條,係幼身長薯條,炸得香脆,好正🤩另外都叫咗西班牙栗飼豬鞍架同埋終極漢堡,兩個都大大份🤩豬扒嘅肉唔韌唔鞋,塊漢堡扒就都係用flat iron既部位整成,麵包就有稍微烘過,每一啖都好滿足另外都叫咗杯Dirty Lemonade,係用烤過既檸檬片加rosemary,唔係一般嘅lemonade咁簡單!

隨牛扒仲附送任食薯條,係幼身長薯條,炸得香脆,好正🤩

終極漢堡
平鐵牛扒
西班牙栗飼豬鞍架
  • 香草平鐵牛扒
2022-02-23 690 瀏覽
呢間其實我聽frd都推薦過牛排好味,今次路過見到就試下佢嘅招牌牛排😋~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~✨*環境*入坐舒適,服務都還好👌🔵 招牌香草平鐵牛排 $150 (8/10)🔺*前菜*我就唔同其他人,冇叫薯條🍟行健康路線,叫左Zero同沙律作前菜~都頗有驚喜(///▽///)因為有好多藜麥同用左羽衣甘藍作主調~配搭酸甜汁係好爽同滿足。但係我後來先發現係可以refill薯條,但係冇人同我講!(◎_◎;)🔺*Main Dish*牛排我就要五成熟,而且佢喺用牛肩作原料,十分珍貴。食落都的確冇失望,咬感柔軟而且不鞋,簡單的調味更能突出牛香~整體而言,CP值都算高,可以encore。🔹*缺點*其實唔係好諗到,唯一唔好就係冇人同我講可以食松露薯條?(定係嗰陣已經冇🤫

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

✨*環境*
入坐舒適,服務都還好👌

🔵 招牌香草平鐵牛排 $150 (8/10)

🔺*前菜*

🔺*Main Dish*

🔹*缺點*
2022-01-10 946 瀏覽
每逢大時大節,我總會想起牛排及薯條,尤其是大多數的餐廳,都會以任食薯條作招來,令我這薯條殺手不能抗拒。呢間餐廳的牛排主打是Flat Iron,肉質較其他部位嫩滑。牛扒由$160-$278,全部都會包任食薯條。餐廳於香港不同的地方都有分店,而我今次去的就位置旺角東站附近。店面小小,坐的位置唔算寬躺,不過都好貼心就比了個布籃給食客放袋,讓大家的隨身物直接放於地上。點餐無耐,職員就送上用松露油炸的薯條,每條薯條均新鮮炸起,松露香入口濃郁,加上鬆脆的的口感,我用9秒9就清了一整碟,再麻煩職員encore了。位於尖沙咀的牛扒薯條另一品牌店,薯條以牛油炸,味道會比較「穌」,我自己就比較我正在介紹這家的薯條。餐廳無套餐供應,飲品是另外點的。底部有橙色的是Dirty檸檬特飲,檸檬汁加上香草Rosemary及Sparkling,飲落幾解渴。而綠色個杯是無酒精Mojito雞尾酒,Mojito的甜度比Dirty低,唔鍾意甜的朋友仔不妨一試。到主角牛扒,每塊牛扒都會配一個焗淋了的蒜頭,大家如果有心機,可以同我一樣切成蒜蓉,(笑)我真不習慣一塊蒜頭放入口。Flat Iron牛扒肉質嫩滑,咬落去Juicy多汁。食

薯條(任食)

到主角牛扒,每塊牛扒都會配一個焗淋了的蒜頭,大家如果有心機,可以同我一樣切成蒜蓉,(笑)我真不習慣一塊蒜頭放入口。Flat Iron牛扒肉質嫩滑,咬落去Juicy多汁。食牛扒不必要很大塊,最緊要有厚度,而呢塊牛扒絕對滿足了我的要求。

香草平鐵牛扒

如果男士怕唔夠食,仲可以加$70加大牛扒的份量。
香草平鐵牛扒

最後埋單$531兩位,我倆對食物同樣滿意,唯一要挑剔是餐廳間隔有少少迫。不過,總括而言,食物質數才是我考慮的主要因素,值得encore也。

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
薯條(任食)
香草平鐵牛扒
💛聖誕想鋸下扒 book咗呢間黃店扒房食😋幾年前食過一次 最深刻印象係佢哋嘅薯條🍟有松露香 仲要係任食架😆牛扒性價比都幾高 最平$160就食到✨-🥩【Today’s guest chef flat iron】$238牛扒最平係$160~ 但今次同朋友揀咗個貴少少嘅試🍽好厚身 望落好紅 但食落唔會好生 似係慢煮 牛味幾香~伴碟燒粟米&粟米蓉唔錯 啱晒唔鍾意食蒜頭嘅我~-🍔【Ultimate burger】$160超厚身burger🤩 麵包好鬆軟 漢堡扒厚身有肉汁 搭埋芝士 蔬菜食唔錯~-🍟【松露薯條】$0任食松露薯條!!!薯條控衝呀!落完order會比一人一碟薯條 之後可以無限refill我上次食Refill個碟係即炸!淡淡黑松露香 超級脆身 香口🤤果然薯條要即炸即食最正!-🍹【Dirty lemonade】$45幾特別嘅lemonade 甘甘地 酸酸地 少少澀-✨推薦指數:7.5/10💰人均消費:$268⏳等候時間:booked
💛

聖誕想鋸下扒 book咗呢間黃店扒房食😋
幾年前食過一次 最深刻印象係佢哋嘅薯條🍟
有松露香 仲要係任食架😆
牛扒性價比都幾高 最平$160就食到✨

牛扒最平係$160~ 但今次同朋友揀咗個貴少少嘅試🍽
好厚身 望落好紅 但食落唔會好生 似係慢煮 牛味幾香~
伴碟燒粟米&粟米蓉唔錯 啱晒唔鍾意食蒜頭嘅我~

🍔【Ultimate burger】$160
超厚身burger🤩 麵包好鬆軟
漢堡扒厚身有肉汁 搭埋芝士 蔬菜食唔錯~

🍟【松露薯條】$0
任食松露薯條!!!薯條控衝呀!
落完order會比一人一碟薯條 之後可以無限refill
果然薯條要即炸即食最正!

🍹【Dirty lemonade】$45
幾特別嘅lemonade 甘甘地 酸酸地 少少澀

✨推薦指數:7.5/10
💰人均消費:$268
⏳等候時間:booked
2021-12-17 568 瀏覽
門面簡約,位置距離地鐵有啲遠。餐牌精簡,專業地發揮好佢專長。Guest Chef Flat Iron Steak $238嫩口既蘆筍,配有香甜既烤粟米,牛扒切口比較求其,賣相一般般,但勝在牛香味撲鼻,熟度剛剛好,呢個價位都算抵食,值得再食的。Prime Flat Iron $268賣相簡約,牛扒熟度拿捏得好好,色澤均勻,令人望落去就有食慾,唔會好肥,無膩喉感,牛香濃厚,每一口都好好享受同珍惜唔浪費。富有黑松露香既任食薯條係佢噱頭,但係雖然佢好香口,但都唔會食多,始終薯條都好飽肚,個人認為夠味,連番茄醬都唔需要,會遮左松露味。Dirty Lemonade $40我仲特登問店員呢個特飲係咩來頭,原來係用烤過嘅檸檬,帶有焦糖味,不過我飲完之後就覺得唔值呢口價,因為完全飲唔出有焦糖味,一般般。
門面簡約,位置距離地鐵有啲遠。
餐牌精簡,專業地發揮好佢專長。

嫩口既蘆筍,配有香甜既烤粟米,
牛扒切口比較求其,賣相一般般,
但勝在牛香味撲鼻,熟度剛剛好,
呢個價位都算抵食,值得再食的。

Prime Flat Iron $268
賣相簡約,牛扒熟度拿捏得好好,
色澤均勻,令人望落去就有食慾,
唔會好肥,無膩喉感,牛香濃厚,
每一口都好好享受同珍惜唔浪費。

富有黑松露香既任食薯條係佢噱頭,
但係雖然佢好香口,但都唔會食多,
始終薯條都好飽肚,個人認為夠味,
連番茄醬都唔需要,會遮左松露味。

Dirty Lemonade $40
我仲特登問店員呢個特飲係咩來頭,
原來係用烤過嘅檸檬,帶有焦糖味,
不過我飲完之後就覺得唔值呢口價,
因為完全飲唔出有焦糖味,一般般。
2021-08-27
$300.5 (晚餐)
2021-12-15 464 瀏覽
第一次食Flat Iron, 就係係Top Blade🐂。個時只得一間小店, 位於何文田既地舖,應該係2017年既事⏳。個時人氣已經幾高,夜晚都要排隊先可以入坐。當然要食番個SIGNATURE🥩🥩FLAT IRON STEAK伴碟有原個蒜蓉🧄,配沙律🥗、薯條🍟,而薯條係免費添加的🆓️。ℹFLAT IRON係係牛CHUCK/SHOULDER既部位,每隻牛有既份量唔多,以往甚少作牛扒煮食。由於本身牛既部位同選材方面已經好好,只要煎到medium rare,加少少鹽同蒜蓉,已經好好味🤤🤤。個人覺得配蒜蓉比較好味。知道而家已經有好幾間分店,相信質素會比以前冇咁好(根據以往餐飲模式🙈🙈),但仍可一試。
個時人氣已經幾高,夜晚都要排隊先可以入坐。

當然要食番個SIGNATURE
🥩🥩FLAT IRON STEAK

2021-11-29 577 瀏覽
最近想同幾個朋友gathering下,就決定挑戰下呢間出咗名嘅”平價Flat iron 扒房”。入座果下店員就話我地知原來只係得75分鐘用餐時間。唔理人齊未,只要一坐低就自動起錶。(呢度要多謝店員俾早到嘅我地早咗dd入座)當時主要叫咗招牌同Prime級呢兩款牛扒。不過兩款牛扒份量並唔多,味道都算唔錯,有牛味,唔韌口。但係要求medium嘅我地,黎到就似medium well,成件事變得有d乾身唔夠juicy了。任食著條係主打,不過同其他類似嘅著條任食扒房(例如Lx Vxxxx!)黎比較,佢絕對係比下去。一黎味道唔夠濃,松露薯條唔夠松露味;二黎份量做唔到果種”扒房”嘅感覺,食兩下就需要麻煩店員refill。不過用餐時間就係最大嘅問題,只係得75分鐘嘅用餐時間,感覺就一定係超級趕。食到60分鐘,就要埋單;再去到70分鐘,就要即刻交檯走人了,感覺絕係唔盡興。一個人黎自私食,75分鐘絕對係綽綽有餘。不過如果三五知己想坐耐d,就絕對唔推薦。呢個價位,有更多更好,可以坐耐d嘅餐廳更值得去幫襯。叫埋野飲,埋單人均$350,抵唔抵食,見人見智了。

入座果下店員就話我地知原來只係得75分鐘用餐時間。
唔理人齊未,只要一坐低就自動起錶。
(呢度要多謝店員俾早到嘅我地早咗dd入座)

當時主要叫咗招牌同Prime級呢兩款牛扒。
不過兩款牛扒份量並唔多,味道都算唔錯,有牛味,唔韌口。

一黎味道唔夠濃,松露薯條唔夠松露味;

一個人黎自私食,75分鐘絕對係綽綽有餘。
不過如果三五知己想坐耐d,就絕對唔推薦。
呢個價位,有更多更好,可以坐耐d嘅餐廳更值得去幫襯。

叫埋野飲,埋單人均$350,抵唔抵食,見人見智了。
2021-11-27
2021-11-27 304 瀏覽
流淚行勝利道🎼沒完沒了嘅farewell飯,今次經勝利道行去何文田食Burger🍔​————————————————​🥇牛油果醬煎蛋打扁漢堡🍔($110)​👅塊漢堡都幾厚,唔可以一啖咁咬就分層咁食😋牛油果醬🥑幾溶幾香,煎蛋介乎熟同流心之間,成個Burger口感幾好,層次分明​午餐送薯條🍟 / 沙律🥗 仲要係黑松露薯條添呀🤤————————————————​📍 Top Blade Steak Lab: 何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
流淚行勝利道🎼

​————————————————​
🥇牛油果醬煎蛋打扁漢堡🍔($110)​

午餐送薯條🍟 / 沙律🥗
仲要係黑松露薯條添呀🤤

————————————————​
This shops reminds me of the Flat Iron Steak I used to go on a monthly basis back in London 🇬🇧We ordered the regular flat iron steak and it comes with a free flow / all you can eat truffle fries 🤩 I ordered my steak to be done “rare” and the steak was as expected, tender and juicy. Fries was strong of truffle aroma but just slightly too salty for me 🙈 I do appreciate that the fries were freshly cooked as it was cripsy and hot when served 👍🏻Love the roasted garlics on the side as well as it added

We ordered the regular flat iron steak and it comes with a free flow / all you can eat truffle fries 🤩 I ordered my steak to be done “rare” and the steak was as expected, tender and juicy. Fries was strong of truffle aroma but just slightly too salty for me 🙈 I do appreciate that the fries were freshly cooked as it was cripsy and hot when served 👍🏻Love the roasted garlics on the side as well as it added some spiciness and heat to the dish🤤

2021-10-14 541 瀏覽
“香草平鐵牛扒+增量50%”($150+$50)“dirty檸檬特飲”($45)呢間Top Blade Steak Lab開咗幾年依然人氣爆燈🐮之前去銅鑼灣分店等位等咗好耐先有得食😂食完覺得好唔錯成日心思思想再食😆咁岩有日去開旺角東嗰頭醒起附近有間6點趁仲早所以行過去碰吓運氣點知真係唔駛等直入超爽😝今次一於叫份增量50%嘅flat iron steak🥩未上牛扒前會先嚟無限refill薯條🍟邊食邊等好開心🤣好快主角牛扒就登場😍增量真係見到都覺得正🤣食落牛味幾濃,肉質柔軟完全唔會韌🤤配上隔籬嘅烤蒜頭味道更加之香🧄食多咗1 round薯條之後已經好夠飽🤤Top Blade Steak Lab何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
“香草平鐵牛扒+增量50%”($150+$50)
“dirty檸檬特飲”($45)

之前去銅鑼灣分店等位等咗好耐先有得食😂
今次一於叫份增量50%嘅flat iron steak🥩
未上牛扒前會先嚟無限refill薯條🍟
邊食邊等好開心🤣
好快主角牛扒就登場😍增量真係見到都覺得正🤣
食落牛味幾濃,肉質柔軟完全唔會韌🤤
配上隔籬嘅烤蒜頭味道更加之香🧄
食多咗1 round薯條之後已經好夠飽🤤

Top Blade Steak Lab
何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
2021-10-08 564 瀏覽
【#肥波西餐系列】🎈生日當晚肥成原本book左間超貴嘅餐廳,但我唔想食咁貴,所以迫佢改左食間平啲嘅黃店😂🎈小店位於何文田梭椏道,沙田都有分店架!佢地主打係食牛扒,Menu上面嘅選擇唔多,只有5款,3款係牛,1款係豬另一款就係burger🍔lunch已經食左burger嘅關係,所以我地揀左2款牛試下💛🥢Today’s guest chef flat iron🥢 USDA Prime 390-day grain fed flat iron (medium)🎈我點嗰款其實係是日精選,配粟米汁,熟度係無得揀嘅。本身我都擔心會唔會好老,但係食完就知係唔會嘅!牛扒上檯時已經切好,肉仍然係淡淡嘅粉紅色,咬落去就會發現好嫩,唔會煎到好乾。粟米汁第一次試,配搭都幾新穎,但又唔會好突兀👍🏻🎈另一款係Prime,店員介紹時話即係等於美國版和牛,medium suggested👍🏻呢款簡單唔使配醬汁已經好好食,我地都係鍾意點少少海鹽多過醬汁😂肉質一樣好嫰,火候控制得幾好,上檯時唔會由5成變左7成😂😂肉味相比起第一款重啲,肥成比較鍾意呢款多啲💛🎈呢度嘅薯條🍟係可以refill架!店員係入座時就會預先問定幫我地先
【#肥波西餐系列】

🥢Today’s guest chef flat iron

🎈呢度嘅薯條🍟係可以refill架!店員係入座時就會預先問定幫我地先落兩份薯條好唔好,超有禮貌💛薯條仲要係黑松露薯條,唔係薯條點黑松露醬呀‼️呢度嘅薯條係幼身嘅薯條,黑松露味濃👍🏻不過之後仲有蛋糕食,所以我地無refill了。

🎈值得一提嘅係呢度嘅service超好,店員好細心為我地講解menu,而且亦都好主動問我地會唔會想refill薯條🍟雖然menu唔多選擇,但係性價比高,而且好適合肥波呢啲有選擇困難症嘅人,唔使揀咁耐丫嘛😂

📍Top Blade Steak Lab
📍何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
2021-10-01 356 瀏覽
之前都曾經search過喱間餐廳,一直都想嚟試下。今日終於有機會喇!!!大概7點幾到,攞飛,諗住兩位應該好快有位啦,點知。。。足足等左差唔多兩個鐘幸好餐廳職員都好識做,佢話要我哋等左咁耐,唔好意思,所以請我哋飲返兩杯飲品 dirty lemonade & dirty lemon tea坐低冇耐,就即刻上左兩碟熱㷫㷫嘅薯條,一放低已經陣陣黑松露味,由於太肚餓喇,急不及待。。開動食落就黑松露味唔重嘅,不過熱㷫㷫嘅薯條永遠最好食嘅,但如果係幼薯條就更好喇主角到,招牌flat iron,我就order左 medium rare,而我老公就加多$50,增量50%,要medium。 牛扒肉質柔軟,肉味亦都有,但不算濃郁。 整體質素都唔錯,雖稱不上頂級,但以喱個價錢,有如此質素,絕對值得一試。最後埋單,職員仲提醒我下次可以去佢地website訂位,咁就唔駛等咁耐喇

dirty  lemonade  /  dirty  lemon  tea

Flat    Iron
Flat  iron  增量50%
2021-10-01
Flat    Iron
Flat  iron  增量50%
2021-09-01 721 瀏覽
趁住每月紀念日所以想食得豐富啲✨提早book咗呢間bookmark咗好耐嘅扒房平日7點去到有唔少人應該係walk in嘅都等緊位,好彩有上網book定,等咗五分鐘左右就入得😎(食完出黎大概八點幾都仲有人等緊位,建議大家都係book定唔好搏!!)黎之前已經知道薯條係任食~因為第一次食嘅關係想試下質素如何先,所以冇跟餐(+$60有多個湯同沙律,離遠見到人地枱沙律份量都幾多)好快就已經黎咗兩兜熱辣辣薯條,係偏向幼身嘅薯條,唔好好油,食完個碟底都唔會油林林,入口仲有淡淡松露香味,完全食唔停口~牛扒我地試咗兩款,分別係:💛香草平鐵牛扒 Herbly Flat Iron Steak $150 相片未增量部份,我地另加咗$50增量50%不過食到咁上下佢先上埋增量部份我另外喺沙田分店食過,增量部份係一併上碟的,唔知邊個做法先岩😛不過個人覺得佢後尾先上都好,咁增量部份就可以保持溫度兩款相比我比較鍾意呢款嘅口感,軟嫩又juicy,簡簡單單配上鹽已經好好味配埋微微烤過嘅蒜頭,平時唔鍾意就咁食蒜頭嘅我,試完忍唔住食多幾粒,配牛扒食好夾!是日特別版招牌平鐵牛扒(每日限定)呢款牛扒牛味相對較濃郁,兩大舊厚身的伴上
趁住每月紀念日所以想食得豐富啲✨
提早book咗呢間bookmark咗好耐嘅扒房

黎之前已經知道薯條係任食~

牛扒我地試咗兩款,分別係:

不過個人覺得佢後尾先上都好,咁增量部份就可以保持溫度

是日特別版招牌平鐵牛扒(每日限定)
呢款牛扒牛味相對較濃郁,兩大舊厚身的
伴上多款由洋蔥製成嘅伴碟:炸乾洋蔥﹑洋蔥圈﹑生洋蔥沙律菜﹑墊底有炒香至有點焦糖化的洋蔥﹑旁邊有一小堆甜甜的洋蔥蓉(?)
鍾意食洋蔥真係大滿足,配上肉食非常解油膩感!
不過signature款式成日都會轉,未必次次一樣架~
是日特別版招牌平鐵牛扒(每日限定)

餐飲揀咗意大利手工啤酒同Dirty Lemonade,Dirty Lemonade係自家製嘅漬檸檬梳打水,食薯條就要飲啲有氣飲品!
最後雖然薯條可以任食,不過都係一人一盤就冇再refill了
非常滿足的大餐😋
2021-07-14