呢日去Airside 親子日玩到肚餓去咗 G/F 嘅The Cipollini Pizzeria 開餐出面係大片草地,餐廳亦都 Pets Friendly成個環境好舒服好Chill 😌Squid Ink Linguine $148蒜香撲鼻,佢係將墨魚汁加入麵條,而唔係用墨魚汁做Sauce,唔會食到烏嘴狗😂 蒜嘅味道好香,同埋有少少辣,還可以啦~8oz Wagyu Sirloin $258牛扒肉質結實得來好軟腍,牛味非常濃,配菜有香滑嘅牛油薯蓉同蘑菇👍🏻Smoked Salmon Pizza $198手工批底比較輕薄,邊位焦脆,簡單舖上煙三文魚、Mozzarella、刁草及酸豆,主角煙三文魚同批底比例近乎一比一,非常足料!係好食嘅😋Hazelnut Haven $48偷飲咗老公一啖,超好飲呀😋唔算太甜,榛子味反而似朱古力多啲Apple Juice $28正常先生咁嘅味~2 Scoops Gelato $68 + Waffle Bowl $18 送三款topping雖然開心果味唔算特別濃郁,不過都食到少少開心果味!老公就揀咗石板街,朱古力非常濃郁!好在又唔算太甜整體我覺得非常唔錯,食物好味
呢日去Airside 親子日
出面係大片草地,餐廳亦都 Pets Friendly
成個環境好舒服好Chill 😌

Squid Ink Linguine $148

8oz Wagyu Sirloin $258

Smoked Salmon Pizza $198

Hazelnut Haven $48
偷飲咗老公一啖,超好飲呀😋唔算太甜,榛子味反而似朱古力多啲

Apple Juice $28
正常先生咁嘅味~

整體我覺得非常唔錯,食物好味,環境好正
服務又好~
  • Wagyu Sirloin
2024-03-22 950 瀏覽
餐廳主打意大利手工Pizza、日日新鮮製造嘅意粉同Gelato。餐廳唔算好大,座位亦唔算多,不過有室外座位,坐得舒服都幾chill,仲係pet friendly嘅。Antipasti Platter 意大利雜肉碟 $148有Parma Ham, Salami, Mortadella Ham with Olives & Grissini全部都唔錯,Ham好香,仲去有Grissini伴碟,好正宗。Carbonara with Bacon & Egg $128好傳統嘅Carbonara做法,主要用蛋同芝士做汁,越簡單越正宗,配埋新鮮自家造嘅意粉,煙韌又夠彈,必食💯MARGHERITA 12-inch Thin Crust $148又係經典又簡單 嘅Pizza,只有Tomato Sauce,Mozzarella同Fresh Basil。熱辣辣上枱,批底好薄夠脆,滿滿Mozzarella,配塊微酸又開胃嘅蕃茄味,推薦💯Chocolate Chiller Iced Frappé/Strawberry Swirl Iced Frappé $48色彩繽紛,好靚,超邪惡,好彩唔算好甜2-Scoop wi

Antipasti Platter 意大利雜肉碟 $148
Antipasti Platter

Carbonara with Bacon & Egg

MARGHERITA

色彩繽紛,好靚,超邪惡,好彩唔算好甜
Strawberry Swirl Iced Frappé
Chocolate Chiller Iced Frappé

2-Scoop with Waffle Bowl & 2 Toppings $86
Gelato有多款選擇,Rum Raisin 都ok,開心果好濃味,2款都好滑嘅,

每日新鮮製作的正宗意式雪糕,比起一般美式雪糕更加健康。綿密的質感奶香更加順滑濃郁。一款有著香濃的開心果味,加埋waffle同toppings賣相好豐富好吸引。

食物高質嘅,加埋餐廳裝修係好有意大利feel,店員有禮又熱情,推薦💯💯💯
Antipasti Platter
Carbonara with Bacon & Egg
MARGHERITA
Strawberry Swirl Iced Frappé
Chocolate Chiller Iced Frappé
2024-02-23 1220 瀏覽
這間意大利餐廳位於啟德的AIRSIDE地下,主打正宗地道的薄餅及意粉,由外國人親自主理。店內環境寬敞舒服,牆身畫滿壁畫相當具異國風情。熱前菜掛盤 - $158金黃色的蝦米爆谷毫不油膩,飽滿的蝦肉爽滑彈牙;酥脆的炸單骨雞翼嫩滑多汁;鬆軟多汁的肉丸帶陣陣香料味。香草醬蝦與櫻桃香茄意粉 - $148每日新鮮製作手工意粉特別煙韌彈牙,掛滿濃稠的香草醬,再撒滿咸香的巴馬臣芝士碎,更有香甜多汁的車厘茄,肥美飽滿的鮮蝦去殼去腸,爽彈無比。Wagyu Sirloin - $24812吋自製羅馬風薄餅份量十足。薄脆的餅皮外脆內軟,伴隨微微炭烤味,塗滿香甜的鮮蕃茄醬,半溶化的莫札瑞拉芝士奶香十足,再鋪上大量和牛西冷牛排,粉嫩橫切面有著豐富的油花分佈,軟嫩多汁,還有香甜的焦糖洋蔥。抹茶王朝 - $48幼滑細膩的沙冰毫無冰塊感,京都抹茶有著清新高雅的茶香。2 Scoop Cup Gelato - $68每日新鮮製作的正宗意式雪糕,比起一般美式雪糕更加健康。綿密的質感奶香更加順滑濃郁。一款有著香濃的開心果味,另一款則是Tiramisu伴隨著咖啡及朱古力味。
熱前菜掛盤

香草醬蝦與櫻桃香茄意粉 - $148

Wagyu Sirloin - $248
抹茶王朝

抹茶王朝 - $48
幼滑細膩的沙冰毫無冰塊感,京都抹茶有著清新高雅的茶香。
2 Scoop Cup Gelato
2 Scoop Cup Gelato

2 Scoop Cup Gelato - $68
2024-02-21
有別於香港大部份大型商場般以千篇一律的連鎖餐廳為主,AIRSIDE幾乎每一間餐廳都別樹一幟,其中The Cipollini Pizzeria則主打每日新鮮自家製意粉、手工薄餅及正宗意式雪糕,店內裝潢亦充滿異國風情。 Squid Ink Linguine ($148)上菜時一陣濃烈蒜香隨即撲鼻而來,舖滿逾十隻蜆份量十足,扁麵條加入墨魚汁製成而非拌以墨魚汁,加入香草及大蒜等炒得乾爽,不過整體味道較淡與其香氣截然相反。Chicken Parmigiana ($168)雞塊炸得外脆內軟並保留肉汁,面層舖上番茄醬及芝士焗香感覺有如薄餅一樣,忌廉汁濃稠並富奶香而意粉軟硬亦恰到好處。Smoked Salmon ($198/12-inch)手工批底如墨西哥薄餅(taco)般輕薄而邊位焦脆,簡單舖上煙三文魚、番茄醬、Mozzarella芝士、Ricotta芝士及酸豆,主角煙三文魚與批底比例近乎一比一,鹹香恰如其分實而不華。Chicken Wings ($58/5)單骨雞翼方便食用之餘同樣酥脆多汁,蘸上秘製蛋黃醬甜中帶微辛更加惹味。Matcha Majesty ($48)沙冰以自家製意式雪糕及鮮忌廉調配而
 Squid Ink Linguine ($148)
Squid Ink Linguine

Chicken Parmigiana ($168)
Chicken Parmigiana

Smoked Salmon ($198/12-inch)
Smoked  Salmon

Chicken Wings ($58/5)
Chicken Wings

Matcha Majesty ($48)
Matcha  Majesty
沙冰以自家製意式雪糕及鮮忌廉調配而成,口感綿密細滑但抹茶濃度可再大大加強。

Caramel Cascade ($48)
Caramel  Cascade
焦糖沙冰同樣由自家製意式雪糕及鮮忌廉製成,整體以奶香為主但甜度相對稍高。
Chicken Wings
2024-02-01 1171 瀏覽
⸝ 𝑇ℎ𝑒 𝐶𝑖𝑝𝑜𝑙𝑙𝑖𝑛𝑖 𝑃𝑖𝑧𝑧𝑒𝑟𝑖𝑎 ⸝位於Airside 新開手工🍕店 ﹆ Margherita Pizza $148即製熱辣辣送到上枱 批底薄脆 芝士控必點﹆ Hot Appetizer Platter $158Prawn popcorn • 肉丸 • 雞翼蝦爆谷個靈魂係個醬 微酸微辣好惹味兩大粒肉丸上有蕃茄醬同芝士粉 夾埋一齊食增加層次感單骨雞翼肉質都幾嫩 全個拼盤豐富 推薦﹆ French Fries $48幼身薯條炸得好香口 重點係夠乾身﹆ Carbonara $128煙肉片配手製意粉非常有口感 醬料掛汁而不膩 味道亦恰到好處 ﹆ Strawberry Swirl $48甜度較高既飲品 粉紅色岩哂打卡Iced Coffee $28正常水準﹆ Gelato $48點左Rocky road口味 質地較稠 有朱古力脆同棉花糖 作為飯後甜品都唔錯 ៵ ༝ 餐廳環境唔算太大 室內位置比較狹窄 但有少量戶外位置 好天嘅時候都幾chill㗎
⸝ 𝑇ℎ𝑒 𝐶𝑖𝑝𝑜𝑙𝑙𝑖𝑛𝑖 𝑃𝑖𝑧𝑧𝑒𝑟𝑖𝑎 ⸝

正常水準

﹆ Gelato $48

• Carbonara
  • Hot Appetizer Platter
餐廳半開放式設計,空間感十足橙紅色為主調,充滿活力熱情牆身色彩繽紛壁畫具有特色,帶點時尚意式風情主打羅馬薄餅同新鮮意粉,且有自家製Gelato ✾ Chicken Tikka Pizza $178薄餅鋪滿烤雞肉同紅蔥配佐嫩綠醬汁餅底薄脆滿滿芝士鹹香,拎起時微微拉絲配以蕃茄醬底入口帶點清爽感✾ Pesto Prawn & Cherry Tomato $148意粉裏滿著濃稠青醬,滿滿香草濃郁香味入口彈牙有嚼勁,而蝦肉大隻嫩彈再加點酸甜櫻桃茄,口感層次豐富✾ Prawn Popcorn $88炸蝦外層酥脆香口,蝦肉爽彈沾點自家製他他醬更惹味✾ 2 Scoops Gelato $78 (升級窩夫跟兩款配料 $18)有十款不同口Gelato選擇,有不少特別口味期間限定榴槤、香蕉焦糖、椰子菠蘿等等肥妹就揀咗荔枝同意大利芝士餅雪糕大大球,入口軟滑;甜度剛剛好荔枝雪糕清甜;意大利芝士餅濃郁咖啡味帶點酒香✾ Hazelnut Haven $58✾ Vanilla Vortex $58兩款沙冰幼滑,冰涼舒爽;好適合夏天飲頂層綿滑忌廉且灑上不同topping前者滿滿榛子果香;後者濃醇雲尼拿香甜
餐廳半開放式設計,空間感十足
橙紅色為主調,充滿活力熱情
牆身色彩繽紛壁畫具有特色,帶點時尚意式風情
主打羅馬薄餅同新鮮意粉,且有自家製Gelato

✾ Chicken Tikka Pizza $178
薄餅鋪滿烤雞肉同紅蔥配佐嫩綠醬汁
餅底薄脆滿滿芝士鹹香,拎起時微微拉絲
配以蕃茄醬底入口帶點清爽感

意粉裏滿著濃稠青醬,滿滿香草濃郁香味
入口彈牙有嚼勁,而蝦肉大隻嫩彈
再加點酸甜櫻桃茄,口感層次豐富

✾ Prawn Popcorn $88
炸蝦外層酥脆香口,蝦肉爽彈
沾點自家製他他醬更惹味

✾ 2 Scoops Gelato $78
(升級窩夫跟兩款配料 $18)
有十款不同口Gelato選擇,有不少特別口味
期間限定榴槤、香蕉焦糖、椰子菠蘿等等
肥妹就揀咗荔枝同意大利芝士餅
雪糕大大球,入口軟滑;甜度剛剛好
荔枝雪糕清甜;意大利芝士餅濃郁咖啡味帶點酒香

✾ Hazelnut Haven $58
✾ Vanilla Vortex $58
兩款沙冰幼滑,冰涼舒爽;好適合夏天飲
頂層綿滑忌廉且灑上不同topping
前者滿滿榛子果香;後者濃醇雲尼拿香甜

~ Octopus Carpaccio ($168)🐙 八爪魚片配上酸爽既檸檬汁🍋同欖欖油🫒,食落都幾清新同埋有咬口🤓,份量作為前菜岩岩好😌。~ Wagyu Beef Sirloin in Mushroom Sauce (8 oz.) ($278)🥩和牛西冷表面煎得幾香口😙,我地叫咗三成熟😌,食落幾有肉香🤓。伴碟嘅薯蓉軟綿🥔,蘑菇都幾惹味🍄‍🟫。~Chicken Parmigiana ($168) 🍝呢款雞扒芝士意粉🧀用上左幾種芝士黎增添風味🇮🇹。熱辣辣嘅雞扒🍗,配埋芝士同扁意粉幾都唔錯😌。~Matcha Majesty ($58)🍹抹茶奶昔飲落去個陣唔知點解好似帶有陣陣蜂蜜🍯香,反而抹茶味唔係好出🤔,味道都係偏甜😌。~Scoop Cup ($48) 🍧我地加咗$8升級咗窩夫甜筒🍦,揀左tiramisu🍫 同曲奇味🍪。雪糕係佢哋自家製嘅,同出面味道有少少唔同🤔,不過都個偏甜少少但口感幾好🤪。
~ Octopus Carpaccio ($168)🐙

~Chicken Parmigiana ($168) 🍝

~Matcha Majesty ($58)🍹

~Scoop Cup ($48) 🍧
🍕呢間餐廳主打羅馬薄餅同自家製意式雪糕🍨,無論約會定聚餐都幾適合。餐廳裝修優雅,牆上色彩繽紛嘅畫作幾有西西里島熱情嘅感覺,一入去就感受到意大利風情嘅氛圍👒𖦹𝐀𝐑𝐓𝐈𝐒𝐀𝐍 𝐏𝐈𝐙𝐙𝐀 (𝟏𝟐-𝐈𝐧𝐜𝐡)𖦹♦ ᴡᴀɢʏᴜ sɪʀʟᴏɪɴ ($𝟐𝟗𝟖)♦ sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ 見到好多人推介佢哋嘅𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚,終於嚟試下,果然冇令我哋失望,為咗一次過食到兩款口味我哋揀咗𝐡𝐚𝐥𝐟 𝐱 𝐡𝐚𝐥𝐟嘅配搭~🙂‍↕️🤤佢哋嘅 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚底用咗薄脆嘅餅底,食完都冇咁有罪惡感💗🥩薄餅好香脆,上面鋪有和牛西冷牛扒同𝐡𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐦𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝醬,牛扒粉粉嫩嫩,肉質超嫩,配埋𝐡𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐦𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝真係好夾,每一啖都好滿足(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡ෆ⸒⸒另一款嘅𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚邊位同樣焦脆,上面鋪滿咗好多煙燻三文魚、莫札瑞拉芝士、里科塔芝士同酸豆。相比一般濃味嘅𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚,呢款清新啲,味道都幾鮮美🐟♦ sǫᴜɪᴅ-ɪɴᴋ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴡɪᴛʜ ᴄʟᴀᴍs 香草大蒜墨魚汁蜆扁麵條 ($𝟏𝟔𝟖)🦑呢道墨魚麵同一般嘅唔同,唔係簡單配上墨魚汁就算,而用上佢哋手工製造嘅墨魚麵條,食嘅時候冇咁容易食到污糟晒🖤🖤🧄意粉蒜香味濃

𖦹𝐀𝐑𝐓𝐈𝐒𝐀𝐍 𝐏𝐈𝐙𝐙𝐀 (𝟏𝟐-𝐈𝐧𝐜𝐡)𖦹
♦ ᴡᴀɢʏᴜ sɪʀʟᴏɪɴ ($𝟐𝟗𝟖)
♦ sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ

🤤佢哋嘅 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚底用咗薄脆嘅餅底,食完都冇咁有罪惡感

香草大蒜墨魚汁蜆扁麵條 ($𝟏𝟔𝟖)

🧄意粉蒜香味濃,仲有好多蜆肉,口感嫩滑,但整體份量偏少哦~😗

♦ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ
蝦米爆谷 ($𝟖𝟖)

🍿有𝟖隻炸蝦,外皮炸得好脆,但蝦肉有啲偏乾身,整體不過不失,可以唔嗌🍤🍤🍤

♦ 𝐈𝐂𝐄𝐃 𝐅𝐑𝐀𝐏𝐏𝐄𝐒 沙冰($𝟓𝟖)
➼ sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ sᴡɪʟ

🍓原本怕會好死甜,但係將成杯攪拌後飲用,甜度都算啱啱好,清爽解渴,幾適合鍾意打卡嘅朋友📸

♦ 𝟏 𝐒𝐜𝐨𝐨𝐩 𝐂𝐮𝐩 𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 ($𝟒𝟖)
➼ ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ғʟᴀᴠᴏᴜʀ

💚💚我揀咗一球杯裝嘅開心果𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨,香濃嘅開心果味道濃郁,口感好滑,而且好夠大球份量好足,係餐後嘅完美結尾,大滿足🥰🥰

💖整體嚟講呢間餐廳嘅有意大利嘅風情,主要推介大家去食佢哋嘅𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚同𝐆𝐞𝐥𝐚𝐭𝐨 啦~😚

📍 𝐓𝐡𝐞 𝐂𝐢𝐩𝐨𝐥𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐞𝐫𝐢𝐚 (九龍城)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #TheCipolliniPizzeria
#sweetiedaily_kaitak

2024-05-28 0 瀏覽
當日同一眾朋友食生日飯,揀咗位於啟德 AIRSIDE 嘅意大利餐廳 gathering,overall 當日叫嘅菜式都好食,staff亦都好nice,下次可以二訪😋😆Wagyu Beef Sirloin in  Mushroom Sauce 🥩🍄牛肉煎得啱啱好,會切埋先上枱,可以見到入面仲係粉紅色😋 伴碟薯蓉比想像中好食,非常滑同香!Chicken Tikka 🍕呢款係薄皮 pizza,配埋印度風味雞肉 topping,額外加啲tabasco更加好食Truffle Ricotta Ravioli in Truffle Cream黑松露味都幾出,好creamy 🥹 份量亦比想像中多Prawn Popcorn 🍤 炸得好脆,點埋他他醬食更加好食🤓
Chicken  Tikka
Chicken Tikka 🍕
Truffle  Ricotta  Ravioli  in  Truffle  Cream
黑松露味都幾出,好creamy 🥹 份量亦比想像中多
Prawn  Popcorn
Prawn Popcorn 🍤
炸得好脆,點埋他他醬食更加好食🤓
Chicken  Tikka
Prawn  Popcorn
啟德airside 這家主打正宗的意式pizza和pasta;餐廳以半開放式的設計,空間感十足,室內以繽紛色彩做主題,整個感覺令人覺得好有活力好精神,特別是牆上的壁畫,令到整間餐廳更有異國風情;最正就係侍應熱情又friendly,令到客人有種好welcome 嘅感覺,非常之好 🔮Aperol Spritz cocktail傳統的橙味Cocktail,食主菜之前來杯雞尾酒,來過醒一醒神先🔮Strawberry Swirl Frappe 士多啤梨旋風以新鮮的士多啤梨和自家製的雲呢拿雪糕造成的奶昔,奶香十足,士多啤梨的味道亦十分濃郁,偏甜到一點,實在是小朋友的至愛 🔮Beef carpaccio薄切生牛肉廚師的刀功十分厲害,每片生牛肉都好似紙咁薄,上面有honey mustard mayo,西班牙迷你甜椒和芝士沙律菜,將薄牛肉輕輕捲住沙律菜嚟食,入口牛味濃郁得來又帶芝士的鹹香和一點蔬菜清新的感覺,無論口感味道都很有層次 🔮Prawn Popcorn蝦米爆谷每隻蝦餃都大大粒絕對唔會好似爆谷咁嘅size,蝦球可以話係外脆內嫩,外面脆卜卜,非常香口,咬落蝦肉非常彈牙,再蘸一些自家製的他他醬,更加份

🔮Aperol Spritz cocktail

🔮Beef carpaccio薄切生牛肉

🔮Prawn Popcorn蝦米爆谷
每隻蝦餃都大大粒絕對唔會好似爆谷咁嘅size,蝦球可以話係外脆內嫩,外面脆卜卜,非常香口,咬落蝦肉非常彈牙,再蘸一些自家製的他他醬,更加份外惹味

🔮Pepperoni classic pizza
我一向都喜歡食薄身的Pizza,新鮮即叫即焗,上枱時熱辣辣又香噴噴,整個pizza面鋪上滿滿的Massarella cheese,辣肉腸香又舖到密密麻麻咁,芝士味非常濃,對於我呢個芝士控來講,真係可以話好食到停唔到口,熱辣肉腸甘香得來,辣度亦剛剛好,超級惹味,我一口氣食咗三片呀,大推👍

🔮Dolci
每日新鮮自家製的意式雪糕,入口軟綿綿滑溜,每球雪糕個size有成個網球咁大,仲有好多topping俾你加上去,我就揀咗薄荷朱古力和菠蘿椰子味,兩者味道都濃香,再加埋彩色脆糖和熊仔軟糖,更加滿足和甜蜜呀!
Strawberry Swirl Frappe
Dolci
Aperol Spritz cocktail
Strawberry Swirl Frappe
Dolci
Aperol Spritz cocktail
2024-05-23 13 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼位於啟德Airside嘅「The Cipollini Pizzeria」主打手工薄餅同手工意粉✨薄餅款式傳統與創意兼備,有經典嘅四重芝士口味,亦有特別嘅卡邦尼口味🍕除咗薄餅,餐廳嘅甜品同飲品都相當出色👍🏻每日新鮮製作嘅意式雪糕Gelato、香濃幼滑嘅Tiramisu、美味冰涼嘅特色冰沙⋯鍾情意大利菜嘅你絕不能錯過🥰🔸雞翼($68/5隻)單骨雞翼外層香酥,咬開肉質鮮嫩多汁💋蘸上秘製蛋黃醬,更能提升惹味程度🆙🔸香草大蒜墨魚汁蜆扁麵條($168)扁麵條製作非常特別,大廚將墨魚汁直接加入麵條中,而非在最後烹調時才淋上墨魚汁醬,食客唔怕會食到好狼狽😛彈牙意粉配上濃濃蒜香同鮮甜蜆肉,令人一試愛上💖🔸手工薄餅:煙三文魚 x 和牛西冷牛排($298/12吋)手工批底較為輕薄,邊位焦脆,煙三文魚口味簡單鋪上蕃茄醬、莫札瑞拉起司、煙燻三文魚、里科塔起司同酸豆,盡是滋味🐟而和牛西冷牛扒口味則以蕃茄醬、莫札瑞拉起司、和牛西冷牛排同焦糖洋蔥作配料,味道層次相當豐富🐮🔸意式雪糕($68/兩球杯裝)➰升級窩夫 (跟兩款配料)(+$18)Gelato揀咗開心

🔸雞翼($68/5隻)

🔸香草大蒜墨魚汁蜆扁麵條($168)

🔸手工薄餅:煙三文魚 x 和牛西冷牛排($298/12吋)

🔸意式雪糕($68/兩球杯裝)
➰升級窩夫 (跟兩款配料)(+$18)
Gelato揀咗開心果同石板街口味,入口順滑味道濃郁🍨升級加埋個waffle bowl同兩款toppings賣相更吸引,作為甜品好滿足✅

▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
下個月就快到父親節了不管是不是節日,我還是喜歡經常約父母去吃飯,加上我知道我爸爸很喜歡吃精緻的西餐我找到了一間餐廳的食評是不錯的我就請他去吃意大利菜,就在我家不遠處的Airside 商場地下層The Cipollini Pizzeria每到午膳時間,就不少上班一族來吃午飯身為薄餅控的我,一定會點大件又好吃的Chicken Tikka Pizza $168點雞肉比較好,因爲我爸爸不愛吃外國香腸,薄餅的口味千變萬化,我認為重點好吃是經過精心調製像青草醬和沙拉的醬汁,而不是普通的番茄汁或沙律汁,配上一片片經過醃製的烤雞和大量的蔥頭片,特別有口感和美吃。薄餅質地是薄底,又非常酥脆,有自然發酵的風味。難怪我爸爸讚不絕口這個部,又吃了這麼多片。我自己又另外點了小件裝的鹹香火腿薄餅Crab Squid-Ink Linguine $208香草大蒜墨魚汁蜆扁麵條我很喜歡點海鮮口味的意粉,採用一片片新鮮蟹肉,配上濃郁海鮮汁的墨魚意粉,淡淡的蒜蓉味又不會蓋過海鮮汁的香味,令人吃得特別津津有味。Half Pork Ribs $188一上桌,這份量令人覺得好有驚喜,我還打算要費氣力地切開,誰不知柔軟的程度,就像
下個月就快到父親節了

我找到了一間餐廳的食評是不錯的

每到午膳時間,就不少上班一族來吃午飯

身為薄餅控的我,一定會點大件又好吃的
Chicken Tikka Pizza $168

點雞肉比較好,因爲我爸爸不愛吃外國香腸,

我自己又另外點了小件裝的鹹香火腿薄餅

Crab Squid-Ink Linguine $208
香草大蒜墨魚汁蜆扁麵條

Half Pork Ribs $188

一上桌,這份量令人覺得好有驚喜,我還打算要費氣力地切開,誰不知柔軟的程度,就像我媽煲老火湯的豬骨會一切就開,非常肉腍,伴上那濃郁又有層次的燒烤醬,那是無法令人抗拒的肉香和嫩滑口感。

Tiramisu $58

不管吃多飽,吃西餐甜品還是要吃的。這款甜品充滿冧酒和咖啡香味,好值得一試。

Chocolate Chiller $58
飲品方面我點了朱古力冰沙

今餐我和爸爸吃得很豐富,我下次還想帶非常愛吃薄餅的仔仔來吃哦!

今晚同朋友食飯嚟咗呢度⛳️去過airside咁多次都唔知佢地下出面仲有餐廳見到好多食評話佢好正宗,仲有手做pizza同意粉食,熱愛意大利菜嘅感小姐真係十分期待!!!不過大家睇到標題都知,最後係失望嘅。🥲🥲首先講下環境,餐廳裝修都幾stylish,配埋地磚嘅pattern都真係有啲外國風佢有兩邊門口,一邊通向商場,一邊係向草地聽落向草地好似好正咁,不過!!!⚠️當日晏晝落咗唔少雨,去到夜晚勁多蚊蟲(蚊、 蚊滋、飛蟻)喺餐廳入面周圍飛,食食吓有隻蚊滋飛咗落個pasta度,又有蚊咬,真係有啲掃興😵‍💫2個人叫咗一個appetizer,一個pasta,一個pizza,兩杯啤酒,夠食嘅✨️Prawn popcorn 3🧡/5有8隻蝦,份量幾generous啲蝦嘅肉地都算結實但可能因為佢炸粉嘅厚度唔足夠完全包裹住隻蝦去炸,一用叉咭,個外層就一塊塊咁甩曬落嚟,唔似平時啲popcorn shrimp,隻蝦通常俾外層嘅脆皮包住衣家呢個版本冇咗finger food嗰種一啖放粒popcorn入口嘅感覺同埋炸物上菜唔夠熱,扣分👎🏻✨️Carbonara with bacon and egg 3🧡/5失望!!雖然話係
今晚同朋友食飯嚟咗呢度⛳️
去過airside咁多次都唔知佢地下出面仲有餐廳
不過大家睇到標題都知,最後係失望嘅。🥲🥲

佢有兩邊門口,一邊通向商場,一邊係向草地
聽落向草地好似好正咁,不過!!!⚠️

✨️Prawn popcorn 3🧡/5
Prawn popcorn

有8隻蝦,份量幾generous
啲蝦嘅肉地都算結實
同埋炸物上菜唔夠熱,扣分👎🏻

Carbonara with bacon and egg

失望!!雖然話係fresh pasta,但我估蛋嘅比例唔高,食落冇fresh pasta好多時會有嘅彈牙感覺
Pasta嘅表面都有texture嘅,不過如果唔講嘅話,我會覺得似更似dry pasta嘅口感
同埋佢個bacon選擇咗普通煙肉,成個pasta即刻降格咗😟
係個carbonara sauce蛋黃味夠濃,挽救返少少分數

✨️Wagyu sirloin pizza 4🧡/5
Wagyu sirloin pizza

Pizza幾大個,同埋肉嘅分量都讓人喜出望外🌟
上菜嘅時候,pizza已經預先切好咗,而每一塊pizza上面都至少有兩塊牛肉,欣賞佢呢個細心位🥰
批底係好薄好脆口嗰種
牛肉外面煎香咗但入面好淋,好食嘅
另外佢配咗芥末醬,估唔到都幾夾
唔錯👍🏻係比較新式fusion嘅pizza

✨️啤酒 3🧡/5
啤酒嘅評分係俾佢個溫度
唔夠凍嘅啤酒,飲起上嚟點都差少少🤏🏻

總結: 3.5🧡/5
老實講,食物質素唔係差,亦都唔係難食,但當抱住一個食正宗意大利手工pizza/pasta嘅期望去試,你會覺得好大落差😟
同埋真係太多蚊蟲,店家可能要考慮吓落雨嘅日子有咩對策
嚟開附近想搵間chill chill哋嘅西餐廳嘅話,呢度都ok嘅
我相信尤其係唔落雨,又有太陽嘅下午,坐近草地嘅位置應該會幾舒適
Wagyu sirloin pizza
2024-05-18 10 瀏覽
📍啟德自家製薄餅‼️• 和牛pizza大滿足😆 — The Cipollini Pizzeria🍕·#pigfoodiexhk_啟德#pigfoodiexhk_意大利菜=============================上星期同朋友嚟咗呢間位於啟德airside嘅意大利餐廳😆menu主打各款意粉、薄餅仲有gelato😋呢到裝修充滿異國風情,好chill!————————————————————-⭐️Pesto Prawn & Cherry Tomatoes Spaghetti $148 (4.1/5)意粉煙韌有咬口,掛滿creamy嘅青醬😆👍大蝦口感爽彈😋·⭐️Wagyu Sirloin $288 (4.4/5)呢個係cipollini嘅招牌菜,好多人都order👍批底香脆,芝士鹹香十足!面頭嘅和牛肉質軟腍冇筋,肉味濃郁😋值得一試😆•⭐️Pistachio & Tiramisu Gelato $68 (4.2/5)+$18 with waffle coneGelato口感軟滑,開心果正正常常啦堅果味唔算太突出~Tiramisu反而有驚喜,咖啡味幾濃,仲帶啲酒香👍·⭐️Matcha Maje
#pigfoodiexhk_啟德
#pigfoodiexhk_意大利菜
=============================
————————————————————-

意粉煙韌有咬口,掛滿creamy嘅青醬😆👍大蝦口感爽彈😋
⭐️Wagyu Sirloin $288 (4.4/5)

+$18 with waffle cone

⭐️Matcha Majesty $58 (3.8/5)

抹茶味清幽,幾清新~
⭐️Hazelnut Haven $58 (3.5/5)

味道唔會太甜,榛子味重啲會好啲!
————————————————————-
📍 The Cipollini Pizzeria @thecipollini
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G012號舖
  • Wagyu Sirloin
續上次係Airside 食完韓燒之後一直bookmark 咗嚟間 📍意大利餐廳🇮🇹 The Cipollini Pizzeria ❤️餐廳位於G 樓戶外,晚上🌃配搭周邊燈飾環境都幾chill🍸✨Smoked salmon pizza 12 "手工Pizza 即叫即製,薄薄嘅餅底,批邊都焗得脆卜卜 🍕大大片嘅煙三文魚鋪滿成個pizza 非常足料✨Hot Appetizer Platter一set 三款小食🥰蝦米爆谷,以原隻蝦肉炸成,香口肉爽👍🏻👍🏻雞翼係拼盤必備嘅小食之一,炸得外脆內嫩配搭蛋黃醬 perfect 🥰🥰茄汁肉丸酸酸甜甜帶少少肉汁,都唔錯👍🏻✨Truffle Ricotta Ravioli in Truffle Cream松露忌廉醬意大利餛飩,雖然外皮有少少厚,但勝在醬汁香濃🥰啖啖黑松露香味飲品✨Hazelnut Haven 榛果避風港有少少似chocolate milkshake 帶點榛果香味,飲落唔會太甜🥰 配上頂層嘅cream 同彩針糖好colourful
The Cipollini Pizzeria ❤️
餐廳位於G 樓戶外,晚上🌃配搭周邊燈飾環境都幾chill🍸

✨Smoked salmon pizza 12 "

手工Pizza 即叫即製,
薄薄嘅餅底,批邊都焗得脆卜卜
🍕大大片嘅煙三文魚鋪滿成個pizza
非常足料

✨Hot Appetizer Platter

一set 三款小食🥰蝦米爆谷,
以原隻蝦肉炸成,香口肉爽👍🏻👍🏻
茄汁肉丸酸酸甜甜帶少少肉汁,都唔錯👍🏻

飲品

✨Hazelnut Haven 榛果避風港