Ms
2022-10-15 1167 瀏覽
The worst service I ever had experience!!! The waitress women during lunch break is really rude, trying to take away our dessert away while we haven’t even finished half of it. 餐廳好多空置的桌檯,這位服務員要我們離開,講有人等緊我啲台,離開餐廳發現根本無人等待!同時服務態度極差!!!(我們为節省時間,正餐沒食完就落單甜品,沒想到甜品我們食了一半不到,這位服務員便要將甜品收走!在我們甜品食到一半要我們給錢走人!!!)
2022-10-14
2022-10-13 759 瀏覽
.讓你一秒到泰國,度假氣息滿滿的「追樂祕式泰鍋物」不僅環境氣氛好還有泰式鍋物可以吃🇹🇭🇹🇭整面的植物牆綠意盎然,一進來就不想出去拉🌴泰式鍋物少不了最道地的"祕製泰式冬陰功"和"濃厚椰香"追樂祕式泰鍋物的神級湯頭,祕製冬陰功加入自炒的冬陰功底醬,酸味突出、後韻微辣,湯頭酸中帶點微辣的爽感不管涮什麼都很適合濃厚椰香鍋經過熬煮過後呈現的白湯涮起肉來更濃郁可以選擇鴛鴦鍋一次就能享受兩種口味(๑˃̵ᴗ˂̵)ﻭ愛吃蝦的朋友不要錯過"泰多蝦",一大盤新鮮又彈牙還有店員剝蝦服務,不用自己動手最好吃ヽ(^o^)丿推薦招牌"特製魚漿"把魚漿切成一塊塊的方式入鍋吃起來口感滑順上面還有魚卵帶來的bobo口感熟食"泰拳蝦餅"一定要點兩盤吃個夠,酥脆的外皮實在很涮嘴每一口都能咬到蝦,非常厚實飽滿!沾上醬汁後味道更升級飯後甜點再來點椰香奶酪,使用椰子當容器裝入很儀式感除了可以吃到濃郁的奶酪還可以連同椰子肉一起入口趕快約你那個想出國的朋友先來這裡過過癮吧🧡🧡現在更推出"泰大方超值泰式餐盒"🍱🍱打拋豬/泰式椒麻雞/南洋綠咖哩雞/湄南魚片通通有副菜還會不定期做調整,辦公室的小姊姊們中午換換口味來點泰式便當也是不錯的選擇哦
讓你一秒到泰國,度假氣息滿滿的「追樂祕式泰鍋物」
不僅環境氣氛好還有泰式鍋物可以吃🇹🇭🇹🇭
整面的植物牆綠意盎然,一進來就不想出去拉🌴
泰式鍋物少不了最道地的"祕製泰式冬陰功"和"濃厚椰香"
濃厚椰香鍋經過熬煮過後呈現的白湯涮起肉來更濃郁
可以選擇鴛鴦鍋一次就能享受兩種口味(๑˃̵ᴗ˂̵)ﻭ
愛吃蝦的朋友不要錯過"泰多蝦",一大盤新鮮又彈牙
還有店員剝蝦服務,不用自己動手最好吃ヽ(^o^)丿
推薦招牌"特製魚漿"把魚漿切成一塊塊的方式入鍋
吃起來口感滑順上面還有魚卵帶來的bobo口感
熟食"泰拳蝦餅"一定要點兩盤吃個夠,酥脆的外皮實在很涮嘴
每一口都能咬到蝦,非常厚實飽滿!沾上醬汁後味道更升級
飯後甜點再來點椰香奶酪,使用椰子當容器裝入很儀式感
除了可以吃到濃郁的奶酪還可以連同椰子肉一起入口
趕快約你那個想出國的朋友先來這裡過過癮吧🧡🧡
現在更推出"泰大方超值泰式餐盒"🍱🍱
打拋豬/泰式椒麻雞/南洋綠咖哩雞/湄南魚片通通有
副菜還會不定期做調整,辦公室的小姊姊們中午換換口味
來點泰式便當也是不錯的選擇哦
2022-10-11 862 瀏覽
一早就聽朋友說這家的炒空心菜多麼好吃。今天在太古廣場,就選擇了試一試。龍蝦湯,冬陰功做法,很鮮美很濃郁,非常的開胃。上來了空心菜,分量有點少,精緻風格,味道很濃郁,也許是偏鹹,菜很嫩,有菜香。烤肉拼盤味道很好,每一樣食物都烤的很香,牛肉不過老,豬肉很嫩,蘑菇多汁,如果是來喝一杯的話,這個必點!黃咖喱陪薄餅,分量也是精緻型,味道適中,還不錯,薄餅好吃。炒粉是最後來的,火候不錯,抄的很乾爽,裡面的配料也很足。
2022-10-10 518 瀏覽
大半夜的好想念昨晚老王的Sugar daddy帶我們去餐酒館的泰式料理幾年前跟朋友來過 改建過跟以前長得不太一樣但依然很有特色 氛圍一樣好四人套餐份量超足2男2女大概飽到喉嚨重點是每一道都是精髓 沒有雷豬頸肉同串燒都係店內大熱菜式。而家出埋急凍版本簡直係懶人界嘅福音!真空包裝,連埋最重要嘅泰式醬汁,即開即食,需要做嘅只係將佢翻熱,可能瞇埋眼都做到😉🇹🇭泰式沙嗲豬肉串🇹🇭泰式沙嗲雞肉串沙嗲汁冇得頂,餐廳級數係唔同啲,好似叫咗外賣咁。加張摺櫈夠哂街頭風味~🇹🇭泰式燒豬頸肉切到靚靚仔仔,拆開袋直接上碟連擺盤時間都慳返,配埋個酸辣汁,夠酸同夠辣,係我想要嘅汁!來香港玩請列入口袋名單好嗎晚上要喝點小酒的 必選
大半夜的

來香港玩請列入口袋名單好嗎
晚上要喝點小酒的 必選
Ed
2022-10-09 380 瀏覽
The service from this restaurant leaves lot to be desired of. The manager, when he was processing us to go in is slightly condescending in his manner. We were 6 in our table and the waiter who took our order doesn’t show much interest in getting our orders. The food is ok, nothing extraordinary for the price being charged. Bottom line, it’s not at all an experience I was expecting in such a supposedly posh restaurant. First and last in this restaurant I would say.
2022-10-09 377 瀏覽
入到去,諗住喺啲咁高級嘅地方,間嘢應該正正常常,點知樣樣都有「驚喜」!重中之中!!!服務態度極差!同佢點餐好似欠咗佢咁😡🤬一.燒魷魚燶燒魷魚個味道幾好,但佢外層燒到極重炭味,完全係燒燶晒嘅味道,內裡又唔夠乾,水汪汪咁,隻碟仲有啲白色嘅水流晒出嚟。二.雞肉青咖哩稀碟青咖哩冇乜好講😅冇咖喱味,啲咖喱稀到水咁三.冬蔭蜆湯湯冇色,味道得個酸字,然後好重嘅草青香料味,完全唔係冬蔭功嘅味四.泰式綠茶提拉米蘇冇tiramisù同綠茶味,得餅底嘅檸檬同橙嘅酸味,完全唔夾五.芒果黑糯米飯黑糯米7成熟,有啲係硬嘅,芒果普通六.薄餅薄餅係超出水準好食,薄餅上菜時夠晒熱,好酥軟,十分推介七.蝦炒金邊粉不過不失

重中之中!!!服務態度極差!同佢點餐好似欠咗佢咁😡🤬

一.燒魷魚燶

二.雞肉青咖哩稀
碟青咖哩冇乜好講😅冇咖喱味,啲咖喱稀到水咁

三.冬蔭蜆湯

四.泰式綠茶提拉米蘇

五.芒果黑糯米飯
黑糯米7成熟,有啲係硬嘅,芒果普通

六.薄餅
薄餅係超出水準好食,薄餅上菜時夠晒熱,好酥軟,十分推介

七.蝦炒金邊粉
不過不失
2022-10-09
  • 薄餅
2022-09-28 651 瀏覽
• 大蝦青咖喱炒有機糙米飯 • Prawn Fried Organic Brown Rice in Green Curry• 燒加拿大帶子喇沙 •Chargrilled Canada Scallop Laksa• 紅咖喱炸豆腐 •Deep Fried Tofu with Red Curry• 蝦炒金邊粉 •Pad Thai NoodleIt’s our second time to be here for lunch after they had relocated to upper floor (1/F of PP). For me, who can’t eat spicy food, the green curry fried rice is definitely very mild (I don’t think it’s spicy at all, with a bit sweetness). While the red curry is a bit strong but very suitable to match with rice, and the tofu is VERY
• 大蝦青咖喱炒有機糙米飯 •
• 燒加拿大帶子喇沙 •
• 紅咖喱炸豆腐 •
• 蝦炒金邊粉 •
Pad Thai Noodle

It’s our second time to be here for lunch after they had relocated to upper floor (1/F of PP). For me, who can’t eat spicy food, the green curry fried rice is definitely very mild (I don’t think it’s spicy at all, with a bit sweetness). While the red curry is a bit strong but very suitable to match with rice, and the tofu is VERY smooth with thin crispy skin (surprisingly good for vegan!)👍🏻👍🏻👍🏻

PS. They are using sustainable seafood🦞🦐🐟

紅咖喱炸豆腐
大蝦青咖喱炒有機糙米飯
蝦炒金邊粉
2022-09-28 399 瀏覽
今天到金鐘太古廣場吃午餐,選了這家泰國菜餐廳,餐廳門口是開放式酒吧設計,內部環境很很大,座位舒適寬敞。冬陰蜆湯-酸酸辣辣的,沒有海鮮的清甜,個人覺得味道一般,不太推薦!酸辣泰薑龍蝦湯-龍蝦味很濃,酸甜中帶點辣,很惹味!燒薄切豬頸肉-肉質鮮嫩多汁,本身有一點點甜味配上旁邊的泰式醬料酸甜好吃。泰蒜香辣蝦乾炒通菜-沒有很特別就是正常的泰式炒通菜的味道。蘿雞肉炒有機糙米飯-很特別的菠蘿炒飯,和以往吃過的菠蘿炒飯很不一樣,味道酸酸甜甜挺好吃。炒飯和菠蘿是分開的,所以菠蘿可以當飯後水果吃很不錯!

酸辣泰薑龍蝦湯-龍蝦味很濃,酸甜中帶點辣,很惹味!

泰蒜香辣蝦乾炒通菜-沒有很特別就是正常的泰式炒通菜的味道。

• 酸辣泰薑龍蝦湯
2022-09-26 459 瀏覽
價錢唔平但幾好食,裝修有隔調,坐位幾闊落,PP係咁上下😄燒加拿大帶子喇沙($158)帶子煎到啱啱好,好嫩滑,麵係摻摻,一半油麵一半粉絲,湯底都夠濃郁👍🏻串燒虎蝦$45 露荀$30兩樣都燒得幾好,出面帶微微焦香但入面保留到啲汁👍🏻馬拉盞炒通菜($88)呢個就正常發揮,好在份量都幾多😆👍🏻
價錢唔平但幾好食,裝修有隔調,坐位幾闊落,PP係咁上下😄
燒加拿大帶子喇沙

燒加拿大帶子喇沙($158)

虎蝦$45 露荀$30
兩樣都燒得幾好,出面帶微微焦香但入面保留到啲汁👍🏻
馬拉盞炒通菜

馬拉盞炒通菜($88)
呢個就正常發揮,好在份量都幾多😆👍🏻
馬拉盞炒通菜
2022-09-21 400 瀏覽
金鐘PP泰菜 ka🇹🇭 ·🥘慢煮加拿大牛肋骨紅咖喱($298)慢煮牛肋骨肉質軟嫩,伴有爽脆芹菜頭絲同我最愛既羽衣甘藍!蘸上紅咖喱,辣中帶甜,好惹味👍🏻·🥢蝦炒金邊粉($148)4隻大蝦加埋芽菜,豆乾,蛋,花生碎. 微甜微酸,中規中矩~·🍜燒加拿大帶子喇沙($158)大大粒帶子,鮮甜美味~鍾意佢麵條偏粗身!·🫓燒薄餅($32)食咖喱必配~口感鬆化酥脆👍🏻👍🏻•📍Thai Basil金鐘金鐘道88號太古廣場1樓112號鋪
金鐘PP泰菜 ka🇹🇭

🫓燒薄餅($32)食咖喱必配~口感鬆化酥脆👍🏻👍🏻

📍Thai Basil
金鐘金鐘道88號太古廣場1樓112號鋪
之前有活動曬完太陽 🌞晚上實在非常肚餓🤤想搵d 醒胃又美味嘅野食下😳就來到呢間泰國餐廳☺️叫左碗🌶🐓🍜酸辣燒雞湯米粉個湯酸酸地🤤 帶少少辣味飲落又完全唔油膩🥰 個燒雞仲好香添🐔💦好juicy唔覺唔覺成碗就食晒🙈好滋味👍👍👍另外嗌咗杯嘢飲🍹After SpaEarl Grey 🫖加清爽嘅Soda🥂配上斑蘭葉同埋青檸嘅味道🍋🌿同碗麵超夾呀🎉 滿滿嘅泰式風情🌸🌺簡單嘅一碗麵已經好滿足啦🌟好好味🥰
之前有活動曬完太陽 🌞

好好味🥰
酸辣燒雞湯米線
After  Spa
2022-07-16 1181 瀏覽
搬咗新鋪之後,第一次嚟假日晚餐,依然都係咁多人早一日訂位,所以唔使排隊這間泰國菜店,之前食過好多次味道不錯👍🏻菠蘿炒飯大蝦炒金邊粉炸蝦餅紅咖喱豆腐可以點薄餅炭燒豬頸肉
搬咗新鋪之後,第一次嚟
假日晚餐,依然都係咁多人
早一日訂位,所以唔使排隊
這間泰國菜店,之前食過好多次
味道不錯👍🏻

菠蘿炒飯

大蝦炒金邊粉

炸蝦餅
紅咖喱豆腐可以點薄餅
炭燒豬頸肉
2022-07-05 1189 瀏覽
前排係ig見到有人話呢間泰國菜係星級大廚,咁咁岩係港島區做野,收工即刻去試試佢。~餐廳環境~燈光比較暗,每張枱既間距太細,坐sofa 位,出入到困難,而且我叫咁多野食,二人枱真係岩岩好放得落。~Food~~慢煮加拿大牛肋骨紅咖喱牛肋骨牛味夠重,嫩滑,半肥瘦,油脂剛剛好。加上羽衣甘藍同青木瓜,非常解膩。但青木瓜唔夠爽口。~燒薄餅唔夠香口~大蝦春卷春卷炸得非常脆,蝦夠彈牙,加上羅勒葉,令春卷十分清爽又有一陣獨特既香氣。~冬蔭蜆湯同平時飲到既蜆港唔一樣,唔夠酸,比較重海鮮味,蜆肉好大粒,但有陣土腥味。~香芒黑糯米今晚最期待嘅甜品,黑糯米好煙靭,加上椰汁令糯米既香味更突岀, 但芒果好酸。要加上上面焦糖,先中和返。~上菜次序、服務態度~有啲差,明明係平日,但完全人手不足。上錯野,都搵唔到服務員。埋單都要等好耐。

~餐廳環境~

~Food~

~慢煮加拿大牛肋骨紅咖喱

~燒薄餅
唔夠香口

~大蝦春卷

~冬蔭蜆湯

~香芒黑糯米

~上菜次序、服務態度~

慢煮加拿大牛肋骨紅咖喱
燒薄餅
大蝦春卷
冬蔭蜆湯
冬蔭蜆湯
香芒黑糯米
大蝦春卷
2022-06-26 1079 瀏覽
夏日炎炎☀️最好食泰菜,原來Pacific Place Thai Basil 由G/F 搬咗上1/F,餐廳燈光偏暗,但座位舒適闊落,我們點了燒牛肉沙律🥗(有菜有肉,男女都啱)、豬肉生菜包🥬(已經分好一份份,幾方便,有D辣🌶)、軟殻蟹🦀米粉卷(軟殻蟹保持鬆脆)、炒金邊粉(幾乾身)、燒豬頸肉(配上醒神酸酸甜甜醬汁👍🏻)、燒鱔片配菠蘿🍍木瓜沙律(肥美香嫩)、仲有打卡甜品芒果🥭黑糯米(及雪糕🍨(唔記得咗影相😅…
2022-06-24
能夠在金鐘廊開左超過20年嘅泰國餐廳,總有佢嘅原因。轉左新鋪位,裝修藍色主調,地方闊落,坐得舒服。價錢合理,同朋友聚會好地方。食物方面都不錯😋😋😋🍤蝦春卷春卷裡面係成隻蝦,蝦非常彈,亦鮮味。🍤軟殼蟹牛油果米紙卷咬落去軟殼蟹係脆口,不過米紙就厚左啲但都軟綿,而牛油果味就唔太突出。🍤泰式烤雞侍應一上這道烤到金黃色嘅雞,就聞到香噴噴,皮脆肉超嫩,加埋秘製醬汁,超級惹味。🥙冬蔭功湯🥙好奈無試過甘好飲嘅冬陰功湯。酸辣度剛好,令我好懷念去泰國旅行日子。🍡芒果糯米飯🍡賣相滿分,打卡都滿分!一層芒果一層糯米叠成,加埋啲椰子片裝飾,望到都好開心。食落有好香椰子同芒果味,糯米軟林,相當唔錯。🥥椰子三式🥥在椰子殼嘅最底層係椰子啫喱,中間就有層類似椰子奶凍,最頂放左個椰子球雪葩,連埋椰子脆一起食,層次非常豐富。🍍焦糖菠蘿🍍朋友形容燒過焦糖菠蘿非常香甜,而泡沫都非常鬆軟。青咖哩青口麻麻😅啲青咖哩好淡,還諗住叫左薄餅點來食😅應該其他咖哩會杰身啲。炒得唔錯,略咸了少少

🍤蝦春卷
春卷裡面係成隻蝦,蝦非常彈,亦鮮味。

🍤軟殼蟹牛油果米紙卷

🍤泰式烤雞

🥙冬蔭功湯🥙

🍡芒果糯米飯🍡

🥥椰子三式🥥

🍍焦糖菠蘿🍍
朋友形容燒過焦糖菠蘿非常香甜,而泡沫都非常鬆軟。

炒得唔錯,略咸了少少

• 冬陰公湯
  • 芒果糯米飯