2024-02-09 65 瀏覽
門口燈飾超級靚,好適合打卡📸,裏面既燈飾都幾過癮,我和朋友坐咗係近窗邊既Bar檯,望住樓下風景都幾Chill🤟🏻。✨西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯($298)慢烤乳豬外皮薄又脆🐽,肉嫩充滿油香味,番茄鍋飯,飯香亁身有番茄汁味而且不酸。✨薄切慢煮八爪魚($88)慢煮八爪魚很新鮮口感超軟,中間橙色的醬汁酸酸的很開胃,作為前菜很棒😋。✨凍切拼盤($88)拼盤有西班牙火腿、曼徹格芝士、紅酒燴梨,西班牙火腿鹹而薄很有風味,曼徹格芝士味道很濃很適合配酒,最後來一口紅酒燴梨中和鹹味。✨鵝肝比堅尼三文治($78)比堅尼三文治烤得很香脆,配上鵝肝做餡超級棒,咬下去會一口接著一口,停不了。✨巴塞隆拿式烤紅蝦($98)是我吃過最好吃的蝦子🤩,巴塞隆拿式的做法太好吃了,味道很油香蝦肉很Q彈,徹底愛上這道菜!✨Red Sangria($48)蘋果味道作為基底的酒🍎,還放了一點蘋果肉在裡面,喝著很順口不太酸。✨White Sangria($48)橙子味道作為基底的酒🍊,喝著很順口開胃。

✨西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯($298)

✨薄切慢煮八爪魚($88)

✨凍切拼盤($88)

✨鵝肝比堅尼三文治($78)

✨巴塞隆拿式烤紅蝦($98)

✨Red Sangria($48)

✨White Sangria($48)
橙子味道作為基底的酒🍊,喝著很順口開胃。
凍切拼盤
鵝肝比堅尼三文治
西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯
2023-07-20
凍切拼盤
鵝肝比堅尼三文治
西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯
2024-02-06 19 瀏覽
Nestled in the heart of the city, this charming Spanish restaurant presents a warm and inviting atmosphere that's simply perfect for savoring a drink and engaging in lively conversation with friends. As you explore the menu, you'll be enticed by an exquisite selection of Tapas—these delightful small plates offer a symphony of classic flavors that promise to dance on your palate, embodying the essence of traditional Spanish cuisine.Each dish is crafted with care, delivering not only a taste that

Each dish is crafted with care, delivering not only a taste that is "yummy," as you put it, but also an authentic culinary experience that speaks to the soul of Spain. From the perfectly seasoned patatas bravas to the tantalizing gambas al ajillo, the variety ensures that there's a savory bite to satisfy every craving.

Complementing the delectable Tapas is the restaurant's sangria—a beverage that masterfully balances the robustness of fine Spanish wine with the refreshing sweetness of freshly cut fruits. This sangria isn't just nice; it's an artful concoction that elevates your dining journey, making it an ideal accompaniment to the flavorful dishes that grace your table.

Whether you're seeking a casual evening out or an intimate rendezvous with close companions, this Spanish haven is a must-visit spot that seamlessly blends conviviality with gastronomic delight. The fusion of mouthwatering food, exquisite drinks, and the buzz of friendly chatter makes for an unforgettable tapestry of dining pleasure.
  • 薄切慢煮八爪魚
2023-12-15 70 瀏覽
夜晚去食 地點唔難搵 餐廳環境幾好個晚叫咗 西班牙薯仔蛋餅配日式明太子好食都有少少流心但都食食下會好有飽感😂😂薄切慢煮八爪魚少少香辣幾好食西班牙海鮮鍋飯份量正常 個蝦同蜆好食好有味各叫一杯 Red sangria & White sangria好易入口 女仔都會飲到 唔算會覺得一飲就重酒味總括 都值得去試或食唔會覺得係伏野
夜晚去食

總括 都值得去試或食
唔會覺得係伏野
西班牙海鮮鍋
西班牙薯仔蛋餅配日式明太子
˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於尖沙嘴The Nate一進去會通過滿天燈光吊燈的路💡彷如時光隨意門迷幻璀燦✨裡面座位高凳為主, 夠廣闊.ᐟ.ᐟ*⸜( •ᴗ• )⸝*˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳是主打西班牙菜。◕‿◕。小食全部都小巧精緻🫶🏻尤其飲品Virgin Sangria🫧夠清新自然~˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗Snack▪️ Foie Gras Lollipop $78▫️ Jamon Iberico 24 months $78▪️ Potato Omelette $78▫️ Lamb Pintxos $138Main▪️ Suckling Pig Paella $298Drink▫️Red Sangria $60▪️Virgin Sangria $50˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ Potato Omelette大推西班牙薯仔蛋餅🫶🏻蛋餅厚身, 口感豐富🥰表面有一層薄薄的醬汁✨融入流心蛋液當中・◡・一切開滿滿大粒薯仔🥔❥ Lamb Pintxos莫希托羊肉串燒♡配合特製醬汁・◡・加上厚身的肉粒, 是惹味之選🤩❥ Suckling Pig Paella西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯 ♥一大隻乳豬烤肉在鍋飯之中🥰慢烤得外皮香脆每
˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳位於尖沙嘴The Nate
一進去會通過滿天燈光吊燈的路💡
彷如時光隨意門迷幻璀燦✨
裡面座位高凳為主, 夠廣闊.ᐟ.ᐟ
*⸜( •ᴗ• )⸝*
˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳是主打西班牙菜。◕‿◕。
小食全部都小巧精緻🫶🏻

▪️Virgin Sangria $50
˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ Potato Omelette
大推西班牙薯仔蛋餅🫶🏻
蛋餅厚身, 口感豐富🥰
表面有一層薄薄的醬汁✨
融入流心蛋液當中・◡・
一切開滿滿大粒薯仔🥔

❥ Lamb Pintxos
莫希托羊肉串燒♡
配合特製醬汁・◡・
加上厚身的肉粒, 是惹味之選🤩

❥ Suckling Pig Paella
西班牙慢烤乳豬番茄鍋飯 ♥
一大隻乳豬烤肉在鍋飯之中🥰
慢烤得外皮香脆
每一啖肉都軟熟香淋~

❥ Virgin Sangria
這個真心十分好喝~
是西班牙常見的夏日party調酒🍃
配上香橙十分清新自然🍊

🔍 味道:8/10
🔍 賣相:8/10
🔍 環境:7/10
🔍 價錢:7/10
🔍 服務:8/10
🔍 Overall: 7.8/10
呢間西班牙餐廳一出電梯門,就被呢就嘅燈光裝飾吸引左,好有氛圍感✨✨幾適合影相🙈餐廳內另有啲充滿趣味嘅霓虹燈飾。西班牙餐廳飲酒都係重點之一🫢◾️The Classic(L) • $75◾️Rose Royce (R) • $75呢兩杯酒都算易入口,個人更喜酒Rose Royce,有淡淡玫瑰味,仲有玫瑰花瓣點綴,睇得又飲得🙈◾️薄切慢煮八爪魚 • $88八瓜魚切到好薄,上面淋上橄欖油再配埋蕃茄整嘅醬,層次豐富,佐酒啱晒。◾️血橙燒牛柳沙律 • $68有多片牛肉,煎過嘅牛肉味幾濃,上面加左薄脆片,估唔到又幾夾喎!◾️鵝肝比堅尼三文治 • $78三文治到又薄又脆,中間嘅鵝肝醬鹹香味十足🥹◾️西班牙薯仔蛋餅 +明太子 • $88雖然係Tapas,但我覺得已經係主食😂用一層層嘅薯仔堆疊而成,中間有流心明太子🤩令平平無其嘅薯仔增添獨特嘅風味✨✨◾️西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 • $298呢度嘅乳豬令我諗返起西班牙嘅味道🥹乳豬皮烤到好似薯片咁脆,肉質由於用左乳豬所以好嫩,唔會有過多嘅調味,食到原汁原味👍👍

餐廳內另有啲充滿趣味嘅霓虹燈飾。

西班牙餐廳飲酒都係重點之一🫢
◾️The Classic(L) • $75
◾️Rose Royce (R) • $75

◾️薄切慢煮八爪魚 • $88

◾️血橙燒牛柳沙律 • $68

◾️鵝肝比堅尼三文治 • $78
三文治到又薄又脆,中間嘅鵝肝醬鹹香味十足🥹

◾️西班牙薯仔蛋餅 +明太子 • $88

◾️西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 • $298

2023-11-16 40 瀏覽
呢排情傾西班牙菜,朋友推薦呢間餐廳比我試吓。一入門口已見到好靚水滴型嘅燈飾,形成咗一片水滴星空燈海嘅感覺,超吸睛,好夢幻,好岩打卡!而餐廳嘅牆上有兒時遊戲「食鬼」嘅彩色霓虹燈裝飾,設計色彩繽紛,感覺好放鬆及輕鬆,好Chill,餐廳環境好適合同朋友嚟呢到小酌一杯。🌟 香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片鵝肝煎得好香,夾住紅酒梨片同脆包一齊食,脆包真係超級脆,整體食落口感好豐富有層次,而且鵝肝入口即溶,油膩感唔重,好滋味。🌟 薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩外層炙燒得十分香口,而肉質則細膩爽滑,魚味濃郁,好新鮮,面頭有芝麻及辣椒碎,令整體味道口感更豐富,好食。🌟 西班牙薯仔蛋餅(明太子)蛋餅外層好香脆結實又帶點鬆軟口感,面頭有一層沙律醬及香草,一切開,裡面有滿滿嘅明太子、粒粒薯仔同流心蛋漿,超級足料,三者味道好夾,又帶點Creamy感覺,超喜歡呢款tapa,果然係地道西班牙菜!🌟 巴塞隆拿式烤紅蝦紅蝦大大隻,烤到好脆身可口,食落蝦肉肉質彈牙爽口,鮮味十足,蝦頭充滿鮮甜蝦汁及蟹膏😋!而且秘製醬汁同蝦肉味道好夾,好惹味。🌟 黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒黑毛豬鞍架大大件,厚身,肉質好嫩滑Juicy,能鎖住肉汁,配

🌟 香煎鵝肝,脆包,紅酒梨片

🌟 薄切炙燒吞拿魚腩

🌟 西班牙薯仔蛋餅(明太子)

🌟 巴塞隆拿式烤紅蝦

🌟 黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒
黑毛豬鞍架大大件,厚身,肉質好嫩滑Juicy,能鎖住肉汁,配埋燒汁食,味道更突出及滋味。另外炸薯粒都超好食,炸得金黃香脆,配酒一流!

🍸 Red Sangria
紅酒加Apple, Peach, Orange,Cinnamon等四款水果調製而成,酒味唔算濃郁,易入口,不錯。

🍹 Virgin Sangria(Non-alcohol)
由Strawberry, Grapefruit, Peach, Lime, Mint調製而成,飲落甜甜地,但又帶點清新,好開胃,推薦大家要試吓。

整體來講,呢間餐廳環境及食物都好唔錯,好岩放假同朋友嚟飲酒食野Chill下!
2023-11-01 909 瀏覽
餐廳設計簡潔而充滿現代感,營造出一種舒適和輕鬆的氛圍。室內裝潢採用了溫暖的色調,搭配著舒適的座椅和寬敞的用餐區域,讓人感到放鬆和舒適。食物選擇都算多Toro Carpaccio這道菜以新鮮的Toro為主角,切成薄片,搭配上酸甜的醋汁和新鮮的水果,帶來了一種清新的風味,很好的開胃菜。Tortilla De Patata + Cod Roe由土豆和鱈魚子做成。這道菜的土豆煎至金黃酥脆,內部軟嫩,搭配上鱈魚子的鮮味,非常美味。我喜歡這道菜的口感和風味,它展現了西班牙料理的獨特魅力。Mini Seared Foie Gras Cripsy Bread這道菜是用小塊的鵝肝醬和酥脆的麵包組成。鵝肝醬非常滑順,帶有豐富的奶油味,搭配上酥脆的麵包,形成了一個完美的組合。Mini Wagyu Burger Espana小型的和牛漢堡,搭配著西班牙風味的醬料。牛肉質鮮嫩多汁,口感十分出色Seafood Paella口感鬆軟,吸收了海鮮的鮮味,每一口都讓人愛不釋手。

食物選擇都算多

Toro Carpaccio

Tortilla De Patata + Cod Roe

Mini Wagyu Burger Espana

小型的和牛漢堡,搭配著西班牙風味的醬料。
牛肉質鮮嫩多汁,口感十分出色

Seafood Paella

口感鬆軟,吸收了海鮮的鮮味,每一口都讓人愛不釋手。
  • 西班牙薯仔蛋餅配日式明太子
  • 西班牙海鮮鍋飯
2023-10-17 47 瀏覽
位於尖沙咀山林道嘅西班牙餐廳,有七彩繽紛嘅霓虹燈可以打卡,整體環境都幾chill。食物質素不錯,亦唔算貴。✨鵝肝比堅尼三文治香脆嘅烘底三文治中間夾住香濃嘅鵝肝醬,香口得黎一啲都唔膩,非常好味🤭✨巴塞隆拿式烤紅蝦四大隻紅蝦啖啖肉,蝦肉彈牙,蝦膏好豐富。烤得脆身香口,配上牛油同香草調味,好惹味。✨莫希托羊肉串燒莫希托即Mojito,用來為羊肉調味,幾新鮮。羊肉串嘅羶味適中,再加少少青檸汁,不錯。✨薄切慢煮八爪魚薄切八爪魚片爽口彈牙。面層加上酸酸味味嘅蕃茄蓉同醬汁,非常開胃。✨西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯乳豬皮烤得好脆,整體唔會太肥,香而不膩。鍋飯濕度剛好,仲有少少飯焦添。✨White Sangria✨Red Sangria西班牙水果酒,分別以白酒同紅酒,再加入不同水果。酒味唔會太濃,亦幾清新。

✨鵝肝比堅尼三文治

✨White Sangria
✨Red Sangria
2023-10-11
2023-10-05 64 瀏覽
位於尖沙咀樓上嘅西班牙餐廳,✨惗唔到工作日夜晚都好旺人,真係非常受歡迎。入門口都有一個好靚嘅打卡位,🥰吊燈影起身都好浪漫。我哋叫咗4款前菜,同埋一個主食。🐙慢煮八爪魚,有少少番茄同埋辣椒醬,食起身夠新鮮。烤羊肉串有四小串,🐑食起身熱辣辣,好香羊肉味。燒吞拿魚,燒咗之後,🐟口感更加肥美。紅蝦都唔錯,🦐蝦頭更加有鮮甜的蝦汁。招牌的主菜當然要食🐷乳豬番茄鍋飯,米飯粒粒煙韌有口感,乳豬燒得香脆。

我哋叫咗4款前菜,同埋一個主食。
🐙慢煮八爪魚,有少少番茄同埋辣椒醬,食起身夠新鮮。
烤羊肉串有四小串,🐑食起身熱辣辣,好香羊肉味。
燒吞拿魚,燒咗之後,🐟口感更加肥美。
紅蝦都唔錯,🦐蝦頭更加有鮮甜的蝦汁。

成日都覺得偶然食下西班牙菜都唔錯,可以chill下慢慢嘆~❣️呢到好多款tapas,價錢都係$100樓下,cp值幾高!❣️個人覺得最特別嘅係蛋餅,入面係流心的,幾特別🐷黑毛豬火腿 24 個月 $98- 每片都係薄片,份量十足,難得嘅係無咩肥,肉質彈口豬肉味濃,滿滿油脂香。🍳西班牙薯仔蛋餅 $78- 第一次食到蛋餅入面係流心的,厚厚的好多層,撈上粒粒薯仔,口感好好幾正!🦐巴塞隆拿式烤紅蝦 $98- 估唔到有成4隻紅蝦,隻隻都大大隻,超級鮮甜,仲浸上油香,味道幾好🍢 莫希托羊肉串燒$78- 同樣幾有水準,外層脆香入面肉質軟嫩juicy,唔酥,厚身得來超香羊肉味道🥘西班牙海鮮鍋飯 $208- 估唔到賣相都幾吸引同足料!最impressive係蝦大大隻之餘仲有粒粒肥美蜆肉。飯整得夠淋香入味,整體味道幾好!飲品方面,點了西班牙傳統White Sangria同Red Sangria。 個人比較鍾意white Sangria,好重果香味中帶有少少白酒味道。有機會再來chill下,仲可以係外面燈飾位置打卡!✨

成日都覺得偶然食下西班牙菜都唔錯,可以chill下慢慢嘆~

❣️個人覺得最特別嘅係蛋餅,入面係流心的,幾特別

🐷黑毛豬火腿 24 個月 $98

🍳西班牙薯仔蛋餅 $78

🦐巴塞隆拿式烤紅蝦 $98

🍢 莫希托羊肉串燒$78
莫希托羊肉串燒

🥘西班牙海鮮鍋飯 $208

有機會再來chill下,仲可以係外面燈飾位置打卡!✨

莫希托羊肉串燒
之前都有食過依一間餐廳 不過尖沙咀分店就第一次去😋 今次我哋嗌咗四個小食同埋一個主食 另外中間兩杯嘢飲 超級滿足🤓首先係個煙紅椒蒜辣單骨雞翼 份量好多 而且單骨比較容易處理🫢 加上味道又辣辣地 又有蒜香味😁巴塞隆拿式烤紅蝦 蝦好大隻😍肉質好爽口 彈牙 加埋個醬汁 配搭得好好🫶🏻另外仲叫咗黑毛豬火腿 24個月😆超級香 同埋一啲筋都無 超級推介 性價比好高🙌🏻薄切慢煮八爪魚☺️一開頭仲好擔心會好un 但食落又唔會 好容易就咬得開🥰黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬🤪我哋叫咗七成熟 好香牛味 肉質都好軟 完全冇血水 而且份量都好多😗另外叫咗兩杯嘢飲 WHITE SANGRIA同埋VIRGIN SANGRIA(non-alcohol) 飲落清新 杯都唔會話好濃 甜甜地好容易入口 推介大家都試吓🤪

另外叫咗兩杯嘢飲 WHITE SANGRIA同埋

2023-09-22 53 瀏覽
喺尖沙咀、銅鑼灣同觀塘都有分店嘅地西班牙餐廳-Tapa Room🇪🇸今次我去咗尖沙咀分店,門口掛滿咗一排水滴造型嘅燈飾💧非常夢幻😍打卡一流📸餐廳除咗主打正宗西班牙菜式🥘仲會加入fusion菜式,將西班牙菜式融入日本元素🤩西班牙薯仔蛋餅人氣必食招牌菜西班牙薯仔蛋餅😍賣相可愛😛外層蛋餅香脆可口,入面包住粒粒薯仔同流心蛋🥔🥚非常足料,口感豐富😛超級鍾意薯仔嘅我表示好喜歡😚檸汁白酒煮蜆蜆肉大大粒味道鮮甜😛而且每一粒都好入味, 檸檬汁酸酸地夠開胃🍋再散發陣陣白酒香味🥂薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩肉質細膩爽滑,魚味濃郁🐟炙燒過外層香口,上面有芝麻碎同辣椒碎,下面仲有沙律🥗口感豐富😚黑毛豬火腿24個月火腿經過至少24個月時間風乾,帶有微甜同堅果嘅風味🥓豐富油香,油脂分佈平均,肉質充滿彈性,咸香十足😛黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬好大塊同厚切嘅黑安格斯肉眼牛扒🥩肉味香濃多汁💦肉質嫩滑,油脂豐富🐮點埋香草青醬一齊食,牛味更突出🤩Sangria Sangria係西班牙水果酒🍹有菠蘿、奇異果、蘋果、橙同士多啤梨五個口味🍍🥝🍎🍊🍓我同朋友試咗奇異果同橙🤩味道清新,甜甜地果味濃郁😛

西班牙薯仔蛋餅
心蛋🥔🥚非常足料,口感豐富😛超級鍾意薯仔嘅我表示好喜歡😚

檸汁白酒煮蜆

薄切炙燒吞拿魚腩

黑毛豬火腿24個月

黑安格斯肉眼牛扒配香草青醬

Sangria

如果你想感受西班牙的風情,Tapa Room絕對係一個好選擇🇪🇸 餐廳環境舒適,無論係拍下拖定係同朋友聚餐都好合適。佢嘅菜單豐富多元,而且價格相比其他西班牙餐廳,Tapa Room性價比超高,實在抵食😳Tapa Room推介🔥👍 巴塞隆拿式烤紅蝦呢個經典Tapas將大大隻嘅紅蝦烤得啱啱好,每一啖都好彈牙。配上巴塞隆拿式嘅獨特調味,味道豐富而獨特。👍 薄切炙燒吞拿魚腩炙燒吞拿魚腩薄切得好好,每一片都保留咗吞拿魚腩嘅細膩口感同豐富風味。加上炙燒嘅獨特味道,食落會有焦香加上油香嘅滿足感。👍 黑毛豬火腿 24 個月黑毛豬火腿經過24個月嘅處理,味道醇厚而豐富。每一片火腿都滿載咗西班牙風情,無論係配酒或者單獨享用,都係一個味覺饗宴。👍 西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯食西班牙菜點可以唔食Paella🥘 Tapa Room嘅西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯,有大大隻乳豬脾,外脆內嫩,充滿咗西班牙嘅風味,令人回味無窮。📍Tapa Room Spanish Restaurant尖沙咀彌敦道176號The Nate 2樓B號舖

Tapa Room推介🔥

• 巴塞隆拿式烤紅蝦
  • Suckling pig paella
  • 西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯
  • 鵝肝比堅尼三文治
真係未試過一間咁難食嘅中高價位西餐個嘅嘢食係隨時間咁質素向下一開始兩杯餐酒係全餐最好飲嘅嘢不過唔好意思 我無影相 因為我唔知之後嘅嘢食愈嚟愈難頂開胃菜:慢煮八爪魚味道正常 紅椒粒、欖油為主要調味配料 一般般前菜:呢樣係好簡單煎蛋 炸煙肉 炸薯條。三樣嘢可以話係咁啱係同一兜出嚟咁解 同埋我見唔到啲薯條有皮(題外話:如果你想分別咩係原粒薯仔🥔整出嚟嘅薯條,通常薯條頭係有啲薯仔皮)主菜:金玉其外 敗絮其中。絕對對唔住呢個地段嘅食飯質素。第一點:相入面有三隻紅蝦,三隻都係入口即化,我唔係讚緊佢,係因為啲蝦肉霉㗎,坐我後面嗰台都有人投訴,問:「啲蝦邊度嚟?佢嘅肉質係咪應該爽口唔應該霉?」經理答:「係阿根廷紅蝦。啲蝦肉質本身就係咁。」個下我同我女朋友笑咗出嚟。我自問唔係咩食評家,但我都喺香港食過幾次「冰鮮阿根廷紅蝦」,佢嘅肉質絕對唔係你所講嘅霉。你咁樣呃個客身為飲食業,你會唔會覺得有啲冇良心?第二點:個飯嘅質地,佢呢米煮得太熟,一般西班牙/意大利飯都係飯粒飽滿,但中間有硬心。不過呢碟飯放喺華人角度係無問題 因為全部都係淋但喺西班牙角度就好大問題,一啲正宗嘅嘢都無。肉主菜:整定我咁大個人都
真係未試過一間咁難食嘅中高價位西餐
個嘅嘢食係隨時間咁質素向下
一開始兩杯餐酒係全餐最好飲嘅嘢
不過唔好意思 我無影相 因為我唔知之後嘅嘢食愈嚟愈難頂

開胃菜:慢煮八爪魚
味道正常 紅椒粒、欖油為主要調味配料 一般般
慢煮八爪魚

前菜:呢樣係好簡單
太陽蛋 煙肉 薯條

主菜:金玉其外 敗絮其中。
絕對對唔住呢個地段嘅食飯質素。

西班牙海鮮黃薑粉飯

肉主菜:整定
我咁大個人都未試過1吋厚嘅豬扒入面乾嘅,調味係唔差,但係肉入面係一的汁水都無。

食呢舊嘢我唔吐落地度係我對自己要求,但估唔到呢間餐廳對食物嘅要求比我嘅標準更加低

D薯仔粒上面,明明冇醬汁,但嚟到嗰陣時已經係軟晒,而且係唔熱

每一件事都係唔應該發生,有一個可能
我假設:塊豬扒一早整定,然後包保鮮紙擺落冰箱,有order嘅時候就擺落微波爐解凍,所以先會咁乾。啲薯仔粒一收到order嘅時候,唔理個客有冇食前菜?就即刻炸,然後擺上碟。所以先會咁淋。
伊比利亞豬扒

甜品:下?咩嚟㗎?
相入面三樣嘢分別係
churros炸油條 蛋白西多士 芝士蛋糕

上面我話個西班牙飯唔正宗,但呢個炸油條好正宗,佢係完全唔落奶製品,和尚嚟到都唔會破戒,如果佢有落奶,個油條都唔會咁卡頸

蛋白西多士個心好似未熟,個心嘅情況就好似你煮粟米羹唔記得落粟米個口感

個芝士蛋糕食落去起沙

甜品拼盤

打卡舖頭一間
如果你真係想食好嘢
可以揀過第二間

我會將佢列入黑名單
2023-09-16
$443.5 (晚餐)
慢煮八爪魚
2023-09-15 44 瀏覽
食西班牙菜,除左 Paella 之外,最鐘意就係食 Tapas原來係尖沙咀山林道就有一間上樓餐廳既 Tapas 非常了得一出口就係色彩繽紛既霓虹波波燈,打卡一流店內以小酒館設計為主,用上大量高身坐位,感覺輕鬆舒適餐廳既 Tapas 有冷熱選擇,而且選擇眾多,食 Tapas 都可以食到飽另外仲提供西式主食、Paella、小食及甜品,種類豐富食物方面 :薄切慢煮八爪魚 : 慢煮八爪魚軟滑鮮美,爽口彈牙,配上香草、蕃茄蓉、橄欖油同埋大量明太子醬,酸甜開胃,味道豐富有層次薄切炙燒吞拿魚腩 : 吞拿魚腩外層炙燒過充滿魚油香味,中間肉質粉嫩,表面再加上芝麻碎同辣椒碎,非常惹味既 tapas檸汁白酒煮蜆 : 蜆肉夠大隻,肉質飽滿鮮甜,加入洋蔥粒及酸菜用白酒煮熟,再蘸上少少檸檬汁提升鮮味西班牙薯仔蛋餅 : 蛋餅質地結實,表面加上沙律醬、香草、辣椒粉,額外再加左明太子作餡料,切開蛋餅係滿滿既流心蛋漿及薯粒,口感一流,最鐘意叫既 tapas 之一西班牙慢烤乳豬蕃茄鍋飯 : 慢烤乳豬烤得外皮香脆,內裡肉質非常軟滑,香氣誘人,蕃茄飯酸酸甜甜夠曬開胃Virgin Sangria : 無酒精版既 Sangria

原來係尖沙咀山林道就有一間上樓餐廳既 Tapas 非常了得

一出口就係色彩繽紛既霓虹波波燈,打卡一流

店內以小酒館設計為主,用上大量高身坐位,感覺輕鬆舒適

另外仲提供西式主食、Paella、小食及甜品,種類豐富
食物方面 :

Virgin Sangria : 無酒精版既 Sangria 同樣加入多款水果及甜甜既士多啤梨味,唔飲得酒又摸下酒杯底就岩曬
Rosé Sangria : 用白酒為調,加入多款水果,酒精味道不濃,味道比較清爽易入口
2023-09-13
  • 西班牙薯仔蛋餅