2018-04-01 445 瀏覽
呢間野成日都撞到,有時行完log on或者citysuper過黎都會整返杯,價位唔貴而味道ok。原本諗住食牛奶味,不過呢排做緊期間限定芒果味,得返佢同抺茶味揀,就試下芒果啦。芒果味比牛奶貴$10,話係用日本芒果醬(英文先有寫囉,中文就咁係芒果)同法國芒果蓉。點都好,我係唔會食得出佢咩國家黎既,不過芒果味係幾濃幾香,唔會假,牛奶味就無咩啦,不過入口都係好creamy同滑溜既。最正就係店員好慷慨咁請我地試左一大啖先買,抵返啦。

芒果牛奶軟雪糕
2017-08-01 479 瀏覽
特濃抹茶雪糕 $38其實都吾係我食過最濃嘅綠茶雪糕🤷🏻‍♀️但係都幾重奶味同幾滑嘅 枝dropper 裏便嘅綠茶醬就真係唔係好得得個甜字其實試吾試都得🤷🏻‍♀️
特濃抹茶雪糕 $38
其實都吾係我食過最濃嘅綠茶雪糕🤷🏻‍♀️
但係都幾重奶味同幾滑嘅
枝dropper 裏便嘅綠茶醬就真係唔係好得得個甜字
其實試吾試都得🤷🏻‍♀️
2017-05-03 433 瀏覽
同朋友行街經過Sweets House Cha Cha,見佢哋出咗呢個期間限定嘅櫻花蓉北海道牛奶軟雪糕,咁就買咗一杯嚟食下。我啱啱拎到杯雪糕再影咗一張相,嗰兩粒白玉丸子已經掉咗落嚟,其實張相可以睇到佢哋瀡緊落去嘅痕跡,嗰陣真係有啲狼狽,不過好彩我及時用手接住先無掉落地下。講返個味道,宇治抹茶軟雪糕食起上嚟有微微甘澀,口感軟滑同埋有牛奶嘅香味,嗰兩粒白玉丸子就煙煙韌韌咁,櫻花白豆蓉就稍為有啲甜,但都算討好。
櫻花蓉北海道牛奶軟雪糕
同朋友行街經過Sweets House Cha Cha,
見佢哋出咗呢個期間限定嘅櫻花蓉北海道牛奶軟雪糕,
咁就買咗一杯嚟食下。

我啱啱拎到杯雪糕再影咗一張相,
嗰兩粒白玉丸子已經掉咗落嚟,
其實張相可以睇到佢哋瀡緊落去嘅痕跡,
嗰陣真係有啲狼狽,
不過好彩我及時用手接住先無掉落地下。

講返個味道,
宇治抹茶軟雪糕食起上嚟有微微甘澀,
口感軟滑同埋有牛奶嘅香味,
嗰兩粒白玉丸子就煙煙韌韌咁,
櫻花白豆蓉就稍為有啲甜,
但都算討好。
***
由於實在真係太mini
下次就算減肥都可以食下😏😂😂
2016-06-28 782 瀏覽
就是為了抹茶雪糕而來的,對我來講,只有甘味較重的抹茶雪糕,才算得上是收貨,這裡的抹茶雪糕沒有我預期的重甘,但也幾明顯,但其重點應該是黑芝麻醬吧。綠茶通常是配合紅豆,但配黑芝麻醬還是第一次見,黑芝麻醬很香,非常香,那一點兒不知道怎樣提煉出來的,真的很好吃,只是有一點兒蓋過了綠茶雪糕本身的味道。如果有另外芝麻雪糕那就好了。
2016-06-24 546 瀏覽
Chacha 嘅綠茶雪糕真係無得輸食飽飯想食甜品又唔想排隊姪仔走入City Super睇玩具我就乘機嘆番杯綠茶雪糕沙冰綠茶味好濃而且雪糕入口好滑好似話係用北海道三點六牛乳製品沙冰都算打得幾細唔會食落口一粒粒冰無利味道咁幾十蚊一杯久不久奢侈一下都ok嘅但 d staff 嘅服務態度就差左啲食杯雪糕都要受佢氣黑口黑面冇下次所以我要喊啦 :'(
Chacha 嘅綠茶雪糕真係無得輸
食杯雪糕都要受佢氣
黑口黑面冇下次
所以我要喊啦 :'(

外賣自取
$42 (宵夜)
放假跟家人逛大埔,媽媽未試過這家的抹茶雪糕,於是便點了一杯蕨餅紅豆配牛奶綠茶雪糕一起分享。一直都很喜歡這裡的雪糕,味道得宜,抹茶味很甘香,而牛奶味香甜。雪糕質地做得十分香滑。個人覺得紅豆太甜,不過還好有蕨餅中和一下。媽媽第一次食,都覺得很喜歡。美食,跟最親跟心愛的人分享,是特別好味的。
個人覺得紅豆太甜,不過還好有蕨餅中和一下。
2015-11-23 304 瀏覽
在假日和家人行大埔超級城,逛逛Log on 之際,竟然看到這間賣綠茶軟雪糕的小店,綠茶控又發作了,忍不住買了蕨餅紅豆配牛奶綠茶雪糕。牛奶味香濃幼滑,綠茶雖香但略嫌不夠重味,蕨茶QQ 但配紅豆味道有點過甜。價錢方面也有點過高。
Sweet House Cha Cha向來都是作為抹茶控的我很喜歡去的一間店,一來分店多,容易吃得到,二來就是服務和雪糕一直都能保持水準!這次去了大埔店,在log-on裡頭,雖然店舖有點隱蔽,但在log-on門外有個大型餐牌,所以都算容易找,吃過晚飯後就來吃甜品了。我喜歡全抹茶,所以就點了宇治抹茶雪糕紅豆杯。味道一如概往地好,抹茶味道香濃,而且雪糕幼滑,奶味重。不過這次雪糕扭得不太漂亮呢,有點可惜。很喜歡Sweet House Cha Cha每次份量都會很恰當,不會時多時少,所以希望這裡能夠一直保持水準!
宇治抹茶雪糕紅豆杯
所以都算容易找,吃過晚飯後就來吃甜品了。

我喜歡全抹茶,所以就點了宇治抹茶雪糕紅豆杯。
味道一如概往地好,抹茶味道香濃,而且雪糕幼滑,奶味重。
不過這次雪糕扭得不太漂亮呢,有點可惜。
所以希望這裡能夠一直保持水準!
2015-06-21
宇治抹茶雪糕紅豆杯
2015-05-27 206 瀏覽
綠茶味軟雪糕加上小丸子和十勝紅豆!滿分綠茶味十分濃但不苦,而且小丸子比許留山的更為出色!但店鋪位置不太起眼,位於LOG ON店內,好彩入去買野,否則錯過美食!下次經過一定會再食!
綠茶味軟雪糕加上小丸子和十勝紅豆!滿分

綠茶味十分濃但不苦,而且小丸子比許留山的更為出色!

下次經過一定會再食!

2015-04-10 251 瀏覽
今次無食到綠茶雪糕,反而食左沙冰配牛奶雪糕,仲加多左個泡芙。沙冰一如以往好香綠茶味,但絕對唔苦!上面既牛奶雪糕好濃奶味又無冰粒,好幼滑。雪糕配沙冰真係天衣無縫!但係泡芙就有小小失望。綠茶餡係好香茶味,但係泡芙唔脆口。
2015-04-03
2015-03-28 323 瀏覽
黑芝麻醬扭紋軟雪糕💙💙有得揀(抹茶/扭紋/牛奶)👻黑芝麻味濃濃 滴得比較快 食落好似湯圓入面既饀咁 上面頂既抹茶好似俾芝麻味遮左啲🙈🙈 👻雪糕依舊香滑 食到底抹茶甘苦岀番黎😆😆 👻威化餅好脆 cone超級脆脆脆脆脆大滿足

黑芝麻醬扭紋軟雪糕💙💙
有得揀(抹茶/扭紋/牛奶)
👻雪糕依舊香滑 食到底抹茶甘苦岀番黎😆😆
👻威化餅好脆 cone超級脆脆脆脆脆
大滿足
2015-03-26
2015-03-22 259 瀏覽
是日回大埔吃飯, 趁未到晚飯的時候, 先拉了文迪來這裡吃雪糕, 為的就是新近推出, 期間限定的特濃黑芝麻醬配北海道牛乳軟雪糕.特濃黑芝麻醬配北海道牛乳軟雪糕 $38: 9分, 有三款味道, 還是選了扭紋, 即是牛奶加抹茶, 而重點就是面頭加上的特濃日本產黑芝麻醬. 先試一口, 不得了, 芝麻香是非常濃烈, 一時間, 滿口也是芝麻的味道, 套用文迪的一句, 能否加多點芝麻醬呀?至於軟雪糕, 這裡的出品當然還是令人滿意, 質感滑溜, 不會太冰, 奶香濃郁, 無論是牛奶味或者是抹茶味也是很美味的. 最好的吃法, 就是一次過同吃牛奶味軟雪糕, 抹茶味軟雪糕以及特濃黑芝麻醬, 讓三者的味道合而為一, 這一刻, 人也陶醉在這客軟雪糕上. 其實還有跟上兩塊扇形威化片, 不過就留給文迪享用了, 見她把雪糕放在威化片上, 吃得相當滿足的樣子, 就知道水準如何.Sweets House Cha Cha的特濃黑芝麻醬配北海道牛乳軟雪糕, 日本產黑芝麻醬果然是帶非常香濃的黑芝麻味, 配上香滑的牛奶味軟雪糕以及抹茶味軟雪糕, 愛吃雪糕的您, 怎能抗拒呢?
2015-02-11 316 瀏覽
大埔超級城除了有 '數字鋪' 吸引外, cha cha抹茶雪糕的吸客度也不遑多讓, 上週日跟男友到logon逛逛, 當然要買一杯來甜蜜一下~鋪位太細小, 只是店鋪的一角, 雖然天氣凍, 但依然有5人在排隊.  本想點一杯抹茶牛奶雪糕, 都說男友喜歡沙冰....一人讓一步, 來杯雪糕沙冰.  沙冰的抹茶味太甜, 而沙冰又打得不夠細滑, 所以飲管一啜, 大多是吸了冰凍抹茶而沙冰卻在杯內.  相反, 抹茶牛奶雪糕是依舊的濃郁美味, 抹茶的回甘加上香滑的牛奶, 造就了纏綿的雪糕質地~ yummy!!!

雪糕沙冰
2015-02-08
雪糕沙冰
2014-10-15 210 瀏覽
是晚响附近食團年飯, 早咗去到但又未夠鐘, 周圍行下, 竟然發現log-on門口有個雪糕牌, 好似幾吸引, 係食日本雪糕的, 於是跟佢指示入去詳細睇清楚, 原來佢有好多款式, 但可惜果度冇得坐, 只能拎住一路行一路食, 而且就快食飯, 所以試試佢個迷你版先..........order咗1個牛奶+綠茶味的扭紋甜筒, 迷你之餘仲要係瘦版, 我老公話兩啖可以食哂, 當然, 我地share嚟食, 佢唔可以咁大啖食啦~ 容乜易食埋我果份架~ 個雪糕質地比m記那些軟, 而且好香好濃味, 尤其是綠茶味, 佢蓋過牛奶味, 所以叫淨綠茶味係比叫淨牛奶味貴$4架~ 雖然佢個牛奶味係話用北海道牛奶, 但綠茶可能更足料, 所以貴d又濃味d~ 個雪糕筒都好正, 好香好脆, 仲甜甜地~開頭覺得呢個迷你版扭紋甜筒要成$20好貴, 但食完之後覺得貴都係值的~

2014-01-25
5 分鐘 (外賣自取)