係荃灣西港鐵附近行完商場,就去食個意大利餐!今次要極力推介前菜「三文魚他他配藜麥沙律,辣根汁」,三文魚鮮甜夠凍,最啱夏天開胃頭盤!藜麥除了是健康食材,口感脆脆,頗特別!辣根汁,不是辣的,不用怕呵!主菜「松露意大利飯」,松露特濃香口,與菇類加上cream sauce,更是絕配!另「是日精選鮮魚」亦是不錯的主菜,今次可精選的魚和亦肉青口,確實夠鮮、甜、香!再配上薯蓉,唔錯唔錯!天氣酷熱下,要一杯「朱古力沙冰」夠冰凍,暑氣全消!
係荃灣西港鐵附近行完商場,就去食個意大利餐!

辣根汁,不是辣的,不用怕呵!

天氣酷熱下,要一杯「朱古力沙冰」夠冰凍,暑氣全消!
2016-07-08
  • 三文魚他他配藜麥沙律,辣根汁
2016-08-24 227 瀏覽
和朋友到附近商場逛街後,不想食商場固有餐廳,於是周圍覓食,見到這家西餐廳外牆已經充滿歐陸風情,𥚃面氣氛亦算有格調,便走進去試試。Set Dinner由$178-$248不等,待應先端上一盤麵包,麵包做得不錯,外面脆身,內面鬆軟,配上黑醋和橄欖油。首先上的這道頭盤SALMON CARPACCIO很精緻,用上三文魚cold cut,再加上三文魚籽和黑魚籽。我用三文魚捲起所有配料一口吃,味道在舌尖層層滲出,而且有質感,鮮甜咸香都有,亦感覺清新!我亦嘗嘗朋友點的薯仔沙律,薯仔不會煮得太熟太焾,反而我挺喜歡薯仔可以保留有點咬口,而最特別地方是薯仔沙律混上黑松露醬,令味道和香味都簡直是昇華一個層次!每一口沙律都吃到黑松露的香味,令我忍不住把朋友頭盤都吃光光!主菜方面,我們點了兩款一同分享。蟹肉意粉啖啖蟹肉$198,味道鮮甜,混合三文魚子和芝士片,帶點咸香,捲上意粉食,令口感更加豐富。最欣賞意粉煮得剛剛好,不會過硬或過焾,而且蟹肉忌廉汁可以佈滿每一條意粉,成品的確不錯!不過份量十分精緻, 不太飽肚, $198略貴。另一款,我們點了Fish of Today $188,上碟是兩塊鱈魚柳,鋪底是醬煮翠玉

主菜方面,我們點了兩款一同分享。

另一款,我們點了Fish of Today $188,上碟是兩塊鱈魚柳,鋪底是醬煮翠玉瓜粒,賣相吸引,魚柳經簡單烹調過,沒有太多修飾,但就較淡身,而且魚肉較散。
甜品反而更出人意表,我們只加了一份士多啤梨慕絲(+$12)

士多啤梨慕絲食得出是真材實料,慕絲充滿奶香味,而且帶有粒粒草莓籽,而上面是一層厚厚的草莓醬,酸酸甜甜,亦有果肉粒,配上鋪面的草莓,口感十分豐富,作飯後甜品的確來得合適。
2016-08-24 241 瀏覽
今晚同朋友黎左荃灣呢間餐廳晚飯, 呢間餐廳環境幾舒服, 聽朋友講應該係新開無耐, 所以唔太多人~野食選擇唔太多, 2個人都點左set dinner~一點完野食, 侍應就送上餐包, 呢度既餐包幾好食, 烘得好熱, 而且面包外脆內軟, 食到停唔到口~餐湯係蟹肉蕃茄忌廉湯, 味道酸酸地, 忌廉味重, 但就無咩蟹肉~另一個頭盤就唔錯, 揀左溫泉蛋炒野菌配松露忌廉汁, 以頭盤黎講分量好多, 先將中間既溫泉蛋攪拌連埋d野菌食, 松露忌廉汁好香, 3樣野夾埋幾好食, 係幾特別既配撘~主菜要左松露意大利飯, 建議要左溫泉蛋炒野菌配松露忌廉汁既朋友唔好揀呢個main, 因為佢地個汁係差唔多味, 松露味依然係幾濃, 飯粒係意大利飯偏硬既質感, 味道唔差但覺得同頭盤好似~另一個main要左是日鮮魚, 今日係香煎孟曹魚, 魚肉十分嫩滑, 而魚皮煎得微脆, 好香口, 係好味既煎魚, 旁邊配左西芹香橙汁, 幾fresh~飲品加$24可以要special drink, 要左呢杯係柚子蘋果沙冰, 比較小見蘋果做沙冰, 但係蘋果味唔突出, 整體似係柚子蜜沙冰XD 但柚子味係濃既, 而且沙冰幾綿滑~
野食選擇唔太多, 2個人都點左set dinner~
2016-08-22 192 瀏覽
又到三五知己聚餐日子,正當大家煩惱緊食咩好既時候,係荃灣打滾既朋友話有間新開既餐廳係大壩街,岩晒...可以去荃灣廣場行完街就可以去開餐,好方便.一黎就係熱辣辣既面包,好軟熟,配埋黑醋橄欖油,酸酸地,好好味。蕃茄芝士沙律,黑醋汁:賣相色彩繽紛,極為吸引,車厘茄和士多啤梨都好新鮮,好鮮甜,水牛芝士本身就是味淡配上黑醋汁,車厘茄和士多啤梨伴食,酸甜適中.溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁:溫泉蛋炒雜菌岩晒人食肉既朋友,蛋汁香滑,雜菌味好香好濃郁,配埋松露忌廉汁更添味道層次.慢煮三文魚,藜麥沙律,辣根汁:三文魚他他口感唔錯,三文魚味十分濃郁,配上豐富營養價值既藜麥,整道菜看上去雖簡單,但鋪排卻很用心,兩者配合一滑一煙韌,十分有趣,另不得不提最頂層既黑魚子和三文魚子,令到整道菜更添口感同咸香.松露薯仔沙律:松露味好香濃,薯仔沙律好有口感,食到粉綿既薯仔.仲有一款我未食過既配料,就係好少見既洋薊,味道有少少酸,仲好爽口,好特別.澳洲蟹肉意粉:雖然材料好簡單,只有蟹肉和三文魚子,但份量十足,每一啖都有食到蟹肉,價錢唔貴,真係非常抵食,而且意粉煮到煙煙韌韌,個人十分喜歡.是日精選鮮魚:平時不愛食魚既朋友,都好
是日精選鮮魚:平時不愛食魚既朋友,都好喜歡,一D都唔腥,而且處理得好好,無骨的,所以可以放心大啖大啖咁食,味道比較清淡,外皮煎到香脆可口,真係食到唔停口.
松露意大利飯:意大利飯軟腍中帶少少硬,個人好鐘意這種口感,每一啖都好有濃郁既松露味,配上惹味既雜菌,真係一絕.
士多啤梨乳酪沙冰&芒果乳酪沙冰:由新鮮既士多啤梨肉和芒果肉打成既沙冰,酸酸甜甜,好好飲,沙冰打到好幼細,飲落好夠凍,好岩夏日飲.
香蕉朱古力牛奶沙冰:朱古力味好香濃,反而蓋過左香蕉味,不過鐘意朱古力既朋友,一定要試下,唔太甜,同樣沙冰打到好幼細,飲落好夠凍.

士多啤梨檸檬梳打:朋友話呢杯就麻麻地,士多啤梨味唔夠,無酸甜味,不過都幾清新,又夠凍,但都係乳酪沙冰比較好飲.
士多啤梨慕絲:杯身可以見到士多吘啤梨籽,所以應該由新鮮既士多啤梨肉製成,慕絲質感香滑,食落好輕型,唔會太膩.伯爵紅茶意式奶凍:奶凍十分Q彈,朋友不斷搖隻碟,都唔會爛,做得好出色,食落伯爵紅茶味重,配埋蜜糖,甜而不膩,又好清新,真係食唔停口.
火焰焦糖香蕉甘納許:朱古力迷一定要試,口感質地好濃厚,朱古力味重,仲帶有少少酒味,再加上脆脆既焦糖香蕉切片,味道已經好好味,好滿足,再配埋碟上既杏仁,海鹽,花生碎,令到層次更加突出.
2016-08-22 260 瀏覽
朋友介紹話呢間新開西餐好抵食,甘我地兩條友就坐西鐵過黎食,由荃灣西行過黎都要十分鍾左右,行到附近全部都系車房,開頭都以為自己行錯路,原來系車房再入面,有D難搵!一黎到見到門口都幾歐陸feel,入到去坐地方唔系好大,佢系用左開放式廚房,見到好多年輕男士做賣頭苦幹整野食!開放式廚房比人感覺衛生好多,起碼唔敢加料 我地每人叫左個晚餐set 餐,佢set 餐抵好多,有前菜,主菜同一杯野飲,要湯要另+$38,唔要甜品可-$12,佢前菜個蕃茄芝士加黑醋汁,蕃茄新鮮,芝士用水牛芝士,開頭以為淨系食水牛芝士會好膩,但佢配個黑醋酸酸甜甜反而仲更加帶出芝士香味。澳洲蟹肉意粉,意粉份量唔多,但蟹肉比例多好多,蟹肉唔《梅》,鮮甜,意粉適中,配白汁佢有餐飲但我另+$24一杯特飲士多啤梨沙冰,炎熱夏天最好配合,又唔太甜,好岩女士飲!有時下午茶時間得閒都可以約朋友淨飲特飲,佢環境唔錯,好岩幾個朋友坐系度吹下水

蕃茄芝士
蕃茄芝士
2016-08-22 269 瀏覽
難得阿媽約我食飯,作為孝子都要搵番間好少少既餐廳慰勞下佢😂 咁岩佢要去荃灣大會堂睇表演,咁我就卜左附近既餐廳。我卜左比較早既時間,所以一開始好似包場咁。其實間餐廳係荃灣廣場百老匯戲院一行出去轉左,地理位置幾好,附近都有好多食店。我阿媽係比較嘴刁既人,而且次次同親佢食飯,我去開果d餐廳果日都會失準,直頭好似魔咒咁,要對住佢邊食邊彈😂。今次我搵間未食過既,希望可以破解呢個魔咒。而結果係,呢間野真係好味,阿媽都係咁講侍應好年輕但好有禮貌,order左之後有問意粉同飯需唔需要煮番淋少少,因為佢地係會煮得偏硬身一d。我覺得呢d細緻位好貼心我點左溫泉蛋同埋蟹肉意粉。溫泉蛋好流心,唔小心篤穿左果刻,d蛋汁洶湧而出😂圍住蛋既菇有好濃郁既松露味,仲有熱熱地既麵包伴住食,好滋味蟹肉意粉有好濃好creamy既汁,有濃厚芝士味同檸汁,酸酸地冇咁漏。意粉又做到好有咬口,唔會過熟不過我最欣賞都係阿媽果碟牛肝菌risotto,香濃既松露香氣,好moist飯又夠淋,真係好好味至於野飲果度,我覺得我果杯士多啤梨沙冰既冰粒太大粒,一開始用飲管係啜唔到,要拔黎食😂 而阿媽杯檸檬野芒果味好似比較人造,特飲方面仍需努力😂 但其

我點左溫泉蛋同埋蟹肉意粉。

至於野飲果度,我覺得我果杯士多啤梨沙冰既冰粒太大粒,一開始用飲管係啜唔到,要拔黎食😂 而阿媽杯檸檬野芒果味好似比較人造,特飲方面仍需努力😂 但其他方面,我覺得都好好,環境愜意,食物美味。大家辛勞一日無非都係為左呢刻,舒舒服服咁享受晚餐
7點之後陸續有人入黎開飯,餐廳開始人聲沸騰,不過可惜未坐滿人🤔

兩個人埋單400幾$晚飯都ok,食得開心坐得舒服,此刻無價
松露牛肝菌risotto
63度溫泉蛋
松露牛肝菌risotto
  • 牛肝菌意大利飯
首先要比好多個like俾Stella!本人食過好多西餐,亦自認係西餐迷,但係好多餐廳只係食裝修,貴得黎完全唔好食!近日經過荃灣,西餐癮又發作啦行過就諗住試吓,本來個心都諗住應該唔係好高質啦,而且lunch time都有枱淨,個心開始怯怯地⋯但原來咁諗就大錯特錯喇!餐廳侍應好細心,一早已經幫我擺好晒啲餐具跟住順勢遞上餐牌!一見menu有炸雞,梗係要試下,而朋友J叫了burger! 隨即侍應送上自家製嘅水果乳酪杯作為前菜,食完覺得更加開胃,更加期待主菜的來臨!之後就係好好味的蕃茄濃湯,我從來都冇飲過咁好味嘅番茄湯!好似有100個番茄打成咁好多西餐廳都只係用罐頭嘅羅宋湯而唔會心機喺度!食到呢到都已經覺得店主十分有誠意!主菜到啦!炸雞一個字,香。加上蛋黃醬,減少左油膩感覺令人好想再食!好雞之人,一定要試!跟住係溫泉蛋burger雖然本人同朋友都覺得漢堡唔夠其他餐廳嘅厚但係加埋芝士煙肉同埋自家製沙律醬一齊食,真係好食到無朋友。。。最後老闆更親自逐張逐張枱問食物嘅質素,更送上香橙梳打答謝客人意見好開心見到荃灣有呢間咁有實力嘅西餐廳!香港地仲有幾多好似呢間咁,實而不華啊? 支持小店!支持用心做食物的

好開心見到荃灣有呢間咁有實力嘅西餐廳!香港地仲有幾多好似呢間咁,實而不華啊? 支持小店!支持用心做食物的餐廳!
蕃茄濃湯
蕃茄濃湯
2016-08-21 165 瀏覽
朋友,你多久會聚一聚?一星期,一個月,或是一年?我跟R小姐只是一個月沒有好好坐下聚一聚,她已經說太掛著小妹,說要好好一聚。她說來荃灣好好逛一逛,要購物一番,好好好,但也要先吃個晚餐,有氣有力才能抬走戰利品。她說還可以吃完晚餐然後看套電影,對啊,星期五真的是最可能任性的一天。裝潢看出花過點心思,以地圖作裝飾,有個開揚的飲品吧,調製飲品。前菜 凱撒沙律在沙律菜上佈上芝士,增加香氣及味道,蔬菜爽甜新鮮,份量足夠一人享用。蟹肉南瓜湯湯頭是稀身帶淡淡的南瓜味,入口蟹肉沒有太多只是裝飾一丁點,蟹肉沒有太鮮味。澳洲蟹肉意粉$198意粉煮至軟熟卻不軟爛,混上澳洲蟹拆肉煮成醬汁再燴進意粉,加上頂端的數粒飛魚籽裝飾一下下,份量不多,只是數口便會吃光光,醬汁可能混入蟹肉所以有啲水流稀身,味道帶濃厚的鮮味,所以不會怕不夠味。飲品 柚子蘋果沙冰 $24飲品是自家調配的獨有味道,入口清新,柚子頗重身,不習慣的人會覺得是洗潔精味,不過小妹覺得很清甜。在荃灣來說,這麽多同類的餐廳很難突圍而出,價錢不算是平宜,質量屬中等。
前菜 凱撒沙律

蟹肉南瓜湯

澳洲蟹肉意粉$198

飲品 柚子蘋果沙冰 $24

2016-08-20 4643 瀏覽
人大了,時間彷彿也隨人的步伐越走越快,轉眼又來到逢星期四往荃灣開會的日子。會後找一找舊同事午餐也成了每星期的例行公事,這天則來到了車房s旁新開張的西餐廳。(還是叫王少清中學對面會好聽一點?)小店的廚房是半開放式計劃,客人在進出餐廳或等候入座的時間總會看得到忙得不可開交的廚師們。亦因為這一看,令我很快便想到吃甚麼了。五款Main Course當中,其中三款配的均是薯蓉,滿是認為不夠飽的想法下,餘下的沙律與卡邦尼長通粉,自然會選後者吧。主食之前,每份午餐均配餐湯或沙律。同事選的餐場是番茄忌廉湯配藏紅花,而我的沙律配上的應該葡萄黑醋,而味道就是普通的沙律菜吧。另外還有一客餐包,口感偏硬的麵包蘸了黑醋後,表現不過不失。卡邦尼長通粉 $78長通粉雖然尚算彈牙,可惜忌廉汁實在不足夠,沒能每一根長通粉都沾有醬汁。而沾到忌廉汁的長通粉卻是偏鹹。唯一可取是煙肉份量挺多就是了。香煎挪威鯖魚 $78還有同事的香煎挪威鯖魚,看上去魚肉似乎挺多汁。熱咖啡餐飲是沒有驚喜的咖啡,算是合格吧。難得的試了新的餐廳,可惜以食物的表現還是試一次便夠,提不起讓我再吃的興趣。
是日餐湯
是日沙律
餐包
另外還有一客餐包,口感偏硬的麵包蘸了黑醋後,表現不過不失。
卡邦尼長通粉
卡邦尼長通粉 $78

卡邦尼長通粉
唯一可取是煙肉份量挺多就是了。
香煎挪威鯖魚
香煎挪威鯖魚 $78

還有同事的香煎挪威鯖魚,看上去魚肉似乎挺多汁。
熱咖啡
熱咖啡

餐飲是沒有驚喜的咖啡,算是合格吧。
題外話/補充資料: 一篇食評交完一次被無視,再交一次被視為試食,有趣的平台!
2016-06-23
2016-08-19 189 瀏覽
上次去味苑,已留意到旁邊有一間裝潢甚具型格的法國菜小館Stella's Bar and restaurant,價錢平實合理,所以今次我倆都懶諗晚飯地點,索性試試這間新店。上次見到平日晚市Stella 都已坐滿人,所以我們很醒目地一早訂座。果然,今天星期一,Stella依然爆滿!是什麼令她如此受歡迎呢?不禁令我期待今晚帶來的食物。不用煩惱,最好還是點兩份SET DINNER分享。SET DINNER包括餐包,頭盤/餐湯,主菜,和飲品。餐包餐包十分軟熟,蘸上黑醋和橄欖油,好吃。前菜:stella's 凱薩沙拉成品都挺大份,烤煙肉條味道香口,和芝士蔬菜相配合,做到沙律清新的效果。前菜:63度溫泉蛋只見侍應端上碟時,碟中的溫泉蛋已已蠢蠢欲動,我們小心地𠝹開表面,整個蛋汁立即緩緩流下來。我再將菇類配菜混合蛋汁及松露忌廉汁,菌菇變得滑嘟嘟,沾滿了蛋汁,入口香滑Creamy,松露的香亦毫不遜色,十分突出。Porcini Risotto牛肝菌意大利飯($178)意大利飯煮得剛剛好,不會太淋,保持一點咬口,而且煮得粒粒分明,十分正宗的味道,加上有黑松露和芝士,所以整個飯都充滿香氣,兩者味道亦很突出。Sl

餐包

餐包十分軟熟,蘸上黑醋和橄欖油,好吃。
前菜:stella's 凱薩沙拉
前菜:63度溫泉蛋

Porcini Risotto牛肝菌意大利飯($178)

Slow-cooked Hanger steak, Mashed Potato, red wine sauce慢煮牛腹肉,薯蓉,紅酒汁($248)

賣相吸引,煮得五成熟左右,紅紅的肉色十分誘人。牛肉肉質軟焾,同時保留肉汁,肉味濃郁又JUICY。牛腹肉下是薯泥蓉,磨得細幼,加上肉汁,幼滑之餘都十分惹味,比RISOTTO跟得我歡心,只是牛肉及薯蓉的份量都很少,吃完完全不夠飽,$248價錢略嫌稍貴。

柚子蘋果沙冰(+$24)

柚子和蘋果味道清新,不會太甜,飲完不但消暑解渴,更加十分開胃。
一頓晚餐總要有甜品才算圓滿,+$12點了一客甜品

伯爵茶奶凍

賣相精緻,幾片玫瑰花瓣即時令到甜品更有法式情懷。除了賣相,味道亦有內涵。奶凍非常香滑,入口充滿濃烈的伯爵茶香和淡淡的奶味,味道幽香淡雅,表面還輕輕地淋上蜜糖,甜甜的令味道更豐富,味道驚喜!十分十分喜歡!

雖然性價比不算高,但味道整體都很不錯,令人驚喜。只能說這兒確實是法國菜小館,價錢和份量都十分『法國菜』!
  • 伯爵茶奶凍
  • 63度溫泉蛋
2016-08-19 150 瀏覽
荃灣揾嘢食並無難度,但想試吓法國大餐的選擇就比較少,上星期中午到大壩街車房維修座駕,途經Stella's bar & restaurant,見門口餐牌價錢合理,就約齊豬朋狗友品嚐一吓。入座後覺得環境一般,但總算坐得舒服,值得一提,現場所有服務員都以殷勤的服務態度,及介紹當日最好味的菜式比我哋,整體菜式不俗,實有驚喜面孔出現。
2016-07-04
紅酒燉牛肋條
上湯浸海上鮮
松露意大利飯
松子酥焗牛骨髓
朱古力,士多啤梨沙冰
2016-08-19 144 瀏覽
每日返工營營役役, 有時會對工作麻木, 對身邊事物提不起興趣不想活得像條鹹魚, 我開始學會為自己編排好假日的活動,多出外走走.來到開心星期五, 就跟朋友先吃個飯, 再看一場戲. 輕鬆一下.看戲地點就在荃灣廣場, 理所當然在附近找吃的.其實廣場附近蠻多食店選擇, 不過今日我倆選了一家新餐廳 Stella’s Bar & Restaurant.這次選餐廳的原因很簡單, 外貌看上吸引. 哈~餐廳環境很不錯, 每個角落都佈置得很有風格, 感覺有點像置身於外國餐廳沒有什麼idea時, 食物都聽取店員的推介, 點了不少特別的款式來試.先上左2款麵包, 他們自家制的麵包味道很香, 可以蘸上油醋吃, 是餐前開胃菜.先上了鵝肝牛脷肉凍 HK$ 138菜色很特別, 這個肉凍由餐廳自己製作, 不是現成罐頭食物. 將鵝肝及牛俐分別打成醬, 再一層層地鋪於模具, 雪凍了就可以切來吃.入口有很濃郁的鵝肝味道, 而牛脷味則不是太突出. 但口感很軟滑, 超CREAMY的. 真的好味.單吃其實會覺 得有點膩, 我比喜歡配麵包同食, 味道更好.德國白露荀 HK$128平時吃的露荀都是綠色的, 另外草青味比較重. 這個白露

看戲地點就在荃灣廣場, 理所當然在附近找吃的.

這次選餐廳的原因很簡單, 外貌看上吸引. 哈~

先上了鵝肝牛脷肉凍 HK$ 138

單吃其實會覺 得有點膩, 我比喜歡配麵包同食, 味道更好.
德國白露荀 HK$128

平時吃的露荀都是綠色的, 另外草青味比較重. 這個白露荀口感爽甜, 味道清新.
食的時候將溫泉蛋拌入白露荀, 中間的溫泉蛋用了65度的溫度去煮, 有流心的效果之餘, 蛋味更很香濃.

雖然這款有點小貴, 但值得一試.
是日餐湯是松露薯仔湯, 上枱時賣相十分討好.
這個湯比較稠密, 入口除左有濃濃的松露香味, 薯仔是完全打成蓉, 所以口感很綿滑. 飲完後口腔仍留有陣陣餘香.
櫻花蝦意粉 HK$ 138

這個比較清淡, 帶有淡淡的蝦味道. 雖然不是味濃的菜色, 但卻食到櫻花蝦的海鮮香味.
這款意粉口感特別有彈性, 不會太硬, 也不太軟. 不錯.
慢煮牛腹肉配紅酒汁及薯蓉 HK$248

慢煮牛腹肉的生熟程度由餐廳決定, 而這個牛腹肉生熟程度剛剛好

肉質非常嫩滑, 肉味也香濃, 一點也不會嚡.

沾以紅酒汁進食, 更可以提升肉味, 真的要推介一試.
另外伴碟的薯蓉也不可以錯過, 口感很綿滑, 我整個人就KO了這個薯蓉.
士多啤梨慕絲 HK$58
這杯慕絲味道帶點微酸, 而且乳酪味重, 拌以鮮草莓和草莓醬同食, 有消滯的功效. 可以緩和一下剛才的飽膩感覺.
伯爵紅茶意式奶凍 HK$ 50

奶凍口感細滑,入口時伯爵茶濃, 而味道不算太甜.

口感Creamy, 有點像雪糕質地很香滑. 味道很好.

2016-06-24
2016-08-19 150 瀏覽
同朋友行去 AEON,就去荃灣廣場 shopping!行到咁上下,就上網睇下附近有咩新餐廳未試過。點知一睇除了荃灣廣場內嘅餐廳,就見到呢間。環境唔錯呢!見啲食評都講得唔錯,又話係法國菜喎,價錢都接受到,就同朋友入去試下,我當 FINE DINNING 架喇~ 叫咗個藜麥沙律,藜麥係最近大熱,又有超級食物之稱,我哋決定叫嚟試下,扮下識食。其實食落係有啲唔慣,因為一粒粒,口感比米粗糙;不過好彩有其他沙律菜同生果,所以都好容易食曬成碟。藜麥纖維高,好有益,所以我哋點都會食曬佢。侍應送來一籃子餐包,沾醋食。餐湯可以加或者唔加,我哋加咗。今日係南瓜湯。睇返之前嘅食評,好似無咩人 POST過南瓜湯!我好少飲呢個湯,多數飲忌廉湯,但原來呢個湯幾好飲。好香嘅南瓜味,又creamy!主菜係是日精選鮮魚同埋松露意大利飯。是日鮮魚係盲曹魚,餐廳用咗煎封嘅方法,令條魚食起上嚟無咩腥味;魚肉入口嫩滑,完全唔嚡口,魚皮煎得香脆,好味!松露意大利飯睇落好簡單,但其實松露味極香濃,未食就已經傳嚟陣陣香味,令人垂涎。正宗嘅意大利飯是有D硬,唔會好軟身。呢個意大利飯嘅汁同飯融合一齊,不過飯嘅口感唔會太軟糯,煮得不錯呢!
環境唔錯呢!
侍應送來一籃子餐包,沾醋食。
餐湯可以加或者唔加,我哋加咗。今日係南瓜湯。
主菜係是日精選鮮魚同埋松露意大利飯。
值得一讚嘅是呢度嘅沙冰飲品!每次點乳酪飲品,其實都擔心會有「藥水味」。而呢度嘅乳酪沙冰就無令我們有依種感覺,飲起上嚟,味道又幾清新,有酸酸嘅士多啤梨味,亦都有香甜芒果味!貨很對版,哈哈!
甜品揀咗好多人都食嘅伯爵紅茶意式奶凍,另一個就揀咗店員推介嘅焦糖香蕉甘納許。
前者幾特別,好似食緊奶茶味嘅布甸,幾特別;
而另一個就有啲花神嘢。食之前,店員就用火槍喺上面燒一燒,令「焦糖」出現!香蕉下面,其實係朱古力同忌廉打成嘅 mixture。香蕉配朱古力,係好多人心中嘅夢幻配搭!頭幾啖我都覺得幾吸引,不過食食下我就覺得有啲苦澀,可能我個人唔係好食黑朱古力嘅原因啦~不過睇得出呢個甜品好特別,好有心思!
雖然埋單 OVER 曬原本個 budget,不過原因主要因為我哋2個太貪心,愈叫愈多唧。不過呢度都叫幾好 hea,去開荃廣同 AEON可以試下!
2016-07-10
  • 伯爵紅茶意式奶凍
  • 乳酪沙冰
  • 南瓜湯
  • 焦糖香蕉甘納許
2016-08-19 149 瀏覽
Stella's 荃灣是舊區, 特別在大壩街那邊, 以前多數是茶記及舊式老派食店, 可能租金吸引之故, 近年卻開始變天, 多了很多新派林林總總的新餐廳, 我係荃灣浦大, 一定要支持本區經濟, 今晚跟朋友來了這間新開的西餐廳Stella's bar 晚飯共聚。開放式廚房多款 set dinner 供選, 包餐包、前菜、主菜及餐飲。我叫了野菌温泉蛋及慢煮牛腹肉 ($248/晚餐)前菜 : 野菌温泉蛋配松露忌廉汁松露汁忌廉汁香氣四散, 口感細滑, 加埋野菌的菇香, 食指大動。63度溫泉蛋水漾流心, 撈埋野菌食, 野菌吸盡松露汁, 加埋溫泉蛋的滑口, 美味非常。慢煮牛腹肉配紅酒汁($248/晚餐)5成熟慢煮牛腹肉, 肉色光澤, 流出紅嫩的肉汁, 入口嫩滑, 牛味濃郁, 完全無根, 紅酒汁調較得頗出色, 淡淡的葡萄酒香配醬油鮮, 令牛肉更美味。講番這三件慢煮牛腹肉, 原來用上一晚時間慢煮, 上檯前煎香, 再入焗爐焗, 再大火煎2下才上檯, 怪不得牛肉外脆內軟, 如此腍滑, 才賣2百多元, 制作認真成咁, 下次一定再來試另一個 set dinner。朋友的 main course魚都好好味。
開放式廚房
我叫了野菌温泉蛋及慢煮牛腹肉 ($248/晚餐)
前菜 : 野菌温泉蛋配松露忌廉汁

慢煮牛腹肉配紅酒汁($248/晚餐)
朋友的 main course魚都好好味。
慢煮牛腹肉配紅酒汁($248/晚餐)
前幾日在附近發展到新店時, 經過stella's bar & restaurant, 已經諗好要黎食晚餐啦.所以立即約齊家人來, 晚餐仲有套餐選擇, 好吸引呀.外牆是白色, 加上落地玻璃, 裝飾簡潔有情調, 日間同夜間都給人感覺舒服.木板上寫的appetizer及main course 的菜式貴精不貴多, 款式唔算好多, 但質素幾好, 可以食到教高級的菜式.餐廳樓底好高, 西餐廳的氣氛很好, 很適合聚餐. 看到好多餐酒, 紅,白酒都有.也適合情侶來進餐, 可以慢慢食慢慢傾.最喜歡都是落地玻璃門, 日頭透到自然光, 晚上燈光透入很有氣氛.牆上掛了部份餐牌, 甜品就是吸引到我的. 而且套餐還可以有優惠食到甜品.點餐後, 店員先上餐前麵包, 烘得暖暖地, 鬆軟的法包塗了蒜味的欖油, 附上欖油黑醋供蘸麵包食, 味道幾好, 如果有多款餐包更好.士多啤梨乳酩沙冰 (前)+$24, 芒果乳酩沙冰(後)+$24前者士多啤梨都突出, 反而乳酩冇咩, 不過夠凍味道又酸酸甜甜, 質感滑身有少許冰粒.後者是必叫的芒果乳酩沙冰, 芒果味頗濃, 乳酩味也重, 沙冰打得更幼滑. 另外兩款不算太吸引, 香蕉朱古力牛

所以立即約齊家人來, 晚餐仲有套餐選擇, 好吸引呀.

也適合情侶來進餐, 可以慢慢食慢慢傾.
餐前麵包
士多啤梨乳酩沙冰 (前), 芒果乳酩沙冰(後)

香蕉朱古力牛奶沙冰 (前), 士多啤梨檸檬梳打(後)
另外兩款不算太吸引, 香蕉朱古力牛奶沙冰 (前)+$24, 冇咩香蕉味, 只有濃濃朱古力味加薄荷味.

士多啤梨檸檬梳打(後)+$24, 望落最靚但味道清淡, 好重梳打味, 甜度同酸度都好淺.

我地叫左幾個set黎share, 先上開胃前菜share食.
蕃茄芝士沙律, 黑醋汁
蕃茄芝士沙律, 黑醋汁.
賣相好精緻.

芝士粒是水牛芝士, 味道清淡軟滑, 係家人至愛. 除左有蕃茄(車厘茄)之外, 仲有士多啤梨, 全部都好新鮮.

而我最喜歡是用左黑醋汁跟蜜糖, 甜甜地既honey好夾芝士, 呢個先係最正組合.
63度 溫泉蛋, 炒雜菌, 松露忌廉汁
63度 溫泉蛋, 炒雜菌, 松露忌廉汁. 上菜時已傳來陣陣黑松露香味.
63度 溫泉蛋, 炒雜菌, 松露忌廉汁
刺開溫泉蛋拌勻後食, 蛋黃好香, 令到所有食材既味道都結合左. 用左3-4款雜菌, 最底仲有松露忌廉汁, 所以炒雜菌更滑, 整個菜都好濃郁菇菌味.
三文魚他他配藜麥沙律, 辣根汁
三文魚他他配藜麥沙律, 辣根汁.
份量都幾多, 4個人食岩岩好, 平時2人分享仲滿足.
三文魚他他配藜麥沙律, 辣根汁
三文魚好柔軟肥美, 做成他他較易滑入口, 伴三文魚籽同黑魚子, 提升鮮味. 加左辣根汁同沙律醬, 味道更加滋味.

真係要一讚餐廳仲用藜麥加入沙律, 除左令整個菜減少膩感之外, 仲好健康.

我本身未食過藜麥, 但聽過呢款超級食物好處多多. 營養價值高又纖維豐富, 原來仲好好食. 基本上藜麥冇咩味, 但煮得好好, 一粒粒好細, 而且有點煙韌, 咬開時口感好有趣. 唔好睇少份量, 當藜麥浸水後發大, 所以很易飽肚.
松露薯仔沙律
松露薯仔沙律, 看似普通, 但都用左不少松露, 除左有松露香, 個沙律仲有一款食材比較少見, 就是雅枝竹.

雅枝竹包着外層的葉瓣好堅硬, 入口只有苦澀味, 所以不會食用. 一般只食花芯部份及底部數瓣嫩葉, 一顆花蕾只有三分一部份可供食用,非常矜貴. 極具營養及醫療價值含豐富蛋白質、礦物質及維他命, 更被美國防癌學列為三十種防癌蔬果之一.

這個菜的雅枝竹是醃過的, 酸酸地帶點爽口, 味道跟一般醃蔬菜甘不多.
澳洲蟹肉意粉 (set) $198

australian crabmeat spaghetti
澳洲蟹肉意粉 (set)
蟹肉份量很多, 而且一點也不腥, 處理得很好. 伴埋三文魚籽食, 口中爆發鮮甜味.

意粉也要一讚, 正宗的al dente, 外面軟而中間一點半熟不生, 好有彈性.
是日精選鮮魚 (set)
是日精選鮮魚 (set) $188

連平日怕食魚既妹妹也喜歡, 西式處理不但啖啖肉冇魚骨, 仲煎得魚皮保持香脆, 魚肉夠滑唔腥.

味道清淡食出魚味.
松露意大利飯 (set)
松露意大利飯 (set) $178

truffle risotto 同樣做到傳統意大利的口感, 意大利米短小而飽滿, 煮得濕潤黏稠, 米粒中心仲有少少硬.

芝士味不會好濃反而松露用量很多, 所以香氣四溢. 仲有好夕雜菌做配料.
士多啤梨慕絲
士多啤梨慕絲 $58 (set - $12 = $46), 大大杯才 $40幾元, 好抵食.

strawberry mousse
士多啤梨慕絲
士多啤梨味好濃郁, 用新鮮的士多啤梨, 所以見到慕絲內都有很多士多啤梨籽.

慕絲做得夠滑又厚身, 而且打了好多空間, 質感輕盈, 食完都唔膩.
伯爵紅茶意式奶凍
伯爵紅茶意式奶凍 $50 (set - $12 = $38), 份量就偏少, 不過質素高.

earl grey pannacotta

伯爵茶雖然沒有茶甘, 但茶味好香. 奶凍Q彈到一個點, 看相都知道其滑溜順喉. 沾上裝飾的蜜糖更加香甜, 又夾到茶味. 感到似食緊一杯伯爵茶.
海鹽焦糖火焰香蕉甘納許
海鹽焦糖火焰香蕉甘納許 $88 (set - $12 = $76)

flaming sea salt caramel banana ganache
海鹽焦糖火焰香蕉甘納許
有得睇表演又有得食, 店員上菜時才點起火焰, 酒精蒸發後好香.
海鹽焦糖火焰香蕉甘納許
朱古力好軟滑而且味道特級濃, 還滲出酒香. 香蕉上的焦糖燒得夠脆口. 可以沾少少碟旁的海鹽或脆脆等配料, 味道變得豐富又有層次, 好欣賞呢個甜品.
只能說: 必點的甜品.
2016-07-11
餐前麵包
士多啤梨乳酩沙冰 (前), 芒果乳酩沙冰(後)
蕃茄芝士沙律, 黑醋汁
松露薯仔沙律
澳洲蟹肉意粉 (set)
是日精選鮮魚 (set)
松露意大利飯 (set)
伯爵紅茶意式奶凍
海鹽焦糖火焰香蕉甘納許
  • 芒果乳酩沙冰(後)
  • 三文魚他他配藜麥沙律
  • 澳洲蟹肉意粉