估唔到南丫島竟然會有正宗印度菜🤤大家可以揀坐室外 或者室內當日比較熱就坐左室內啦🌞🥘🥘🥘🥘腰果椰奶咖喱雞 Chicken Korma ($85)🍗呢款咖喱適合唔太食得辣嘅朋友🤓辣味温和 再配上腰果甜甜地嘅味道 椰奶嘅香味🥥令到成個咖喱都好易入口啊😆啲雞好入味啊 唔會同咖喱嘅味道分開左👍🏻而且每一粒都大粒 加上份量足夠啊牛油烤餅 Butter Naan ($25)🧈一開始叫嘅時候都擔心會比較油膩🫣但竟然唔會啊😆每一塊都有牛油 而且牛油味好香啊👃🏻雖然比較簡單 只有牛油加上去 反而令到味道淡淡地 幾吸引🫶🏻正正係呢個原因 牛油烤餅適合配翻腰果椰奶咖喱雞🍗咖喱蝦 Prawn Curry ($92)🦐見到張相嘅顏色 都睇得出落嘅香料比較多🌶️所以味道比較豐富 同辣辣地🥵呢款咖喱適合鍾意食辣嘅朋友😆咖喱蝦入邊嘅蝦球唔算大隻 但份量足夠🫶🏻而且好入味香蒜烤餅 Garlic Naan ($25)🧄見唔見到個烤餅鋪滿晒蒜🧄一上碟嘅時候 就聞到好香嘅蒜味 好吸引👃🏻見到咁多蒜 係唔係擔心會食到成口蒜味呢?🫠幫大家實測完 係唔會㗎👍🏻因為加咗香蒜 所以味道比較濃郁😌適合配返咖喱蝦🦐
估唔到南丫島竟然會有正宗印度菜🤤

幫大家實測完 係唔會㗎👍🏻
因為加咗香蒜 所以味道比較濃郁😌
適合配返咖喱蝦🦐
2023-02-23 411 瀏覽
📍 Spicy Island Indian Restaurant & Bar (南丫島)南丫島榕樹灣大街7A-B號舖-這家在榕樹灣碼頭附近的印度菜還不錯吃 我們點了兩份咖哩都還不錯吃可惜味道有點太像了 蝦子的比較辣一點 naan 很有口感很好吃 總體而言還不錯- 🐔 chefs brandy chicken $95🦐 prawn masala $80🫓 naan $18環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4/5推薦指數⭐️ 4/5 #food #foodporn #foodstagram #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #香港美食

南丫島榕樹灣大街7A-B號舖

🐔 chefs brandy chicken $95

🦐 prawn masala $80

🫓 naan $18

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4/5
推薦指數⭐️ 4/5

2023-01-31 267 瀏覽
雜菜沙律:作為前菜,清新開胃;注意是生洋蔥,真的好辣。印度炒飯:粒粒米分明,炒得很乾身而不會硬,白米中夾雜少許染了綠色和橙色的米,吸引視覺。炒飯整體淡淡地,用來配咖喱吃十分合適。羊肉:唔好睇佢細細個兜,羊肉粒份量很多,肉質軟淋入味,也很好配飯吃。

雜菜沙律:
作為前菜,清新開胃;注意是生洋蔥,真的好辣。

印度炒飯:
粒粒米分明,炒得很乾身而不會硬,
白米中夾雜少許染了綠色和橙色的米,吸引視覺。
炒飯整體淡淡地,用來配咖喱吃十分合適。

羊肉:

2023-01-31 173 瀏覽
來到南丫島,當然選擇這裏才有的餐廳,在Openrice找到這間印度菜Spicy Island Indian Restaurant & bar。腰果咖喱/未試過用腰果煮成嘅咖喱,是香港人健康口味,是稍為清淡的咖喱,如果薄餅食晒 無得點,就咁飲都得,好似飲緊腰果忌廉湯咁😝。薄餅/用嚟配咖喱一流。香蕉奶昔/感覺係新鮮香蕉,唔會太甜,乳酪微酸,好喝。烤羊/唔好睇佢紅卜卜,其實唔多辣㗎

腰果咖喱/

薄餅/
用嚟配咖喱一流。

香蕉奶昔/
感覺係新鮮香蕉,唔會太甜,乳酪微酸,好喝。

烤羊/
唔好睇佢紅卜卜,其實唔多辣㗎

一班人人放假入南丫島行下, 一落船就畀呢一間印度菜吸引咗, 戶外門口坐嘅地方好舒服, 其他朋友唔鍾意食印度菜去食咗其他嘢我二人就揀咗呢間坐低。門口餐牌寫住$98 set lunch,本來想試下嘅坐低唔見有menu, 我行返出門口影相問侍應, 兩位印度女士打理全餐廳樓面, 在他非常忙碌情況下才另一份set lunch menu畀我揀。我哋叫咗一份羊一份魚set lunch, 芒果乳酪和香蕉乳酪先講兩杯乳酪嘢飲大概幾分鐘就送到, 冇冰、無味、室温完全唔好飲......😤一直等個lunch, 過咗30分鐘都未有, 在三催促,直至我企喺餐廳中間, 直至等了50分鐘才上枱, 同行其他朋友喺餐廳都食完喺門口等我, 食物嚟到又唔夠熱, 都幾似微波爐叮一樣好快凍返.....係嗰份烤餅!羊肉冇味, 其實我都唔知食咗啲乜....雞肉又乾又皺皮,整份set lunch, 用五分鐘到食就要走, 去旅行慢活都唔使成個鐘先有得食呀?!呢間嘢絕對唔會有下次幫襯!真係非常失望!👎🏻價錢和門口的不同+👎🏻等候時間太耐+👎🏻食物又凍又唔好食
呢間嘢絕對唔會有下次幫襯!
真係非常失望!

印度菜
2022-12-26
2022-12-21 103 瀏覽
經過咁多次襯住一次離開之前食個lunch嗌咗個雞set同魚set 超級驚喜第二次食到咁正宗嘅香料咖哩味 重慶大廈即刻不值一提 薄餅厚得黎唔會成口粉 彈口得黎勁香麥味 而飯粒幾特別 唔知傳統係咁定點 黎到覺得好靚 不過冇乜味唔洗擔心 啲米入口係一粒粒嘅口感 不過唔會好硬咬唔開主菜幾入味 另外每份會配埋炸蔬菜同埋一件辣啲嘅咖哩雞檸茶同平時嗰種唔同 比較清新?餐廳由印度人主理 感覺幾cool 不過睇得出女主人出身富裕家庭 cool得黎打扮得宜又有禮貌 除咗好食 佢仲有露天位幾悠閒 室內都濃濃印度風夜晚會有live show 不過好唔好聽就見仁見智 我住樓上就覺得有少少嘈🤡
經過咁多次襯住一次離開之前食個lunch
嗌咗個雞set同魚set 超級驚喜
主菜幾入味 另外每份會配埋炸蔬菜同埋一件辣啲嘅咖哩雞
檸茶同平時嗰種唔同 比較清新?
2022-08-23 199 瀏覽
在南丫島沙灘享受了陽光興海灘後,7點多出榕樹灣碼頭找吃的。給我們發現了一間很正的印度歺廳,就在海鮮檔附近,餐廳有露天及室內雅座,因為天氣還是熱,我們挑了室內一張枱,佈置有氣氛,枱椅及環境整潔,老闆及老闆娘也很nice,他們還有一隻很良善的狗。我們點了半隻Tandoori chicken ($75), curry prawn 及咖喱椰菜花,哇,好吃到呢,應該是遷就了香港人的口味,只是小辣很惹味很香,我們還叫了一客Naan 及Roti,熱熱騰騰配咖喱汁真是一絕,所以我們後來每個追加一個,再配上啤酒真的是完美的一餐讓我們在南丫島有一個很好的晚上。埋單$450,2個人吃,一點也不貴,以後還會再去的!
在南丫島沙灘享受了陽光興海灘後,7點多出榕樹灣碼頭找吃的。
埋單$450,2個人吃,一點也不貴,以後還會再去的!
落了數天雨🌨️難得好天⛅,👫從索罟灣走向榕樹灣,全程大約五公里。島上除了海鮮檔外,竟然還有一間環境不俗的印度餐廳~Spicy Island Indian Restaurant and Bar . 店內的食物非常美味😋,我們點了以下菜色及飲品:Fresh Yogurt Drink with Mango,餐前小吃~雜菜咖哩角,主菜~窰燒雞柳,瑪沙拉咖哩魚塊及香蒜烤餅。其中雜菜咖哩角熱騰騰,外脆內軟,真的值得一讚👍👍,當然窰燒雞柳都是我的至愛,味道👍👍👍。
2021-11-06 301 瀏覽
星期六中午12:30去到榕樹灣,落船後一直行,左手邊第一間食店就係佢。可以揀坐店內或者店外。依家秋風送爽,陽光☀️照落嚟一啲都唔猛,反而我覺得坐室外幾舒服。店員有禮,服務唔錯👍🏼今天午餐兩個人點咗:1. 燒雞半隻,味道幾好,好香印度香料嘅味道。不過啲雞肉就鞋咗少少。2. 咖哩羊肉👍🏼 羊肉唔膻,咖哩好香,唔會太辣!3. 芝士菠菜,幾特別!將啲菠菜打成蓉,再加雜菜同芝士粒一齊煮。4. 洋蔥烤餅,烤餅中有洋蔥料,香口好多😋 而且4大件先賣$20,非常之抵食👍🏼5. 芒果酸奶 + 啤酒呢度唔使收加一服務費,埋單$325,都幾抵食😋

今天午餐兩個人點咗:

2. 咖哩羊肉👍🏼 羊肉唔膻,咖哩好香,唔會太辣!

5. 芒果酸奶 + 啤酒

呢度唔使收加一服務費,埋單$325,都幾抵食😋
2021-10-04 146 瀏覽
Went here for a light lunch before heading to the beach. Ordered the Mixed Grill with Garlic naan. The mixed was very tasty, full of flavour and not too salty. However the garlic naan was not garlicky enough. The food came on a skillet & took sometime to prepare, we waited around 15 - 20 mins. Thos was enough to feel two peckish humans. Will come back & try the curries next time.
Mixed Grill
2021-10-03
Mixed Grill
2019-11-17 859 瀏覽
同我只佬一週年紀念,入咗南丫島嘅呢一間咁有特色嘅印度菜,老闆好nice,環境又舒服,價錢又ok,啲嘢食好好味呀! 所以嚟緊有機會會多啲入南丫島,嚟呢間咁有特色嘅印度菜館食嘢
原味薄餅,蒜香薄餅,椰汁咖哩蝦
蒜香薄餅,原味薄餅,椰汁咖哩蝦,咖哩羊肉
2019-11-10